Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Očetovo srce

Default avatar
Gospod doktor, moj 77-letni oče je po operaciji vratne žile preživel hud infarkt in srce je po njem v zelo slabem stanju. Ker ima vse žile zelo zamašene , ne pomaga nič, razen vstavitev 4 obvodnic na srcu in operacija še druge vratne žile. Dobil je še pljučnico in sepso in odpovedala so mu ledvica in bil je nekaj dni v umetni komi. Včeraj so se odločili, da začnejo s fizioterapijo, da bi ga okrepili za operacijo srca, danes pa so mu morali punktirati vodo iz pljuč in zopet gre vse od začetka. Zunaj bolnišnice ne bi preživel, za operacijo pa ni sposoben. Se takšni primeri vedno slabo končajo ? Zahvaljujem se vam za vaše mnenje in vas lepo pozdravljam.
Default avatar
Pozdravljeni
Iz opisa in brez vpogleda v očetovo zdravstveno stanje dejansko ne morem predvideti izzida njegovega okrevanja. Iz napisanega je razvidno le to, da je resno bolan in da njegovo stanje (po vašem opisu) predstavlja veliko tveganje.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Spoštovani gospod doktor, se za eno razlago bi vas prosil. Očetovo vedenje se je zelo spremenilo. Postal je zelo nestrpen, hoče vstati, čeprav ne more, nadira vse okrog sebe in odstranjuje kisikovo masko. Zgrozeni smo nad njegovim obnašanjem, saj je izobražen človek in se je vedno temu primerno tudi obnašal. Je mogoče, da je to posledica umetne kome in ali bo takšno agresivno vedenje minilo ? Zakaj pride do tega ? Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Default avatar
Pozdravljeni, zmedeno vedenje oz tako, kot ga opisujete, je pogost pojav pri starejših, včasih se pojavi že zgolj zaradi okužbe, pljučnice.... Zato tega ne bi kar avtomatsko pripisal umetni komi, saj ima kopico resnih težav. Vsekakor sam ni kriv za tako vedenje in obsojanje ne bi bilo pravi pristop, z okrevanjem bi pričakoval izboljšanje tudi obnašanja, žal pa ni nikoli predvidljivo, če v celoti ali v kakšni meri.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj