Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Smetanova potica

Default avatar

gordy

Sem se spomnila na to potico in so se mi takoj sline pocedile...

Jedla sem jo pred leti, testo je fino in rahlo, kar puhasto... Nadev pa je iz pečene sladke smetane....

Ima mogoče katera od vas recept??? Se priporočam zanj!!!
Pa še nekaj... Pečena smetana... Se jo da mogoče kje kupiti??? Ali pa nadomestiti s čim drugim???

Iskreno upam, da ima katera recept, ker bi jo res rada še kdaj jedla...

LP! In najlepša hvala!!!

Gordy


gordy


********************************

<http://gordy.moj-album.com/>

********************************


TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS


********************************
Default avatar

gordy

Ajej... kar verjet ne morem.. da nobena ne pozna smetanove potice... pa tako fina je...

Kaj pa pečeno smetano???

Ali pa recept za testo za potico... tak, ki bi bil fin in puhast???

Upam, da bo kaj več sreče...

LP!
Gordy


gordy


********************************

<http://gordy.moj-album.com/>

********************************


TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS


********************************
Default avatar

mošnjiček

Ajaj... sama vidiš, da nisi mogla dobit tega recepta, potem pa pričakuješ, da bodo tukaj kar iz rokava stresali. Daj no...!
Default avatar

gordy

Ojla, mošnjiček...

Saj vem, da je malo verjetno, da ga bom dobila tukaj, zato sem pa drugače postavila vprašanje... Pa upam, da bom s kakšno kombinacijo lahko spekla to slastno potico...
Da se pa obračam na forum, je pa kar več razlogov...
Eden od njih je tudi ta, da bi bile dobrega recepta vesele še druge (no ja, upam vsaj...)... Drug je pa ta, da prijazne kuharske in pekovske mojstrice, ki sodelujejo na forumu, zapišejo svoje izkušnje, ki pa so zagotovo bolj dragocene kot goli recepti...
In za to sem resnično hvaležna, tudi če moj post ostane brez odgovora... Konec koncev je možno tudi, da katera pozna recept, pa je trenutno ni gor...

LP!
Gordy


gordy


********************************

<http://gordy.moj-album.com/>

********************************


TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS


********************************
Default avatar

Babi

Hej, GordY!

1. Sem ze slisala za to potico, jedla nikoli, recepta ne poznam, upala, da ga dobiva.

2.Pecena smetana je Panna cotta v italijanscini?!
Teh receptov je ze nekaj na forumu. Ali mislis kaj drugega?

3. Pri potici imam raje puhasto ( lepo vzhajano ) testo kot nadev sam.
Delam po receptu za pehtranovo potico iz svoje knjige. Nekateri imajo pa radi zelo bogat nadev in potem testo ne more tako lepo vzhajati. Zadnjc je znanka prinesla pehtranovo potico, v katero je dala skuto z jajcki in kislo smetano, pehtran in se orehe. Bilo je vse zbito in obcutek surovega testa.

4.Receptov za potico je skoraj toliko kot je kuharic in kuharjev. Moje skromno mnenje za dobro rahlo potico je.. ne vsega prevec, tudi v testo ne prevec kvasa, ker najprej mocno vzhaja, potem pa rado upade. In se nekaj - z oljem namesto masla je tudi rahlo.
No, to so samo moje izkusnje in mogoce ima katera drugacne.

5. Imam recept za smetanove strukeljce; smetana v nadevu ni pecena.
Ga vseeno napisem.

6. Cestitke svezi nevesti, saj imas sele nekaj mesecev obrocek, kajne?



Recept:

Testo: 3/4 kg moke, 3 dl mleka, 2 rumenjaka, 2 jajci, 6 dag sladkorja, limonina lupinica, 6 dag surovega masla, sol, 2 dag kvasa,maslo ali olje za mazanje pekaca

Nadev: 15 dag surovega masla,20 dag sladkorja,cimet,1/4 l kisle smetane

Raztepeno jajce za mazanje

Moko presejemo v ogreto skledo in jo postavimo na toplo.

V kotlicku stepamo mleko z jajci, rumenjakoma,soljo, sladkorjem in limonino lupinico na toplem tako dolgo, da je tekocina mlacna in se malce speni.

Zdobimo v loncek kvas, mu pridenemo za nozevo konico sladkorja, nekaj zlic mlacnega mleka in toliko moke, da je zmes precej gosta.

Nato iz pripravljene mlacne tekocine, vzhajanega kvasa( dober svez kvas je svetle barve in hitro vzhaja),raztopljenega masla in moke zamesimo gladko testo, ki ga stepamo tako dolgo, da zacne delati mehurcke in se loci od kuhalnice.
( Lahko delas z elektricnim strojckom; na koncu pa le malo stepaj rocno.)

Testo postavimo na toplo, vzhajanega tanko razvaljamo ter namazemo z nadevom; ga zavijemo in z lesenim nozem razrezemo enakomerno velike strukeljcke in jih denemo v namazan pekac. Da se strukelcki ne sprimejo, jih namazemo ob straneh s stopljenim maslo in damo malo narazen (vzhajanje- vecanje). Lahko pa ne razrezes in imas celo potico v okroglem modelu z luknjo ali v podolgovatem pekacu za potice. Spet vzhajamo na tolem.
Po vrhu jih, tik preden das v pec, namazemo z raztopljenim jajckom. S tem imam vcasih slabe izkusnje, ker se jajcek lahko malo prevec zapece. Jaz raje s prstom vtisnem nekaj kosmov masla. Ne boj se; ko vzhaja v peci, se vse zravna.

Specemo v srednje vroci pecici. Pecene lahko potresemo z vanilijevi, sladkorjem in ponudimo.

Nadev: maslo penasto umesamo in mu pridenemo se kislo smetano. nadev na tanko razmazemo po razvaljenem testu in ga potresemo s sladkorjem, zmesanim s cimetom.

Vnuk ima te strukeljcke zelo rad; podobno je tidi cimetovo dansko pecivo.

Meni to rata zelo rahlo in dobro.


Verjetno to ni tvoja potica s peceno sladko smetano; drugega recepta nimam. Kje si pa to jedla?

Lep pozdrav Babi
Default avatar

mishika

Bi že prej odpisala, če bi bila kaj na forumu zadnje čase :)). Smetanovo potico delata pri nas mama in babica (jaz se zaenkrat opogumljam, da končno sama naredim kvašeno testo). Testo je navadno, kvašeno, kot za vse ostale potice.

Kar se nadeva tiče, ti znam povedati samo, kaj vsebuje, količin pa ne, ker ga tudi sama delam zelo "od oka" (se opravičujem - moji recepti so vedno vsi "od oka", ker mi je tako lažje). Torej. Raztopiš kar precej masla - recimo vsaj enih 100-150 g od oka, na njem zlato rumeno popražiš drobtine (toliko, da se lepo napijejo masla). Ko so drobtine popečene, odstaviš iz ognja. Dodaš eno veliko kislo smetano ter dobro premešaš. Dodaš 1-2 rumenjaka (posebej stepi tudi sneg z 1-2 jajca), sladkorja po okusu (toliko, da je kar sladko) in limoninega soka, da nadevu "vzame" sladkobo (nekje dobre pol limone). V celotno zmes na koncu na rahlo vmešaš stepen sneg (sneg bo bolj trd, če mu dodaš ščepec soli). In to je to.

V smetanovo potico (oz. nadev) paše na drobno sesekljan svež pehtan ali meta (ne pretiravat z začimbami, ker imajo zelo močen okus - raje manj, kot preveč). Babica ponavadi nadev, ki ga je razmazala po testu potrese še z rozinami (če jih prej namoči v rum - ne vem). No, meni osebno je ta potica vedno ljubša brez rozin.

Tako, upam, da je vsaj malo pomagalo...

Lp, mishika
Default avatar

Hali

Mishika eno vprašanje:v petek sem naredila smetanov nadev,a je bilo vse tako tekoče,da sem komaj zavila.No v drugo polovico sem dodala zraven nekaj kokosa in delo mi je šlo lažje od rok.Ko je bila potica pečena je zelo lepo izgledala,tudi dobra je bila.Torej: težave sem imela pri zavijanju in seveda posledično tudi pri prestavljanju potičke v pekač.A je normalno,da je smetanov nadev tako tekoč?
Default avatar

andreja

Babi, ponovno hvala za dober recept. Jaz bi kar rekla zvitki, polžki so bili krasni. Mami je hitela prepisovati recept in zdaj bo ponosno nosila pladenj z zvitki ob koncih vikenda sorodnikom, prijateljem, zelo ji je bilo všeč testo, kljub njenim izkušnjam v kvašenem testu (saj je to kvašeno, a ne?).
Skratka zvitki gredo med priljubljene.
Andreja in mami
Default avatar

Babi

Hej, Andreja!

Hvala za zaupanje, tebi in mami. Da, to je nekoliko finejse kvaseno testo, glede na druge recepte, ki jih imam.

Vcasih jih kar pustim lezece(kot pritisnem s kroznickom), vcasih jih pa obrnem v polzke, da je odrezana stran zgoraj spodaj, vcasih pa dam v model( okrogla poticka z luknjo ali vulkan, kot mu pravi vnuk.

Lep dan tebi in mami Babi
Default avatar

gordy

Lep pozdrav!!!
Ker so nam šele danes odpravili okvaro na internet povezavi, naj se najprej zahvalim vsem, ki ste se oglasile!
Babi, res je ))) od maja naprej imam obroček ))) in vesela sem, da je tako )))
Hvala za recept! Ne vem, če je pečena smetana in panna cotta isto, sem pa to potico jedla v Zasavju (Dol pri Hrastniku). Pečena smetana je narejena iz sladke smetane, ki se jo več ur peče v pekaču na nizki temperaturi... Količin in morebitnih dodatkov na žalost ne poznam... Je pa ta potica sladka in zelo nežnega, prijetnega okusa... Žal drugega ne vem.
Tudi sama imam raje puhasto testo potice kot nadev, še zlasti, ker so orehi premočni zame...

Babi in mishika!
Oba vajina recepta sta za branje hudo slastna, zato bosta verjetno v kratkem na mizi... Najlepša hvala obema )))

Če pa uspem kakorkoli priti do recepta za smetanov potico, pa jo posredujem tudi vam!!!!!
Lep dan še naprej!

Hvala, da ste!!!

Gordy


gordy


********************************

<http://gordy.moj-album.com/>

********************************


TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS


********************************
Default avatar

mishika

Hmmm... Mogoče si dala premalo drobtin? Oziroma bo najbrž kar to to. Tudi z margarino ni potrebno pretiravat, sneg pa mora biti res trd in ga je potrebno lepo vešati (z žlico, kuhlo...) v preostalo maso. Načeloma pa tak nadev ni tekoč, ampak res bolj rahel - se pa da testo kar lepo zvijati (malo na robovih mogoče ven prikuka :) ).

Lp, mishika
Default avatar

Maša

Pri nas na Dolenjskem poznamo pregreto smetano. Lahko se ji reče tudi pečena. Domače mleko zavrejo in kuhajo v pečici, pozimi pa v peči. Tako smetana dobi lepo rjavo skorjico in ima zelo prijeten okus. V Novem mestu jo kmetice prodajajo na tržnici. Moja mami za vse potice uporablja samo pregreto smetano.
Default avatar

gordy

Maša!
To bi lahko bilo to!
Čeprav sem sama imela v glavi, da se pregreva/peče samo z mleka pobrano smetano...
Ali tvoja mami mogoče dela potico z nadevom tudi samo iz pregrete smetane??? In kaj gre v nadev poleg smetane, če jo dela tako?
Kakšno je pa testo?
Najlepša hvala za odgovore!!

LP!
Gordy


gordy


********************************

<http://gordy.moj-album.com/>

********************************


TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS


********************************
Default avatar

andrejasava

Iz Zasavja
Smetanova potica

1 kg moke HIT-MIX
1 kvas FALA
1/2 l mlačnega mleka

V mixerju dobro zmešaš, nato še ročno malo zgneteš,
v pokriti posodi 10 min. pustiš vzhajati.

Nato tanko razvaljaš, namažeš s pripravljeno filo in pustiš
še 1 uro vzhajati. Premažeš s surovim jajcem z malo olja.
Daš v zmerno pogreto pečico.
Pečeš 1 uro in 20 minut pri zmerni temperaturi.
(150 *C z ventilatorjem, ali 180 *C brez)

Nadev: 1/2 kg pregrete kmečke smetane,
1 kislo smetano
1 jajce
sladkor po okusu
kokosove moke toliko, da se nadev zgosti ali drobtine od albert keksov.