Forum.Over.Net

Starševski čvek

Nakup ali najem nepremičnine

Default avatar

šeenataka

Berem temo o najemu/nakupu stanovanja pri 50ih pa imam tudi jaz vprašanje.

Tisti, ki ste že preračunvali. Podobno stanovanje/hiša - v koliko letih pride najemnina toliko kot bi bil stroške nakupa?

Če recimo večji del plačaš z denarjem, torej brez kredita. Kredita pa recimo 20.000, plača 1000€. Je smotrno it v nakup ali raje v najem? Glede na to, da kredit 20.000 ni tako grozljivo veliko kot, če bi bilo vse treba odplačat v obliki kredita.
Default avatar

slovenski trg nepremičnin

Glede na naš trg nepremičnin in sistem najemniških stanovanj in najemnin, se pri nas najem dolgoročno ne splača, razen neprofitno ali občinsko stanovanje.
Default avatar

nakup in nakup

pri tvojih zneskih definitivno nakup. in še enkrat nakup. in še enkrat nakup.
Default avatar

nakup2

V situaciji, kot si jo opisala, bi se sama odločila za nakup.

Najem teoretično ni slaba stvar, le pri nas trg najemništva ne deluje. Bila sem najemnica in res se naveličaš selitev vsaki dve leti. Zaradi tega sem se pred leti odločila za nakup, ker res ne želim vsako leto znova razmišljati, kje bom spala in iskati novo stanovanje za najem.
Default avatar

hitro preden...

Da hitro odgovorim, dokler se ne spremeni tema v pametovanje pametnih.

Nakup. Ker pri najemu lahko priračunaš zraven še to, da je zelo verjetno, da bo šla varščina, ena najemnina agenciji in stroški za poloožnice za nazaj in za naprej. Te stvari so pri najemu klasika.

Na dolgoročni najem pa kar lepo pozabi.
Default avatar

šeenataka

Hvala.
Vprašanj imam seveda še malo morje, zato bom vesela še nasvetov :).

Pri kateri starosti, bi še šli v nakup? Pri 45ih, v službi pa bom tja skoraj do 70tega leta. Penzija bo pa verjetno totalno bedna.

Je kdo tu, ki je kaj spremljal nepremičninski trg? Cene naj bi šle zadnje čase dol? Naj pa bi se pri stanovanjih umirilo in šlo spet gor. Pri hišah pa mogoče še malo dol potem pa spet gor?
Torej je sedaj nekako pravi čas za nakup, če to drži? Ima kdo kaj izkušenj?
Zanima pa me predvsem Savinjska regija.
Default avatar

dsa

Moja orientacija je bila, da za več kot 10 let ne grem zakreditirat. Veš koliko stvari se lahko zgodi v tem kratkem obdobju.
Default avatar

najem ni tabu

Vsekakor poskusi oddati oglas za dolgoročni najem. Najem ima svoje prednosti pred nakupom, tako da je tudi odvisno od tebe in tvojega življenjskega sloga.

Vendar bo večina slovencev trdila, da je nakup edina prava možnost, saj je lastništvo nuja, ker moraš nekaj dediščine zapustit.
Default avatar

mirelin nasvet

boljš glupa pa srečna al kako že.
Najdi si enega klenega Savinjčana z bajto, pa boš mela problem rešen.
Sicer pa pojdi v nakup, če svoje nepremičnine nimaš.
Default avatar

hitro preden...

Ker je zdaj pravi čas za najem kredita s fiksno obrestno mero, zna biti, da bodo šle cene celo malce gor. Ampak tega res nihče ne ve. Nihče.

Ko bo penzija bedna, bo z najemnino težko. Do takrat pa naj bi bil kredit plačan, je tako? Pa tudi obrok za tak znesek ne bi bil hudo visok in bi ga morda lahko celo predčasno poplačala.
Stanovanje tudi vedno lahko prodaš, pa čeprav pod ceno, najemnine nikoli več ne dobiš nazaj. Živcev ob vse sorte tržnih oddajalcih pa tudi ne. Si res želiš, da bi ti nekdo tuj hodil preverjati, kako skrbiš za stanovanje? Za svojega vsaj veš, da pride lahko not samo še tat, da nima nihče napisano v pogodbi, da ti lahko vsak mesec utruja :)

Vsi gledajo samo na stroške, nihče pa ne pogleda tudi realnosti. Pozabi na papirnate strokovnjake, raje poslušaj ljudi z izkušnjami. In verjemi, tudi v najemu je več stroškov, kot samo najemnina in tekoči stroški.
Default avatar

Desiderius_da_Pietri

Saj si skoraj ne upam vec odgovorit. Bom zapisal in ne bom odgovarjal na nobene provokacije. Obljubim! ;-)

Na splosno v razvitem svetu velja, da ce je prodajna cena stanovanja vecja od 310 najemnin, se nakup praviloma ne izplaca. In ce je prodajna cena pod 240 najemninami, je to praviloma ugoden nakup.
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! « (Kdo sem?)
Default avatar

hitro preden...

V Sloveniji pa velja, da je najemniški trg neurejen in se stroški najema lahko povzpnejo vsakič ob menjavi stanovanja. Dolgoročni najem pa nudi samo država in mogoče še kakšen osamelec kje. Loterija, najem je loterija. V Sloveniji, ne v razvitem svetu.
Default avatar

za željca

če se prav spomnim se je Željc v Sloveniji nekaj zakalkuliral pri nakupu stanovanja. A lahko kaj več poveš o tem? Ker mislim, da poznaš tudi nekatere pasti, ki večini pri jemanju kredita niso znane.
Default avatar

analitičarka

Desiderius_da_Pietri je napisal/a:
Pred cca pol leta sem analizirala cene rabljenih oddanih srednje velikih stanovanj v enem predmestju Stuttgarta (me je zanimalo, koliko je vredno moje stanovanje). Cene so bile od 12 do 20 letnih najemnin (torej precej nižje od tega, kar ti trdiš), v povprečju 17 letnih najemnin. Najcenejše je bilo zelo zdelano, najdražje pa komplet prenovljeno v starem mestnem jedru.
Pri nas v Ljubljani so cene v oglasih večinoma 22 do 26 letnih najemnin, večina stanovanj je 20 do 30 tisoč predraga, ne glede na velikost. Cene po gursu ali cene cenilcev (v sodnih dražbah) so pa točno na 15 do 16 letnem povratku iz najemnin. Toliko o dejstvih.
Default avatar

Desiderius_da_Pietri

analitičarka je napisal/a:
Podatki, ki jih navajam so iz DAS INVESTMENT.COM, raziskava glede na stanje leta 2010. Podatki so na voljo seveda tudi v Financnem periskopu.

Berlin Mitte 338
Berlin Charlottenburg 303
Berlin Steglitz 274
Berlin Neukölln 195
Hamburg Hafencity 239
Hamburg Ottensen 252
Hamburg Harburg 218
München Isarvorstadt 355
München Schwabing 290
München Laim 257
München Hasenbergl 221
Köln Lindenthal 273
Köln Lövenich 260
Bonn Südstadt 293
Bonn Auerberg 147
Düsseldorf Oberkassel 313
Düsseldorf Grafenberg 218
Düsseldorf Hellerhof 243
Frankfurt Westend 336
Frankfurt Niederrad 256
Frankfurt Sindlingen 187
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! « (Kdo sem?)
Default avatar

Desiderius_da_Pietri

za željca je napisal/a:
Nima veze s temo.
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! « (Kdo sem?)
Default avatar

hitro preden....

Razni Franfurti tudi ne.

Če si v Sloveniji želiš dobro na stara leta, imej svojo nepremičnino. Ali pa občinsko stanovanje.
Tržni najem je ne in ne na stara leta, še na mlada leta je sranje. V Sloveniji.
Default avatar

analitičarka

Zelo stari podatki. V Nemčiji se trenutno dogaja silen pritisk na nepremičnine, tako da se je v 6 letih veliko spremenilo. Po eni strani nenormalno draga gradnja novih stanovanj zaradi nerazumnih izolacijskih standardov, po drugi strani oviranje dviga najemnin za rabljena z "Mietpreisbremse". Pa dobili so si 1mio novih bodočih stanovalcev... Nemški nepremičninski trg je trenutno razburkano morje, so že pol leta stari podatki vsaj deloma zastareli, kaj šele iz 2010.
Default avatar

En kozu

Samo lenuhi in paraziti kupujejo stanovanja na kredit. Pravi Slovenec ali monovka ustvarita svojo hišo iz nič. V Sloveniji vse naredimo pridni iz nič. Za nas običajni zakoni fizike ne veljajo, ker smo preveč delovni za to.