Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

UZ vratnih arterij - izvid

Default avatar

Brusnica

Spoštovani,
vljudno Vas naprošam, če bi lahko komentirali oz. pojasnili sledeči izvid ultrazvoka vratnih arterij mojega očeta (starost 59 let):
- levo karotidno deblo: Intima ACC je difuzno zadebeljena in mestoma neravna. IMT meri do 1,0 mm. Leva vertebralna arterija v V2 segmentu: hitrost 48/18 cm/s, pretok je ortograden. Na sprednji spodnji steni bifurkacije in proksimalne ACI so vidni izo- do hiperehogeni plaki debeline 1,7 mm, so gladke in ravne površine, pomembnejše zožitve ne povzročajo. Barvna kodiranost pretoka in izmerjene hitrosti so v prikazanih arterijah normalne.
- desno karotidno deblo: Intima ACC je ravna, proti bifurkaciji zadebeljena, IMT meri do 1,0 mm. Desna vertebralna arterija v V2 segmentu: hitrost 33/14 cm/s, pretok ortograden. V prikazanih arterijah ni morfoloških posebnosti oziroma plakov. Barvna kodiranost pretoka in izmerjene hitrosti so v prikazanih arterijah normalne.

Zaključek: UZ vratnih arterij pokaže začetne aterosklerotične spremembe. Poleg zadebeljene intime medie je v levi bifurkaciji videti manjše stabilne fibrozne plake, ki ne povzročajo pomembnejše zožitve in hemodinamske razmere so v prikazanih delih karotidnih in vertebralnih arterij normalne.

Prosila bi za Vaše mnenje glede resnosti zapisanega stanja in o morebitnih možnostih izboljšanja stanja, saj se zaradi strokovnih medicinskih izrazov iz samega izvida ne znajdemo prav dobro.

Najlepša hvala za Vaš čas in trud. Lep pozdrav, Brusnica.
Default avatar

Boris Cibic

Pri človeku tvorijo steno odvodnic (arterije)tri plasti različnih tkiv. Notranjo plast tvorijo samo nežne celice, srednjo plast tvorita elastično in mišično tkivo in zunanjo plast tvori vezivo. Na notranji plasti žil se začnejo že pri mladem človeku odlagati holesterol in z njim še druge snovi, predvsem kalcij. Odlaganje holesterola je odvisno od številnih dejavnikov (dednost, kajenje, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, prehrana bogata z maščobo živalskega izvora, itd.). S sodobnimi aparati uspemo ugotoviti prisotnost holesterola v žilah (velikost in debelino depozita (aterosklerotični plak)). To opišemo s kratico ITM. Ko depoziti holesterola utesnujejo prehodnost žile približno 70%, je prehodnost žile toliko zmanjšana, da se zmanjša prekrvitev prizadetega dela možganov kar se kaže kot možganska kap, pri kateri moramo nujno ukrepati s kirurškim posegom. Ker ne moremo vplivati na dednost si moramo prizadevati, da že od mladosti zaviramo napredovanje aterosklerotičnih plakov (zdrav način življenja, zdrava prehrana, mnogo gibanja, brez stresov, dosledno zdravljenje visokega krvnega tlaka in sladkorne bolezni, itd.). Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si