Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Cviček

Default avatar

speedy

Naj bo ta jesen v znamenju Dolenjske ...:))) Ko je Babi napisala, kako dela rdeče zelje, je rekla, da bom verjetno v jed dodala cviček....

In moram vam povedati , kako je s cvičkov tukaj " na našem hrib "...Meni se pozna, da nisem taprava Dolenjka in mi cviček nekako ne potegne ...pa imam zelo rada vinčka. Morda zato, ker gremo v različne zidanice in nas napajajo z nemogočimi kiselcami, marsikje dobiš tudi izvrsten "turbo rizling " ....tako jst imenujem šmarnico...

In sem si kmalu našla dobro "navezo" z enim Primorcem, ki mi domov pripelje, lepo v kartonih ,primorsko vino. Najraje imam njegovo mešanico , ki je iz trt Merlota in Camembera ( upam, da sem prav napisala ). Vinček je super, ni kisel, ni trpek...dober je, predvsm pa ...po njemu ne peče želodec.

In potem je bilo tako....pri meni so začele punce ( sosede, prijateljice ) lepo počasi cuzati tega primorčka....pa se je začelo ...." Ko ga boš naročala, daj še zame en karton"......in potem je iz enega kartona ratalo 5, sedaj se kar normalno naroči 10 kartonov vina....ki ga potem lepo celo leto pijemo....

O.k.....vse bi bilo lepo in prav , če ne bi skoraj pri vsaki imeli doma vinograd . In ve bi morale slišati komentarje naših možakarjev....največkrat pade beseda....bomo kar trte posekal, naša sploh noče vina pit:))))

O ja, pa je cviček dober, če je taprav....morda mu jst delam krivico, ampak..res se mi zdi , da sem naslednji dan cela kisla po njem, hehe

Zanima me, punce, če ga ve obrajtate in ali ima tudi pri vas tako ceno kot jo ima v naših krajih ? Tako je postal cenjen...

Lepo nedeljo vsem...
******************
Andreja, zavarovalni zastopnik
051-399-125
Default avatar

Babi

Hej, Speedy! Kar zgodnje razmisljanje o vinu:)))

Z mano je tako. Alkoholni prag zelo nizek. Sem si pa v toplicah dvakrat narocila pri vecerji po 1 dl cvicka - v cast Dolenjski in spominu na tasta, ki je bil tudi Dolenjec in ga redno nabavljal za prijetno kosilo.
Enkrat k lepemu celemu zobatcu ( ki je bil verjetno zamrznjen- kljub temu zelooo dober), drugic k telecjemu zrezku, da sem ga lahko pojedla, ker je bil zelo velik.
Cvicek mi je vsec, ker je lahek in ima prijetno koslino. Vec ne bi znala povedati. Vem pa to, da imajo teran, refosk in cvicek nejak skupnega in sicer mlecno kislino ( to sem prebrala) in so zato ta vina priporocljiva.

OK, optiram za refosk ob dobrem obedu; za kuho uporabljam najraje malvazijo, teran ob pravem kraskem prsutu - 1 dl.

Nekje pri tridesetih ugotovljena na krvodajalski akciji veliiiika slabokrvnost.
Seveda me je bilo sram; edina v skupini, ki mi niso vzeli krvi( namesto cele klobase in kozarca refoska, sem dobila za malico samo pol).

Sledile preiskave in priporocilo,kaj jesti ( saj sem ze do tedaj jedla isto- veliko zelenjave,sadja...) in tudi ob obroku kozarec terana.

Oce ga je nabavljal v Dutovljah ( center terana) pri kamaradu iz vojnih let.
Vsak drugi teden sem imela pouk popoldne. Takrat res nisem mogla piti terana in odit v razred. Po dopoldanskem pouku je bilo lazje, ker sem omoticna lahko zaspala. Opoldne sem jedla sama in dl teran lepo zlila
v lijak. Oce je vodil kontrolo. :)
Slabokrvnost se je uredila sele po petdesetem letu, kljub pravilni prehrani.
Ko mi pa je scitnica ( pri stiridesetih) izlocala prevec hormona, me je ze prst vina dotolkel.
Zato pa starejsim, ki jim scitnica ponavadi izloca premalo hormona, svetujejo kozarec vina. V casu teh tezav sem si veliko prebrala o scitnici -od tod moje skromno znanje.

Vidis Speedy, tako je z mano in vinom.
Nikoli pa se ne odrecem nazdraviti v prijetni druzbi. Upam, da bom lahko tudi s tabo:)

Lep pozdrav med dolenjske hribcke Babi
Default avatar

andi

Speedy, si me prav v dobro voljo spravila z navajanjem mešanice rdečega vina, saj za sorto camember še nisem slišala. Cabernet si najbrž mislila, camembert je pa vrsta sira. Tudi sama navijam že od nekdaj za rdeče vino, ki mu na našem koncu (Goriška) rečemo kar črno vino. Ker sem po rodu iz Brd, sem še posebej občutljiva glede tega, kakšno vino pijem - mora biti res dobro, sicer ga ne povoham :) Sem pa kot študentka pila tudi cviček, in sicer ko smo šli s fakulteto po poteh od Litije do Čateža. V Čatežu v neki gostilni so imeli odličen cviček in smo ga kar precej spili, se hitro nalezli dobre volje in se skratka imeli odlično.
Default avatar

speedy

hehe, Andi...ampak včeri ga nisem nič butnila:))....verjetno je to zato, ker sem že razmišljala, ko bom letela v trgovino in bom hčerki nakupila hrano za v Ljubljano...in sir je seveda obvezen....jao, tepka , kaj češ....pa še jasno mi ni bilo, če sem prav napisala:)))....je, cabernet ja:))))

Lep dan...
******************
Andreja, zavarovalni zastopnik
051-399-125
Default avatar

Babi

Hej, Andi!

Moja nona je bila tudi iz Brd, porocena v spodnjo Vipavsko dolino.

Svet je res majhen:)) Lep dan Babi
Default avatar

andi

Babi, a poznaš tisti vic:
Ko so šli Američani na Luno, so mislili, da so tam prvi. Ko pa se malo razgledajo naokoli, zagledajo žensko in jo vprašajo, kdo je in kaj dela. Ona pa jim odgovori: "Ma ki ne vjeste, da sm Brika in da prdajam fig!"
Default avatar

sonce_rumeno

Speedy ;-)). Se vidi da nisi pristna ;-)). Valda je cvičk tabuli. ;-)).

Zdaj pa zares. Jaz ga ne pijem (alerija na alko),sem ga pa že poskusila. Različne. Večinoma so res kisli ko hudič. Ni primerjave s kakšnim rdečim primorskim - ni čudno da ga tvoje sesede rajš zvrnejo kot pa domačga ;-)).

Dejstvo je da so dolenčki hudo ponosni na svoje vince, pa ni važno če je samo "šmardone" - tako jst pravim šmarnici , he he. In kako so prišli celo do zaščitene znamke v EU - brez kakšnih posebnih težav - so imeli verjetno dobro zaledje v politiki ;-)). Takole je - če je cviček pravi in ni mešanica vsega kar je zraslo na hribu, če vinogradnik ve kaj dela, potem je še kar piten bi rekla ( o tem kakšni so občutki "the day after" pa ne vem, še nisem mela teh težav).

Lep nedeljski večer, upam da ste si nabrale (in nabrali) moči za nov delovni teden :-)).
-----------------------------------------------
http://sonce-rumeno.moj-album.com/
Default avatar

ElaS

Ja ni vsak cviček, cviček. Nekateri žal nimajo pojma o kletarjenju. Pridelajo sicer lepo grozdje - potem pa se zgodba zaključi in zato obstajajo raznorazne kislice.

Meni je najbolj všeč cviček iz vinske kleti Krško. Imajo odličnega enologa, ki je cviček spravil na boljši glas in okus.

Čeprav sem iz tega okoliša, pa ne obožujem cvička. Osebno mi je najboljše slovensko vino: Merlot iz goriških brd.

Lp, Ela S
Default avatar

tinkarca

Zdravo!
Tudi v Posavju (saj zaslužen za cviček je ravno moj sosed, enolog iz Krške kleti) se ceni cviček. Mi, ki smo na drugi - štajerski strani Save, pa ga ne moremo tako poimenovati. Sama ga imam zelo rada - poleti je super z vodo.
Za boljše prilike si pa omislimo refošk in zato poznam Vino Koper - he,he.

No, včeraj smo prešali. Letos imamo črno - bo bolj metliška črnina, kot cviček. Zelo dobro in črno.

Lp
Default avatar

O-O

Cviček je prijetno, lahko, kiselkasto vino rubinaste barve z vonjem, ki spominja na gozdne sadeže. Moram reči, da se je v zadnjih letih kvaliteta cvička in ostalih dolenjskih vin močno dvignila. Vinogradniki so povezani v društva, kjer prirejajo razna izobraževanja z vseh področij pridelave, od spomladanskih del v vinogradu, do kletarjenja. Svoja vina pošiljajo na ocenjevanja in dejansko se je zaradi tega visoko dvignil nivo kvalitete. Kar pa je še pomembneje, mislim da se je močno dvignila tudi kultura pitja.
V naši družini tudi pridelujemo cviček, zgolj ljubiteljsko in v majhni količini, vendar zaenkrat kaže, da če bi ga imeli desetkrat več, bi z lahkoto šel v "promet". Domača poraba je skromna, ker pijemo vsi zelo zmerno (tudi ob delu v vinogradu pri malici pogosto pijemo čaj - tudi dolenjske "rožce" so zdravilne :-) , po njem povprašujejo naši prijatelji in sorodniki z različnih koncev Slovenije.
Bistvo vseh vin pa je, da se pije zmerno, ob pravi hrani, v pravi družbi, in da se zavedamo, da je v vsaki kapljici vina vloženo ogromno truda, časa, volje in fizične moči vinogradnika. Vino ni za "pobeg" iz realnega sveta, ampak "bogato" hranilo in pomembno dopolnilo k prehrani, če ga s pravim namenom zmerno uživamo, bo blagodejno pobožalo "brbončice" in ugodno delovalo na telo in dušo :)
Lp
Default avatar

Babi

No, vidite - jaz imam tudi dobro mnenje o njem, o ta pravem:)))

Ko smo pred leti urejali sadovnjak, sta moska hotela obdrzati stare trte in imeti vinograd, kot je ze bil. Meni se je posvetilo, da bo vse skupaj ena polomijada:

1. vina ne bomo toliko popili
2. se manj prodali ( totalno nesposobni)
3. tu je treba ze nekaj znati ( sem ze pokusala vina levih vinogradnikov- se kis ne nastane iz njih)

Moz mi je dal prav. Iz sliv nismo znali narediti pravega zganja. Ne morem pozabiti tistega kuhanja in zvarka, ki je pritekel. Kotel smo takoj prodali.

Sadje pa zelo dobro uspeva. Seveda si je moz nabavil kup piterature in je slo.

Mislim, da za dobro stvar moras nekaj znaaaati. Lp Babi
Default avatar

aika

Cviček in refošk pijem od vseh vin najraje, nisem pa nek strokovnjak, saj obojega (skupaj) spijem cca 1 liter na leto. Prištejem k temu še cca 2-3 kozarčke šampanjca in to je to. Cviček sem spoznala pri tastu, ki je z Dolenjske in ga je skoz hvalil, kolk je dober, praktično najboljši (no, to itak vsak misli za svojega), zdaj je pa res dobil še nagrado:)) in kadar smo pri moževi družini na kosilu, ga z veseljem spijem kak kozarček. Refošk pa sem odkrila letos, pri sosedih, ki se hodijo zalagat z vinom na Primorsko (so malo boljši okuševalci:)) in od takrat, če jemo v gostilni, prosim za refošk. Sem že ugotovila, da niso vsi enako dobri...
Saj veste kaj pravi ena pesmica: le po pameti ga pijmo, da še glave ne izgubimo:))
Default avatar

Pepelka-

Sezam , odpri se ! ..in glej, debata o cvičku. Povsod ga iščem, že dosti ljudi mi obljubilo, da mi ga zrihta, a samo besede. Mi je pa všeč že to, da se napiše tudi kaj o tem. Meni je zelo dobro, lahko vince, seveda za konzumiranje v mejah normale, recimo en kozarček z užitkom ! :))))
No ja, zadnjič mi ga prinesla znanka iz Dolenjskih toplic , a žal izhlapeva.
Kakorkoli, na zdravje vsem in lepo se imejte kjerkoli že ste :))))!!!
Default avatar

speedy

ni blema, Pepelka....ti bomo pa zrihtal cviček....samo, če glih nisi iz lune priletela med nas, hehe:))
******************
Andreja, zavarovalni zastopnik
051-399-125
Default avatar

O-O

še nekaj zanimivega o cvičku so povedali tule:
Default avatar

Pepelka-

Speedy , res da rada krožim, tudi po nebu kadar je treba, a tokrat se sučem nekje med nami vsemi :))) Pa še prijeten občutek je to !
Moram ti pa povedati, da se tvoji ponudbi noben pametn ne bi mogel odpovedati ! :)))))) Samo , da ne bi bila žalostna, ne morem odpeljat ene avtocisterne cvička :))))) Prisrčna hvala ti za tvojo ponudbo !!!!

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood