Starševski čvek

Kuharija, kosilo, večerja,...vedno samo kuhamo, kuhamo.

Default avatar
Zadnjič mi je prebilo pisker doma, ko je žena spet jamrala, da mora kuhat in koliko časa porabi za to, pa vsak dan si nekaj zmišljevat, pa pucat po kuhariji pa je šla ura ali dve in to je več ali manj edini čas po službi ko bi bili lahko skupaj, šli ven, skratka se celo šli družino.

In sem predlagal, da naj že nehamo s tem. Vsi z otrokom vred jemo v vrtcu/službah toplo malico. In tudi, če kdaj ne, me sigurno ne bo konec, če tisti dan ne bo nekega toplega obroka. Ženi je bil ta predlog nedoumljiv. Po njenem je treba kuhat, topel obrok, kuhat, kuhat, kuhat. Pa vprašam zakaj? Smo zmožni jesti zdravo brez da kuhamo? Smo. Torej kje je problem? Se moram nažret doma samo zato, ker je treba kuhat? Ne smem priti domov, pojesti sadje in z otrokom skočit na bicikel? Moram doma pomagat kuhat, nato jest, nato pa ves nažrt delat kaj?

Zakaj hudiča ste ženske tako bedno programirane, da je vse kar vidite pred sabo ena sama bedna kuharija? Namesto, da pridete domov in greste ven, uživat, poletje je. Mož bo preživel, otrok tudi. Ne, treba je KUUUUUHHAAAATTTT in potem jamrat.

Skratka jest sem ženo prepričal. Če smo res lačni, potegnem ven žar, ona naredi solato, jaz vržem gor kako zdravo meso in je to to. Torej naredimo nekaj na hitro, a zdravo, pri tem pa je veliko manj slabe volje. Večkrat pa ne jemo nič, ker itak noben ni lačen ali pa si vzamemo kaj malega in uživamo. Ko slišim spet besedo "kaj naj kuham", "treba je kuhat", "pa ne moreš jest samo tega, bom skuhala xxx"...rečem, da gremo raje na sladoled. Rešeno.

Aja, če je odgovor, da mož pride pozno iz službe in pričakuje polno kosilo, ga spomnite, da ima družino, katero bi si lahko ogledal, ne služkinje in naj spoka.
Default avatar
Z nekaj zdrave pameti se da zadeve urediti, a ne?
Vedeti pa je treba, da je jamranje zaradi napornega kuhanja ženskam zelo priročna zadeva, da lahko zvečer zavrnejo seks.
Skuhat - tudi za veliko družino - se da tudi v dobre pol ure, če kdo pomaga, še skoraj prej. Problem?
Default avatar
Nehajte je napisal/a:
Možakar. Tu ti dam prav. Moj podpis pod tvoj post.
Default avatar
sej kr neki je napisal/a:
Seveda se da, pa ne vedno, ne vsak dan. Prištej še čiščenje, pripravo mize, itd. Skratka za neko fiksno idejo o kuhanju želiš angažirati celotno družino striktno vsak dan po že tako napornih službah ko zunaj sije sonce in bi vsak želel nekaj miru, šel ven, se usedel z ženo ob LE kavi/sadju/sladoledu in se v miru pomenil, poigral z otrokom itd. NE, treba je KUHAT. Žena pridivja domov, začne priprave, pride mož z otrokom iz vrtca, otrok želi pozornost mame, a je ni, ker KUHA. Mož mora takoj pomagat, nato se JE, nato pospravlja...in tista urica je šla papa. Vsak dan.

ZAKAJ? Ker je treba KUHAT. In potem ženska zopet jamra...pa se sploh ne vpraša zakaj počne vse te neumnosti.
Default avatar
Res je že iz medijev razvidno, da je kuhanje postalo neka dominantna zadeva v vsaki družini. Pa tudi namembnost-ali je bio, ali so domače sestavine.
Meni se kuhanje sicer zdi pomembno, toda to pretiravanje čez vsako mero, mi povzroča, da se zredim, če samo gledam kakšno oddajo.
Saj se da pripraviti tudi enostavne in hitre obroke. Ne pa da se trudiš in iščeš po tržnici, po trgovini , po svojem vrtu sestavine iz katerih boš sestavil to, kar ti sugerirajo mediji- ker po njihovo-tako mora biti , edino užitno je, če ima vsaj kurkumo, chio semena, čili ....
Default avatar
Jah no vidiš.. vi imate vsi kosilo po službah/vrtcu/šoli. Pri nas samo otroka, ki pa sta itak lačna ko prideta domov. Mož poje samo nekaj malega malice kar nese s sabo - in to računaj je poleg jabolka edini obrok od 4ih zjutraj do 16ih. Jaz nimam kosila/malice, čeprav jaz sem še najmanjši problem.
In bi bila presrečna, da mi ne bi bilo treba kuhati. k sreči pa mi ne teži, če se kosilo ponovi, če je kdaj kaj na hitro...
*** lupus pilum mutat, non mentem ***
** malus omnia in malum verit **
Default avatar
če ni to glih plinski žar, pol ne vem, na kak način profitiraš s časom....
Default avatar
jpotem si dam takoj joške odrezat.
Default avatar
potegneš ven žar? je napisal/a:
Seveda je plinski žar. In ko mi kdo pride mimo in viha nos, ker ni izbran les 300 let stare trte, ga vprašam kdaj je nazadnje spekel kaj za domače na svojem oglju...pa je mir. Tudi, če ne bi bil, si takrat zunaj, daš pečt in se vmes ukvarjaš z otroci, manj je pospravljanja, zunaj si. Skratka še vedno precej bolje kot besni lonci na "šporgetu".
Default avatar
če ej tole moški pisal je napisal/a:
To bo pa bolelo...
Niso vsi moški neandertalci, ki se 12 ur na dan delajo, da delajo, pridejo domov, gledajo kje je šnicelj in manjša njiva krompirja, potem se pa zavalijo v kavč (kar se ne čudim po takem kosilu). Očitno ste mnoge takih vajene.

Tista, ki pravi, da kosila nimajo čez dan, je seveda razumljivo, da si dejansko želijo skuhat nekaj konkretnega. Čeprav realno, bi lahko jedli tudi kaj hitrega, nekuhanega in preživeli.
Default avatar
Nehajte je napisal/a:
ej, imaš prav, mi tud sploh ne kuhamo več in ne jemo, sploh nismo lačni..včasih kakšen otrok reče, ko pride iz šole ali vrtca..da bi jedel, da je lačen kot volk..pa rečem, pa ne, sej ni potrebe, gremo rajši ven na sonce in se naužijmo drugačne hrane..
nekje 1x na teden kaj spečemo, tako kot vi, če smo RES lačni, mora bit kar kriza, da se spravimo pečt...pa se da potrpet, pa še pri dnarju prišparamo...res, le zakaj bi kuhal in jedel, če lahko uživaš brez tega..
Default avatar
Nehajte je napisal/a:
ja, saj pravim, če imaš plinski žar, pol te razumem, da je prej
mi imamo zunaj kamin in preden se tam kaj na žaru speče.... ampak posode ni kaj dosti manj :)

mi je žal, da nismo šli raje v nakup plinskega.
Default avatar
potegneš ven žar? je napisal/a:
Sem imel zidanega. Podrl in kupil plinskega. Ena boljših odločitev.
Default avatar
ne jemo več sploh je napisal/a:
Ne razumeš. Posplošuješ. Misliš, da si pametna, a....ne razumeš.
Default avatar
hmm ... problem, ki morda zate ni - kvaliteta hrane, ki se jo je v menzi ... bi rekla, da ni ravno zdrava. Drug vidik je cenovni.

Zato kuham. Ker želim raznoliko hrano, in tako ki mi takrat paše. Cenovno ne bi rekal, da j domača kuha dražja, kvaliteta je tudi (vsaj) nekoliko boljša kot menza prehrana. O posodi, ki naj bi nagrmadila - ne bi zgubljala besed, ker imate vsi pomivalca - tudi tisti, ki zelooo malo doma jeste :)
Default avatar
Nehajte je napisal/a:
mal te hecam, sej vem, kaj misliš..tud men ni hujšega, kot ko pridemo domov, se najemo kosila, potem se ti pa itak ne da nikamor, ker se sit kot boben in bi se še samo na teraso zleknil....jaz sicer kuham vsak dan in jemo vsak dan, ampak gremo najprej ven in šele potem jemo...
Default avatar
Namesto da bi bil vesel, da imaš pridno ženo, jo kritiziraš, ker KUHA?! Ja, si je ne zaslužiš. Res ne.

Jaz ne maram kuhat, nikoli nisem rada in nikoli ne bom. In sem zreducirala na minimum, ampak se počutim zaradi tega zelo leno. Moja mama je kuhala vsak dan zajtrk, kosilo in večerjo. Za vsakega sveže. Torej, prvi je prišel ob 12 in je dobil vse sveže, naslednji ob dveh in spet vse sveže in zadnji ob štirih, spet vse sveže. Pa potem še večerja. Pa za zajtrk vedno kakšne palačinke, kaše, šmorni.

Saj zaradi dobre kuhinje smo bili vsi vitki in smo še, ampak jaz tega ne zmorem. In če imaš ti tako ženo, ki to zmore, vsaka ji čast. Ti bik, bi bil pa lahko vsaj malo hvaležen.
Default avatar
nikoli ni prav je napisal/a:
Imam ženo, ki meni, da mora kuhati in zaradi tega niti približno ni vesela ali zadovoljna žena. Zato želim, da to zmanjša. Ker ji želim, da uživa življenje, ne, da se cele dneve vrti okoli lonca. Da, tak bik sem.
Default avatar
potegneš ven žar? je napisal/a:
Tudi če imate kamin, lahko pečete na plin. Kupi gorilnik, ki se dobi v ta namen, eno jeklenko plina, pa šibica in gas. Men verjem. ;)
Default avatar
potegneš ven žar? je napisal/a:

Res je. In tudi nekaj drugega mi ni jasno - od kdaj je meso na žaru ZDRAV obrok?
Pa še nekaj - če mora žena za vami spucat žar in porihtat s posodo, ne vem, je na istem, kot je bila prej, ko je še zraven štedilnika stala.