Starševski čvek

Se vam zdi prav, da se pogoji za vpis na fakulteto po tistem, ko že izbereš srednjo šolo?

Default avatar
Tukaj ne sprašujem ali je nov sistem bolj pravičen ali ne, sprašujem, če se vam zdi prav, da se sistem spremeni sredi šolskega leta. Tudi tisti, ki so sedaj v 1. letniku srednje šole, tega pred vpisom niso vedeli, kaj šele tisti, ki so v 2., 3. ali 4. letniku.
Doslej so se tisti, ki so točno vedeli, kaj jih zanima, vpisali na srednjo šolo, ne na gimnazijo, čeprav so želeli študirati. Kdor se je vpisal na primer na srednjo veterinarsko, čeprav je imel namen študirati, zdaj tudi če doseže na maturi maksimalne rezultate, bo imel še vedno manj točk, kot gimnazijec s splošno maturo. In se morda ne bo mogel vpisati. Seveda gre lahko na maturitetni tečaj za eno leto in ga plača in izgubi eno leto. Ampak če bi vse to vedel na koncu 9. razreda, bi se verjetno odločil za gimnazijo.
Default avatar
točkovanje na maturi za splošno in poklicno maturo je napisal/a:
Ja, sux. Ko je izbral lažjo varianto, se mu zdaj pač ne bo izšlo. Sicer pa se še vedno se lahko vpiše na veliko študijskih smeri - na najbolj iskane uni oz. magistrske pa zelo verjetno ne več. Da prejšnji sistem ni bil fer do gimnazijcev, pa se večina taistih ni ravno bunila, a ne?
Default avatar
Sicer pa eno dodatno leto za splošno maturo ni slabo tudi zato, da bo nadoknadil manjko znanja iz srednje šole, ki bo vsekakor potreben potem na faksu.
Default avatar
Pogoji za vpis na fakulteto se spreminjajo vsako leto, glede na potrebe in kapacitete, tako da prav ali neprav tukaj ni dilema. Ja, pogoji se lahko spremenijo za vsako študijsko leto posebej.

Je pa šit za tiste, ki so kalkurlirali, da bodo šli na strokovno šolo, dobili boljše ocene in laže prišli na želeni faks. Ampak dosedanja ureditev je bila pa šit za gimnazijce, ki so imeli boljše znanje, pa slabše ocene, pa zato niso prišli na faks.

Ena rešitev bi bili sprejemci, ampak samo za tiste, ki dobro delajo pod stresom, nikakor pa za tiste, ki so sicer dobri, ampak v takšni izredni situaciji zablokirajo.

Nikoli ni ok za vse.
Default avatar
življenje ni fer je napisal/a:
Ja, makes sense.
Default avatar
Vsak kalkulira, kaj bi bilo zanj najbolje, zdaj pa ste privoščljivi do dijakov, ki so si izbrali šolo, ki jih veseli, a bodo zaradi spremenjenih pogojev imeli zdaj morda onemogočen vpis na fakulteto.

Res je, da se pogoji za fakulteto - koliko točk je treba doseči, spreminjajo vsako leto. Drugo pa je, če se spremeni točkovanje mature glede na srednjo šolo ali gimnazijo.
Se pravi, zdi se vam prav, da se sistem spremeni med leti šolanja?
Se vam bi zdelo tudi prav, če bodo nenadoma uvedli šolnine na fakultetah in to sredi 2. ali 3. letnika? Bi, a ne, če seveda ne bi šlo za vašega otroka. Drugim naj krava kar crkne, a ne, privoščljivi Slovenčki?
Default avatar
Verjamem, da te jezi. Sama poznam kar nekaj takih, ki niso kalkulirali, šli na gimnazijo in so šele pri vpisih ugotovili, da so jim tudi z odlično splošno maturo, zaprta vrata recimo na fizioterapijo. A to je prav? Ti dijaki niso imeli možnosti opravljanja poklicne mature in biti konkurenčni. Enostavno so morali drugam ali celo pavzirati.
Default avatar
Če pogledam z vidika računalništva, se mi ne zdi prav. Gimnazijec bo imel na takem študiju velike težave in res ne vem, zakaj bi imel prednost. Moj otrok se zaradi tega ne bo vpisal na gimnazijo, bo šel vseeno na srednjo računalniško, ker poznam primere, ko so si gimnazijci na računalništvu brez predznanja zobe polomili. Po novem bodo imeli pa prednost?
So določene smeri, kjer ti gimnazija veliko da in so smeri, kjer ti da manj v primerjavi s strokovnimi srednjimi šolami.
Samo še vedno ne vem, če se to nanaša tudi na računalništvo, ampak verjetno ja?
Default avatar
S strokovno maturo po srednji soli ze leta ni mogoc vpis na vse univezitetne studije, je potreben maturitetni tecaj in splosna matura ali pa gimnazija s splosno maturo.
To velja ze leta.
Default avatar
trhs+0 je napisal/a:
Gimnazijec bo imel težave pri študiju računalništva? A se hecaš? Gimnazijec bo z lahkoto delal faks, če bo le interes imel. Tvoj sine se bo pa s svojim znanjem s srednje šole kar matral, verjemi. Ne podcenjuj gimnazijcev, oni se bodo zadnji smejali...
Default avatar
Barca je napisal/a:
Je pa na mnogo uni programov možen vpis s poklicno maturo in dodatnim predmetom. Ampak novo je zdaj to, da se za uni programe uspeh na poklicni maturi točke ne PRERACUNAVAJO več. Tako ima na poklicni lahko maksimalno št točk 23, kar je enako 23 točkam splošne mature (kjer je maksimalno 34 točk).
Default avatar
Strokovna in splošna matura NIKJER ne bi smeli biti primerljivi, saj sta po zahtevnosti kot dan in noč različni.
Gimnazijska matura bi se morala upoštevati kot več vredna tako pri vpisu na faks, kot pri pridobitvi Zoisove štipendije.

Zato se nič ne pritozujte.
Bi šli pa na gimnazijo.
Aja. .je ne bi zmogli? Jah, pol tud faksa ne boste.
Default avatar
To je novo je napisal/a:
Edino pravilno!
Default avatar
To je novo je napisal/a:
Še to se mi zdi precenjeno. 23 pa poklicni lažje dosežeš kot 23 na splošni.
Default avatar
hemo je napisal/a:
Vprašanje je bilo ali se vam zdi prav, da je do spremembe sistema prišlo MED ŠOLSKIM LETOM, MED LETI ŠOLANJA, ne pa, kateri sistem je pravičnejši. Bo šlo?
Default avatar
še enkrat je napisal/a:
Prav. Nepravilnosti je treba čimprej odpravit. Mislim, da bo s tem več zadovoljnih, kot nezadovoljnih.
Default avatar
To je novo je napisal/a:
Pa primerjaj se, koliko se npr.matematike ucijo v gimnaziji in koliko v ostalih srednjih solah. Ne po urah, ampak po vsebini ... klasicne srednje sole obdelajo precej manj snov kot pa gimnazija.
Default avatar
še enkrat je napisal/a:
Od kolegice hcerka je zelela iti studirati medicino, po osnovni so kolebali, ali vpis na srednjo zdravstveno ali v gimnazijo. Hcerka je zdaj v tretjem letniku medicine, koncala je gimnazijo, saj se ze takrat brez maturitetnega tecaja in splosne mature na medicino ne bi mogla vpisati.
Default avatar
Nič novega. Medicinska fakulteta ima to že dolgo časa. Če končaš srednjo zdravstveno ne moreš na medicinsko fakulteto brez, da opraviš še 1 leto maturitetnega tečaja oz. splošno maturo.

Ne vem od kje vam da se je to spremenilo sredi šolskega leta. To obstaja že najmanj 6 let. Zdej če si ti delala 6 let srednjo je pa tvoj problem.

Tudi to, da nekatere fakultete za UNI program zahtevajo splošno maturo tudi ni nič novega. Vse to obstaja že leta in leta.
Default avatar
bokarprav je napisal/a:
In med nezadovoljnimi seveda ni tvojega otroka? Mojega tudi ne, ampak moje mnenje je, če se s tem enemu otroku pokvari načrte za prihodnost, ki jih je imel ob vpisu, je to dovolj. Ne pozabite, da so se na srednje šole vpisovali tudi odlični dijaki, s Zoisovimi štipendijami, zato, ker so imeli močan interes za določeno področje in ker so mislili, da jim je pot do študija odprta po 4 letih šolanja enakovredno z gimnazijci.

Ne vem, če bo tole pravno zdržalo. Upam, da ne. In upam, da bodo prizadeti tožili, ker so ob vpisu v srednje šole veljali drugačni pogoji, kot zdaj.

Če bo tole šlo skozi, me je zelo strah za naprej. Na splošno. Tisti, ki ne vidite dlje od nosa, ne boste razumeli.