Forum.Over.Net

Starševski čvek

Študij zdravstvene nege

Default avatar

ne vem...

Sem dijakinja 3. letnika gimnazije in razmišljam o študiju zdravstvene nege.
Kdo študira oz. ve kako študij poteka?
Kako zahteven je in koliko je pomembno znanje naravoslovja - na gimnaziji mi kemija in fizika ne gresta najbolj?
Sem tudi nekoliko nerodna (veliko stvari prevrnem, pogosto padem, se zaletim v koga...), ampak ne nenatančna...skrbi me, da ne bom znala dajati inekcij, odvzemati krvi... se tega s prakso naučiš? Je moja nerodnost prevelik ovira za študij? Kako bi gledali, če bi se na fakulteto vpisala iz gimnazije in ne iz višje zdravstvene?
Hvala za pomoč!
Default avatar

No

Iz višje zdravstvene? Zdravstvena nega je bivša višja zdravstvena, sprememba po uvedbi bolonjskega sistema. Študij je kar zahteven in je tudi dobra podlaga iz naravoslovnih predmetov je zaželjena. To, da si nerodna ti tudi ni v + . Seveda se dajanja injekcij in odvzema krvi naučiš, je ogromno vaj. Meni osebno se zdi, ker občasno dobimo k nam na prakso študente zdravstvene fakultete in tudi dijake szš, da se kasneje pri delu, velko bolje izkažejo in imajo več praktičnega in samega strokovnega znanja, tisti ki so štartali s szš in nadaljevali na fakulteti zdravstvene nege.
Default avatar

pogumno

Študij ni pretirano zahteven, če se vpisuješ iz gimnazije, imaš celo prednost, ker imaš več splošnega predznanja in si se verjetno bolj vajena učiti. Glavno je, da ti pogled na kri ne dela težav, samega jemanja krvi, vstavljanja kanalov, katetrov in drugega, se boš naučila kot vsi ostali. Kar pogumno.
Default avatar

a ti si..

pogumno je napisal/a:
... to študirala? To, kakšna napaka je, da se gimnazijec lažje vpiše in koliko manj strokovnega znanja in prakse ima pa lahko povemo tisti, ki to sami delamo. Zate nekako nimam občutka, da se spoznaš oziroma opravljaš to delo. Če ga pa, potem se in nas zelo podcenjuješ!
Default avatar

Poznam

Studij ni tako zelo tezak, kot je zahteven, saj je obveznosti ogromno- predvsem vaje, ki so obvezne, socasno imas lahko veliko izpitov, ki si sledijo en za drugim, poleg tega veliko krozis po razlicnih zdravstvenih ustanovah po Sloveniji, tko da vcasih samega sebe srecujes na cesti.
To, da prej opravis srednjo zdravstveno solo je prednost nekaj casa, kasneje ne vec. Vsekakor je fino ce si zic leder, je pa ogromno, ce znas stvari povezovati, ce uporabljas logiko, saj ti gola teorija da premalo, oziroma jo tezko uporabis. V prvi vrsti pa moras imeti obcutek za cloveka, empatijo, ne sme ti biti vseeno, saj vse znanje ne odtehta topline, ki jo moras znati posredovati bolnikom. Ni hujsega kot groba in vzvisena vseznalka, ki ne premore nasmeha in tople besede cloveku, ki je ze tako v stiski! To imej pred seboj, premisli ali bos sposobna ohranit mirno kri in roko, ko bo slo kaj narobe, ker narobe bo slo velikokrat in ob tem znati iskreno cloveka pomirit. Ce si to ti, potem sam studij ni problem. Ce ne, potem vpisi studij, ki od tebe kasneje v sluzbi ne bo zahteval cloveka in pol!
Default avatar

takonekako

a ti si.. je napisal/a:
Študirala nisem, zaposlena pa sem v bolnišnici in dobro poznam kar nekaj diplomiranih sester.
Ko je pred nekaj leti hčerka zaključevala gimnazijo, so jih celo novačili, saj naj bi bili gimnazijci boljši študenti.
Pa še ena iskrica o težavnosti študija. Hčerka se je odločila za študij medicine in ko je opravljala prakso iz ginekoligije, ji je mentorica dala za rešit izpit iz zdravstvene (tam je namreč predavala) in kljub temu, da se na izpit še ni pripravljala, ga je z lahkoto rešila.
Default avatar

Enapametna

Sin je šel iz gimnazije na fakulteto za zdravstvene vede in pravi, da je manj zahtevna kot gimnazija. Izpite dela z lahkoto, do sedaj (3 letnik prve stopnje) vse v prvo, ucil se ni pretirano. Je pa res ogromno prakse in vaj in vsekakor prednost, če redno obiskuje predavanja - Evo, informacije iz prve roke.
Default avatar

a dej no

A potem je zdravstena nega težja kot medicina? Al kaj hoče ena povedati, ko pravi, da gimnazijci niso najbolj primerni? Torej za študij medicine so, za študij nege pa ne? Svašta.
Default avatar

osebnopovem

naravoslovja je veliko.. matematika, fizika, kemija.. če si bolj družboslovc, ti bo težka.. jaz sem naravoslovc, pa sem zadeve odvladala..
je to drugače tvoja srčna želja.. ali le da nekam greš??
Za injekcije in odvzem krvi je pa zaželjeno, da nisi štorasta., resno.. moja prva injekcija v nadlahtnico(stara 16 let)... bila sem tako skulirana in s tako lahkoto in precizmom sem jo dala.. pacijent je rekel, da sem to res super naredila, nič bolečine. Moja druga injekcija je bila v rit... zopet tako skulirano.. ga ni nič bolelo.
In ko sem kot 17 letni deklič v novorojenčka skozi nos vpeljevala kanilo.. mirno, natančno...
ja, moraš biti skuliran pri teh stvareh.. ker se gre tu za nekoga drugega, za pacijenta, ki ga je strah, ga skrbi.. in ti moraš to delo opravljati zanesljivo in z ljubeznijo do teh ljudi, do samega dela..

Žal je po naših bolnicah, veliko ljudi, ki niso primerni za delo z ljudmi, sploh ne bolnimi ljudmi.
kako grozo sem doživela na novi pediatriji s strani arogantnih zd. tehnikov.. moj otrok operiran, obnašali so se kot tanjslabši podenj. samo sram jih je lahko! Za to delo moraš biti srčen! ne pa samo delat, da imš delo. Razmisli, ali je to res tvoja srčna želja..
Default avatar

ZDštudij

Zanima me študij zdravstvene nege. Ali kdo ve kje je boljši program. V Mariboru, Ljubljani ali mogoče celo v Izoli?
Default avatar

studiram

ZDštudij je napisal/a:
Na Jesenicah!!
Default avatar

ni prav

Meni pa ni jasno kako gres lahko iz gimnazije na studij zdravstvene nege.
Moj sin je po zakljuceni srednji zdravstveni soli ze popolnoma samostojno delal v bolnici, medtem ko dijaki iz gimnazije niso imeli pojma!
Za seboj je imel ze nesteto ur prakse, zato je naredim faks z lahkoto in sedaj dela magisterij.
Vedno je rekel da vsi, ki so prisli iz gimnazije niso imeli pojma, medtem ko je on med prakso obrisal ze ogromno riti in videl ze veliko krvi.
V zdravstveni soli imajo veliko prakse in res ne razumem kako se v ta proces vklopi nekdo iz gimnazije, ki stiri leta ni delal drugega kot bral!!??
Default avatar

Poznam to

Nevem zakaj se ne bi?! Zdej če nekdo naredi prej srednjo zdravstveno je po tvoje avtomatično boljši diplomiran tehnik? Nehi no... , To je vse stvar osebnosti. Imam precej sedelavcev, ki nimajo srednje zdravstvene podlage in ne boš verjel/a obvladajo svoje delo.
Default avatar

124

Spoštovana gospa, mnogo lažje se je priučiti določenih praktičnih veščin, ki jih vaš sin obvlada, kot pa je razumeti fiziko, kemijo in ostale predmete, ki so v gimnaziji na občutno višji ravni kot na srednji zdravstveni.

Avtorica, če ste v gimnaziji kolikor toliko uspešna (delate brez težav), na študiju zdravstvene nege ne bi smela imeti problemov. Želim Vam veliko sreče.
Default avatar

Ne vem zakaj

Vsi tako poveličujete gimnazijo kot oh in sploh?
Default avatar

Ti gimnazijci

Najboljsa podlaga je iz zdravstvene sole kjer imas ze nekaj predznanja.. sama sem diplomirala na zdravstveni negi, ucenja je VELIKO! So pa profesorice vedno zavijale z ocmi ko smo imeli prakso saj so na nas gledali kot "kaj pa ti z gimnazije, ki nimajo pojma o negi" ze res da tisti z predznanjem blestijo in jih imajo rajsi sploh ko bos imela prakso v kaksni bolnisnici ali pa v domu starejsih. Seveda ce ti ucenje ni pretezko in bo matura 4 in 5 se vpisi ampak se moras kljub velikemu sprotnemu delu odpovedati se kakrsni koli zabavi. Seveda pa ta studij ne obzalujem :)
Default avatar

Njanja

Vem samo, da so redke šli iz gimnazije na zdravstveno nego v Izoli in tistih par, ki jih poznam in so šli so jo naredili z levo roko, pa v gimnaziji niso blestele - tam nekje na 4kah so bile. Ko prevajam povzetke diplomskih nalog s te fakultete je nivo pod gimnazijskim nivojem (seminarske naloge), čeprav so seveda obsežnejše. Po mojem ne boste imeli težav, razen če boste omedleli vsakič, ko vidite kri :) Vso srečo!
Default avatar

hej nar

a dej no je napisal/a:
Narobe si razumela! Prav gimnazijci so najbolj primerni, saj jih iz zdravstvene fakultete novačijo, ker so le-ti boljši študenti!
Default avatar

Jastog

Študij zdravstvene nege je eden od lažjih,malo bolj obširen od srednje zdr. šole,je pa ogromno prakse,vaj.Če narediš uspešno gimnazijo ,boš z levo roko naredila faks zdr.nege.
Default avatar

hej nar

ni prav je napisal/a:
Bravo se strinjam s tem, tako je, res so gimnazijci morda boljši študenti, niso pa boljši negovalci in medicinci!

Vsak iz srednje zdravstvene je boljši delavec v negi kot pa katerikoli gimnazijec, ki nikdar ni od malih nog, od 14., 15. leta dalje, razvijal njegove človečnosti, uslužnosti, razumevanja, sočutja.

Vse to se lahko v srednji zdravstveni šoli naučiš v fazi tvoje pubertete, kasneje po 20.letu pa le napiflano, na pamet češ kako bi naj bilo, brez pristne topline..

zato ti gimnazijci po končani visoki zdravstveni šoli enostavno ne morejo parirati srednjim zdravstvenikom z izkušnjami z ljudmi, v skladu katerimi so prilagodili osebnost za delo z ljudmi in pomoč ljudem od mladih nog, ko jim še brki niso rastli!