Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Študij psihologije/jezikov

Default avatar

četrtimarec

Pozdravljeni, dobri ljudje!

Kmalu bo vpis in jaz še zmeraj nisem odločena, zato sem se odločila za tole objavo. Večinoma sem družboslovka, naravoslovje bi morda izdelala, vendar mi ni zanimivo, pa tudi nimam naravoslovnega predmeta na maturi, s čimer sem se kar zafrknila.

Že nekaj časa mi po glavi hodi psihologija. Zanima me (od koga iz prve roke, recimo), kakšen je študij? Težavnost, zanimivost, koliko časa na dan si na faksu, koliko časa ti sploh še ostane doma in koliko ga porabiš za delo za faks doma, kakšnim ljudem priporočate psihologijo, ali bi se vi še enkrat odločili za ta študij, zaposljivost -predvidevam- je slaba..? Pa še kej, kar bi vi recimo radi vedeli, preden ste se vpisali sem, pa vas na to niso opozorili, lahko pa tudi kaj lepega:)

Druga opcija je pa študij jezikov, v mislih imam nemščino in angleščino (torej anglistika in nemcistika). Tudi tu postavljam enaka vprašanja kot zgoraj pri psihologiji, pa recimo še vaše težave ob tem urniku- recimo jaz ne bom živela v Ljubljani, ker sem doma blizu, tako da me skrbi tudi urnik; pa predznanje. Vem, da obstaja tudi smer medjezikovno posredovanje - ga recimo priporočate bolj kot dvopredmetno nem in ang?

No, pa kar povejte še kar, kar se vam zdi, da bi lahko vedela.

Res vam bom hvaležna za vsak odziv!
Default avatar

pozabinadružboslovje

Srčno upam, da nisi šla študirat psihologije ali jezikov.. tudi če te naravoslovje ne zanima, ti polagam na dušo, da greš to študirat, ker boš lahko našla zaposlitev. Ob študiju si poskusi najti zaposlitev preko napotnice v smeri študija. Tudi če študija ne končaš, si boš v tem primeru nabrala dragocene izkušnje. Če si slučajno šla študirat družboslovje, prosim zamenjaj smer študija in pojdi študirat metalurgijo npr. Za ta študij je splošna matura dovolj.
Default avatar

porta

Raje kaj drugega,
po študiju jezika lahko iščeš službe kot prevajalka oz učiteljica v jezikovni šoli/agenciji, seveda kot s.p. Kar pomeni, da neke finančne varnosti ni. Vsaj kot učiteljica na jezikovnih agencijah ti bodo tečaji stalno odpadali, se prestavljali, imeli boste počitnice, praznike - nič kar bi bilo plačano. Redno službo je pa zelo težko dobiti. Služb v šolstvu namreč ni.

Alternativa je, da med študijem pridno delaš in si pridobiš izkušnje z drugih področij. V tem primeru ti pride jezik prav kot bonus. Se pa lahko jezika učiš tudi za zraven in dobiš certifikat, brez veze študij.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic