Ženski in Moški čvek

Nesramna knjižničarka

Default avatar
Vedno se pritožujem nad tem, da se vedno, ko se v medijih (npr. na televiziji) pojavijo knjižnice, pokažejo v povezavi z negativizmom. Nikoli še nisem videla prispevka na televiziji, ki bi bil o knjižnicah in bi bil pozitiven.

Ampak danes se bom tu tudi jaz pritožila, čeprav ne odobravam, da je knjižnica na televiziji vedno prisotna v negativnem smislu (če sem spregledala kakšno pozitivno objavo o knjižnicah na televiziji, se priporočam :) ).

Torej, bila sem v splošni knjižnici, v eni ljubljanski (morda boste sami ugotovili, za katero gre), in ko sem prišla do izposojevalnega pulta, je bila ena gospa še pred mano, za informacijskim pultom sta bila dva knjižničarja in dve knjižničarke (morda še kakšna ali kakšen v ozadju - ne vem, kaj imajo tam zadaj - morda vi veste?). Dva knjižničarja sta delala, ena knjižničarka je imela tisto tablico, na kateri piše "zaprto", druga knjižničarka pa je prelagala plastične škatlice s kovanci (verjetno od zamudnin), a ni imela tablice "zaprto", v bistvu je stala za pultom in predvidevam, da je bil tisti prazen sedež njen.

Gospa pred mano je šla h knjižničarju na desno, in ker se je druga knjižničarka še vedno ukvarjala s kovanci, je prva knjižničarka zakričala "naprej!" (kot da smo kilometer narazen , to vedno tako kričijo, ugibam, da morda starejši ne slišijo in vidijo tako dobro, ampak jaz imam 25 let) in sem potem jaz pristopila (prvi knjižničar se je tudi ukvarjal z uporabnikom).

Ta knjižničarka, h kateri sem pristopila, se ja obnašala, kot da ji je nekaj najhujšega na svetu spet odpreti COBISS3 in odčitati kode za vrnjene knjige in knjige, ki bi si jih izposodila. Knjige, ki sem jih vrnila, je kar nekako - ne metala - ne odlagala - ampak tako, jih dala v tisti smeri tako, da so pristale na pultu ob njej, brez da bi se njena roka utrudila. A veste, kaj mislim, kot da bi imela mlahavo roko. In zvok je bil kar glasen. Potem je prijela še knjige, ki si bi jih izposodila in jih razmagnetila pač na tisti napravi (morda vi veste, kako se reče), tako na grobo in glasno jih je postavila gor, da je verjetno celo pritiličje slišalo. In potem je odčitala še kode knjig, ki si bi jih izposodila in jih mlahavo vrgla oz. odložila pred tisti "razmagnetovalnik".

Vedno pomagam, vedno obrnem knjige tako, da je črtna koda zgoraj, da olajšam delo knjižničarkam in knjižničarjem. Vedno sem prijazna. Vem, da bi delo bolje opravljala kot vse knjižničarke in knjižničarji za omenjenim izposojevalnim pultom. Ni me strah, če mi sedaj kakšna knjižničarka reče, naj pridem jaz to delat. Sprejmem takoj.

Verjamem in sklepam, da knjižničarke za tem izposojevalnim pultom niso diplomirane bibliotekarke in informatičarke, niso magistrice bibliotekarstva. Kvečjemu so morda kakšne gimnazijske maturantke ali ženske s srednjo šolo, z višjo šolo, ki so naredile še bibliotekarski izpit in licence za COBISS.

In potem pridemo do tega, kako se vedejo knjižničarke do uporabnikov. Ker vidimo samo njih - tiste, ki so za informacijskimi in izposojevalnimi pulti, se grdo obnašajo do uporabnikov in podobno.

Glej, če nisi za tako delo, daj odpoved. Kriza je, služb ni, ampak ni treba vztrajati v službi, ki te ne veseli in ti prinaša dobro plačo za delo za izposojevalnim pultom. Pojdi raje čistit 12 ur kakšne šole, poslovne prostore, domove, ... Bi rada videla, če bi ti bilo tisto lažje kot pa klikniti na računalniku s Facebook-a ali karkoli si že gledala na COBISS3 in izposoditi knjige.

Ne rečem, sem bila že v veliko knjižnicah. So prijazne in neprijazne knjižničarke. Če nisi za to delo, potem pojdi. Bi raje jaz to delala in z veseljem, ne pa tako, kot ti.
Default avatar
enaa1 je napisal/a:
Te razumem, ampak kako za vraga, se ti je dalo to vse tako obširno napisat? :) Kaj moremo, je pač imela slab dan, je samo človek. Pa je ne zagovarjam. Raje se ne obremenjuj s tem in misli na kaj lepšega. :)
Default avatar
Mene moti, da nimajo pojma o knjigah in ne znajo svetovati. Na splošno ljudje nimajo nobenega veselja do dela.
Default avatar
Wtf? Sploh nisem prebrala do konca.
Sama knjižničarko potrebujem le enkrat letno, ko plačam članarino, sicer uporabljam knjigomat! Gradivo si izposojam in vračam le preko knjigomata. Pa v katero zahojeno knjižnico hodiš ali ne znaš stopiti do knjigomata, nisi vešča novosti?
Default avatar
Goldfish je napisal/a:
Goldfish, si me prav nasmejala. Ali sem slepa ali pa res nimajo knjigomata v tej ljubljanski splošni knjižnici. Verjeto se že iz posta vidi, za katero gre, tako da ne bi govorila dalje.

Drugače pa obvladam knjigomat, v moji domači knjižnici ga imamo in je res enostaven. :)
Default avatar
Stokrat raje imam interakcijo s knjižničarko, se pogledava v oči, nasmeh, pozdrav, kot pa da se tam ukvarjam z nekim hladnim avtomatom, ko mi meter stran sedijo ljudje. Zaenkrat še nisem asocialen nečimrn samodržec.
Default avatar
Se dobro da so vsaj na monu sami prijazni ljudje ... :)
Default avatar
Aja, a kar "bibliotekarski izpit" bi naredila? Kje se pa to naredi?
Na tržnici? V avto šoli?
Ker kolikor jaz vem, je bibilotekarski študij štirileten, po diplomi pa še
strokovni izpit. Po tem šele greš delat licenco za COBISS, ki tudi ni
mačji kašelj.
Ampak ti bi to z levo roko, a ne?
Gimnazijskih maturantov pa že desetletja ne zaposlujejo, še diplomirani
bibliotekarji ne dobijo takoj službe. (pravzaprav ne zaposlujejo nikogar,
zadnji dve leti - prepoved zaradi varčevanja) - ko gre kdo v penzijom si njegovo
delo razdelijo ostali.
In tipično, da misliš, kako je glavno delo za pultom in ti je uganka, kaj delajo
"tam zadaj"....srečno na izpitu, res.
Default avatar
princ teme je napisal/a:

4 letni študij bibliotekarja je primerljiv s slaščičarskim.
Default avatar
Jaz sem priseljena v kraj, kjer so me ljudje izredno prijetno presenetili s svojo prijaznostjo, res povsod, razen v ... knjižnici. Ne vem, ali so knjižničarje in knjižničarke zbirali po ključu čim večje osornosti in hladnosti, ampak res so vsi taki, precej na kratko, sploh ko rabiš pomoč (te itak tako rekoč zjagajo na comp, tudi če razložiš, da si že poskusil poiskati, pa nisi našel). Kaj šele, če prosiš za kako priporočilo za branje ...

In ne vem, kaj jim je tako hudega razen dvoizmenskega dela, da morajo biti cel dan s tisto naveličano faco? Verjamem, da so knjige cele znanost, ampak tako zelo hudo pa spet ne more bit. In državna firma si privošči vzeti sredi tedna prost dan, knjižnica zaprta, ker gredo oni na ekskurzijo ... recimo to mi je tudi nezaslišano. Sploh ker ta knjižnica servisira kar nekaj okoliških krajev v radiju 15 km. Objavili so pa en teden prej, sicer tudi na spletu, samo kdo pa čekira vsakodnevno strani knjižnice, ali je sredi tedna odprta?
Default avatar
Prinz Eugen je napisal/a:

Ti že veš, ko nimaš ne enega, ne drugega...najlažje je šinfat in socialo vlečt...
Default avatar
Dr. Mii je napisal/a:
Potemtakem tudi hodiš v banko, na pošto, se voziš z mestnim busom, vlaki, postopaš na tržnici, vse položnice plačuješ neposredno pri izdajateljih in kdo ve kaj še, zato ker misliš, da moraš vse opraviti po dolgotrajnem postopku. Zguba časa. Raje si poišči prijatelje, s katerimi se boš lahko gledal v oči, se smejal, pozdravljal.
Default avatar
Goldfish je napisal/a:
Knjigomat? Pri tako očarljivem knjižničarju, ki ga imamo v naši knjižnici?
Ma niti pogledam ne tiste neumne mašine :)
.....

Damn! I'm so good in bed. I can sleep for hours.
Default avatar
Margot- je napisal/a:
:))) Margot no:). Zate bi dala roko v ogenj, da ne rabiš mimohodnih momentov ob podaljševanju, izposojevanju, da bi se počutila živo:). Prej naletiš na hudega moškega med policami kot pri hladnokrvnem metanju knjig na odlagalni pult, medtem ko iščeš izkaznico:). Zaposleni naj se ukvarjajo s pomembnejšimi stvarmi.
Default avatar
Goldfish je napisal/a:
Mater bi bila ožgana :)))
Kakšni mimohodni momenti? Ne rabim jaz nbenih mimohodnih momentov. Samo mojemu očesu pač ne uide očarljiv moški. Ga takoj zazna. Na daleč. Ne vem kako, ampak tako pač je. Po moje bi bila komot ostrostrelka, ti povem :))
.....

Damn! I'm so good in bed. I can sleep for hours.
Default avatar
Goldfish je napisal/a:
Največja verjetnost je, da naletiš na - matjažkota :-)
Default avatar
Zanimivo, kako mi je večina nasprotovala ali poskušala upravičiti nesramnost knjižničarke.

Zanimivo, kako hitro spremenite temo v nekaj drugega.

Potem sem lahko tudi jaz nesramna, saj imam vendar slab dan.
Default avatar
Očitno se ji je mešalo od tega, da nisi stopila h knjigomatu:)). Aja, tukaj jih kao nimajo.
Glej, v lajfu srečamo takšne in drugačne ljudi. Ne zagovarjam nesramnosti, samo da pa ti še tolk dni zatem vlečeš surlo, ni ravno normalno. Predelaj pri sebi, zakaj se te je to toliko dotaknilo. Predlagam tudi, da čimveč sodeluješ na tem forumu, predvsem v interakciji z nasprotnim spolom in zagotavljam ti, da boš s časom vzdržljivejša:).
Default avatar
Goldfish je napisal/a:
Cez cas se ji bo, po sodelavanju na M/Z cveku, zdela knjznjicarka nezno in prijetno bitje. :D
Default avatar
Goldfish je napisal/a:
Ali pa pametnejša kot GF, malo se vendarle navleče od nas moških, čeprav ne veliko, ker je bolj trda. :D
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.