Starševski čvek

Švica uvaja Univerzalni dohodek (UTD) – 2000 € mesečno vsakemu odraslemu, 500 € vsakemu otroku

Default avatar

Kaj pa mi

V Švici so, kar 6 mesecev pred potekom roka, zaključili z zbiranjem podpisov pobude za uvedbo Univerzalnega dohodka, po katerem bo vsak odrasel državljan, zaposlen ali nezaposlen, prejemal po 2500 frankov, vsak otrok pa četrtino te vsote iz tega naziva…..

Mnogi, predvsem kapitalistično naravnani, so se krepko čudili, kaj je Švici, kot eni najbogatejših držav sveta, sploh potrebna ta socialistična revolucija. A tudi Švica ni več tista Švica.

Tudi v Švici, ki šteje 8 milijonov državljanov, od katerih je desetina vseh milijarderjev na svetu, 3 % državljanov pa imajo v lasti več nepremičnin, kot 97% preostalih državljanov, je kapitalistična lakomnost v zadnjih 20 letih povzročila najvišjo stopnjo socialne neenakosti v zgodovini Švice.

Državljani očitno tega nimajo več namena gledati upognjenih hrbtov in v stokanjih samopomilovanj, ali še huje – prepirati se okoli servilnosti politikov, kot to počnejo radi naši slovenčki, medtem ko vse tone kot Titanik, in tako nastanek civilne iniciative za uvedbo Univerzalnega dohodka v Švici sploh ne preseneča.

Kot ne preseneča, da je iniciativa, od zakonsko določenih 100 k, zbrala 130 k podpisov prej kot v letu dni, čeprav so imeli na voljo leto in pol časa.

In zdaj je pred Švicarji le še referendum, kot posledica te akcije, katerega izid je za zakonodajalca obvezujoč, za razliko od naših politikov, ki so si celo v Ustavo zapisali, da volja ljudstva zanje ni obvezujoča.


V Švici bodo kot prvi na svetu 5. junija letos na referendumu odločali o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Namen uvedbe temeljnega dohodka je v tem, da bi vsak prebivalec države prejemal redni mesečni dohodek, s pomočjo katerega bi se lahko preživljal.
http://www.pomurec.com/vsebina/37263/Bo ... ga_dohodka
Default avatar

sami garači

kdo bo to dobival državljani ŠVICE ali tudi gastarbajterji, ki delajo zanje?
Denar bodo najbrž dobili od lupljenja davčnih utajevalcev, tudi kakšnega iz Slovenije.
Default avatar

Jajaja

Jaja itak, a misliš da bodi lenuhe financirali. Oni imajo drugačno mentaliteto kot Slovenčki :))))))
Default avatar

Barca

Švica NE uvaja UTD, ampak bo šele izvedla referendum, ali bi ga uvedli .... so pa vse stranke lani tak predlog o uvedbi zavrnile.
Default avatar

Švicarska čokolada

UTD naj bi pripadal samo švicarskim državljanom, drugim ne. Ampak pazite: baje, da referendum ne bo uspel. Narejene so neke raziskave, Švicarji baje tega UTD-ja ne podpirajo. Res me zanima, zakaj ne.
Default avatar

Clandenstino

Švicarska čokolada je napisal/a:
Saj bi ti odgovoril, ampak škoda truda. Ker že v naprej vem, da nočeš razumeti, ker dejstva nasprotujejo tvoji utopični ideji, kako je UTD fajn zadeva.
.
.
-:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:-
Vsa pokvarjenost aktivistov za "socialno pravičnost" v enem videu.
https://www.youtube.com/watch?v=vWXZ-whusxY
.
.
Ko se opranoglavost sooči z argumenti :-)
https://www.youtube.com/watch?v=0e50fQLyebI
Default avatar

Barca

Švicarji so na referendumih zavrnili tudi podaljšanje letnega dopusta (minimalno 6 tednov) in novo minimalno plačo (3.300€).
Default avatar

težko razumem

Barca je napisal/a:
Kaj jim je? So mazohisti?
Default avatar

Fikret

težko razumem je napisal/a:
Ne. Razumejo pomen in vrednost dela, kar ga nekateri pri nas (a i šire) očitno ne.
Default avatar

UTO

Še dobro, da jim ne bo uspelo uvesti UTD, kajti potem bi jih Slovenija - Švica v malem - morala posnemati! Ker pa UTD ne zmoremo imeti, bi pri nas uvedli Univerzalni temeljni odhodek, vsakemu polnoletnemu državljanu se vsak mesec zarubi 500€ minimalno, če pa nima, se mu zacahna kot dolg do države!
Default avatar

Švica ni Slovenistan

Zadnjič nam je bilo tule na MON-u lepo razloženo, kako bi izgledal UTD v Sloveniji, če bi ga uvedli. V Švici bi izgledal tako, da bi vsak švicarski državljan dobil 2000 na svoj račun, vsak otrok pa 500. To bi dobili ljudje, ki niso zaposleni, tisti, ki so zaposleni, tisti, ki so v pokoju, tisti, ki hodijo v vrtec, šolo ali na faks. Zaposleni na primer, bi ta znesek dobili ZRAVEN SVOJE PLAČE!!!

V Slovenistanu pa, nam je bilo razloženo, bi UTD izgledal takole: nek slovenski državljan, ki je zaposlen in ima 1000 plače, bi dobil UTD v višini 300. AMPAK to ne bi pomenilo, da bi imel on zdaj 1300 skupno denarja, ne, ne, pri nas bi se mu plača najprej znižala na 700, potem bi imel pa zraven teh 700 še 300 UTD-ja. Pa bi imel spet samo 1000. IN V ČEM JE POTEM SMISEL??? ****** off, slovenistanski UTD! Ga ne rabimo, na tak način že ne.
Default avatar

smisel je

Švica ni Slovenistan je napisal/a:

Smisel uvedbe UTDja v Slovenistanu je ustvariti še bolj od države odvisne ljudi. Kajti odvisnemu lahko vladaš, če pa je nekdo neodvisen pa mu ne moreš nič vsilit.
Default avatar

topp

UTO je napisal/a:
LOL
Default avatar

Super UTD

Ta referendum je v Švici že padel in verjetno bo spet. Je pa zelo zanimivo, kako so švicarski pa tudi domači lenuhi vztrajni pri tem vprašanju. Vse za zastonj kruhec.
Default avatar

blond vprašanje

A ne bi UTD dvignil kupno moč, dvignile bi se cene in prej ali slej bi bili na istem?
Default avatar

Clandenstino

Barca je napisal/a:
Da ne bi kdo razumel, da je bilo refer.vprašanje "dvig minimalne plače", ker je Barca tako dvoumno zapisala.
Referendumsko vprašanje je bilo ali sploh uzakoniti minimalno plačo in je seveda gladko padel.
Da bo jasno 3/4 Evrope ne pozna zakonsko predpisano minimalno plačo kot jo imamo pri nas, ampak se ta določa prosto na trgu ali v okviru raznih sindikalnih panožnih dogovorov. Od nam "všečnih" držav A, D, CH nima nobena uzakonjeno razen Nemčija v zadnjem mandatu Merklce, ker je šla v španovijo s socialisti in je bila to ena od zahtev za vstop v koalicijo. Negativne posledice uzakonjene min.plače v D pa se že poznajo - višja brezposelnost kot pa pred zakonom.
.
.
-:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:-
Vsa pokvarjenost aktivistov za "socialno pravičnost" v enem videu.
https://www.youtube.com/watch?v=vWXZ-whusxY
.
.
Ko se opranoglavost sooči z argumenti :-)
https://www.youtube.com/watch?v=0e50fQLyebI
Default avatar

je le razlika

Clandenstino je napisal/a:
Mogoče je v zgoraj naštetih državah dovolj varno biti brez predpisane minimalne plače, pri naših roparjih in plenilcih pa vsekakor ne bi bilo tako.
Default avatar

psssttt!

UTO je napisal/a:
Zastonj daješ ideje Mramorju?
Default avatar

treba preprečiti

Super UTD je napisal/a:
Res je! Ti presneti lenuhi slovenskii! Upirajo se delat za mezdo, upirajo se delati volontersko, upirajo se delati prekarno! Oni bi zaposlitev za nedoločen čas in to dostojno plačano! Kot včasih! Le kako si drznejo! In zdaj navijajo za UTD, da jim, lenuhom, ne bi bilo treba sprejeti neplačanega dela z nadurami.
Default avatar

6&8

Ja ti neumni Švicarji ti. Namesto da bi se po Slovenceljnih zgledovali in si uredili zastonj prihodek, pljuvajo v lastno skledo.