Starševski čvek

Javna tribuna: Težave z žolčem – zakaj se pojavijo in kako jih lajšamo

Default avatar
Pozdravljeni vsi,
pričenjamo z današnjo javno tribuno, v kateri bomo govorili o težavah z žolčem. Velikonočni prazniki so za nami in verjetno je kdo med vami tak, ki se je ravno v tem času srečal s to težavo.
Zakaj se pojavijo žolčni kamni, kako to, da nekaterim zagodejo z bolečinami, drugi jih nosijo v žolčniku desetletja ne da bi za to vedeli? Zakaj se ponovijo tudi, ko so nam že odstranili kamne?

Pozdravljamo g. Roberta Terčelja, ki z ekipo Farmedice podpira uporabo zdravil rastlinskega izvora, fitoterapijo. Pridružite se nam!
Default avatar
Ali je ta vsa mastna in sladka hrana (potica in šunka) laho vzrok da se pojavijo težave z žolčem?
Default avatar
Ali post, enkarat na mesec za 24 ur, pomaga proti žolčnim kamnom? Zanima me tudi kako vpiva pitje vode iz pipe na Žolčne kamne? Menda ima veliko kamna in je zato lahko nevarna..?
LP Roman
Default avatar
kaj je preventiva za preprečitev žolčnih kamnov?
Default avatar
A je zdravo piti toplo vodo iz pipe? sem slišala, da to naj ne bi bilo ok, ker se po cevek nabirajo neke bakterije, in da naj bi iz pipe pili samo hladno vodo. To drži?
Default avatar
Zakaj sploh nastanejo žolčnni kamni?
Default avatar
Je res tako,da naj bi žolčnik najbolj obremenjevale maščobe? Samo kako je zdaj s tem ko se priporoča ne vem koliko maščob, sicer dobrih maščob, pa vseeno. hvala
Default avatar
šunka+potica je napisal/a:
Pozdravljeni,

bolj kot to, kaj zaužijemo, so k nastanku žolčnih kamnov in z njimi povezanimi težav krivi dugi dejavniki - spol (ženske 2x pogostejo kot moški - nosečnost, hormoni), presnova v jetrih, shujševalne diete itd.. Če je žolč pregost oz. žolčnik poln kamnov, je prebava maščob slabša. Nekateri to čutijo, drugi tega ne opazijo in žolčne težave ne prepoznajo kot žolčnega izvora. Mastna hrana lahko izzove boleče žolčne krče in če imamo s tem težavo, je potrebno biti pri prehranjevanju bolj pazljiv kot sicer. Zmerno zaužitje potic in šunke za povprećno dušo pomeni prej zadovoljstvo, kot pa težave. Nekaj take hrane si torej, če nam je do tega, le velja privoščiti.

lep pozdrav,
R.Terčelj
Robert Terčelj

Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si
Default avatar
Pred 14 dnevi mi je ultrazvočni pregled pokazal, da imam žolčni kamen veliki približno 1 cm. Operacije se bojim. Kamna pa tudi ne želim imeti. Opcija, da se odpravi brez operacije?
Default avatar
Slučajno so mi odkrili žolčni kamen. Ne prej, ne sedaj nimam nobenih težav. Za operacijo se ne bi odločila.
Vesela bi bila vašega mnenja.
Default avatar
Mož je imel odstranjen žolčnik. Zdravnik mu je rekle da naj en mesec pazi, potem pa normalno je. Sedaj je minilo pol leta, on res normalno je, posebnih težav nima.
Mene pa vseeno skrbi, ker verjetno žolčnik ima neko funkcijo in ni brez veze v našem telesu. Torej se lahko kaj nabira notri in bodo čez čas spet težave? Kako vi gledate na to in kaj menite o tem?
Default avatar
krčime je napisal/a:
To tudi mene zanima!!!! Če se kako da "razbiti" kamne in izločiti po naravni poti.
HVALA ZA INFORMACIJO.
Default avatar
Pozdravljeni, Je res možno da imaš žolčne kamne notri, pa ne veš da jh imaš?
Hvala. Imam čuden občutek notri, kot da mi nekaj ne štima v želodcu...
Default avatar
Ramzes je napisal/a:
Pozdravljeni,

post - če je organizem zdrav - pomaga mnogim do boljšega počutja. Alfred Vogel je o tem veliko pisal in priporočal, da celo 1x tedensko dan preživimo ob zelo lahki hrani ali celo le ob svežih sokovih. Sam pogosto ugotavljam, da znajo biti dnevi z manj intenzivnih prehranjevanjem zelo dobri. Glede kamnov mislim da to ne bo imelo bistvenega vpliva. Življenjski slog in dobro delovanje jeter sta tu bolj pomembna. Post si le privoščite in se opazujte. Če vam dobro dene, ga še kdaj ponovite. Pomembno pa je vedeti, da hujšanje (tudi ob postu) lahko povzroča nastanek žolčnih kamnov. Ni mi znano, da bi bolj trda voda (v Sloveniji je pogosto preko 20 stopinj skupne trdote) bila povezana z nastankom žolčnih kamnov. Ti so pretežno holesterolske oz. pigmentne sestave. Na njih vpliva predvsem presnova jeter, ta pa je odvisna od številnih dejavnikov, tudi od jeze in kroničnega stresa. Kar nekaj imamo torej sami v rokah.

vse dobro vam želim,
R.Terčelj
Robert Terčelj

Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si
Default avatar
Lep pozdrav,
je občutek žolčnih kamnov res občutek kot da so to kamni, pa da kot da imaš nekaj težkega v želodcu? Saj žolčnik je zraven želodca ali kako
Default avatar
Ko enkrat daš skozi operacijo...kaj je potem priporočilo glede prehrane? Česa se izogibati,...?
Default avatar
Večina ljudi z odstranjenim žolčem nima posebnih težav in tudi meni zdravnik ni predpisal posebne dijete po operaciji. Vendar jaz težave pri prebavi imam, predvsem, kadar jem bolj mastno hrano v malo večjih količinah. Težave se odražajo v daljšem prebavnem času in občutkih teže v želodcu, opčasno pa tudi v spahovanju in refluxu (predvsem zvečer). Zato se zdaj mastne hrane malo bolj izogibam. Vseno pa me zanima kaj se da narediti za žolč, po odstranjenem žolčniku?

Hvala za odg. in LP
Default avatar
Zanima me zakaj se težave po odstranitvi žolčnika nadaljujejo, jaz občasno še vedno dobim napade, še vedno me desno pod rebrom "reže " , napihuje trebuh seveda po določeni hrani.Najbolj mi je hudo ker me sadje napihuje ( razen banan).Težave z želodcem so se povečale in brez tablet ne morem več.vem da se je treba pazit pri hrani včasih se je težko zadržat : ).
je res da je grenka hrana dobra za žolč ?

Hvala
Default avatar
prevent. je napisal/a:
Pozdravljeni,

preventiva je predvsem dobra skrb za delovanje jeter, v katerih vseskozi nastaja žolč. Ta je lahko pregost, bolj zasičen s holesterolom, se težje izloča in kristalizira in iz tega se obarjajo kamni. V vsakem primeru uravnotežena hrana - osebno nisem zagovornik izrazitih diet, razen če te niso pogojene z določenim stanjem ali prehransko potrebo (npr. po operaciji, intenziven šport).

Med izdelki, ki so naravnega izvora in dobri za jetra (podpora delovanju, ne samo tako popularno "prečiščevanje"), je tudi Voglov Boldocynara, ki pa ga v Sloveniji žal nimamo.

Občasno se lahko odločite za Rowachol, kapsule ki naredijo žolč bolj tekoč, zmanjšajo raven holesterola v žolču in s svojimi učinki pripomorejo k sprotnem raztapljanju oz. izplakovanju drobnih kristalov. Praviloma pa velja, da dokler nimamo nekih težav, tudi ni potrebno ukrepati. Obvladovanje stresa, jeze, sveža, industrijsko nepredelana hrana - to je že del preventivne poti. In - kot je včasih paradoksalno - tudi najcenejši način. Kupovanje tablet ali kapsul ni vedno primerno. Skratka - po pameti!

lep pozdrav,
R.Terčelj
Robert Terčelj

Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si
Default avatar
kako sploh dandanes izgledajo operacije, saj to poteka lasersko?