Starševski čvek

obvezni izbirni predmeti in treniranje določenega športa

Default avatar
V šoli smo morali izbrati obvezne izbirne vsebine (7. razred, 2 uri na teden). Če otrok obiskuje glasbeno šolo, se le-ta prizna kot obvezna izbirna vsebina. Če aktivno (3x tedensko ali več) trenira določen šport, se to ne prizna kot obvezna izbirna vsebina. Med obveznimi izbirnimi vsebinami sta pa tako glasba kot tudi šport. Razloženo mi je bilo, da gre za državno glasbeno šolo, državni program ipd., za šport pa lahko dobi status športnika in da je tako tudi na drugih šolah po Sloveniji. Močno dvomim v to, zato sprašujem, kako je na vaših šolah? Hvala za odgovore!
Default avatar
Na naši šoli upoštevajo le glasbeno šolo, ničesar drugega. Konkretno napisano, športa ne upoštevajo.
Lp
Default avatar
Glasbena šola je prav tako šola, ima program, otroci so ocenjeni, na koncu so izpiti.
Ne prizna se npr. godba na pihala, čeprav veliko vadijo in nastopajo.

Za športnike je žal zgolj status. V klubih pač ne dobijo spričeva na koncu letnika.

Tako je na vsaki šoli v Sloveniji, ne samo na vaši.
Default avatar
Mislim, da ne razumeš sistema zakaj sploh otrok izbere izbirne predmete. Učenec izbere izbirne predmete, ki so del učnega načrta in to so obvezne učne vsebine, ki jih izvede učitelj na šoli in otrok tako zbere število ur in je iz tega tudi ocenjen.

Ne moreš treningov in tekem štet za izbirni predmet. Šport je obšolska dejavnost.
Default avatar
to tako ne gre je napisal/a:
Ampak glede na to, da lahko izbereš tudi eno uro športa ... Ali imajo otroci potem 2x vpisano telovadbo, enkrat kot obvezen izbirni predmet, enkrat pa kot klasičen predmet v šoli? Na naši šoli niso bili ne vem kako izvirni s temi predmeti. Saj vem, da morajo uporabiti šolske učitelje ... Predmet se izvaja samo takrat, če jih je prijavljenih 7 in več učencev, naših je vse skupaj samo 31, torej bo predmetov maksimalno 8 ...
Default avatar
fdfdfdf je napisal/a:
ja, pol je dvakrat telovadba. ampak je različen program. nekje sem brala, da delajo referate na temo športnih disciplin in podobno...

ni glih, da jih spustijo na igrišče, dajo žogo in pol celo leto ne rabijo več o tem kaj razmnišljat..
Default avatar
Šport ne šteje, žal. Verjetno bo vpisano 2x, govorim za šport. Prvič kot ŠPO, drugič kot NŠP (govorim za 4. razred).

Pri nas recimo je potem še Zdrav življenjski slog, kjer je spet šport. Pri nobenem od neobveznih predmetov športa ne delajo seminarjev. Pač se več gibajo al kako bi to opredelila. No, naša si za drugo leto, 5.razred, ni izbrala dodatnega športa.
Ne vem pa, kako je potem pri višjih razredih, kjer jim spet ponujajo šport.

Moja 2 sta oba športnika, trenirata v klubu in tudi družinsko se ogromno gibamo, tako da sta si za naslednje šolsko leto izbrala nešportne predmete.
Default avatar
Tako je na vseh OŠ, ker je enak pravilnik za vse. Še izbirni predmeti se enako imenujejo, edina razlika je kaj se katero leto izvaja.
Naša se naprimer uči klavir individualno, ne v glasbeni šoli in 3x na teden trenira en šport in 1x na teden hodi na drugi šport. Ampak ker je vse to obšolska dejavnost (kot naprimer verouk, pevski zbor, zdrav življenski slog,...) se ne šteje v program šole.
Default avatar
Seveda lahko izbere šport kot dodatni izbirni predmet, in ima potem redni šport plus izbirni. Pri nas je tudi otrok to izbral in je bil zadovoljen (res pa, da ne trenira kakšnega športa redno, ima pa več drugih obšolskih dejavnosti, ki tudi vzamejo nekaj časa).
Ni pa mu treba izbrat športa, saj bo še kaj drugega.
Pri dobrih 30 učencih pa ne pričakuj, da bodo imeli 8 izbirnih predmetov. Bi rekla, da kar nekaj manj, saj se morajo šole obnašat racionalno. In če za nekaj ni interesa, pač tega ne bodo izvajali. Saj je logično, a ne, da bodo pri oblikovanju / številu skupin upoštevali tudi finančni vidik.