ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Sindrom policističnih jajčnikov in izostanek menstruacij

Default avatar
Pozdravljeni,

na vas se obračam, ker imam en problem/dilemo. In sicer pred dobrim letom so mi postavili diagnozo Sindrom policističnih jajčnikov (na podlagi UZ in nerednih menstruacij, drugih simptomov nimam, tudi v družini nimamo te bolezni/stanja). Od takrat so se mi menstruacije same od sebe uredile in sem jih s časoma začela dobivati "redno" (zamujala največ do 8 dni). Trenutno, pa mi spet MOČNO zamuja; in sicer zadnjo menstruacijo sem imela konec februarja (19 - 24. 2.). Opravila sem tudi že dva testa nosečnosti, ampak sta bila oba negativna.
Trenutno sem zelo zaskrbljena kaj naj naredim, namreč ko mi je ginekologinja postavila diagnozo mi je zabičala, da če mi bo kdaj menstruacija dlje zamujala, naj se nujno oglasim, da mi jo bodo umetno sprožili, ker drugače lahko pride do komplikacij. Sicer če bi bila doma, bi se že zdavnaj oglasila pri njej, ker pa se trenutno nahajam v tujini (Portugalski) in se še lep čas ne bo vrnila, me zanima kaj mi svetujete kaj naj naredim (problem je da tu zdravniki ne govorijo oz. zelo slabo govorijo angleško in ne vem kako naj jim razložim svojo težavo). Ali menite, da bi bilo dobro, da se vseeno obrnem na tukajšnje zdravnike, ali naj raje še počakam? Ali je razlog za preplah?

Za vaše nasvete se vam že v naprej lepo zahvaljujem.
Default avatar
Spoštovani,
no, odsotna M ni bolezen ampak simptom in tudi na krajši rok (nekaj mesecev) ni nevarno. Če niste noseči, brez zadržkov lahko počakate 3 mesece, potem pa bi bilo dobro obiskati zdravnika, da se vsaj preveri debelina maternične sluznice. če je ta namreč tanka, sploh ni problem, če je slučajno močno zadebeljena, pa se M sproži z 12 dnevnim jemanjem progestagena. Kaj je vzrok za vaš izostanek M bi težko ugibal, ampak pri ženskah s sicer normalnim ciklusom je to večinoma luteinska cista, ki nastane ob ponesrečeni ovulaciji brez razpoka folikla.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni,

stara sem 23 let in imam potrjeno PCOS. Ogromno sem že prebrala na to temo in o možnem "zdravljenju" oz. preprečevanju simptomov (poraščenost, akne...), sedaj pa imam nekaj vprašanj, na katere upam, da mi lahko vi odgovorite. Bila sem pri endokrinologu in opravila krvne teste. Komentar izvida je bil, da so rezultati bili pričakovani in je diagnoza PCOS potrjena (vrednosti za hormone: S-testosteron prosti 8,8; S-testosteron 1,9; S-DHEA-S 4,7; S-ANDROSTENDION 18,0; oGF (CKD-EPI)/1,73 m2 nad 90, TSH 3,03; S-FSH 6,9; S-LH 8,1; prolaktin pool 8,8. Odebeljene so bile še vrednosti MCHC 355 in S-klorid 106).
Že po prvem obisku mi je endokrinolog predlagal zdravljenje z Aldactonom 100mg in KT (vendar brez predloga katere). Aldactone sedaj že jemljem, zanima pa me ali so KT Qlaira, za katere mi je ginekologinja po pogovoru izdala recept (omenila sem, da ne želim močnih KT, ki bi po prenehanju povzročile izbruh aken, večjo poraščenost kot prej, povišanje telesne teže...) primerne za zmanjšanje poraščenosti, oziroma ali poleg Aldactona sploh je še potreba po KT z antiandrogenim učinkom, saj naj bi to zdravilo imelo tak učinek. Ali imajo KT večji/manjši/enak antiandrogeni učinek v primerjavi z Aldactonom?

Najlepša hvala za vaš čas in odgovor,
Lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani,
katerekoli KT, ki zavirajo ovulacijo, so pri sindromu PCO koristne, ker zmanjšujejo napredovanje sprememb na jajčniku in poglabljanje sindrom PCO, ki ima tudi več stopenj z različnimi posledicami, tako za presnovo v telesu in telesno zgradbo kot za razvoj spremljajočih bolezni kot so zvišane krvne maščobe, visok krvni tlak, diabetes ipd. Tudi Qlaira bo v redu. Skratka, PCO se splača zavirati z vsemi sredstvi, ko bo nastopila želja po reprodukciji, pa se bo "obrnilo ploščo" in poskusilo izkoristiti čas takoj po prekinitvi s KT za zanositev.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet