Med.Over.Net

Limfom in levkemija

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L • Milena Remic, hematološka bolnica

Izkušnje z limfomom in levkemijo bodo z vami delili bolniki in strokovnjaki.

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Kristina Modic

Milena Remic , hematološka bolnica

Milena R

Dragi hematologi in drustvo KDAJ BOSTE PRI NAS ZACELI ZDRAVITI BOLNIKE z novim zdravilom za levkemijo???

Default avatar

Kristina Modic

Pozdravljeni,

pred dnevi je angleški The Guardian objavil revolucionarno in odlično novico, da so znanstveniki s pomočjo imunoterapije uspeli zazdraviti bolnike s krvnim rakom, ki jim predhodna zdravljenja niso pomagala. Imunoterapija predstavlja velik preskok in spremembo na področju zdravljenja krvnih rakov. To je res odlična novica, ki daje upanje, a potrebno se je zavedati, da je novica posledica prvih kliničnih študij in da bo preteklio verjetno še vrsto let, da bodo lahko dokončno potrdili, ali je ta oblika zdravljenja res tako učinkovita kot kažejo prvi rezultati in tudi - zelo pomembno - varna za bolnike.

Upamo, da bodo raziskave tekle hitro in da bo rezultat dober, kar bo pomenilo, da bodo tako dobili priložnost za ozdravitev tudi tisti, pri katerih so izčrpane druge možnosti zdravljenja.

Ne glede na odlične in obetajoče rezultate uvodnih študij pa apeliram na bolnike, ki so bolni sedaj, da ohranijo zaupanje v dosedanje zdravljenje. Tudi sedaj imamo preverjena in uspešna zdravila! Seveda pa je in vedno bo - žal - določen del bolnikov, kjer je bolezen močnejša od vseh terapij.

Danes, 17.2. bo v večerni oddaji 24ur svoj komentar podal tudi slovenski strokovnjak s področja hemato-onkologije prof. dr. Peter Černelč, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC LJ.

Lep pozdrav,

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic
Milena Remic , hematološka bolnica
Milena R