Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Kaj potrebuje mamica v poporodnem obdobju?

Default avatar

Radmila Pavlovič

Izsek iz članka z zgornjim naslovom objavljenim na Med.Over.Net:

Anketa, ki so jo izvedli v Zavodu Objem, je jasno pokazala, da mamice v prvem letu po porodu najbolj potrebujejo čustveno oporo.

Več kot očitno je, da je to področje nepokrito in mamica ne dobi nikjer napotkov in predpriprav na veliko spremembo, ki jo prinese nov družinski član. Mamica pričakuje leto polno radosti, ljubezni, nežnosti, saj je nihče ne pripravi na izzive, ki jih daje materinstvo. Spremembe se namreč odvijejo tudi tam, kjer jih mamica ne pričakuje oziroma v drugačni smeri, kot bi si mamica želela. Velik pomen pri dobrem počutju mamice ima njen partner. Po pomembnosti je zasedel prvo mesto ali kot pravijo udeleženke ankete:

»Najbolj so pomembni razumevanje, podpora in sodelovanje partnerja. Če je to tako, kot mora biti, se prebrodi najhujše«.

»Zelo pomembna je podpora moža. Meni je zelo veliko pomenilo, da je opravil vsa gospodinjska dela, ker sem pogosto dojila in sem potrebovala počitek. To je res pomembno.«

Preberite tudi: Pismo mlade mamice: ” Dragi, ne pozabi, da te ljubim!”
Pričakovano je torej, da tam, kjer se odnos zamaje, nastane velika stiska.

Kar 45% mamic je izrazilo potrebo po podpori v odnosu s partnerjem, kot nujno. Še 52 % pa jih meni, da bi takšna podpora bila pomembna »po potrebi« .

»Predvsem mi je manjkala podpora s strani partnerja«.

»Potrebovala bi nekoga, ki bi opazil mojo stisko in mi pomagal. Čutila sem, da trpim za depresijo, vendar nisem imela volje in energije, da bi si zares pomagala. Partner mi ni znal pomagati in se je še bolj izmikal, ostajal dlje v službi, imel veliko obveznosti, jaz pa sem ostajala sama z otrokom, preutrujena, depresivna. Partner sploh ni razumel, kaj mi je, saj sem »ves čas doma in počivam, on je tisti, ki mora hoditi v službo in pride utrujen domov«. Potrebovala bi nekoga, ki bi tudi njemu razložil, kakšna je situacija. Sama tega nisem zmogla, ker se enostavno nisem mogla ukvarjati še z njim. Ne vem, kaj so mu ali niso povedali na porodnem tečaju, ampak zagotovo premalo. Tudi očete bi bilo treba pripraviti in jih dati v kakšno šolo.«

Kar 81% mamic meni, da bi v tem obdobju nujno potrebovale strokovno podporo v zvezi s čustvenim odzivom na novo vlogo. Le dve mamici menita, da takšna podpora ni potrebna.

Poleg tega bi si 62 % mamic želelo poznati tudi preventivo pred stiskami.

Zelo pereča tema, kjer se mamice največkrat počutijo zbegane, je tudi dojenje.

Preobilica informacij mamice potiska v obup. Preveliki pritiski mamicam načenjajo samozavest. Številne so imele velike težave in nekatere so si uspešno pomagale s svetovalkami za dojenje, forumi, doulami, podpornimi skupinami, vendar so pogrešale bolje organizirano podporo. Odgovori so pokazali, da zdravstveno osebje (v porodnišnici, patronažna služba) ne vedno ponudi mamicam dovolj pomoči, ki bi jo potrebovale pri dojenju. Celo nasprotno, odvrnejo jih od truda.

»Veliko sem iskala o pomoč v zvezi dojenjem, a nihče se ni preveč obremenjeval z nama. V porodnišnici ti rečejo, da vsaka lahko doji, potem pa, ko se jim ne ljubi več s tabo ukvarjat, da naj si črpaš in po flaški hraniš. Dojenje nama ni uspelo.«

Kar 71 % mamic meni, da je pomoč pri dojenju nujna, zgolj ena sama mamica meni, da taka pomoč ni potrebna.

Veliko zanimanja so mamice pokazale tudi pri temah, kot so:

Razvojne potrebe otroka
Komuniciranje otrok-mama
Nošenje dojenčka
Uspavanje dojenčka
Telovadba za mamice
Več o rezultatih ankete lahko izveste na tej povezavi.

Za konec pa naj poudarim, da mamice izražajo močno potrebno po druženju z drugimi mamicami, saj v skupini sebi enakih, najlažje izrazijo svojo stisko in dobijo potrebno oporo. Seveda sta internet in knjižnica polna informacij, ampak, kot pravi ena od udeleženk ankete:

»Mislim, da manjka druženje med mamicami, kjer najdeš oporo in podporo! Nasveti iz prve roke in podobno. Nenehno branje na internetu marsikoga še bolj izmuči in zafrustrira, ne glede na določene koristne informacije, ki jih lahko starši najdemo na spletu. Osebni stik je najboljši. :)«

Tu lahko preberete cel članek.http://med.over.net/clanek/kaj-potrebuj ... m-obdobju/

Zavod Objem organizira prvo celostno POPORODNO ŠOLO, ki se začenja že v četrtek 7. aprila 2016 na Lavrici pri Ljubljani. Gre za sklop 12 delavnicah, ki pokrivajo vse teme, kjer mamice potrebujejo podporo v poporodnem obdobju. Gre za izjemno kvalitetne izvajalke in strokovnjakinje na svojem področju. Zelo priporočamo seveda vsem mamicam dojenčkov do 8 mesecev starosti in tudi nosečnicam. Na vsaj eno od delavnic so vabljeni tudi partnerji, saj gre za temo o partnerstvu.

mag. Radmila Pavlovič Blatnik, univ.dipl.psih.
Zavod Objem 051 245 013
mag. Radmila Pavlovič Blatnik, univ.dipl.psih.

051 /245 013 je svetovalni telefon Zavoda Objem namenjen svetovanju in podpori pri obporodnih stiskah in je odprt vsak delavnik od 9 do 14 ure. Vabljeni/e tudi na osebna svetovanja (tudi na domu) in partnerske posvete, po dogovoru. www.objem.org
Default avatar

mamicicica

Jaz sem pa 100% za to, da mamice odrastejo v mame.
Default avatar

quote

mamicicica je napisal/a:
Jaz sem pa 100% za to, da mamice odrastejo v mame.
Joj, jaz sem bila tudi živčna, ko sem to brala. Par let nazaj smo imeli še mame, a so se pomanjšale?

Drugače pa fajn članek.
Default avatar

gola resnica

No če je pa tako, je pa to več kot očiten dokaz, kako smo se ljudje oddaljili od samega sebe. Smo rasno degenerirali tako zelo, da se rabimo izobraževati za najbolj naravno danost= reprodukcija. Ni mi znano da bi katerakoli druga oblika življenja potrebovala izobraževanje za kaj takega.

Članek bi lahko bil tudi pokazatelj vzroka, zakaj gre toliko partnerskih zvez narazen že pred, močno pa naraste po rojstvu. Seveda kdor hoče to spregledati...

Zelo poučen zna biti tudi za moške, ki jim njihove mame še niso oprale možganov s programom "mama je ena sama".

Pa tudi za ženske, bodoče mamice, kako in v kakšnih pogojih rojevajo njihove vrstnice po svetu neprimerno več otrok. Kajti po 2x branju izseka članka nisem našla niti enega namiga kaj šele direktnega namena, kaj pa one nudijo ali vsaj želijo nuditi sostaršu, ko bo njunega otroka uvajal v življenje. Berem samo potrebe, pričakovanja, želje, za časa, ko so mamice v vodilni vlogi starševanja.

mag. Radmilo Pavlovič Blatnik, univ.dipl.psih. sprašujem, ali bodočim mamicam predavajo tudi ločeni očetje ki so jim njihovi sostarši-matere odtujili otroke? Kaj je vloga matere in kaj očeta s stališča otroka dokler ta ne odraste v harmonično osebnost? Koliko zavod Objem pokasira davkoplačevalskega denarja za svoje delovanje?
Default avatar

gola resnica

mamicicica je napisal/a:
Jaz sem pa 100% za to, da mamice odrastejo v mame.
Glej ne moreš tako! Gospa mag. Radmila Pavlovič Blatnik, univ.dipl.psih. že ve kaj piše, saj je strokovnjakinja. zato vsaj jaz skoraj ne dopuščam možnosti, da bi se bodočim materam dobrikala na način kot ga opisuje:
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name ... amica&hs=1

Mogoče je izbira http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name ... lnica&hs=1 psihoterapevtski pristop k izrednemu/nenaravnemu dogodku v življenju http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name ... skica&hs=1
Default avatar

obup tole

Pa zakaj sem presenečena? Tule bom pa v celoti podprla mnenje gole resnice - ker točno to se je meni pletlo v glavi. Boge revce, le zakaj se sploh odločajo za rojstvo otroka, če je to tako hudo?
Default avatar

načrtno drkanje

gola resnica je napisal/a:
mag. Radmilo Pavlovič Blatnik, univ.dipl.psih. sprašujem, ali bodočim mamicam predavajo tudi ločeni očetje ki so jim njihovi sostarši-matere odtujili otroke?
Še predaval bi rad? Tale čvek ti je tako igrišče za besedičenje, da o podobnem samo sanjaš. Umažeš itak vse, česar se dotakneš in dobiš push, če prikraka en ptič tvoje sorte.....

Beda, res.
Default avatar

revca na duhu

obup tole je napisal/a:
Pa zakaj sem presenečena? Tule bom pa v celoti podprla mnenje gole resnice - ker točno to se je meni pletlo v glavi. Boge revce, le zakaj se sploh odločajo za rojstvo otroka, če je to tako hudo?
Ponavadi se izpostavi, če se ti plete po glavi kaj pametnega. Revca se izda že s takim odgovorom, da bore malo, kajne? Ne, da se da možnost onim, da bi folk dojel stiske nekaterih. Označi se jih, da so pomehkužene, če se ne more še takrat sekat polen na njih. Akcija tebe, ki si ženska.
Default avatar

prav in fajn je

značilnost človeških bitij je, da se rodijo zelo nebogljena in rabijo veliko spodbude okolja. Vzgoja ni nagonska stvar, ampak stvar kulture. zato je prav, da imajo nove mame možnost druženja, izmenjavanja mnenj, pridobivanja novih znanj, da se naučijo poslušati sebe.
Seveda se moški, ki so požrli vso pamet sveta, otroke jim pa vzgajajo drugi, počutijo ogrožene...
Default avatar

quote

Največji problem je v tem, da hkrati z družbeno občutljivostjo za individualne stiske in potrebe raste tudi izigravanje te občutljivosti in manipuliranje z njo.

Je že prav, da se opozarja na to, kako se nekatere ženske počutijo po porodu. Mogoče takšno opozorilo da misliti kakšnemu partnerju in teši kakšen zakon. Ni pa prav, če bi bila to potuha, da se "mamice" obnašajo kot princeske in vidijo probleme, kjer jih ni.

To je isto kot z ubogimi očeti, ki jim matere jemljejo otroke, kar je nekdo potegnil v to temo. Dokler gre za manipulatorke in njihove žrtve, je zelo prav, da se zavedamo problema. A kaj, ko je toliko moških čez noč postalo žalostnih zapuščenoh očkov, ko so ugotovili, kakšno fino orožje za manipulacijo je to. Vsi smo isti.
Default avatar

crna_vrtnica

Sicer se mi zdi prav, da se izpostavi poporodna depresija in pove kaj več o njej, znakih... Ker dejansko ta je velikokrat krivec za razhod med partnerjema. Mi je pa totalno mimo, da se poporodno obdobje predstavlja s takim poudarkom na negativi.
Je že res, da so spremembe. Da ni ponočevanja, ležanja pred tvjam in lenarjenja oz. hotela mami. Ampak tako hudo kot se opisuje pa tudi ni. Ja otrok rabi nego, tudi ponoči... Večina pa pozabi da nego potrebuje tudi odnos med partnerjema.
In nikakor, res nikakor ne razumem, da mamicam ne uspe skuhati kosila in opraviti osnovna gospodinjska dela. Dobro generalno pospravljati tudi meni ni uspelo, ampak osnova pa je šla. Kljub zelo živahnemu otroku, ki ga je bilo treba ekstra paziti.
Partner po porodu je zelo pomemben, ne sme se pa pozabiti, da tudi on potrebuje (tako kot tudi me) malo pozornosti. Saj mislim, da je vsakemu odraslemu jasno, da je takrat prvi otrok ni pa treba, da je samo otrok.
Druženje mamic - po FB so skupne mamic, ki rodijo v istem mesecu. Super zadeva, ker gre razvoj približno enako naprej, tako da se srečujejo s podobnimi vprašanji, ki se jih rešuje tako na skupnih sprehodih kot na netu.
*** lupus pilum mutat, non mentem ***
** malus omnia in malum verit **
Default avatar

Cveka

Rodila sem že kar nekaj časa nazaj, se pa moram vseeno strinjati s tem, kar je raziskava izpostavila - okolje mamam (mamica je tudi lep izraz) ne dovoli biti v stiski. Okolica zahteva, da se mame super počutijo, da so vse sky-high, ker so rodile in imajo zahtevno bitje, za katerega morajo skrbeti. Okolica zahteva, da mama doji, četudi ne gre in ne more.

Ja, prav je, da se opozarja na stiske, s katerimi se srečujejo novopečene mame in očetje.
Default avatar

ne razumem vas

ne razumem vas. Ženska je ženski najhujša sovražnica. Članek zelo dobro opisuje situacijo, ki nastane po porodu. In o tem bi se moralo govoriti, ne pa da je to tabu tema. Do stisk prihaja predvsem zaradi komunukacijskega šuma med partnerjema. Zato bi bilo potrebno očete po porodu o tem podučiti, ker res ženska velikokrat nima energije, da bi se ukvarjala še s tem.
Gospe Radmili pa se čeprav anonimno zahvaljujem, da mi je pred leti pomagala v stiski po porodu.
Default avatar

rešitvica problemčka

Saj cel problem je v tem, da mama je zmogla marsikaj, novodobne mamice so pa pomehkuzene in z dojenckom doma ne more naredit prav nic vec.
Default avatar

Sabina V

Poporodna depresija je eno, in je prav da se na to opozori, da ženske in tudi njihovi pratnerji prepoznajo znake, če se pojavi.
Ampak ta raziskava je pa milo rečeno pretiravanje. Samo ta ''podatke'': Kar 81% mamic meni, da bi v tem obdobju nujno potrebovale strokovno podporo v zvezi s čustvenim odzivom na novo vlogo. Le dve mamici menita, da takšna podpora ni potrebna. Ja pa kje so to pobrali?
Resno tako kot je že ena napisala rojevati bi morale odrasle ženske ne pa otroci, leta tu ne igrajo vloge. Ker ene še pri 50setih niso sposobne za sebe skrbeti.
No jaz sem pri 3tjem pa res pomislila, da bi pa bilo fino da bi imela kakšno pomoč pri likanju. Ostalo pa sem sama oziroma pri pospravljanju sva skupaj, tako kot pred porodom in kot še sedaj. Gospodinska dela si razdeliva.
Mogoče pa bi morali bodočim staršem večkat reči da naj malo potujejo s tokom ne da gredo vse po knjigi, pač pa poslušajo svoje in otrokove portebe. Bi bilo potem tudi lažje.
Default avatar

gola resnica

načrtno drkanje je napisal/a:
gola resnica je napisal/a:
mag. Radmilo Pavlovič Blatnik, univ.dipl.psih. sprašujem, ali bodočim mamicam predavajo tudi ločeni očetje ki so jim njihovi sostarši-matere odtujili otroke?
Še predaval bi rad? Tale čvek ti je tako igrišče za besedičenje, da o podobnem samo sanjaš. Umažeš itak vse, česar se dotakneš in dobiš push, če prikraka en ptič tvoje sorte.....

Beda, res.
Kakor obstajojo ženske vrhunske strokovnjakije iz področja kjer so bile najbolj nesposobne (en lep primer je Sanja Rozman), gotovo obstajajo tudi taki moški strokovnjaki. Ti bi po moje bili kompetentni predavatelji, da iz najbolj naravnih stvari delajo znanost, ki ni znanost, če ni obravnavana z vseh možnih kotov.
Default avatar

Mama v poporodnem obdobju

Sem mama v poporodnem obdobju. Nisem pričakovala leta polnega radosti in nežnosti, niti ne poznam nobene mame, ki bi imela takšna nerealna pričakovanja. Je pa prvo leto kljub realnim pričakovanjem za mamo naporno, a vaša poporodna šola mi pri tem ne bo prav nič pomagala.

Če pogledmao program: http://www.objem.org/poporodna-sola/pop ... a-lavrici/

Masaža dojenčka, vadba za dojenčka ... Mame se cele dneve ukvarjamo z dojenčki, jih nosimo, božamo, masiramo in ne vem, katera mama ima s tem problem? Problem je, da je mama zaradi tega utrujena, ne pa v tem, da ne bi vedela, kako naj dojenčka masira ali boža!

In ob vsej utrujenosti naj bi se še ukvarjala z uvajanjem dojenčka brez plenic od rojstva?! Kaj o tem mislijo psihologi? Je to res dobro za dojenčka? Je to dobro za mamo in njeno stisko?

Podobno je z nošenjem v nosilki - zakaj o tem predava 'strokovnjakinja za nošenje in psihologinja' ne pa kdo, ki dela v razvojni ambulanti? Saj je prav, da se poudarja pomen bližine med materjo in dojenčkom, a tudi pomen ravne podlage za pravilen razvoj hrbtenice, mišic in gibalnih in motoričnih spretnosti bi se moral poudarjati.

Med drugim stokovnjaki pravijo, da vadba z dojenčkom temu prav nič ne koristi, lahko mu celo škoduje, ker z njo prehitevamo njegov telesni razvoj. Edini pozitivni vidik takšne vadbe naj bi bil druženje za mamice, kar je tudi edini pozitivni vidik vaše poporodne šole, kot jo vidim jaz.