ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: dr. med. KlemenPilih, specializant splošne kirurgije, travmatološka usmeritev

Huda bolečina v ledvenem predelu in mravljinčenje

Default avatar
Pozdravljeni,

pred nekje tremi tedni me je začelo močno boleti na obeh straneh v ledvenem predelu, bolj na strani pod rebri. Isti dan kasneje se mi je ukleščil tudi živec v isti višini (kar se mi sicer ni zgodilo prvič), nekaj dni kasneje pa me je začelo mravljinčiti v rokah in posebno v nogah. Stvar je postala tako resna, da občasno nisem več čutil konca okončin (dlani in stopal), prav tako pa nisem mogel ležati na hrbtu ker me je pričelo tresti. Zdi se mi da sta obe strani tudi rahlo zatečeni, če se ju močneje dotaknem me zaboli, ostra bolečina se ponavadi razširi v noge, včasih pa se pojavijo tudi mravljinci ki sedaj niso vedno prisotni in so odvisni od položaja telesa. Hkrati se je pojavilo tudi šumenje v desnem ušesu.

Zanima me ali je možno, da se mi je ukleščil živec na hrbtenici in je nastalo kako vnetje tega predela, nastali problemi pa so posledila le-tega? V preteklosti sem že imel ukleščen živec, vendar razen močne bolečine in 14-dnevnega okrevanja v domači postelji drugih težav nisem imel - mravljinčenja ni bilo. Bil sem pri osebni zdravnici, ki pa se ji stanje ni zdelo dovolj pomembno da bi me poslala na kak pregled, čeprav že 3 tedne težko spim, da o normalnem gibanju niti ne govorim. Lepo vas prosim za morebiten nasvet in že vnaprej lepa hvala za odgovor! Lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni!

Kako je po 1 tednu z vami? Se je stanje izboljšalo? Ste pred kratkim preboleli infekcijsko obolenje?

V primeru da bi se stanje stopnjevalo nemudoma obiščite zdravnika, ki Vas naj napoti k nevrologu. Glede na vse sistemske simptome in znake in glede na to, da se Vam težave pojavljajo na zg. in sp. okončinah, se mi zdi neverjetno, da bi šlo za problem hrbtenice lokalne narave. Podobne težave v preteklosti? Težave z vrtenjem, zaspanostjo? Splošno zdravstveno stanje?

Obstajajo bolezni, ki napredujoče prizadanejo periferno živčevje, nekatere lahko sledijo infekcijskim obolenjem (do nekaj mesečni zamik). V tem primeru bi bilo pametno čimprej obiskati nevrologa.

V primeru da ste zmožni, bi Vam svetoval raztezanje na drogu (primite se z rokami za drog in se zadržite za nekaj 10 s, da Vam lastna teža raztegne hrbtenico) ali plavanje.

Za nadaljnji posvet sem dosegljiv na portalu.

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih
Default avatar
Pozdravljeni,

Težave se mi vlečejo že nekaj časa in ker ste omenili možnost posledic infekcijskega obolenja, bom kar napisal celotno zgodbo. Decembra lani sem imel razlit slepič, približno 14 dni po odpustu domov pa povišano temperaturo do 38.2C s tresenjem, pospešenim utripom in oteženim dihanjem. Takrat sem se 2 dni konkretno potil in potem se je stvar uredila in do približno dveh mesecev nazaj večjih težav nisem imel. Pred tem resneje bolan nisem bil nikoli (star sem 27 let, telesno v formi).

No, pred približno dvema mesecema pa se je začelo z močno bolečino v predelu srca, hudo telesno oslabelostjo, povišano temperaturo in mravljinci v okončinah. Bil sem pri pulmologu, ker že od operacije dalje občasno suho kašljam, tam nekih večjih posebnosti niso ugotovili. Bil sem tudi na INP, kjer so sumili samo na plevritično bolečino ob virusni okužbi. Težave so trajale nekje 1 mesec, približno 1 teden sem bil telesno kar ok, potem pa so se 4 tedne nazaj pojavile omenjene težave. Tudi takrat sem bil na INP, kjer so pregledali kri le in "potrkali" po ledvicah in zaključili da so ledvice ok in da se nimajo z mano kaj ukvarjati. Vzroka bolečin, hude oslabelosti in mravljinčenja seveda niso odkrili oz. odpravili težav. Mravljinčenje je bilo tokrat nevzdržno, česa takega ne pomnim.

Še vedno imam občasne hude bolečine v spodnjem delu hrbta, v ležečem položaju se večkrat pojavi občutek nelagodja in tresenje, včasih tudi kašelj, tudi mravljinčenje je še zmeraj pogosto prisotno. Prav tako mi še vedno šumi v ušesih. Tudi jaz menim da vzrok verjetno ni v hrbtenici, vendar enostavno ne razumem kje drugje bi lahko bil oz. odkod take bolečine v ledvenem predelu če so baje ledvice ok? Večkrat imam tudi ostro zbadajočo bolečino najključno po telesu in občutek vročine v hrbtu. Naj povem še, da sem imel nazadnje na pregledu nizek kalij = 3.4, natrij in cl sta bila normalna. Zadnji teden, morda 14 dni, v sebi ne uspem zdržati vode - uriniram zelo pogosto, obenem pa čutim močno žejo in imam suha usta ter kožo posebno na dlaneh čeprav pijem 2-3 litre vode na dan. Zdravnica ma je pred nekaj dnevi poslala na kompleten pregled krvi v upanju da se bo kaj pokazalo, tako da še čakam na izvide.

Iskreno povedano ne vem če sem na pravem oddelku foruma oz. imajo moje težave izvor v hrbtenici oz. živčnem sistemu, vendar bi bila vsaka pomoč oz. nasvet iz vaše strani res dobrodošla. Za vse se vam najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav, Danijel
Default avatar
Pozdravljeni!

Obstajajo različna avtoimuna obolenja, ki lahko prizadanejo tudi živčni sistem.

Primer https://en.wikipedia.org/wiki/Guillain% ... prov=sfla1

Pri Vas bi se mi zdela smiselna EMG preiskava (elektromiografija), ki meri hitrost prevajanja po živčnih vlaknih. Pametno bi bilo odvzeti tudi vnetne parametre (CRP, SR) ter morda specifične kazalce teh obolenj (poznajo nevrologi ter revmatologi).

V premeru da bi se mi radi prišli pokazati pa sem v službi v SB Slovenj Gradec, druga možnost pa je v ambulanti Arthron na Rudniku.

Vsekakor pa bi Vam svetoval, da se v obravnavo vključite čim prej.

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih
Default avatar
Pozdravljeni,

krvni testi, ki sem jih opravil prejšnji teden so bili v mejah normale. Od zdravnice sem dobil napotnico za nevrologa pod nujno, h kateremu grem v ponedeljek. Mislim pa, da začenjam počasi odkrivati kje dejansko leži razlog za moje težave.

Na levi strani hrbta v predelu ledvic sem kakšno uro nazaj naenkrat začutil oteklino, ki se jo da potisniti nazaj, ob tem pa se pojavi huda bolečina, oslabelost in mravljinci po telesu. Nazadnje pred kakimi 3 tedni sem imel isto zateklino na obeh straneh hrbta v predelu ledvic. Že 2 meseca imam težave s hudo oslabelostjo in mravljinčenjem po telesu, ki se ojačata ko se uležem na hrbet in telo pritisne na ta ledveni predel. Prav tako uriniram tudi do 30x na dan, voda pa noče ostati v telesu, kljub temu da vseskozi čutim močno žejo in imam suha usta.

Zanima me, če bi šlo za otečene ledvice ali nadledvično žlezo (morda tudi trebušno slinavko ali kateri drug organ), ali je možno da bi se zateklina ob močnem vnetju dala začutiti na hrbtni strani? Na prednji strani trebuha nimam bolečin. Skoraj prepričan sem da gre za otekel organ ali žlezo trebušne votline in situacija je trenutno zelo resna, stanje se je pred kakšno uro močno poslabšalo in naenkrat sem postal popolnoma oslabel, z močnim mravljinčenjem po telesu in skorajšnjo izgubo zavesti.

Lepo prosim za mnenje in nasvet. Najlepša hvala!
Default avatar
Nemudoma pojdite na IPP ali INP. Možno, gre za vnetje ledvic (infekcijsko ali avtoimuno), oteklica in vnetje pa dražita mimopotekajoče živce. Glede na povedano, se mi zdi, da bi bil potreben UZ ledvice ali screejing vnetni parametrov, vendar naj o tem odloči zdravjik pri katerem boste obravnavani. V vsakem primeru pojdite v obravnavo čim prej!

Sporočite mi kako ste!

Lp, K
Default avatar
Pozdravljeni,

včeraj sem bil pri nevrologinji, ki me je pregledala in s telesom je fizično vse ok. Vse mišice delujejo, odzivnost je dobra. Obširno so mi pregledali tudi kri, ki je bila v perfektnem stanju RAZEN nevarno znižanega vitamina B12 (okoli 100, normalno 500-700) in pa vitamina D3. Takoj so mi dali injekcijo B12 in predpisali redne dnevne injekcije za 1 teden, potem pa mesečno 1x za obdobje treh mesecev. Prav tako sem dobil dodatek vitamina D, ki ga moram jemati tedensko 1x.

Takoj, ko sem izvedel za kaj dejansko gre in si prebral simptome hudega pomanjkanja B12 mi je bilo jasno, da je bil to krivec za vsaj polovico mojih težav. Od mišične nemoči, tresenja, hudih mravljinčenj, zbadajočih bolečin po telesu, anksioznosti, težav s koncentracijo in upada mentalnih funkcij. Prav tako bi stvar znala biti vsaj delno kriva za izmenjujoče se driske in zaprtja, neprebavljeno hrano v blatu ter druge težave s prebavo. Skratka danes sem prejel 2. injekcijo in vsakič kmalu zatem začutim toploto po celem telesu in z vsako dozo tudi izboljšanje stanja! Možgani bolje delujejo, mišične nemoči skoraj več ni, pa tudi zbadanj in mravljinčenja odslej ne čutim več. Tudi prebava deluje bolje! Še vedno imam sicer nadležno šumenje v ušesih, upam da se bo tudi to popravilo. Nevrologinja je tudi priporočila, da se me pošlje k urologu zaradi prepogostega uriniranja, na UZ ledvic in pregled črevesja zaradi morebitne KČVB in EGDS.

Skratka, vsaj delno mi je odleglo ker se stvari končno premikajo v pravo smer in se zaradi teh injekcij počutim veliko bolje! Zdaj pa me zanima kaj bi lahko bil razlog za tako hudo pomanjkanje vitamina B12 in kako to izboljšati v bodoče? Od mesa jem sicer samo ribe, vendar jih jem redno in take, ki naj bi imele veliko omenjenega vitamina. Prav tako jem fermentirane mlečne izdelke (domači kefir), zadnji mesec sem jemal tudi vitaminske dodatke, pa vseeno sem komaj prilezel na vrednost 100, kar verjetno pomeni, da je ob najhujših napadih bila še nižja in da ima morda telo težave z absorpcijo le-tega. Glede uriniranja in morebitnih težav z ledvicami ali nadledvično žlezo pa javim ko izvem kaj več. Za vso dosedanjo in morebitno nadaljno pomoč in podporo se Vam najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav, Danijel
Default avatar
Pozdravljeni!

Sem vesel, da ste odkrili vzrok težav.

Samo pomanjkanje vitamina B12 ima več vzrokov, vendar je pomemben izmed njih gastritis - perniciozna anemija (vnetje želodca). Posledica te bolezni je destrukcija celik, ki povzročajo intrinzični faktor. Ob pomanjkanju tega faktorja se vit. B12 ne more uspešno absorbirati. Posledica je pomanjkanje.

Torej, vit B12 je zelo kompleksen vitamin in njegova absorbcija je kompleksen proces, ki je lahko moten na večih stopnjah (verjetno Wiki ve več od mene :))

Za začetek je dobro, da ste ugotovili, da vam je težave povzročalo njegovo pomanjkanje, zdaj pa se usmerite v iskanje vzroka pomanjkanja.

Pri tem Vam želim veliko sreče, v primeru, da bi potrebovali pomoč pa se lahko obrnete tudi name.

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih
Default avatar
Pozdravljeni,

žal je dodajanje vitamina B12 in vitamina D odpravilo le del težav, ostale se mi pa ponavljajo še naprej in dobivajo bolj konkretno obliko. Nekaj dni nazaj mi že po obroku ni bilo najbolje v želodcu, potem pa se je pojavila še slabost in občutek teže. Kmalu me je začelo nenadno ostro zbadati v levem zgornjem predelu trebuha. Kmalu se je pojavila tudi nenadna huda slabost, bolečina pa se je za kratko preselila tudi na hrbtno stran. Dobil sem nenaden občutek hude žeje, kot da bom umrl če v trenutku ne popijem nekaj, mravljinčiti me je začelo tudi v nogah. Prav tako sem dobil občutek, kot da bi se nekaj "razlilo" v trebušni votlini. V zadnjem času sem izgubil tudi apetit, jem bolj iz navade. V želodec večjih količin hrane ne spravim, čeprav že 14 dni jemljem Controloc. Z uporabo rehidracijskih napitkov sem sicer na srečo uspel (vsaj začasno) odpraviti pogosto uriniranje in splošen občutek žeje in suhe kože. Še kak dan pred tem sem ob uživanju sladoleda izkusil podobno stvar. Najprej tiščanje v želodcu, nato ostra bolečina ki se občasno širi na hrbet in kmalu zatem nenadna huda slabost in tresenje. Je možno, da gre v bistvu za težave z želodcem, poškodovano sluznico le-tega oz. celo rano na želodcu ali dvanajsterniku? Če je to res, bi to znalo razložiti tudi pomanjkanje vitamina B12 zaradi slabše absorpcije in občasne neprebavljene hrane v blatu?

Prav tako imam še vedno oteklino v levem predelu hrbta, nekje v srednji višini (na desni strani v isti višini je ni). Ker me skrbi in ker se očitno nikomur drugemu ne zdi dovolj pomembno bi vprašal še vas - če bi slučajno bil otečen kateri izmed trebušnih organov, kateri organ bi lahko povzročil oteklino v tem predelu hrbta? Bi lahko šlo za oteklino česa drugega? Dodal sem tudi link s sliko, kjer sem označil približno lokacijo te otekline, UZ trebuha in RTG lumbalno imam komaj čez 3 tedne. Za vso dosedanjo in morebitno pomoč v prihodnje se najlepše zahvaljujem! Lep pozdrav.

Link do slike: http://shrani.si/f/3s/PS/4iiTCNip/zateklina.jpg
Default avatar
Žal sem imel v zadnjem obdobju težavo z videnjem sporočil. Ste težave že uredili?

Težave o katerih poročate mi vzbujajajo sum, da bi lahko šlo za vnetje trebušne slinavke. Kaj je pokazal izvid UZ trebuha?

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih
Default avatar
Pozdravljeni!

Težav še (vsaj v celoti) nismo razrešili, na srečo pa še migam in se trudim da bi jih čimprej! Da povzamem čimkrajše kaj se je dogajalo teh nekaj mesecev.

Najprej sem bil na UZ trebuha ki je bil bp, RTG lumbalno ki je pokazal zmerne obrabne spremembe ledvene hrbtenice (šmorlove hernije) in izravnano lordozo (nepravilna ukrivljenost hrbtenice), kar je protibolečinska drža in kaže na razdražen ali delno vkleščen živec. Zakaj je do tega prišlo (ravno po operaciji) nismo razjasnili, morda pa ima kaj s hudim pomanjkanjem vitamina D. Nazadnje sem bil pa še na gastroskopiji, ki je pokazala erozivno vnetje požiralnika in vnetje želodčne sluznice, katera že zdravim - tudi z dodatnimi prebavnimi encimi, delnim postom ter zelo skrbno izbrano prehrano. Vzrok dela težav smo torej naposled le odkrili! Na srečo za vnetje ni kriva bakterija, tudi celiakije ni pokazalo, tako da je prišlo do poškodbe želodca verjetno zaradi zdravil že kmalu po operaciji in se je nato še poslabšalo. Menim, da je bil za kar nekaj težav kriv poškodovan GI trakt - vnetje želodca in verjetno prepustno črevo po močnih AB terapijah, zaradi katerih je prišlo do slabe absorbcije hranil in prehoda določenih alergenov v kri in naprej po telesu. Oteklina v hrbtnem predelu je zelo verjetno posledica težav s hrbtenico in ne težav s katerim izmed trebušnih organov - občasno se pojavi pa izgine. Bolečine še ostajajo, upam da bo obisk na centru Manualne medicine pomagal. Kri kompletno je bila razen pomanjkanja vitaminov ok (tudi lipaza, za katero imajo v UKC mb drugačne merilne vrednosti in je bila v bistvu v mejah normale), tako da slinavka opravlja svojo nalogo tako kot mora.

Skratka, premika se na boljše - tudi zaradi raznih dodatkov ki bi naj razbremenili in čimprej pozdravili želodec, predvsem pa črevesje. Od Kefirja, probiotikov, kolostruma in L-Glutamina... Predvsem pa zdrava hrana s čimmanj potencialnimi alergeni (nobenih žitaric in njihovih izdelkov, nezdrave hrane, itd), tudi čimmanjši obroki in delni post. Žal pa imam še vedno kup nevroloških težav, zato sem bil tudi napoten ponovno k nevrologu z napotnico: nevropatije, parestezije, celo sum na MS... Bomo videli kaj se bo izcimilo iz tega. Vesel bi bil diagnoze, da vsaj vem pri čem sem.

Dodatki vitaminov B12 in D ter ostala dopolnila ki jih uživam pomagajo. Do kake mere bom še videl, upam pa da čimbolje. Vprašal bi samo še, kaj menite da bi lahko povzročalo težave pod obemi rebrnimi loki, predvsem pod desnim? Je možno da je tudi za to kriva hrbtenica? Drugače pa najlepša hvala da ste prebirali tako dolgo klobaso, poskusil sem spisati čimkrajše, pa se je v tem času nabralo toliko da ni šlo drugače. Lep dan želim! :)
Default avatar
Pozdravljeni!

Sem vesel, da se vsaj nekako pomika na bolje!

Težave pod rebri lahko nedvomno povzroča tudi hrbtenica (torakalna), sicer pa opazujte ali so povezane z uživanje hrane (želodec, žolčnik, pankreas) ali so od tega povsem neodvisne. V primerih kroničnih vnetnih (pa tudi ostalih) bolezni sta lahko povečana jetra in vranica.

Opazujte kako se telo odziva na različne dražljaje!

V kolikor bom še lahko v pomoč pa me kontaktirajte.

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih
Default avatar
Še enkrat lepo pozdravljeni!

Ker ste me do zdaj vedno poslušali (za kar sem vam neizmerno hvaležen!), se na vas v upanju obračam še enkrat. V tem času sem vas zasipal z različnimi simptomi, ki so se verjamem da večkrat zdeli med seboj nepovezani, tako kot morda tudi moja ugibanja o izvoru le teh in ker vzroka težav v veliki meri še vedno ne poznam, bom poskušal še s temle. Morda se bo le malo bolje predstavilo zadevo že v drugi luči.

Skratka - že kar nekaj časa (več let) opažam večje premikanje in "pokanje" vretenc v hrbtenici, ki mi v osnovi ne povzročajo bolečin in me občasno razbremenijo občutka pritiska v le-tej. Če se kakšno od vretenc čudno premakne pa lahko imam hujše simptome kot so mravljinčenje ter bolečine. Vsake toliko se mi uklešči živec, kar mi povzroči nevzdržne bolečine in mravljinčenje preko celega prsnega koša. Opažam tudi občasne bolečine v kosteh in nasploh v hrbtu. Zadnjih 14 dni imam hude omotice in zelo slabo prekrvljenost telesa kar se odraža z mrzlimi okončinami in oslabelostjo - tudi srce se več kot očitno zelo muči in imam zaradi tega visok utrip že pri navadni hoji (EKG pred časom ok). Ta slaba prekrvljenost se zna zelo hitro izboljšati oz. poslabšati in sumim da ima vse skupaj morda izvor nekje v hrbtenici,. Imam tudi druge nevrološke težave kot so tinitus, težave z vohom, nevropatije in bolečine v sklepih, ki trajajo nekje pol leta. RTG lumbalno je pokazal začetne obrabne spremembe hrbtenice, nevrološki status normalen (napoten na MR glave), sem pa imel maja letos ugotovljeno hudo pomanjkanje vitamina D in B12 za katera prejemam dopolnilo (drugače kri bp).

Vem, da sem spet navedel veliko različnih simptomov, vendar se na vsak način trudim najti vzrok za omenjene težave in jih odpraviti. Kaj menite, da bi lahko povzročalo take premike vretenc? A je to nevarno? Mislite da bi težave s hrbtenico lahko povzročale take težave (utesnitev kake arterije)? Katero nadaljno diagnostiko mi svetujete oz. kako bi stanje izboljšal? Naše zdravstvo žal pri diagnostiki še vedno pogosto zataji, tako da sem večinoma prepuščen samemu sebi in pomoči dobrih duš kot ste vi preko interneta.

Še enkrat najlepša hvala in lep pozdrav! :)
Default avatar
Odgovor spet prepozno.

Vzroka težav s hrbtenico ne poznam, je pa res, da je mravlinčenje v hrbtenici/prsnem košu in udih pogosto posledica težav s hrbtenico.

Glede na težave s pokanjem in bolečinami bi Vam svetoval vaje za hrbtenico oz. izvajanje športov, kjer je paravertebralna muskulatura močno stabilizacijsko udeležena (plavanje, vaje na drogu - zdaj pogosto dostopno v blokovskih naseljih).

Prosim opazujte stanje in poročajte kakšni bodo rezultati po mesecu dni redne a zmerne vadbe.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih
Default avatar
lepo pozdravljeni še enkrat!

Nič ne de za pozen odgovor. Moje zadnje predvidevanje in verjetno kar večina postov ki sem jih tule napisal (sploh ko prebiram nazaj) so bolj obupani poizkusi da bi izvedel kaj se je v tistem trenutku z mano dogajalo, kot pa neka konkretna vprašanja. So tako nepovezani, da še sam več prav ne razumem kaj sem takrat mislil. Je pa res, da je bilo v tem letu toliko raznih težav ki so se tako zelo spreminjale, da bi verjetno malo komu še sploh bilo jasno kaj se dogaja. Bilo je zelo hudo, sploh ker nisem od nikoder dobil konkretnega odgovora in ustrezne pomoči, moja osebna zdravnica pa mi sploh ni več verjela da je tako hudo kot pravim. Nazadnje, ko zaradi hudih bolečin v kosteh in mišicah sploh nisem mogel več spati me je poslala celo k psihiatru, ki je zaključil da je z mano psihično popolnoma vse v redu in da se ob vseh zdravstvenih ter zasebnih težavah (junija letos smrt mame po zelo hudi bolezni), še tako dobro držim.

Skratka vmes sem bil na MR glave, ki je pokazala več hiperintenzivnih žarišč demielinizacije, kar verjetno predstavlja začetek MS... S tem se strinja tudi nevrologinja, čeprav se bolezen ne kaže tipično - fiziološki status telesa je hvala bogu zaenkrat še v mejah normale. Morda tudi zato, ker se trudim z vsem kar premorem (zelo striktna prehrana in draga prehranska dopolnila, ohranjanje telesa v formi koliko se da) da bi tako tudi ostalo. Zaenkrat imam sledeče simptome:

-mravljinčenje in odrevenelost rok ter predvsem nog (mravljinci se širijo navzgor do kolen)
-večje težave z zamegljenim vidom in utripanjem pred očmi (kot slab računalniški zaslon)
-občasne hude bolečine v kolenih pri hoji zaradi katerih se moram ustaviti in odpočiti
-nadležen tinitus (sluh drugače v mejah normale)
-zelo poslabšan voh
-nenadzorovani gibi rok
-težave z ravnotežjem pri hoji
-težave s koncentracijo, spominom, pozabljanjem imen in besed
-težave z nenadno potrebo po uriniranju, pred časom sem bil nesiguren glede zadrževanja vode

Poleg teh nevroloških težav ki so verjetno povezane z MS me pestijo še zmanjšana telesna sposobnost, kar se kaže sploh ko grem malo v klanec. Srce mi namreč zelo razbija, večkrat tudi neredno bije (pulz zelo hitro na maksimumu), ob tem sem zelo omotičen, čeprav sem telesno (kljub bolezni) v precej boljši formi kot v zadnjih letih, pa takrat podobnih težav nisem imel (krvna slika ponovno bp). Stvar se vleče od tiste operacije slepiča dalje. Zdravnico sem prosil za pregled pri kardiologu, kar pa se ji iz meni neznanih razlogov ne zdi smiselno. Zadnja 2 meseca imam tudi hude bolečine v mišicah in kosteh zaradi katerih sem komaj spal, vmes sem imel zelo nizek pritisk (90/60 in nižje), sedaj je ok. Še vedno imam težave z želodcem in prebavo, čeprav sem si jih s posebnimi olji uspel precej omiliti, večje težave s suho kožo, itd.

Skratka spet ena velika klobasa različnih težav za katere boste verjetno rabili kak mesec da jih sploh preberete, kaj šele da odgovorite :) Spet sem na žalost, tako kot celotno zadnje leto, prepuščen samemu sebi da se borim z vsem tem in kljub temu da so možnosti proti meni, poskušam najti rešitev in se pozdraviti. Zdaj vsaj imam konkretni odgovor za del težav, čeprav je diagnoza kruta. Nevrologinja me je naročila na kontrolo čez pol leta, dobil nisem nobenih zdravil, zdravnici več ne upam povedati ničesar, ker ji bodisi ni mar oz. ne zna pomagat. Vem pa nekaj. Po tistem razlitem slepiču ko sem skoraj umrl sem si obljubil, da se bom boril z vsem kar premorem, da se dokončno pozdravim in to tudi nameravam storiti.

Za vsako spodbudno besedo in nasvet vam bom ponovno zelo hvaležen. Želim vam lep december, lepe praznike ter ZDRAVO prihodnje leto! :)
Default avatar
Pozdraljen!

Žal mi je, da to slišim, hkrati pa je dobro, da vsaj veš pri čem si.

Specifičnega zdravljenja za diagnozo začetne MS ne poznam, vendar ti predlagam, da si vzameš čim več časa zase. Delaj kar te veseli in se razbremeni vsega, kar ni točno to, kar bi si želel početi. To so težke odločitve, ki večinoma pomenijo tudi nerazumevanje družine in prijateljev, ampak glede na lastne izkušnje povem, da te v nasprotnem primeru čaka še stopnjevanje težav (sam se prezgodaj pričel z delom, ko sem čutil, da bi si moral vzeti nekaj časa (leto?) prosto in mi, kar sem zamudil, še vedno manjka). Svetujem, da premisliš tudi o poklicni/študijski obremenjenosti.

Pozanimal se bom, o možnih postopkih zdravljenja, in se v kratkem spet slišiva!

Z lepimi pozdravi,
KA Pilih
Default avatar
Dr. Pilih, najlepša hvala za iskren odgovor :)

V bistvu se že držim tega kar ste mi svetovali da naj storim. Celotno zadnje leto je bilo (čeprav ne nujno prostovoljno) namenjeno temu, da se pozdravim, umirim in najdem svoj smisel. Študij matematike to vsekakor ni bil, vsaj ne do te mere kot bi si sam želel. Ko pa se gre za lastno zdravje in biti ali ne biti je motivacija popolnoma drugačna. Morda se mi je vse skupaj "moralo" zgoditi, da bi se zavedel, da nisem na pravi poti in me to kar delam ne osrečuje, še manj pa dela zdravega. O MS sem prebral kar se je dalo še preden so me poslali na MRI, ker sem že kmalu po začetku simptomov še pred nevrologi sumil to bolezen. Prav tako sem potegnil že vse spremembe, za katere je kopica znanstvenih člankov, ki sem jih prebral pokazala, da lahko pomagajo oz. celo odpravijo simptome in ustavijo napredovanje bolezni.
Kar se tiče prehrane - izločil sem mlečne izdelke ter vso meso in jajca (torej nobenih živalskih beljakovin in nasičenih maščob), ker je večina študij, ki sem jih prebral o povezavi med načinom prehranjevanja ter MS nakazovalo močno korelacijo (dr. Roy Swank, China Study. itd). Ne samo za MS, pač pa tudi za večino ostalih (avtoimunih) bolezni. Torej vegetarijanska prehrana, dosti sadja in zelenjave, oreščkov, polnozrnatih žit aka oves in pira, ter hladno stiskana olja. Prav tako sem začel uporabljati kvalitetne močne doze vitaminov v naravnih oblikah - sploh vitamin D in B12, za pomanjkanje katerih je tudi znano da lahko povzroči MS. Kar nekaj nevrologov verjame tudi da MS povzroči virus ki se ga stakne v mladosti in katerega naš imunski sistem ni sposoben uničiti zaradi podobnosti krvni skupini. Tudi glede tega sem že našel nekaj zadev, ki bi teoretično lahko učinkovale, seveda pa niso dokazane. Simptome si poleg vseh omenjenih zadev lajšam še s konopljino smolo, ki mi občasno zelo pomaga.

Morda se zdi brezupno ali malo verjetno, vendar verjamem, da ko bom odkril vzrok zakaj se je pri meni ta bolezen pojavila (torej zakaj telo napada mielinske ovojnice), bom le to tudi ustavil ali celo obrnil potek ter pozdravil te moje nesrečne možgane. Alternativci pravijo, da je vzrok za to zakisanost ter preveč histamina, kar je posledica uživanja prevelike količine živalskih beljakovin, kar je sicer pri meni bolj težko. To naj bi pognalo imunski sistem preko vseh mej da je začel uničevati lastno tkivo - za histamin je tako znano da je zraven pri vseh vnetjih. Če to povežem z nekaterimi raziskavami ki sem jih prebral se sliši kar logično in morda je kaj na tem.

Skratka tole Multiplo upam, da bom s tem kar delam nekako uspel obvladati, trenutno pa me bolj skrbi težko dihanje ob naporih zadnja 2-3 mesece (sploh ko je zunaj mrzel in "težek" zrak), tiščanje za prsnico, omotice, neredni in povišan utrip ter zelo slaba telesna zmogljivost pri malo večjih obremenitvah (recimo hoja v klanec), ki sem jih prej zmogel brez težav. Zdravnica me je poslala k Pulmologu, bomo videli kaj bodo rekli - ko seveda pridem na vrsto. Je možno, da gre samo za zelo slabo telesno formo ali je pri mojih letih ob vseh težavah možna tudi kaka organska težava - recimo pljuča (astma) ali srce?

Skratka še enkrat ste dobili - tokrat novoletno novelo, ki si jo preberite enkrat ko boste imeli malo več časa. Upam, da bo do takrat ko dobim vaš odgovor že tudi kaj več znanega glede mojih težav. Želim vam srečno in predvsem zdravo 2017! Lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni!

Glede dušenja ob naporih bi po eni strani lahko sumil astmo (sploh ob umazanem in hladnem zraku), vendar se mi glede na to kaj prestajate zdi bolj verjetno, da gre za splošno slabše telesno stanje. Avtoimuna obolenja (sicer MS ne poznam posebej podrobno) telo vržejo v splošno vnetno stanje (tudi katabolno), ki onemogoča dobro regeneracijo organizma in tako privede do "iztrošenosti". Ali je tažave res samo v pljučih ali morda v splošni iztrošenosti mišično-skeletnega in kardiovaskularnega sistema (podobno kot ob dalj časa trajajočem virusnem obolenju) težko rečem.

Pri pulmologu boste tako izključil pomembna pljučna obolenja, hkrati pa bo tudi pomladi (v kolikor je razlog astma) morda res bolje.

Zaenkrat torej vse dobro! Veliko sreče v 2017!

Za vsa vprašanja pa sem kot vedno na voljo na forumu.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Moderatorji

dr. med. KlemenPilih , specializant splošne kirurgije, travmatološka usmeritev
KlemenPilih