Starševski čvek

revma za stare

Default avatar
Strašno sem žalostna, razočarana, jezna. Mučijo me bolečine v sklepih. Pojavi se bolečina, rdečina, oteklina sklepov prstov rok (1 ali 2 sklepa). V tistem času mi je vsako opravilo muka, malce bolj fina dela pa sploh težko naredim. Ko prosim moža, da mi kaj pomaga, se jezi, češ, kaj mi je, da to lahko naredi vsak otrok. Ko rečem, da imam pač revmo in z njo povezane težave, se razjezi, češ kaj tvezim, da imajo revmo 80 let stare babice, ne pa jaz. No, nisem več mlada. 40 let imam in to ni tako neobičajno. Drugače je zelo pozoren, ampak ko mu omenim revmo ali te sklepne bolečine, postane ves čuden. Ob vseh drugih stvareh je čisto ok, pozoren, to ga pa čisto vrže iz tira.
Sploh mi ni jasno, kaj mu je. Če bi rekla, da imam pljučnico, bi bilo ok, revma pa....
Lani sem bila operirana zaradi ginekoloških težav in je bil zelo pozoren. Po operaciji pazil, da nisem delala, skrbel za otroke. To pa....sploh ne vem, kaj naj si mislim.
Default avatar
Pri 40 si stara????

Si že kdaj slišala, da je telo le ogledalo duha?
Default avatar
mislim, da je moža neznansko strah te bolezni, zato se tako obnaša. Kaj boš pa ti naredila za svoje zdravje?
Revma res ni hec.
Default avatar
gola resnica je napisal/a:
Ne stara, nisem pa več prav mlada. Ne morem se primerjati z 20-letnicami. Pač ne!
Sem fizično aktivna, telesno težo imam tudi že vsa leta enako (+/- 2 kg).
Ampak tudi razmišljam ne več tako, kot 20 let nazaj. Ne zdi se mi to tudi nič narobe. Pri 20-ih sem se brez priprav s prijateljico odpravila na potepanje čez cele poletne študijske počitnice. Sedaj si kaj takega ne bi niti drznila. Imam službo, otroke, obveznosti.

Res je mož 3 leta mlajši. Mogoče se je prestrašil ker sem šla čez 40, on je pa še na 3. Ne vem, ampak čudno se obnaša. Kot da je revma rdeč gumb in znak za alarm.
Default avatar
ne več mlada je napisal/a:
A pa da ni???? Meni bi že vse lučke svetile in trobente trobile...

Jaz imam dve prijateljici, ki gresta ob enakih obveznostih tvojim, za prvega maja s kolesi v dalmacijo in nazaj. naračunali sta 840 km v cca 6-8 dneh. Drugače pisarnarce. En prijatelj pa pravkar dela Camino če veš kaj je to. (pešpot 800+km.) babšeti sta obe čez 50, frend pa je že v penziji...
Default avatar
gola resnica je napisal/a:
A res?
Kako pa veš, kakšne so moje obveznosti?
Služba? OK, vse so naporne. Moja je naporna psihično in fizično!
Otroci? A imata dolgotrajno bolnega otroka?
Imata 4 otroke od starosti 14 do 2 let?
Imata ostarelega starša, za katerega skrbita?
Pač ne izgledam kot mlajša sestra svoje hčere!
Default avatar
Za mojih 55 let si še kar mlada.
Decu pa povej, da revma ni nujno v domeni starih ljudi.
Default avatar
Daj pojdi potrdit morebitno diagnozo in brskaj, guglaj, to je resna stvar, ker te lahko zadane tako, da tudi vstati ne boš mogla. Niso to samo občasno boleči in skrivenčeni sklepi ... To je res za vse možne alarme prižgat, a jih ne slišiš?
Mene bi tudi stisnilo, če bi imela štiri nepreskrbljene otroke in bi mi mož takole mimogrede navrgel, da ima revmo, naredil pa ne bi nič, niti k zdravniku šel. Pa madona, pri 40 se ti je začelo, a veš, kako dolga je še do smrti?
Imam prijatelja, ki ima revmo, še mlajši od tebe je bil, ko jo je dobil - danes ne velja več za bolezen starih ljudi, s katero je pač treba živet in potrpet. Nikakor ne!
In ravno zato, ker imaš še skoraj 20 let za skrbet za otroka, moraš nekaj ukrenit. A če bi imela raka, bi tudi takole malo šla pisat na forum, včasih me rak malo bolj stisne ... Prav jezna sem nate.
Default avatar
avtorica, jaz ti takole napišem: ni vse tako črnogledo, kot se sprva sliši.

Prdvsem pa: najprej preveri, kaj vnašaš vase: veliko bolečin in zatekanja sklepov je, ne boš verjela, posledica vnešene današnje hrane in živil - ker so toliko obdelana n dodano je vse sorte in to se nalaga v obsklepnih tkivih in potem izrazi kot bolečina in zatekanje. Jaz sem se z leti prav natrenirala, katerih živil, sadja in zelenjave ne smem jesti, sem testirala živilo po živilo, zelenjava za zelenjavo in sadež za sadežem, da sem prišla do prepovedanega seznama. Bilo je tako hudi, da mi je povzročilo tudi jutranjo okorelost sklepov, pa tudi obiske dežurne revmatološke ambulante Petra Držaja. In od takrat, ko sem to naredila, nimam več sklepnih revmatičnih problemov, pa nobenih kortikosteroidov in zdravil več. In seveda omejiti , izgbati se je potrebno stresu. Tui tole tvoje obremenjevanje, kaj bo rekel mož, kaj ti nič ne pomaga, je podzavestni stres in se odraža avtomatsko na sklepih.

Pri živilih pazi na skrite ojačevalce okusov ( pod arome in barvila), konzervanse, pa sol in sladkor tudi.... To so strupi za sklepe in obsklepna tkiva!

Pa lep pozdrav od ene 40+ !
Default avatar
ne več mlada je napisal/a:
No tega pa res ne...

Ne huduj se noo, nič ti nočem;-) Aja hočem !;-))) ti dopovedati, da te telo opozarja, da si pozabila nase....;-)

Moža je pa strahotno strah, da boš obnemogla...
Default avatar
ne več mlada je napisal/a:
Poglej si magnezijev klorid za zunanji nanos in boraks, Valter Last.
Dokler tega nimaš, si pomagaj z ricinusovim oljem, ingverjem, ki ga vtreš na boleči predel telesa.
Pa tudi žveplo, torej MSM.
V boraksu se lahko tudi kopaš, sicer pa vse piše.
Lepo se pozdravi.
Za vzpostavitev in ohranitev hormonskega sistema poišči tibetanske vaje, preberi knjižico Vrelec mladosti.
Ženske bi si morale redno opraviti refleksno terapijo. Same. Na stopalih ali dlaneh.
Default avatar
Revma je resna bolezen, ki se o moraš lotiti skupaj z zdravnikom,. Seveda poskušaj z zdravo prehrano, sladkor, sol, bela moka , vse to na minimum ali pa sploh ne, nezaželeni so tudi rdeče meso, razhudniki, nekatere motijo citrusi, morski sadeži, tega je kar nekaj, poguglaj malo, boš našla. Ampak telo potrebuje določen čas, da se naštela na drugačno prehrano in se očisti , če boš do takrat imela hude zagone bolezni, za določen čas kar jemlji zdravila, ki ti jih predpiše revmatolog, saj se s tem izogneš trajni deformaciji sklepov. Moji sorodnici je uspelo, je že nekaj let brez kortokosteridov, izločila je zgoraj navedeno, naučila se je ne reagirati več na zunanje stresne dejavnike. Da se. Tvojega moža pa je verjetno strah, dvomim, da je tako nerazgledan, da ne bi slišal, da za revmo lahko zboliš v kateremkoli življenskem obdobju, pediatrična revmatološka ambulanta in oddelek sta žal vedno polna.
Default avatar
Kortikosteroidov, sori, zatipkano...
Default avatar
Meni je postavila zdravnica diagnozo revmatoidni artritis pri 38 letih, pojavil se je po eni (zopet na nogah) preboleli virozi. Jaz sem se tudi takrat čudila, kako pri teh letih, a ni prezgodaj. Mi je razložila, da vse te viroze, ki jih takole prebolimo, potem nekje pokažejo svoje zobe, in sicer tam, kjer si najšibkejši. Dala mi je tablete in par nasvetov.
Zadeva se je kar umirila, ampak ob vsakem prehladu udari zopet. Bolijo me sklepi, noge, da počepnit ne morem, ne vem kam naj jih dam. Tako, da se zdaj bolj pazim vseh teh prehladkov, ker me čist poderejo.
Pa prehrana, veliko zelenjave, sadja, ampak čokolade me pa nese....
No, zdaj bom 46, moram reči, kar sem takrat brala po netu, me je bilo groza, pa ni tako hudo.
Moški pa, kaj naj rečem, saj veš ko so oni bolani se svet podira, me pa ma da preživimo. Pazi nase, če ne boš sama, ne bo nobeden (tudi to sem ugotovila z leti). Ukini stvari, ki jih težko delaš, če noče pomagat (npr. vrt), pač ne moreš in pika, bo počas že dojel, da se ne misliš pretegnit, če ne bo pomagal.