Starševski čvek

Beljakovinske ploščice

Default avatar
Kakšne so te Medexove beljakovinske ploščice, so ok? Pa tisti napitki, ki jih imajo.
Mislim imam ob in po športnih aktivnostih (tek).
Default avatar
Tole so sestavine ene od beljakovinskih ploščic od Medexa.

Čokolada s sladilom 20 % (kakavova masa, sladilo: maltitol, kakavovo maslo, mlečna maščoba, emulgator: sojin lecitin, vanilija), hidrolizirana želatina, sojine beljakovine, hidrolizirane mlečne beljakovine, oligofruktoza, mlečne beljakovine, sredstvo za ohranjanje vlage: glicerol, glukozni sirup, sojino olje, med 1,3 %, arome, manj masten kakavov prah, smetana v prahu (vsebuje mleko), posneto mleko v prahu, kandirana pomarančna lupina 1% (lupina pomaranče, glukozno fruktozni sirup, sladkor, sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina), emulgator: sojin lecitin, sončnično olje, barvilo: beta karoten.

Če se ti zdijo OK, si jo kar privošči.
Default avatar
Veliko bolje bo, da poješ kak jogurt, še bolje pa pusto skuto, dodaš lahko kako banano ali malo zasladiš z medom.
Rekreativni športniki ne rabimo nobenih dodatnih beljakovin v obliki ploščic in praškov, še profiji lahko vse dobijo s hrano, če se malo poglobijo.
Default avatar
Meni so bile pa te Medexove priročne za kam na pot, za s sabo v torbico, ruzak. Včasih, ko sem še precej tekla, tudi na tekmah, sem skoraj vedno imela nekaj tega v ruzaku in za po rekreaciji ali tekmi je to zelo dobra izbira, za na hitro. Če pa si doma, pa seveda bolj pride prav kaka banana, jogurt, skuta, oreščki, itd.
Default avatar
Ne,niso ok. Če potrebuješ ploščico jo kupi v trgovini s športno prehrano oz. malo poguglaj in se izobrazi v to smer...se splača.
Default avatar
Meni so pa ful ok...tiste medexove - banana okus (boljše kot pomaranča:)
Default avatar
Predrago in nekvalitetno!!ce hoces cim boljso regen. po teku si nabavi whey in tudi najceneje je pa se brez teh primesi je...jogurt,skuta,med...ni vredu po treningu...to bi raje pred treningom jedel...te medexove zadeve so ala herbal. predrago in nekvalitetno...za 2€ dobis zelo kvalitetne ploscice,veliko beljakovin,zdravih mascob...ce vas tisci denar pa veselo po medexovem crapu...
Default avatar
Zakaj je sploh potrebno jest te beljakovinske zadeve po teku (recimo)?
Kaj pa če si te beljakovinske ploščiče pripraviš kar sam doma?
Default avatar
Vzhodniblok je napisal/a:
Ha ha, kakšen poznavalec. Kaj pa misliš, da je whey? Samo zato, če uporabljaš angleški izraz, še ne pomeni, da je čudežno. To je predelana sirotka. A vemo, kaj je to? Mlečna beljakovina, tako kot skuta, jogurt. Pusta skuta ima poleg tega malo maščob in OH, jogurt več.
Daj pusti, če se razumeš kot zajec na boben.
Default avatar
Šport je napisal/a:
Rekreativci ne potrebujemo nič od tega. Če ti paše kaj pojest, poješ, če ti ne paše, pač ne. To je zdaj moderno, tako kot razni prehranski dodatki.
Default avatar
Ne,niso v redu - presladke, prdiš po njih ko zmaj - kot po skoraj večini beljakovinskih ploščic, na voljo pri nas.

Nam so naboljše tiste iz specializiranih trgovin, tiste manj sladke , ko jih potrebujemo, nakupimo v specializiranih trgovinah pri nas ali v tujini ( najraje firmo Activlab Run&Bike, ker imajo tudi take nesladke, bolj slane, pa s čilijem, pa njihovi geli in rehidracijski apitki so tudi OK), ali pa od CNP Pro Bar XS, imajo 33g beljakovin na 100 gramov izdelka in niso ogabno sladki ( samo 1.7 grama sladkorja na 100 gramov izdelka).Jih naročim dostikrat iz Anglije, so vsaj 40% ceneje na cel paket.

Potem pa v Ameriki, ko sem tam, kupim še znamko ThinkThin.
Default avatar
Šport je napisal/a:
Zato, ker so v teh zadevah beljakovine v taki obliki, da se najhitreje lahko absorbirajo do mišic - pol ure po intenzivni vadbi pa je čas za regeneracijo, da telo ne začne črpat iz zalog. Iz šnicla ali sklede skute ali beljaka jih ne dobiš v pol ure v mišice, zagotovo ne :)
Default avatar
kera logika je napisal/a:
Se en,ki vse mece v isti kos...hvala za nova obzorja...
Default avatar
poajsnilo je napisal/a:
Tudi iz umetnih dodatkov ne, niti slučajno. Na absorpcijo itak vpliva toliko dejavnikov, da ne moreš sploh vedeti, kako hitro poteka v tvojem konkretnem telesu. In tudi za beljakovine velja tako kot za vse vitamine in minerale, da se najlepše in najbolje izkoristijo v čim bolj naravni obliki in v kombinaciji z drugimi hranili.
In še to: rekreativci tega ne rabimo, še celo zelo dobri rekreativci ne. Mravlje je normalno, pa vidiš, kaj vse zmore.
Default avatar
kera logika je napisal/a:
Malo si preberi - izolati, torej kvalitetne beljakovine v praškastih pripravkih in "ploščicah" so izolirani kar iz mlečnih beljakovin, kar ni "umetno", še zdaleč ne: postopek dehidracije, razgradnja na delce, ki se najhitreje absorbirajo skozi steno prebavil, brez mikrokristaliničnih dodatkov za nehigroskopnost, pa tudi ni - samo "razgrajeno na take mikroprafaktorje da v čimkrajšem času po zaužitju ( ključno v pol ure) pride do mišic....

Poznam nekoga, ki še posebno pred tekmovanji trenira vsakodnevno, 2x po 4 ure intenzivne vadbe (ni tekač), vzdržljivostni šport - in ni govora, da bi samo z zemeljsko in redno prehrano brez dodatkov prišel skozi, brez da bi mu mišice črpale iz telesnih zalog, da bi bil brez bolečin in utrujenosti. Ker porabi bistveno več kcal na dan, kolikor lahko na dan vnese varno z običajno hrano..

Bo šlo sedaj?