krvni sladkor …
Gre za sladkorno bolezen.
Sama imam sladkorno bolezen (testirano pri zdravniku) trenutno sem še na dieti, pa
mi po kosilu ne naraste več kot na 8.
Sladkor se meri zjutraj na tešče, nato pa 1,5 ure po obroku – tako so me učili v diabetični šoli.
Najbolje je narediti test, lahko tudi doma:
Zmeriti zjutraj na tešče: če presega 7,1 je tako sladkorna bolezen, če je manj pa takole:
v vodi se stopi 75 g sladkorja (glukoze) in se to spije po požirkih v 5 minutah, nato mirovanje 2 uri (nobenih naporov), nato zopet test, če pokaže čez 8,5 je sladkorna bolezen. Tako testirajo tudi v labaratorju, seveda pa so tisti testi bolj zanesljivi kot doma.
nehaj paničarit
diabetolog pravi:
http://diabetes.si/diabetolog_svetuje/137/razlicne_vrednosti_sladkorja/
nehaj paničarit, normalno presnovo imaš
Jaz imam nosečniško sladkorno. Tvoj zajtrk ima preveč OH, oz. živil s previsokim glikemičnim indeksom. Banana je visoko na lestvici prepovedanih živil, ovseni kosmiči pa prav tako. Mleko je mastno in to tudi vpliva. Torej je veelika razlika ali poješ:
1. zelo zrela banana, polno mastno mleko, kupljeni ovseni kosmiči v škatli z dodatnim sladkorjem NI OK
2. manj zrela banana, nemastno mleko, navadni ovseni kosmiči (natura ima recimo – stisnjen oves brez dodatkov) JE OK
Ma ni kar takoj sladkorna bolezen. Lahko gre za trenutno motnjo,ki sicer s časom res lahko razvje v SB. Je pa odvisno, kolk “na tešče” ste bili- če je to le par ur po jedi (recimo, da je bil zadnji zaužiti obrok še ponoči in potem zjutraj meritev), je lahko sladkor povišan od tega. Lahko kaka druga stvar vpliva na delovanje, npr. ščitnica, psihična obremenitev, depresija, bolezen (recimo kaka gripa ali pa kar koli drugega, kar spravi organizem v stres). Vsekakor ni za spregledat tega sladkorja, ni pa treba takoj v strah. Sploh,če so vam to namerili v ambulanti in potem niso ukrepali. Očitno vejo (vsaj pribl., upam) kaj delajo.
Še kar se tiče obroka kosmiči in banana in mleko. To je RES OH BOMBA. Že samo mleko precej zviša sladkor, sploh, če ni pokrit z insulinom, kar v vašem primeru ni, če prav razumem. Ena cela banana, ki tehta pribl. 140g, ima pribl. enako ogljikovih hidratov (to so tisti lumpi, ki zvišujejo sladkor 🙂 ) kot en kos kruha ali pa 1 skodelica testenin. Le da ima visok GI (glikemični indeks) , ki povzroči hitro porast sladkorja. Mastno ali nemastno mleko nima toliko neposrednega vpliva na porast sladkorja, kot je slednje pač manj škodljivo za ožilje itd. JE pa res, da maščobe spet vplivajo na hitrost absorbcije- bolj je mastna hrana, kasnejši je porast sladkorja.Ovseni kosmiči- če ste jih vzeli recimo 4 žlice, je to po vrednosti spet pribl. tam nekje z banano. Pa strinjam se z napisanim- navadni kosmiči, al kako naj rečem,imajo večinoma dodane kake sladkorje, da so bolj fini 🙂 Tako da se splača prebrat deklaracijo- tam , kjer piše OH na 100g izdelka, od tega sladkorji xx. Če je številka sladkorja pribl. enaka kot OH, to pomeni, da je v bistvu en sam cuker 🙂
Upam, da sem kaj pomagala. Vsekakor želim, da se vam stanje izboljša in bo tešči sladkor in tisti po jedi v mejah normale 😉 Priporočljivo pa je res gibanje in hrana, ki ne obremenjuje trebušne slinavke.
Srečno!