Forum.Over.Net

Starševski čvek

plačevanje delovne dobe

Default avatar

US zavrnilo pobudo za spremembo

Kdor si je do leta 2012 plačeval sam delovno dobo (brezposelni, trgovci, ki delajo po manj kot 8 ur dnevno itd..) in se od leta 2013 šteje kot dokup (vse za nazaj) je lahko razočaran. Ustavno sodišče je skoraj po 3 letih zavrnilo pobudo za spremembo , da se plačevanje delovne dobe šteje kot delovna doba. Šteje se kot dokup in s tem se je mnogim penzija oddaljila za več let. Tudi meni. Konkretno za 11 mesecev, pa sem si kot brezposelna oseba takrat plačevala samo dve leti.
Default avatar

Takle mamo

Kaj se čudiš? A misliš, da je naše US tu zato, da odloča v dobro ljudi?
Default avatar

US zavrnilo pobudo za spremembo

Takle mamo je napisal/a:

Ja imate prav. Kdo pa danes še naredi kaj dobrega za malega človeka. Takrat sem bila brez zaposlitve, brez denarja, pa sem si plačevala 58 eur , da grem lahko starostno v penzijo. Ta denar sva si z možem težko odtrgala pri eni mali plači. Bo treba še malo delat, slabi dve leti če bom zdrava, čeprav imam že sedaj vsega skupaj več kot 41 let.
Default avatar

mentalna_sirota

Še enkrat se je izkazalo: "Ne išči pravice na sodišču" :-(. Tam res ni njen dom.
Default avatar

zato pa nihče ne zaupa državi

To ni prav. Pa tudi ni prav, da se je plačevalo tako malo. Ampak se ne strinjam, da zakoni veljajo za nazaj.
Zato pa nihče ne zaupa naši državi.
Default avatar

Metka od petka

mentalna_sirota je napisal/a:

Star slovenski pregovor baje pravi: "Ne išči na plesu device in na sodišču pravice."
Default avatar

Še dobro*

Še dobro da imamo SMC v vladi, bodo oni vse uredili.
Default avatar

mentalna_sirota

In po takih "razsodbah" se čudimo, zakaj sodstvo ne uživa ugleda. Ljudi se dobesedno "okrade" vsem na očeh, sodstvo pa potem to krajo še "požegna" in joka, da nima nobenega ugleda.
Kmalu te bo lahko kdo tožil, če mu boš rekel "ustavni sodnik", saj bo to utemeljeno razumel kot žaljivko.
Default avatar

Dont wory

Ne se sekirat. Na uho mi je prišlo da bomo kmalu kot druga švica. Kmalu bo bolje. Ko se zvrnemo nam vsaj za kurjavo ne bo treba več skrbeti.
Default avatar

Gost

In kaj bo zdaj z denarjem ki ste ga plačevali? Zahtevajte ga nazaj, z obrestmi.
Default avatar

Pojedu volk osla

Gost je napisal/a:
Ta denar se je že porabil za tekoče obveznosti. Izterajte ga od penzionstov. Saj menda ne misliš da vas čaka kupček denarja? To se sproti porablja.
Default avatar

US zavrnilo pobudo za spremembo

Gost je napisal/a:
Nič ne bodo vrnili, kaj mislite. Ni zakonske podlage za vračanje. Sem se pozanimala. Da jih tožiš, nimam denarja za to.
Sicer se ti meseci upoštevajo pri pokojninski dobi in kakšen EUR imaš na ta račun višji penzion. Ampak resnično, jaz sem si izračunala,da se mi na ta račun pozna 5 EUR. Plačala sem pa približno 2000 EUR.Koliko let bom morala dobivati penzijo, da se mi to povrne. Brez veze.

Je pa menda Semuličev sindikat že pisal o tem, da če stvar ne bo ugodno rešena,gredo na Evropsko sodišče. In kaj bo tam. Nič, spet se bo vleklo nekje 5 let, reultat pa vprašanje.
Default avatar

Ja koliko si pa pričakovala?

US zavrnilo pobudo za spremembo je napisal/a:

Teh tvojih ogrooomnih vplačanih 2000e , je ravno za štiri penzije. Ne vem kakšno bogatstvo si pričakovala z dodatnim osiromašenjem mlajše generacije.
Default avatar

bože mili dva jurja.

US zavrnilo pobudo za spremembo je napisal/a:
wow cela dva jurja si vplačala
jaz in moj delodajalec plačava ta znesek samo zame v dveh mesecih. v enem letu več kot 10 jurjev. pa bom verjetno dobila manj penzije, kot ti. a to bo pa pravično?????????
Default avatar

kulak ni vsak

Dont wory je napisal/a:
Si ti že videl cenike pogrebnih podjetij?
Kurjava je cenejša....
Default avatar

Barca

bože mili dva jurja. je napisal/a:
Znesek konec koncev ni pomemben - pomembno je le to, da so ljudje plačevali pokojninsko dobo, kot je bilo zapisano v zakonu (in konec koncev v prijavi oz.pogodbi z ZPIZ), zdaj pa jim tega ne priznavajo.
Default avatar

bože mili dva jurja.

Barca je napisal/a:
gre za enakost pred zakonom. eni bi lahko z drobižem šli v penzijo, drugi pa moramo drago plačevat, da bi tisti, ki so doplačevali drobiž, lahko imeli visoke penzije.
čisto prav se mi zdi!
Default avatar

Milenium girl

bože mili dva jurja. je napisal/a:
Kaj je to pokojnina?
Default avatar

Barca

bože mili dva jurja. je napisal/a:
Če se gremo enakost pred zakonom - tisti, ki so se upokojili do konca leta 2012, se jim je točno ista doba priznala kot pokojninska doba, od uveljavitve ZPIZ-2 naprej pa se točno ista doba ne prizna več.

Je pa seveda taka pokojninska doba vplivala na nižjo pokojnino, na okrnjene druge pravice ...


https://www.uradni-list.si/1/content?id=76020
Zavarovanje za ožji obseg pravic: zavarovanje, izključno za pridobitev pravice do starostne, invalidske, vdovske ali družinske pokojnine ter za pridobitev pravice do dodatka za pomoč in postrežbo v primeru slepote, ki ga lahko izberejo zavarovanci iz 34. člena tega zakona, ki plačujejo prispevke od osnove, ki je nižja od najnižje osnove iz 209. oziroma 210. člena tega zakona, vendar ni nižja od zajamčene plače.
(8) Zavarovanec oziroma upokojenec, ki je pretežni del skupnega obveznega zavarovanja do pridobitve pravice do pokojnine dosegel v zavarovanju za ožji obseg pravic, nima pravice do delne pokojnine, odmere pokojnine od najnižje pokojninske osnove, do odpravnine in oskrbnine, do varstvenega dodatka, do dodatka za pomoč in postrežbo, do invalidnine, do pravic za primer invalidnosti, razen do invalidske pokojnine in do dodatka za rekreacijo