Starševski čvek

Javna tribuna: Kako doseči zdravo telesno težo in zmanjšati obseg pasu?

Default avatar
V tokratni javni tribuni bomo govorili o izgubi telesne teže in o spremembah življenjskega sloga. Vodilo pri izgubi telesne teže naj bo izboljšanje telesne sestave in počutja.

Zakaj ni vseeno, kako hujšate?
Na vnos katerih hranilnih snovi moramo biti pozorni pri izgubi telesne teže?
Kakšen naj bo vnos beljakovin?
Kaj je JO-JO učinek in kako se mu izognete?
Zakaj samo tehtanje ni dober kazalnik napredka pri izgubi telesne teže?
Kako si pravilno sami izmerite obseg pasu in kakšne so priporočene vrednosti?

Kakšna je vloga gibanja?

Pridružite se nam s svojimi vprašanji.

Gost in vaš sogovornik bo Vid Vičič, mag. inž. preh., ki z ekipo ENEMON podpira ljudi k primernemu prehranjevanju in zdravemu načinu življenja.

Slika
Default avatar
Dober dan, zakaj samo tek ni priporočljiv za hujšanje? Jaz tečem cca 5 km 2-3 na teden, imam 80 kg in 178 cm, moški 45 let. kaj delam narobe?
Smiljan
Default avatar
Pozdravljeni,
ali drži, da je telesna teža v 80% odvisna od prehrane in le 20% od gibanja.
Hvala za odgovor.
Default avatar
tudi mene zanima to...kakšna je vloga hrane ?
Default avatar
zanima me kakšna vadba je najboljša? kardio ali uteži?
Default avatar
Ali je nujno po jutranji vadbi, recimo 1/2 ure na fitnesu; kombinacija teka in raztegovalnih vaj, popiti/pojesti proteine ? Jaz pojem banano in klasičen zajtrk, malo kasneje ?
Kaj priporočate in zakaj ?
LP Vera
Default avatar
Pozdravljeni,

skoraj nič se ne gibljem, pa mi nekako vseeno uspeva ohranjati telesno težo. Res pa je, da stalno pazim na prehrano. Je torej telesna teža odvisna od prehrane in gibanja ali od genov?

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav.
Default avatar
Zaradi operacij oči ne smem dvigati več kot 5 kil in tudi tek ni priporočljiv. Zato delam pilates vaje oz. lažjo telovadbo. Shujšala bi rada okoli 8 kil, predvsem v trebuh in stegna. Je zame kot nadomestek obroka priporočljiv Enemon? Stara sem 48 let. Hvala za odgovor.
Default avatar
Star sem 35 let, visok 180cm in tehtam 100kg.
Pojem zelo majhno količino hrane in sem konkretno zalit. Najbolj problematična sta trebuh in prsi. Občutek imam, kot da bi me zalivala voda.
Gibam se malo, ker imam poškodbo ampak glede na to, kako malo pojem, mi res ni jasno zakaj toliko maščobe...

Pred leti sem pričel z drastično shujševalno in se po tem grdo zderil. Od takrat imam težave s kilažo.
Kako naj se lotim kurjenja maščob.
Default avatar
Ramzes je napisal/a:
Pozdravljeni,

samo z zmerno telesno aktivnostjo je teže doseči izgubo telesne teže. Za hitrejši rezultat je to potrebno kombinirati tudi s prehrano. V vašem primeru ne delate veliko narobe. Vaš ITM je 25.25 kg/m2. Iz teh podatkov ne morem razbrati kakšen delež vaše teže predstavlja mišična masa. Predlagam, da preverite še obseg pasu, v kolikor je ta normalen ni razloga za skrb: http://enemon.si/prehrana-in-zdravje/hu ... u-zdravje/


DebelaDeklica je napisal/a:
Telesna teža je odvisna tako od prehrane kot od gibanja. Težko bi opredelil odstotke vendar velja, da izguba teže brez povečanja telesne aktivnosti na dolgi rok ni učinkovita. To pa zato, ker ob izgubi telesne maščobe izgubite tudi precej mišične mase. Temu se lahko izognete z ustrezno prehrano v kombinaciji z gibanjem. Več si lahko preberete:

Razlaga energisjkega ravnovesja
http://enemon.si/zdravo-zivljenje/kako- ... mo-prevec/

HUJŠANJE SE USTAVI
http://enemon.si/zdravo-zivljenje/kako- ... se-ustavi/
Vid Vičič, mag. inž. preh.
Default avatar
Kakšen je normalen oz. potreben vnos beljakovin za moškega cca 68 kg?

Sprašujem, ker želim obdržat kile ne shujšat ...

Če bom pa
Slika

pa si kupim beljakovine :)
Default avatar
ketiket je napisal/a:
Za učinkovito izgubo telesne teže je potrebno povečati gibanje (povečana poraba energije in povečanje mišične mase) in vzpostaviti negativno energijsko ravnovesje - torej vnesti moramo manj energije kot jo porabimo. Ob tem pa velja omeniti, da je poleg prehrane in gibanja pomembna tudi zadostna količina spanja. V študijah ugotavljajo, da je pri ljudeh, ki spijo manj kot 7 ur dnevno večja možnost, da so debeli kot pri ljudeh, ki spijo več kot 7.

Na splošno je za učinkovito hujšanje potrebno celostno spremeniti stil življenja.
Vid Vičič, mag. inž. preh.
Default avatar
čilipaprika je napisal/a:
Vsekakor se priporoča kombinacijo aerobne vadbe (kardio), vaj za izboljšanje gubljivosti in vaj za moč. Več nasvetov najdete na spletni strani CINDI:
http://cindi-slovenija.net/images/stori ... 202016.pdf
Vid Vičič, mag. inž. preh.
Default avatar
Pozdravljeni,

kako naj bi si prilagodila prehrano, da bi vključila Enemon? Telesno težo imam primerno in gibam se tudi zmerno.

Hvala za odgovor.

Lp
Default avatar
Pozdravljeni,

kako Enemon deluje na prebavo?

Lp
Default avatar
ajronvumen je napisal/a:
Pol ure po vadbi je "okno priložnosti". Obrok v tem času se bo najbolje izkoristil; regeneracija glikogena in sinteza mišičnih beljakovin je v tem času najučinkovitejša. Več si lahko preberete na:
http://enemon.si/zdravo-zivljenje/osnov ... -prehrane/
Vid Vičič, mag. inž. preh.
Default avatar
mici micika je napisal/a:
Telesna teža je odvisna od prehrane, količine gibanja in tudi genetike ter hormonskega stanja. Telesno težo je mogoče vzdrževati tudi brez gibanja, samo z primernim vnosom energije.
Iz vidika ohranjanja zdravja pa je dejansko ugodneje če smo fizično aktivni ob tem pa malo pretežki kot če smo fizično neaktivni a suhi.

Več o tem:
http://enemon.si/prehrana-in-zdravje/hu ... u-zdravje/
Vid Vičič, mag. inž. preh.
Default avatar
Pozdravljeni,

zanima me (NE) glede na vse usmeritve o zdravem hujšanju in uravnoteženi prehrani kaj je najbolj učinkovit način za hujšanje.

Cilj imam, da do dopusta 15. julija shujšam maximalno kar je mogoče. Predvsem, da izgubim na obsegu pasu (trebuh) in obsegu prsnega koša oz. lisičjih gobčkov kot jim pravijo nekateri :)

Lahko napišete tudi vaš pripročeni način a mene zanima predvsem učinkovitost, da bom lahko brez majce skočil v morje, ker je sonce tako močno, da bi se rad čim bolj zaščitil pred škodljivimi sončnimi žarki, ker krema ni dovolj ;)

Koliko kg lahko pričakujem, da bom izgubil do takrat - se pravi v slabih 3 mesecih.

Najlepša hvala za odgovor!
Jan
Default avatar
moyamoya je napisal/a:
Pilates, telovadba, hoja in podobne lažje aktivnosti ravno tako štejejo. Pri izgubi telesne teže se priporoča več kot 300 minut srednje intenzivne aktivnosti na teden.


Nadomestni obroki Enemon slim so učinkovit način za izgubo telesne teže. Zlasti priporočljivi so za tiste, ki bi želeli počasi in zdravo izgubiti telesno težo a imajo težave pri izbiri ali pripravi uravnoteženih obrokov in pogosto posegajo po manj priporočljivih živilih, ker so pač pri roki.

Zaradi svoje sestave (visoka vsebnost beljakovin, prehranska vlaknina, nizka vsebnost maščob ter dodani vitamini in minerali) tovrstni izdelki prispevajo k ohranjanju mišične mase in nudijo daljši občutek sitosti kar vpliva na njihovo učinkovitost. Učinek delovanja se deloma pripisuje tudi preprostemu načinu (priprava obroka je priročna in praktična – individualno pakirane vrečke, ploščice in napitki) omejevanja vnosa energije z uporabo točno določenih obrokov.

Pregled različnih metod izgube telesne teže najdete na:

http://enemon.si/zdravo-zivljenje/kako- ... -shujsati/
Vid Vičič, mag. inž. preh.
Default avatar
Spoštovani.

Po nosečnosti mi je ostal trebuh, ki se ga ne morem znebiti. Redno tečem vendar brez uspeha. Kako naj uvrstim Enemon v svojo prehrano?

Hvala za odgovor.