Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

stranski učinki

Default avatar

kaja15

Lepo pozdravljeni.

Pred časom sem dobila recept za zdravilo Asentra. Začela naj bi s 1/2 tablete zjutraj in počasi prešla na 1 tbl.
Antidepresive sicer dobro poznam, že kar nekaj let sem s prekinitvijo jemala Cipralex, 5 mg, cca. 7 let. S cipralexom sem pred cca. 3 meseci prenehala, ker sem upala, da bom zmogla brez. Bilo je slabo, tudi zelo slabo, pa vendar tudi dobro. Precejšnja nihanja. Utrujena od tega, sem se odločila, da grem nazaj na antidepresive. Vmes sem zaradi selitve zamenjala tudi psihiatra. Ta mi je predpisal Asentro. Ker se bojim stranskih učinkov, sem pričela z 1/8 tablete zjutraj. Je šele tretji dan jemanja, pa mi je že konkretno slabo. Danes se pojavlja še čudna megla v glavi... Zjutraj je bilo sploh obupno. Ne spomnim se, da bi mi bilo po Cipralexu kdaj tako slabo ... med nosečnostjo sem zdravila ukinila in jih potem spet uvedla... počasi, po četrtinkah, osminkah... in se ne spominjam take slabosti.
Vem, da je mogoče še malo prehitro, ampak glede na to, da imam samo 1/8 tablete.... ali lahko pričakujem, da se bodo z višanjem odmerka povečevali tudi stranski učinki??? Če vsak teden zvišam za 1/8... me čaka slabost še 4 tedne? Z vsakim zvišenjem? Predvidevam, da ja. Ali ima potem sploh smisel nadaljevati, če mi je že po 1/8 tako slabo?
Priznam, da je mogoče del problema tudi v tem, da je zdravilo "novo". Mogoče se ga malo bojim. Cipralex pa le poznam že toliko let in sem ga v zelo nizkih odmerkih (1/4) jemala tudi med nosečnostjo, pa je bilo vse OK.
Hvala za vaše mnenje.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

malo je verjetno, da imate tako hude stranske učinke na 1/8 tabletke Asentre. Je pa že znano, da izrazito anksiozni, zaskrbljeni ljudje težje prenašajo antidepresive in navajajo veliko več stranskih učinkov. Zelo verjetno zato, ker so na njih zelo pozorni in že nepomembne telesne znake interpretirajo kot pomembne in kot stranske učinke, pa sploh ni nujno tako. Poskusite psihoterapijo, ni stranskih učinkov in zdravi vzrok motnje, ni samo simptome.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

kaja15

Pozdravljeni ponovno!
Hvala za vaš prvi odgovor. Težave z želodcem še trajajo, seddaj jemljem 1/4 Asentre zjutraj. Ne vem ali so težave od Asentre ali pač zaradi mojega občutljivega želodca. Težave z želodecm sem že imela, jemala sem tudi že Acipan. Ravno v zvezi s tem imam tudi vprašanje.
- med stranskimi učinki Acipana je navedena tudi depresija. Hkrati mi je bilo pri zdravnici - sicer uradne medicine - ki se ukvarja tudi s hormonskimi motnjami rečeno, da naj bi zaviralci protonske črpalke zavirali tudi normalno sproščanje drugih hormonov s tem pa poslabšali depresijo. Ali to drži?

Počutim se namreč v brezizhodnem položaju. Po eni strani me skrbi, da bom želodec še boj poškodovala, če bom bolečine in slabosti zanemarjala (pa tudi moteče so), po drugi strani pa se bojim Acipana, ker je stranski učinek depresija... Te pa res ne rabim spodbujat :). Kako je tudi z absorbcijo antidepresiva v primeru, da jemljem Acipan? Je ta zmanjšana?

Se strnjam glede psihoterapije. Poskusila sem že po modelu družinske relacijske terapije... cca. 9 mesecev. Nekaj uspeha je bilo, ni pa OK. Zato sem se odločila za nadeljevanje, tokrat po transakcijski analizi in z drugo terapevtko. Če imate kakšne spodbudne podatke o uspešnosti transakcijske analize pri obvladovanju anksioznosti in depresije, bom hvaležna zanje.

Lep pozdrav.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

med stranskimi učinki pantoprazola je omenjena tudi depresija, ki naj bi se pojavila v manj kot 1% primerov in ni jasno kakšna je povezava enega z drugim. Lahko je vzrok v hormonih, ali pa v manjku vitamina B12, kar je tudi posledica jemanja inhibitorjev protonske črpalke. Pa vendar, ni nujno, da se bo pri vas pojavil ta stranski učinek, če si malo preberete precej dolgi seznam stranskih učinkov, boste videla, da je tam napisano vse kar je kdorkoli kadarkoli navedel kot stranski učinek zdravila, ni pa nujno, da je ta simptom posledica jemanja zdravila.
Z druge strani, so težave z želodcem tipično psihosomatska bolezen, ki se pod vplivom depresije in anksioznosti poslabša.
Kakor vidite, je vse povezano, in ni jasno ali je prej bila kura ali jajce.
Transakcijsko analizo tudi sama uporabljam pri psihoterapiji in imam odlične izkušnje. Zelo priporočam, je pa, seveda, najbolj pomembno je koliko je terapevt izobražen in izkušen in kako se ujameta. Srečno!

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

kaja15

Pozdravljeni.
Hvala še za ta odgovor. Imam samo še eno vprašanje.
Moram priznati, da so me stranski učinki zdravila Asentra presenetili. Ne spomnim se, da bi pri Cipralexu imela takšne težave. Pojavlja se mi potenje ponoči (vsako noč se zbudim povsem prepotena), hitrejše bitje srca, celo nespečnost (ki je nisem imela tudi v najbolj depresivnem stanju), zjutraj in čez dan pa potem megla v glavi, tesnoba, težja zbranost.... in ko sem tako neprespana me je kar malo strah vožnje do službe. Še najbolj "pridem k sebi" enkrat pozno popoldne. Zdravilo pa jemljem zjutraj. Menite da je smiselno nadaljevati z Asentro? Me mika nazaj na moj "stari poznani Cipralex" :).
Koliko časa predvidoma trajajo stranski učinki, da vidim, če bom lahko zdržala? Skrbi me za vsakodnevne obveznosti (služba, dva predšolska otroka, gospodinjstvo, itd.), če se bodo ti stranski učinki še stopnjevali...
Jemljem pa 1/4 tablete in si zaradi stranskih učinkov ne upam na 1/2... Po navodilu psihiatra naj bi z 1/2 pričela (vsaj 14 dni) in potem po potrebi dvignila na 1 celo tableto.
Hvala še enkrat za vse vaše odgovore.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

načeloma stranski učinki izzvenijo takrat ko se začnejo kazati željeni učinki, in to je obilajno po 3-4 tednih. Ali se bo pri vas kakršenkoli učinek pokazal na tako nizkem odmerku, skoraj bi si upala stavit, da ne bo. Tako počasno uvajanje, po moje nima nobenega smisla. Jaz bi vam priporočila en teden ali dva polovičko in nato celo tableto. Stranski učinki bodo isti, samo trajali bodo krajši čas in je večja verjetnost da boste zmogla uvajanje od 2-3 tedna kot tole mučenje ki ne vem točno koliko časa planirate, da bo trajalo...

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket