Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija podaljašana qt doba

podaljašana qt doba

Spoštovani,

Moji 19 letni hčeri so ugotovili občasno podaljašno qt dobo na 24 urnem holterju. Zdravil ji niso predpisali, kontrolo ima čez eno leto. Napisano je tudi bilo, da naj zdravnik pred vsakim predpisovanjem zdravil, preveri ali le te ne podaljšujejo qt dobe.
Sicer je bila nedonošenka ima ima odprt foramen ovale.
Mene pa vseeno skrbi, ker v zadnjih 3 mesecih doživlja občasne omedlevice, hitro bitje srca, ne more zadostno vdihniti, opažam da ima pogosto povsem mrzle prste in violičaste oz. modre nohte. Je zelo utrujena in se ne spočije tudi po 12-urnem spancu. Ali menite, da bi morala opraviti ponoven pregled pri kardiologu?
Hvala za vaš odgovor.

Pozdravljena,

QT doba pomeni obdobje, ko se prične električna aktivnost v prekatih in se le-ta prične krčiti, do zaključka obdobja “sproščanja” oz. repolarizacije. To dobo določa preplet delovanja številnih ionskih kanalčkov.
Dolžina dobe je močno odvisna od srčne frekvence, pa tudi od delovanje nehotenega živčevja, zdravil, … Povsem normalno je torej, da se čez dan spreminja. Višja, kot je srčna frekvenca, krajša bo QT doba in obratno.
Zato so uvedli od srčne frekvence neodvisno meritev ali korigirano dobo QT (kratko QTc), ki pa se preračunava za vsak utrip posebej. Te meritve načeloma programi za odčitavanje holter EKG ne omogočajo.
Zelo pomembno pri nadaljnjem odločanju je, kakšna je torej doba QTc – v primeru vrednostih nad 460 ms (pri ženskah) se pričnemo spraševati, kje je vzrok, nevarno področje za aritmije je ob podaljšanju dobe QTc nad 500 ms.

Težave, ki bi nastopile pri močno podaljšani QT dobi, bi bile resda lahko življensko nevarne aritmije, jih pa sodeč po Vašem opisu hči najverjetneje ni imela. Takšne motnje ritma pogosto spremlja tudi izguba zavesti. Vseeno – ker številke točno podaljšane dobe QT niste navedli – bi težko trdil, ali gre za težave, povezane s podaljšano dobo QT. Zagotovo pa le-ta utrujenosti ne povzroča – morda ima hči še kakšne druge težave? Predvsem s stresom, ti se lahko kažejo z navedenimi težavami.

Da ne bi zgolj ugibali, bi seveda priporočil dodatno snemanje EKG, niti ni potrebno 24-urno. Če jemlje kakšno od zdravil, ki dobo QT podaljšujejo (najpogosteje določeni antiaritmiki, nekateri antibiotiki, antidepresivi, …), naj jih prehodno opusti in preko svoje izbrane zdravnice sledi vrednostim QTc dobe na EKG. V primeru pogostih meritev vrednosti nad zgoraj omenjenimi bi priporočil pregled pri kardiologu – aritmologu, da izključi morebitne sicer zelo redke prirojene bolezni ionskih kanalčkov (kanalopatije), ki lahko vodijo v t.i. sindrom dolge QT dobe (Long QT syndrome).

S srčnimi pozdravi,
Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Pozdrav pisem vam ce mi pomagate nekaj razc8stiti, ko so mi delal ekg 2 zapored, tako na metadonskem centru delajo in je qt doba bila prvic 440 drugic 444ms. Sedaj me pa zanima ce lahko nadaljujem s fitnesom?
Pijem pa 80mg metadona
Hvala
Lp

nova
Uredništvo priporoča

Kingoos, pozdravljeni,

metadon jasno lahko podaljša QT dobo; sama QT doba je odvisna od frekvence, zato pri postavitvi suma na podaljšano dobo QT uporabljamo frekvenčno korigirano vrednost QTc. V vašem primeru vsekakor ne gre za podaljšano dobo (če je to doba QTc) in lahko le zaradi te najdbe s fitnessom mirno nadaljujete. Kakor vedno, pa ne morem iz svoje kože – ko priporočam bolj aerobno vadbo in ne statično dvigovanje uteži 🙂

Najprej hvala, zanima me pa ko treniram, no to ni napor do neomoglosti, ampak ko naredim par serij, se zadiham in takrat sem parxat zmeril in imel utrip okoli 130-140 otripol v minuti, po 2min pocitku je otrip padel za dobrih 35 ud. na min, je to ok?? In pa cisto brez utezi ali v meji normalno, saj cr delas tudi samo kardio/brez utezi trening, se mi zdi da se zmatram enako-se bolj kot v fitnesu, zato se mi zdi z ali brez utezi je isti napor, no saj pri meni je tako.
Hvala za hitre oz dobro povedane/odgovorjene odgovore!
Lp

Zdravo,

opisano nihanje pulza je povsem normalno. Dlje časa, kot traja napor (in ste ob tem bolj izmučeni), počasneje se pulz vrača na izhodiščno vrednost.

Z ali brez uteži vsekakor ni enak napor za telo, saj pri dvigovanju uteži krvni tlak poraste bistveno bolj kot pri aerobni vadbi. Pri dvigovalcih uteži (tekmovalnih) krvni tlak med dvigovanjem poraste nad 300 mmHg, medtem ko med tudi hitrejšim tekom redko tlak poraste nad 200 mmHg.

A tako,
Hvala
Lp

Pozdravljeni!

Bi mi lahko razlozili v cem je prednost narediti cikloergimetrijo napram tekocemu traku ?
Zanima me tudi ali lahko vpila jemanje antibiotikov po bakterijski okuzbi vpliv na EKG sliko ?

Lepo prosim za odg.
Lp

Razlika je le v načinu obremenitve – eni lažje kolesarijo, drugi lažje hodijo po preprogi. Za dosego cilja ni bistvene razlike, nujno je le obremeniti srce v zadostni meri, da se vidijo morebitne ishemične spremembe.

Redki antibiotiki lahko vplivajo na QT dobo, kar pa ni odraz ishemije srčne mišice. V preostalem sprememb v EKG ne bi smelo biti. Potrebno pa je vedeti, da jemanje antibiotikov pomeni okužbo, le-ta pa je jasen zadržek pred izvedbo obremenitvenega testiranja.

Pozdravljeni

Se pravi da tudi ob zelo boljšem počutju, ampak ob še vseeno jemanju antibiotikov zadnjih 6 se obrementiveni test ne more izvesti ?

Lp

Priporočila so jasna. Aktivna okužba je zadržek za preiskavo in počutja ne ocenjuje. Jemanje antibiotika pomeni zdravljenje okužbe.
Preiskava nikoli ni tako nujna, da ne bo mogli počakati nekaj dni.

New Report

Close