Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki? Vprašajte za nasvet farmacevta Lekarne Ljubljana.
Pokrovitelj foruma: Lekarna Ljubljana – zaupajte strokovnjakom!

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.

bostjanmartinc

prehranska dopolnila

Default avatar

a + a

Pozdravljeni

Oglašam se vam glede oddaje o prehranskih dopolnilih na tv v soboto popoldne. Že nekaj časa uživam Cholex proti povišanemu holesterolu. V tem oddaji je bilo rečeno, da je rdeči riž lahko škodljiv za jetra in ostale organe. Zanima me ali je to res, čeprav se to dopolnilo dobi v lekarni. Koliko je to zdravilo pravzaprav pregledano? Ali je bolje jemati statine kot zdravilo ali naj še naprej to uživam?
hvala
Default avatar

SuzanaTaseska

Spoštovani!
Wellion Cholex je prehransko dopolnilo naravnega izvora,ki vsebuje posebej izbrane seve rdečih kvasovk,katerih glavna sestavina je monakolin K,edini naravni zaviralec HMg-CoA reduktaze,encima,ki sodeluje pri izgradnji holesterola v jetrih.Ker so priporočene doze 1caps dnevno do max 2caps pri samozdravljenju in so klinične študije
narejene na mnogo manjšem številu ljudi, kot pri registriranih zdravilih vam dolgotrajno uporabo ne morem svetovat.Priporočeno jemanje je 3 mesece,kontrola krvi,dvomesečno pavzo nato se jemanje lahko ponovi,če so rezultati v mejah normale.V primeru povišanega holesterola nad 4,5mmola na liter pa je potreben posvet z zdravnikom,če je jemanje dopolnil potrebno ali pa bo vaš lečeči zdravnik glede na vašo starost, tveganje in rezutate krvi uvedel statine,ki pa imajo boljši učinek,vendar lahko več stranskih učinkov.Če so izvidi slabi so statini vsekakor boljša izbira,vendar v pristojnosti zdravnika..Daljši čas jemanja caps in varnost ni še dovolj raziskana,da bi vam lahko odgovorila, kako varen je izdelek po dolgotrajni uporabi.Zato res svetujem ,da po tromesečnem jemanju naredite pavzo,opravite kontrolo holesterola(lahko tudi v eni izmed lekarn,ki so vam najbližje in to meritev občasno izvajajo) in glede na izvide jemanje ponovite,prenehate ali se posvetujete z lečečim zdravnikom.Sem pa se obrnila tudi na uvoznika,glede varnosti po daljšem jemanju,če obstajajo kake študije proizvajalca.Odgovor še pričakujem.lp
Suzana Taseska, mag. farm.
Default avatar

SuzanaTaseska

Antibiotiki porušijo za telo koristne mikroorganizme,ki so naseljeni v črevesju ,ter skrbijo za normalno prebavo,presnovo in vzdržujejo imunski sistem.
Lahko si pomagamo s prehranskimi dopolnili probiotiki že v času jemanja antibiotika ali vsaj po končani terapiji,da se črevesna flora obnovi.Za dvig imunskega sistema si pomagamo tudi z multivitaminskimi izdelki,kolostrumom,beta-glukanom,Q10,matičnim mlečkom...
Vsa prehranska dopolnila pa niso primerna za vsakogar.Zato vam svetujem,da se posvetujete z vašim farmacevtom,ki bo za vas in vaše stanje našel najbolj ustrezeno prehransko dopolnilo.
Glede čiščenja jeter in ledvic pa lahko svetujem Enteros gel,naravni medicinski pripomoček.7-14 dnevno kuro po navodilu proizvajalca.Je primeren za terapijo po jemanju antibiotikov,raztruplja telo in krepi imunski sistem.
Obstajajo tudi prehranska dopolnila z zdravilnimi zelišči in sicer
za jetra(pegasti badelj,artišoka,zel regrata...)
za odvajanje vode(listi breze,čaji njivske preslice,koprive,beluši,korenina in plod peteršilja...)
Zato vam svetujem,da se oglasite v vaši lekarni , se pogovorite s farmacevtom in najdeta najbolj ustrezno prehransko dopolnilo glede na vaše zdravstveno stanje.
Srečno in lp.
Suzana Taseska, mag. farm.
Default avatar

Lelia

Spoštovani!

V zadnjem času imam precej težave s kožo (po obrazu in predvsem po komolcih imam zelo suho, luskasto kožo) in tudi velike težave z nohti. Pred kakšnim mesecem sem si jih postrigla na kratko (prej sem imela nekaj mesec dolge in sem zelo lepo skrbela za njih), saj so bile težave vedno hujše in sicer zelo se mi cepijo, včasih celo gor do polovice nohta, hkrati pa se zelo lomijo. Zadnja dva tedna je tako hudo, da se mi lomijo po 5 milimetrov visoko v živ del nohta, kar je zelo boleče. Preizkusila sem različne maske za nohte, olja za nohte, lake s kalcijem in podobnimi snovmi, kreme za nohte... Ampak res ni nič boljše. Pomislila sem, da je morda težava v meni sami (in ne okoljski vpliv, saj lepo skrbim za nohte, se izogibam vodi in čistilom), zato bi morda poskusila s kakšnim prehranskim dopolnilom, ampak me skrbi, koliko je to varno. Je zelo možno in tvegano, da bom prekoračila dovoljene vrednosti snovi v telesu? In če to jemlješ dalj časa, kakšne so lahko dolgoročne posledice? Hkrati pa me zanima, kateri izdelek bi mi lahko morda priporočali? Idealno bi bilo nekaj čim bolj naravnega, saj nisem ravno pristaš uživanja nekih tablet ipd.

Najlepša hvala in lep pozdrav!
Default avatar

TinaGhori

Pozdravljeni!

Če se boste držali priporočene dnevne doze (običajno je to 1 tableta na dan), vas ni treba skrbeti, da se bi predozirali z vitamini. V vašem primeru je namreč njihova vsebnost že tako nizka, da so tudi potrebe večje. Nov noht potrebuje približno 6 mesecev, da zraste. Tako, da če bi vi jemali to obdobje prehranska dopolnila za nohte, bi se vam morali tudi nohti okrepiti.
V primeru da ste veganka in želite jemati bolj naravne izdelke, so na tržišču izdelki, ki so primerni tudi za slednje.

lep pozdrav,
Tina Ghori, mag. farm.

Moderatorji

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.
bostjanmartinc