Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

studentska prehrana in boni

Default avatar

barbi 2

če rabiš seznam za kam vse lahko kupiš bone in cenik mi povej k ti lahk na mail pošljem
Default avatar

Zala

Barbi 2, hvala za prijaznost, ampak sem ga že našla na strani ŠOU. V bistvu so me zanimale izkušnje študentov in ostalih glede restaracij na bone, nekja mi je sicer povedal že brat, pa vseeno sem želela slišat še druga mnenja.....oz. priporočila :)
LP
Default avatar

Kresnica

In, Zala, kakšni so tvoji prvi vtisi o Ljubljani?
Meni je bilo na začetku gorozno. Res sem ob vikendih komaj čakala, da grem domov.
Zdaj pa...je drugače :)
Default avatar

bon

Nihče ni nič omenil nove kitajske restavracije na trubarjevi 50 (zraven čerina) imenuje se ZHONG HUA 2 ali nekaj podobnega( kako se pravilno napiše ne vem...), potem je še ena mehiška restavracija na novo CANTINA MEXICANA na wolfovi ulici, zraven As-a. Joe penjas pa ni imel bonov, ker se niso držali pravil, sedaj pa jih imajo že nazaj. Nordsee pa tudi nima več bonov. Puccinija sta se preimenovala: ta v podhodu Ajdovščina je sedaj SKRITI KOT, oni pri tramvaju na viču pa je sedaj nazaj LOVEC. Baje da je hrana ista, samo ime gostiln drugačno. Mislim pa da je tudi kitajska restevracija Kitajski zid na bone...
Lep študij, meni se počasi izteka...
Default avatar

mimi34

Hojla Zala,

v Triglavu lahko za bon dobiš menu - kosilo (vedno imajo tudi eno varianto za zdravje) ali pa karkoli z jedilnega lista (veliko solatnih krožnikov, testenine, klubske sendviče, mehiške jedi, žar,...) - pa če je cena več kot 1050, doplačaš. Meni je dobro.

LP
Default avatar

mari

Zanimivo brati primerjavo Imperia Mexicana in Joe Peniasa. Kar sem jas do sedaj slišala je bilo ravno obratno od vaših mnenj. Sama sem jedla le v Imperio mexicano in mi je zakon. Tja hodim gotovo že eno leto in mi je ena redkih restavracij, kjer se mi še vedno NE zdi, da bi vse imelo enak okus, kot naprimer v La storiji (bivši Pucini na kersnikovi in podhodu v Plavi laguni) ali pa Šanghaju (kitajska blizu pravne oziroma teološke fakultete) in seveda raznih menzah. V City parku sta mi všeč tako Imperio kot tudi Pri Oljki, v obeh je zelo prijazno osebje in pa za moj okus odlična hrana.
Default avatar

Zala

Hej, bon!

En bon za Zhong Huo 2 sem že kupila, čaka na preizkušnjo :) enkart sem tam na kersnikovi videla obešene menu te kit, restavracije in sem se kar odločla da bom šla še tja...najprej sploh nisem vedela, da obstaja, menu pa se je bral izvrstno.
Kje točno pa je CANTINA MEXICANA???? Vem, kje ej wolfova ulica (tam od kongresnega do prešernovega), ampak te mehiške restavracije in niti napisa zanjo pa še nikoli nisem videla.....a je na tisti strani kot Sushimama? In a imajo študentske bone??

No, ravno danes grem sprobat Imeprio Mexicano v cityparku, in potem sporočim kako se mi je zdelo...saj tudi jaz upam da bo dobro :))
LP
Default avatar

LIVvy

Zala, naj ti še jaz predstavim moje izkušnje.

Emonska klet, ne hvala. Ponoči se tam pije in pleše po mizah, podnevi pa s teh istih miz streže hrano - in to povsem brez spoštovanja do gosta. Krožnik dobesedno vržejo predte in te silijo s sladico, ko niti juhe še nisi pojedel. Kvaliteta hrane ni ravno vrhunska.

Joe Pena's je od septembra spet na bone in ti ga zelo toplo priporocam - čista desetka.
Če imaš rada mehiško, lahko zaviješ tudi v Imperio ali pa v Cantino Mexicano (Knafljev prehod). Imperio je poceni, vendar je se kvaliteta hrane ne more kosati s Pena'som. Cantina je nekje vmes med tema dvema, vendar ima se vedno preskromno ponudbo na bone in studenti niso tretirani enakovredno ostalim gostom.

Govora je bilo tudi o kitajskih restavracijah. Sama sem preizkusila le Shanghai na Poljanski. Ponudba na bone je bolj boga, sploh če poznaš in primerjaš z njihovim "polnoplačniškim" repertoarjem.

Tunnel je kar v redu, če imaš rada pizze, lazanje ipd. Pri njih mi je še posebej všeč solata Tunnel (servirana s sirovim kruhkom) ali pa si sama iz solatnega bara naložiš solato po želji in zraven dobiš še sirov hlebček.

Tudi Triglav bi pohvalila, saj ima dovolj pester meni (mesni, vegeterjanski in testenine) ter dober solatni bar. Ob petkih so vedno ribe.

Pred nekaj leti je bila pestra in dokaj kvalitetna hrana tudi v menzi na pravni fakulteti.

Če imaš rada eksotiko, bi ti predlagala še Alamut (arabska kuhinja) na Poljanski. Uporabljajo veliko riža, čičerike, zelenjave in posebnih arabskih začimb. Ni težka hrana.

Maxi je tako-tako. V samopostrežni je slaba kvaliteta hrane, zato pojdi raje gor v Romanso.

Ko te prime napad junk-fooda, raje kot v McDonald's zavij v Hot Horse (Trubarjeva ali BTC). Poleg horse burgerja ti pripada še solata in sladica. To priporočam le ob izjemnih primerih pomanjkanja maščob :)

Dobra italijanska kuhinja je tudi Mirje (začetek Tržaške).

V centru lahko preizkusiš še Plečnikov hram - Randy v Križankah. Meni sicer ni najbolj všeč.

Sicer sem pa za medicince slišala, da najraje hodijo v Štorkljo blizu faxa.

Sedaj pa še predlog, ki ni na bone, ampak včasih se prileže malo spremembe in razvajanja. Falafel na Trubarjevi - falafel sendvič stane 390 SIT in ni težka hrana.

Ne zamerite, to je le moje osebno mnenje o lokalih in hrani. Vsak ima pač svoj okus.
Zala, ti pa kar vprašaj, če te še kaj zanima.
Default avatar

petra

ceprav je ze kar nekaj vode preteklo od mojih studentskih let, si nisem mogla kaj,da nisem malo "pospegala" na ta post :))
omenila si gostilno mirje. v mojih studentskih casih je bil to "pajzl" v pravem pomenu besede !:) vem,da je tam italijanska restavracija, a mi se ni uspelo priti do tja. zanima me, kaksna je hrana /po okusu, oz. kaksni so meniji/ in , seveda, tudi ambient. lp petra
Default avatar

Zala

LIVvy,
to pa je bilo porocilo :)) Super, hvalaaa! Moram rect da sme tudi jaz maximalno navdusena nad Joe Penasom in bom sla tja kar nekajkrat v mesecu - ene 4-5 krat. Pri njih mi je vsec vse, od juhe do sladic ki so res enkratne.
Kje je Cantina Mexicana, ne vem, tako da prosim ce mi lahko malo razlozis kje je Knafljev prehod.....pravis da imajo bone - koliko pa je cena, ce mogoce ves?


Poznam Tunel in mi je vsec, za Shanghai pa nisem slisala pohval - baje imjo skoraj vse instant ipd. tako da em tam sploh ne vidijo (to znam sama tudi pripravit :))

Zadnjic sem videla, kje je Triglav....mogoce bom res poskusila enkrat tam, hvala za namig. Ce imajo dober solatni bar, potem bom veckrat tam ;)

Ja, ravno v ponedeljek nameravamo it s kolegicami v Alamuta ker me zeloooo privlaci arabska kuhinja (in ostalo:) ....mi lahko kaj svetujes, kaj je npr. tam dobro, preizkuseno...??! Kaksno imajo ponudbo za studentske bone?

Za Mirje vem, kje je, ampak imam do tja predalec in grem raje kam blizje. Ja medicinci radi jedo v storklji, jaz se nisem bila tam.....sem pa sla v Imperio mexicano in nama je bilo z bratom kar vsec. Takole bom rekla, glede na to da je bon v Imp. Mexicano 340 SIT, v Joe Penasu pa 2x toliko (695 SIT), moram rect da Penas ni vreden take cene glede na Imp. Mexicano ker tudi njihova hana ni slaba za to ceno. Oba z bratom sva se pa strinjala, da sva pri jedi v imp.mexicanu zelo pogresala "svezino" oziroma svezo solato in drugo zelenjavo, s katero tako krasno dopolnijo kroznik v Joe Penasu.....Ja, in sladice ima Penas tudi veliko boljse, ampak kar se pa glavne jedi tice.....sicer je razlika v prid Joe Penasu, ampak ne ne vem koliksna....Skratka, da povzamem :), hodila boma v obe omenjeni mehiski restavrciji...poskusila bi pa res se Cantino Mexicana.

Vsec mi je tudi Vegedrom na Vodnikovi cesti v Siski, super hrana, lepo urejeno, zelo naravno. Na jedilnem listu posebej pise v vednost gostom, da ne uporabljajo mikrovalovne pecice, imajo jedi tudi za vegane in posebne jedi iz samih eko oziroma bioloskih sestavin......Enostavno in zelo dobro, grem se vesckrat tja, samo kar dalec je (ko sem sla tja, sem si sla ravno urejat karto za trolo na LPP in sem se spotoma ustavila tam).

Se tole, na Trubarjevi ulici (blizu Falafela) sem opazila mini gostlinico Compe (C je s stresico - neki me racunalnik zafrkava in ne morem pisat sumnikov) in njihov meni izgleda zunaj na tabli zeloo dobro, pa me zanima a mogoce kdo ve, ali imajo tam studentske bone?? Res bi hodila veckrat tja, samo se bojim da nimajo bonov...:/
Sla bom tudi v Stadro na Gosposki ulici, ker imajo tam bajo tudi malo bolj nenavadne jedi.....bomo videli kaj bo.

Se enkrat hvala za vse nasvete vsem, pocasi se uvajam v studentsko zivljenje :) Kr OK je! ;)

LP, zala
Default avatar

tan

Zala kako se ti zdijo prvi študenstki dnevi? Kje živiš?

Tan
Default avatar

ena

Ojla, pozdravljena v resnicnosti na medicini :-) Ma, ves saj.ko imas cez cel dan vaje... res ne vem koliko bos se lahko sla tako kulinariko... Bos hodila bolj na vecerje pomojem :-).
za kosilo se naučiš bit kar zadovoljen z Storkljo (ce je dovolj casa) ali pa z malico v "zdravcotu"- saj ze poznas, a ne ?- boni so bili do nedavno po 115 sit - tako poceni malice ne dobis drugje.
Default avatar

LIVvy

Pozdravljena Zala še enkrat,

Žalostna novica, če še ne veš. Za Joe Pena's so spet ukinili bone. Ko jih ukinejo, to navadno traja 3 mesece, tako da upam, da bodo januarja spet naprodaj. Že kupljene bone pa seveda še vedno lahko porabiš.

Še Cantina Mexicana. Pojdi s Prešerca po Wolfovi in kmalu boš na desni strani med hišami videla ozek prehod (tudi piše Knafljev prehod). Sedaj govorim bolj tako iz glave, vendar se mi zdi, da je nekje med trgovino W.Wolf in knjigarno Vale Novak. Zavij v tisti ozek prehod med hišami in odprla se ti bo uličica z lokali Cutty Sark, As, Cantina Mexicana (le-ta je takoj na desni).
Cena bonov za Cantino je tam nekje čez 500 sit, če me spomin ne vara in če niso spreminajli cene.

Alamut si so danes najbrž že preizkusila. Sama največkrat jem čičeriko ali pa koščke piščanca z rižem in zelenjavo.

Za Imperio Mexicano mi je znanec, ki je kuhar (specializiran za mehiško), povedal, da oni kuhajo bolj za menze, ker hrano tudi razvažajo podjetjem za malico. Ko jih boš večkrat obiskala, boš ugotovila, da imajo vse jedi več ali manj isti okus. Je pa res, da je bon precej poceni, če primerjaš z drugimi mehiškimi. Res pa je tudi, da sama naredim precej boljše chimichange :) Se moram mal pohvalit :)

Še glede Čompe. Poznam njihovo ponudbo. Niso na bone. Včasih mi je bilo bolj všeč, ko je bilo vse skupaj še bolj v stilu fast fooda. Si prišel, izbral omako ali dve ter 1,2,3 dobil slastno malico za zmerno ceno. Sedaj so postali kao bolj fancy. Prideš, naročiš, čakaš in dobiš isti krompir z omako kot prej, le da je vse skupaj sedaj lepo servirano in aranžirano na krožniku. Samo da so lahko dvignili ceno na jurja za porcijo. Saj hrana je dobra, samo ne zdi se mi fer, da so na tak način podražili vse skupaj, ker kljub vsemu čompa zame ni kosilo, pač pa kvečjemu malica. Vseeno pojdi probat.

In Stadra. Sem bila že večkrat. Res imajo dobro pogruntane vegetarijanske menije, vendar se meni ne zdi nič posebnega. Je pa prijazen natakar :)

Petra je spraševala za Mirje. Nisem bila pogosto tam, vendar je ambient prijeten, hrana v redu (pizze, testenine in podobno), porcije dovolj velike. Včasih se v času kosil malce "zagužva". Skratka, ni več "pajzl".
Default avatar

Zala

LIVvy,
kaj spet so ukinili bone v Penasu? Zakaj pa to? no, jaz imam še 3.....jih bom že porabila.
Bila sem v Alamutu in mi je bilo kar všeč - posebej zanimiv okus je imel tisti riž s koprom, sicer nič preveč poseben, a vseeno nov okus.
Hvala za opis kje je Cantina mexicana, bom šla pa kdaj tja, sedaj če bo Joe Penas zaprt. Sem malo pomislila in se spomnim, kje je ta prehod, ker sem že videla tablo za gostilno As, tako da ne bo problema.

Mehiška hrana mi je res zelo zelooo všeč in bom res večkrat šla kam....tudi v Imperio mexicano, čeprav me malo odbija tole kot si rekla da kuhajo bolj za menze...no ja, pa vseeno. Omenila si še chimichangas (uf, sem komaj napisala:)), pa me zanima kaj je to in kako to sama pripravljaš doma??
Tudi če ti je tvoj znanec zaupal kakšne dobre recepte (če je specialist, potem jih sigurno ima) se bi priporočala za kakšno dobro jed, če niso skrivnost ;)

Če Čompe nimajo bonov, potem itak odpadejo.....V stardro bom pa tudi šla, zaenkrat sem za tja kupila 1 bon in moram preizkusit. Vegeterijanski meni praviš, da je zanimiv? No, ko bom šla, poročam kako se mi je zdelo.

Sicre si pa tako ali tako najraje doma pripravim kakšno lahko in hitro kosilo, za katerega porabim približbno enkao časa, kot če grem nekam jest ali pa še kvečjemu manj. Mama me založi z vsemi živimi bio in eko stvarmi :) in potem jaz nekaj na hitro pripravim. Zelo všeč mi je tudi npr. kuhan orientalski kuskus s suhimi paradižniki ali pa polenta s sirom (ali parmezanom) v kombinaciji s solato. Dokler se kuhata kuskus ali poletna pripravim solato, ki jo na srečo seveda prinesem s sabo že oprano. dodam malo druge zelenjave (korenček, por, paprioka, koruza....) ter jogurt, začinim, in potem pojem zraven še polento, kuskus, krompirček, riž......

Pa tudi navadna solata s tuno in drugo surovo zelenjavo je hitra, in seveda še zdrava, in kar je navažnješe okusna :) Zraven pojem še kakšen Crispy kruhek ali polnozrnato žemljico, mogoče včasih malo sira (ki ga dela dedi) in si sploh ne moreš želet kaj boljšega!
Zakon pa so mi še vedno pšenični in ovseni otrobi, ter različne vrste kosmičev (z lešniki, rozinami, drugim suhim in kandiranim sadjem.....) v kombinaciji z jogurtom ali mlekom ter sadjem....to je res najhitreje, ijn ponavadi to jem zjutraj, ko se mi vedno mudi:)

LP vsem, zala
Default avatar

Babi

Hej, Zala!
V toplicah me je natakar ze cudno gledal in me povprasal, ce mi njihova ponudba zajtrkov ni vsec, ker jem vedno muslije, jabolka in zelenjavo, pa se olive zraven:))

Vsega je bilo toooliko na izbiro, da sem vedno imela v mislih kaksnega lacnega studenta, ki bi lahko zajtrkoval uro in pol, pa se ne bi vsega pojedel. Lp
Default avatar

Ajša

O, Zala!

No, zdaj si se že menda malo navadila na Lj in našla že določene lokacije, ki so ti všeč, ampak ravno to je meni v Lj fajn, da skos nekaj novega odkrivaš, ker Mb (odkoder sem) pač že na pamet poznam in ni več nič novega. :)

Kam mi hodimo jest, se tudi zmeraj spreminja, ampak med najljubšimi so še zmeraj Joe Pena's (nisem še nič preverila, če so spet boni ali ne, ker jaz sem ful rada v Penasu), Puccini in La Storia, Emonska (tam imam najraje solatni bar, ker nudi vse, kar ti srce poželi), Kitajska (mi hodimo v Šanghai, ker nam je najbližje), Tartuff (tudi dražji boni, ampak hrana je dobra, niso neki šnicli+pomfri, tak da paše, pa solatni bar isto kot v Emonski, jam, jam:)), potem Tunnel... Ko smo imeli vaje na Medicinski, smo hodili v Štorkljo, čeprav tam meni ni bilo všeč, ker so imeli kelnarji ful grd odnos(menda zato, ker so se bolj posvečali zdravnikom pri sosednjih mizah, hrana je bila pa dobra, če se prav spomnim)... Hm, tudi v Šestico smo parkrat zavili, ker je tudi ok hrana (ne bom pozabla špinače, ki sem jo enkrat dobila na veliko presenečenje;)), čeprav ni veliko študentov... kaj še...

No, sej je dosti, samo zdaj sem nekak najbolj izpostavla te gostilnice, pa niti mi ne pade kaj druga zdaj na pamet. Mi se bolj v centru gibljemo, tak da kaj ven iz centra ne poznam dosti. :)

No, želim ti dosti uspeha pri študiju, pa da ja ne boš lačna! ;)
Default avatar

mjakopec

Pozdravljeno, občestvo ....

Nekaj misli o študentih, subvencionirani prehrani in davkoplačevalskem denarju.

Pred dnevi sem si omislil kosilo v enem mariborskih lokalov, kjer strežejo tudi študentom, ki plačujejo z boni.
Pri sosednji mizi je sedela očarljiva gospodična in naročila kosilo "na bone". Natakarica jo je vljudno vpračala, ali hoče tudi solato.

"Zakaj sprašujete? Saj ste mi jo dožni prinesti! Država nam plača in zagotavlja juho, glavno jed, solato in sadje!!!"
Pravi natakarica....
"Seveda, vendar pri nas solate ponavadi ne pojedo, ker ne paše h glavni jedi. In potem gre gora hrane v smeti."

In spet objestna študentka:

"Jaz sem inšpektorica ŠOUM-a, preverjam, kako se ponudniki držijo zakona o prehrani študentov na bone. Vsak študent je upravičen do polnega obroka. Kaj bo z njim naredil, je pa njegova stvar. Pojedel, dal psu ali vrgel v smeti. Država mu to zagotavlja.!!"

Pa sem se zamislil... sam sem vzgojil otroke v duhu, da se hrana ne meče v smeti. Zdaj pa iz svojega žepa preko proračuna sofinanciram prehrano študentov, ki imajo pravico kompleten obrok vreči v smeti.

Je kaj narobe z mano, s študenti ali z gospodi, ti so spisali te zakone??

Morda pa z vzgojo?

Ali moramo delavci res plačati študentu kosilo, da ga lahko vrže v smeti?