Forum.Over.Net

Starševski čvek

Biopsihologija - neakreditiran studij?

Default avatar

VonSteinar9010

Ok. Smo dobesedno edina drzava v EU/EGP (poleg Romunije) v kateri ne izvajamo dodiplomska studijska programa iz Optometrije in iz Nevroznanosti. Leta 2012 so odprli studijski program "Biopsihologija" na FAMNIT-u v Kopru. Sedaj se je izkazalo (po 4 letih!!!!) da je studij neakreditiran in kaksnih 400 studentov bo brez sluzb. V Angliji imajo dodiplomski studijski program: Nevroznanost - Neuroscience (BSc) in se mi zdi (po gledanju predmetnika na FAMNIT-u in v Astonu v UK) da so zeleli "startati" z nevroznanostjo v Sloveniji. Doticni studenti imajo odlicna znanja iz nevrofarmakologije, biokemije in seveda iz druzboslovja. Ampak (sklepam) da zaradi lobistov iz znamenitega ljubljanskega filofaksa se je razvila ena "fousija" in zdaj so komplet zajebal situacijo. Zalostno :/
Default avatar

mah ne vem no

Filofaks ne sprejema programov za druge fakultete. In kaj ima filofaks pri tem, da neka smer ni akreditirana?
Vsak faks se lahko po svoje odloči za odprtje nove študijske smeri in potem uredi vse potrebno v tej smeri. Foušija tukaj nima zveze.
Je pa nevroznanost bolj naravoslovna kot družboslovna znanost, področje pa je tako obsežno, da se ga z eno smerjo itak ne da pokriti in je v bistvu interdisciplinarna veja znanosti, ki povezuje znanstvenike in strokovnjake z različnih področij.
Default avatar

Tista.

Se strinjam s tistimi, ki pravijo, da je bil to nateg. Samo bi morali pa tudi študenti prej sami malo premisliti, kam bodo šli delati z nazivom biopsiholog.
Default avatar

filofaks al ekonomija

Glej, če lahko nekdo z diplomo iz filofaksa smer etnografija in španščina postane ekonomski svetovalec, potem je to to, če pa gre še v Ženevo in tam pri OZN zastopa Slovenijo, potem ni nobenega problema. Vsi ti diplomanti so zaposljivi, mar ne.... morda celo svetujejo na ekonomskem področju.
Default avatar

Hja torej

filofaks al ekonomija je napisal/a:
Ja Špela Kučan je pa priviligirana krasta pa ji je ata uredil :)
Default avatar

In sedaj,

In sedaj ali bo kdo odgovarjal za to?
Niso vedno študenti krivi.
Kaj pa univerze, ministrstva. ...? Škoda je bilo časa, denarja in vložene energije, če so zasustrali. ...ma klinc taka država kjer ni ne kontrole ne nihče ne odgovarja.
Default avatar

humor

Treba bo obrnt smer. Mogoče se vpisat v magisterski program psihiater. Tam je super, še stranke lahko tepejo.
Default avatar

klemen11

Ker smo v Sloveniji.
Default avatar

kaj pravis

Kako psihiatri stranke tepejo? Ce pa mislis, da osebje tepe paciente, to pa res!

Osebje grozi pacientom in jih prisilno injicira in privezuje. In nikdar ne pride v casopise, da so pacienti pretepli osebje, recimo zaradi prisilne injekcije, saj osebje vedno laze, da je pacient ze sam po sebi agresiven, zato je injekcija bila nujna.. Vendar je veliko napadov na psihiatre zadnje case, seveda pa tak pacient nima vec moznosti za izhod iz psihiatrije. V bistvu gre za izzivljanje nad pacienti s strani osebja, za odvzem prostosti, prisilno zapiranje in prisilno zdravljenje ter privezovanje na posteljo.
Default avatar

kaj pravis

Premalo besede tukaj imajo sodniki, saj ko pride do nepravdnega postopka, prideta sodnik ter zunanji psihiater, da pregledajo pacienta, ki zavrne prostovoljno zdravljenje. In zal se psihiater sodni izvedenec pogosto odloci in uposteva mnenje psihiatra v norisnici in doloci zdravljenje, sodnik pa to podpise, ceprav pacient ni resno bolan.

Tako da so sodisca kriva za mnogo gorja za zidovi norisnic. Mislim da kadar pacient zavrne zdravljene, bi moralo biti ravno nasprotno in da bi morala sodnik ter zunanji psihiater vedno odlociti v smeri pacientove volje in bolnisnicnemu zdravniku zavrniti predlog za prisilno zdravljenje in pacienta izpustiti iz pridrzanja !
Default avatar

Takoje

kaj pravis je napisal/a:
Najbolje, da se pacienta pusti bolanega pa je.
Default avatar

Gost

Takoje je napisal/a:
Ti kar bluzi izgovore za taksno stanje v drzavi! Ampak to je najmanj izviren odgovor od vseh moznih, ves?

Mi imamo v celi Evropi najmocnejso psihiatrijo po stevilu prisilnih hospitalizacij! Zato je cedalje vec fizicnih napadov pacientovih na osebje, tud zato, ker sodisca enostavno opravljajo vlogo UDBE kot v bivsme komunisticnem sistemu in pacienta, ki zavrne zdravljenje, prisilijo, da se zdravi, namesto da bi mu a priori ugodila ter ga oprostila odvzema prostosti.

Namrec odvzem prostosti in omejitev gibanja ter osebne svobode je zelo zelo hud poseg v clovekovo osebno integriteto. Tako pa je zato, ker nam sodijo levo politicno usmerjeni sodniki in prav taki so tudi sodni izvedenci psihiatri ! Povprecje v Evropi je namrec da je 0,03 % ljudi zaprtih v razlicnih ustanovah, pri nas pa kar 1,8 % . Ce se sodniki ne bodo malo izobrazili, tudi s strani pacientovih, bo seveda vse ostalo tako kot v srednjem veku. Ocitno dobro ves, o cem govorim.

Ce je to vse tako prav, zakaj pa potem v Italiji ne poznajo takega nasilja nad bolniki in tudi zdravimi? Morda ves tudi to, da se pri nas paciente zdravi celo preventivno, zato, da ne bi zboleli ? Poleg najvec predpisanih skatlic antidepresivov in antipsihotikov v celi Evropi pa imamo v drzavi najvecje stevilo samomorov hahaha, po tem lahko vsi ljudje vidimo ucinkovitost te zlocinske prisile nad ljudmi, se ti ne zdi?
Default avatar

.com

Gost je napisal/a:
Vem da si ti za na psihiatrijo in to pod nujno.
Default avatar

Gost

.com je napisal/a:
Poglej, ne more kar tako ljudme dolocat, da so za na psihiatrijo, ce pac nisi tega sama "strokovno ugotovila" na psihiatricnem ali psiholokem pregledu, se ti ne zdi? Namrec takole groziti ljudem z odvzemom prostosti bi pomenilo, da si nevarna oseba, saj nihce ne ve, kaj si pravaprav ielav mislih, ceprav je le virtuala, pa bi bilo morda zate tudi zelo dobro, ce za spremembo tudi tebe malo posljejo tja noter, kjer bi te tujci prisilno zdravili, v rit pikali in zaradi ugovarjanja privezovali, kajne?
Default avatar

bedarije

mah ne vem no je napisal/a:

Kako nima foušija nč pr tem? UL psihologija vzrdžuje status s tem ko onemogočajo razvoj biopsihologije in nevroznanosti (biopsihologija bi si naredila uslugo če bi se v štartu poimenovala nevroznanost ampak ok)

Kdo misliš da je bil zraven ko se je ocenjevala akreditacija in so se pisala poročila-tisti iz UL psi, ker pač to so psihologi katere imamo, so strokovnjaki in so usposobljeni za oceno ali programe je ali ni...ne more odobrit akreditacije nekdo, ki je dostudiral arhitekturo npr
ampak tle se pojavi caka te strokovnjaki povečini predavajo na filofaksu in so del te filo elite in mislm da dodatne razlage niso potrebne ;)
Default avatar

Je akreditiran

bedarije je napisal/a:
Saj študij je akreditiran, samo naziv ni napisan v seznam poklicev, ali kaj že, kar pomeni, da se ne morejo zaposlit v javnem sektorju. V glavnem, problem niso visokošolske ustanove, ampak državna uprava. Oz. Primorska univerza toliko, ker ni bolj težila, naj biopsihologe dajo v tisti seznam. Ljubljanska FF pa seveda nima nič ne z enimi ne z drugimi.
Default avatar

albinomouse

Ljubljanska FF je mela veze zravn takrat ko se je šlo za akreditacijo in ali lahko študenti delajo europsy cerifkat tako kot ga lahko po končani drugi stopnji študenti iz FF. Tuki so se metala polena pod noge.

Kar se tiče vpisa v register poklicev pa FF res nima nč zravn, tuki je problem počasna birokracija in nič druzga