Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Razlaga izvida

Default avatar

darcinus

Spostovani,

partner je slabe tri leta nazaj prebolel miokarditis. Stanje in pregledi od takrat ok, razen izredna psiholoska obremenitev. Partner je star 33 let, 187/118 kg. Na zadnjem izvidu uz pa pise tako normalen iztisni delez levega prekata z diskretniminpodrocji hipokinezije, sicer je izvid v mejah normalen. Izvid je ugoden, terapija nase strani ni potrebna.
Prosim za razlago.

Hvala ll
Default avatar

Boris Cibic

Hipokinezija pomeni manjša gibljivost, ki v tem primeru je nepomembna. Zato je funkcja srca normalna. Zelo priporočam zmanjšanje telesne teže. S tem se bo zmanjšala nabrana maščoba okrog srca in bo srce lažje delovalo. Proti motenemu razpoloženju priporočam zdrav način življenja, kamor spadajo tudi polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo 5 - 6 krat na teden
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

darcinus

Najlepša hvala za vaš odgovor in čas.
Vse dobro še naprej.
Default avatar

ksenijasb

Spoštovani dr. Cibic!

Prosim za pomoč.
16.4. me je naenkrat začelo močno stiskat v prsih natančneje ob levi prsnici,srce pa dobesedno ponorelo, nisem imela zraka. Ker je bila sobota so me odpeljali na urgenco. Utrip 130 Tam so mi naredili ekg 3 × v času7 ur ter odvzeli kri. In me hospitalizirali.
Troponin I je bil prvič 5,0 drugi 1,2 tretji 1,6.
Ekg je bil vsakič drugačen tako so rekli.
Naredili so še UZ srca in 19.4 in sistolana funkcija 70%, diastolna funkcija ohranjena, mitralna zaklopka v mejah normale, hitrost E vala je do 85, A vala pa do 60cm/sek.premer aorte v ascedentnem delu 2.6cm.Nad trikuspidalno zaklopko je prisotna insuf.I.stopnje. D.ventrikel meri 2.5cm L.atrij 3.9×3cm D.atrij 3.7×3.5cm. Perikard v mejah normale. V torek sem šla domov. Diagnoza torakalna bolečina.
V nedeljo 24.4. sem ponovno čutila stisk v prsih, težko dihanje in povišan utrip 125 tudi v mirovanju skozi celi dan. Zvečer sem bila že tako utrujena da sem šla spet na urgenco naredili so ekg in zaključili. Diagnoza sinusna tahikardija. Vse dni od nedelje pa še danes čutim da me tišči v prsih utrip pa divja preko 100. Zdaj me že precej skrbi kaj je narobe. Osebna zdravnica pravi da je to psihično. Da naj se umirim.
A kljib temu se neprestano sekiram. Prosim Vaš nasvet in obrazložitev izvida. Hvala.
Lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Zaradi neprijetnih senzacij pri srcu, ki so spremljale pospešeno bitje srca ste v kratkem časovnem razmaku dvakrat obiskali "urgenco". Tam so opravili potrebne preglede. Ugotovili so minimalne spremembe v srcu, ki niso potrebne zdravljenja in vas zato odpustili, verjetno s priporočilom, da poskrbite za zdrav način življenja. kamor sodijo nekajenje, skrb za uravnoteženo prehrano, izogibanje stresnim situacijam, 5 - 6 krat na teden polurni sprehodi, deloma s pospešeno hojo, eventuelno jemanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Če bo trajalo pospešeno bitje srca lahko poizkusite učinek tablet Procoralan, ki ga bost dobili pri izbranem zdravniku.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ksenijasb

Spostovani dr.
Se zahvaljujem. Za odgovor. Bi pa se nekaj.
Bila sem pri osebni zdravnici in mi je predpisala concor cor 1.25.
Naj jemljem po potrebi.
Glede na to, da imam obcutek, da me neprestano nekaj tiska v prsih kot bi imela neko breme sem v strahu, da je kaj narobe.
Vse na par dni imam drisko in crvicenje. Slabo se pocutim in ne morem prav jesti, spim zelo slabo. Opravila sem tudi gastroskpijo, kjer so mi ugotovili gastritos in zelodcno bakterijo.
Za vse skupaj sem v strahu, da je kaj hudo narobe. Najbolj to breme ki me drzi v prsih.
Prosim vas za nasvet. Hvala.
Lp
Ksenija
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da ni razloga za skrb. Navedene težave kažejo na "nevrovegetativni sindrom" zaradi stresnih vplivov. Mislim, da bi zadostovalo poleg Concorja še jemanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Dejan.

Lep pozdrav.

Prosil bi če mi lahko razložite ekg izvid:

Sf 74
Intervali:
Rr 811 ms
P 84 ms
Pq 106ms
Qrs 86 ms
Qt 338 ms
Qtc 376 ms

Interpretacija:
Sinus rhytm
Qrs(t) contour abnormality
Consider anterolateral myocardical damage
Consider inferior myocardical damage.
Default avatar

Boris Cibic

V krivulji EKG so prisotne manjše spremembe, ki dopuščajo misliti na možnost nezadostne prekrvitve v sprednjem, stranskem in spodnjem delu srca.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Boris Cibic je napisal/a:
V krivulji EKG so prisotne manjše spremembe, ki dopuščajo misliti na možnost nezadostne prekrvitve v sprednjem, stranskem in spodnjem delu srca.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Dejan.

Najlepša hvala za odgovor. Samo to me je zdaj malo prestrašilo. Medtem so prišli še ostali izvidi ki pravijo :

Ekg: sinusni ritem s fr.74/min, normotip

Focus: zelo slaba vidljivost, kolikor lahko ocenim LV večji od DV, eye balling dobra krčljivost LV, abd. aorta norm. široka

RTG pc :sinusni ritem s fr. 74/min, normo tip. Srce je normalno veliko, aorta je rtg primerna.

Srčni markerji S,P-cTnI v mejah normale <0.015

Edino kar je odstopalo v izvidu je nekoliko zadebljene stene bronhijev.

Mene zdaj zanima ali je smiselno nadaljevati s preiskavami ? Ker zdravnica je rekla da je vse v redu v izvidih. Če prav piše o nekakšnih abnormalnostim na zgoraj omenjenem EKG izvidu

Zahvaljujem se v naprej za odgovor. Hvala.
Default avatar

Boris Cibic

Krivulj EKG , ki bi bile, pri zdravih srcih, brez minimalnih odklonov od normale, skoraj ne vidimo. Za take slike je odgovorna pomanjkljiva natančnost tehnike. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si