Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

ČAS TRGATVE-kakšno sladko-slano pecivo prinesete

Default avatar

Barbara A.

Najprej en lep pozdrav iz celjskega konca.
Prosim vas za pomoč. Namreč naslednje tri sobote sem povabljena na trgatev. Ker imamo pri nas takšen običaj, da vsaka prinese kakšno pecivo, sladko ali slano, vas prosim, če imate kakšno idejo, pa da bi bilo kaj posebnega.

Za vsakršen namig se lepo zahvaljujem!

Lp,Barbara
Default avatar

hali

Lep pozdrav v celjski konec iz celjskega konca (se mi zdi da ni veliko Celjank na forumu).
No jaz bi predlagala naslednje:
vsekakor pitulice


pa tele rogljičke


pa kruh malo drugače,katerega recept je napisalo sonce rumeno


Upam,da sem malce pomagala,sicer pa držim pesti za lepo vreme,prejšnji vikend no bil najbolj naklonjen trgatvam in podobnim športom...
LP,Hali

**************************
http://hali.moj-album.com/
Default avatar

m71

Muffini, ki jih daš v papirnate posodice, lepo zgledajo in še dobri so. Receptov za muffine pa je tudi toliko, da gotovo najdeš kakšnega, ki ti bo ustrezal in ne bo "čisto navaden".
Default avatar

neny

Še en pozdrav s celjskega konca! Tudi mi imamo v soboto trgatev, tako da ti iz prve roke povem, da sem hvaležna vsaki gospodinji, ki kaj prinese, saj tisti dan "vse prav pride". Jaz bom vsekakor pekla pitulice (fajn so, ker ni treba nič rezat, nič ne teče in se ne packa, vsak vzame v roke, pa je) pa kako slano pogačo. Mama mi bo pa spekla "zavihjačo" (zavihana pogača iz vzhajanega testa z jabolki in skuto). Sonček imamo že itak naročen, tako da ti želim dobro peko in lepo trgatev.
Default avatar

Babi

Hej, Neny! Je to taka pogaca, katere testo razvlecejo na loparju za kruh in potem vihajo in nalagajo?

Nekaj podobnega sem jedla z vlecenim testom in tudi s kvasenim.

Imejte lepo in bogato trgatev Babi
Default avatar

Jzst

Pa še eno preprosto idejo za slano pecivo s katerim vedno požanjem uspeh.
Listnato testo razvaljam, namažem s slanim jajcem in posujem s sirom (parmezan) ali sezamom ali makom ali pa nanj vtisnem polovičke mandljev. Zrežem na kvadratke ali rombke in spečem. Hitro, enostavno in dobro.
Default avatar

DaKK

Mene in mojega malčka (8 mes.) bodo pa sredi drugega tedna obiskali varovanci in sodelavci (15 ljudi) in sem razmišljala, da bi čez vikend spekla zgoraj omenjene rogljičke s skuto. Da bi jih lahko ponudila sveže, bi jih do tistega dne (ne vem točno, kdaj pridejo), zamrznila. Zdaj me pa zanima, kako naj te rogljičke odtajam, da bodo sveže vabljivi?!
Default avatar

speedy

Pri nas je trgatev ali pa kaj drugega...samo pitulice "užgejo ", kadar jih prinesem. Se včasih zgodi , da nimam časa....pa je tajoj vprašanje : ja, kje imaš pa!" tiiistuuu"??;)))

Zapomnejo si ne , imena ..je pa pač tistu, hehe...jao, Babi , kako sem ti hvalezna za ta recept, za tiiistuuu, vejš:)))
******************
Andreja, zavarovalni zastopnik
051-399-125
Default avatar

Babi

Hej!

Odtajam jih na sobni temperaturi. Ce jih zamrznes cim se ohladijo, bodo kot svezi. Pazim, da jih ne natlacim, ko jih zamrznem ( pladenj- eden poleg drugega; sele zamrznjene v vrecke).

Ker bo obisk doma, jih ze odmrznjene lahko se malo das v predgreto pecico, za svez hrustljav videz; ni pa nujno.

Lepo se imejte Babi
Default avatar

DaKK

Hvala, Babi.
Pa še to bi vprašala, kako v predgreto pečico? Pogreto na koliko stopinj? Kako dolgo jih pustim noter?
Default avatar

Babi

Hej!

Recimo na 160 stopinj in potem vidis,ne dolgo, samo da se malo pogreje.
Podobno, kot bi hotela dan star kruh malo osveziti:))
Ves, ko delam te stvari, nikoli ne pomislim, da bom komu svetovala in potem nikoli ne vem tocno, kako dolgo, na koliko stopinj...
Vse je tako priblizno. Pogrej samo toliko kosov, kot jih boste pojedli. Pozdravcek za lahko noc
Default avatar

DaKK

Bom se držala nasveta, hvala. Sem prejšnji teden vzela iz zmrzovalnika kruh in ga hotela odtajati, se mi je na koncu nekam belo obarval, tako da je hčerka mislila, da je na njem plesen. Po moje sem imela prevročo pečico in morda predolgo časa... Upam, da mi bo pri rogljičkih uspelo. No, najprej jih moram speči:))

Lepe sanje!
Default avatar

neny

Babi, ja, moja stara mama je to pekla v krušni peči, zato je to pogačo naredila tako, da je dala na mizo lopar, nato pa kvašeno testo razvaljala po loparju in preko njega, nadevala s skuto (včasih pomešano z rozinami), povrhu potrosila naribana jabolka, nasekljane orehe, testo zavihala nazaj, toliko, da je bila pogača velika kot lopar, ga pomazala s stepenim jajčkom in spekla. Božansko! Moj mami peče to zdaj v pečici, zato je ta pogača zdaj pravokotna, ampak zato nič manj dobra.
Lep in topel pozdrav na Primorsko
Default avatar

Babi

Hej, Neny! Se mi je kar zdelo, da je to. Ne ves, kako me je prevzelo ze samo nadevanje in vihanje...Bala sem se, da ne bi dol padlo; ampak gospodinja je to tako spretno izpeljala. Verjamem, da je pravokotna tudi njami. Lp
Default avatar

Stanka

Še ena s širše okolice Celja! ;-)
Za nami je že letošnja trgatev in moram reči, da se vsako leto najbolj od sladic razveselimo navadnega jabolčnega štrudlja (zavitka)! Vse, kar je že bilo našteto, je super. Ampak mislim, da je tole druženje obenem malo nostalgično in štrudelj te še potegne v takšno razpoloženje...
Želim vam sončno in prijazno trgatev!
Default avatar

Ann

Za mano sta dve trgatvi. Za prvo (bila sem gostiteljica) sem spekla sadni kruh (hit- pošel do zadnega kosa), ocvirkove pogačice in vaflje. Na naslednjo trgatev sem bila povabljena in sem nesla makovo pecivo in čupavce. Sem se prejšnja leta bolj potrudila, letos pa se ne morem toliko posvečati peki- imam štirimesečnega dojenčka.
Default avatar

nejči1

Jaz bi definitivno nesla pitulice. Sem jih že sama nesla na par žurov pa so vedno vžgale, tako da sem ta recept že neštetokrat preposlala naprej.
Default avatar

Barbara A.

Vsem se lepo zahvaljujem za ideje!!! Danes proti večeru bom spekla 2 peciva. Drugače pa kot kaže bo bolj kislo vreme.

Lp, Barbara

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood