Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

stari oče

Default avatar

lilyka

Pozdravljeni,

imela bi vprašanje glede starega očeta. Star je 88 let. Enkrat je imel infarkt, globoko vensko trombozo, ima popuščanje srca (kar hudo), epilepsijo (uspešno obvladana s tabletami), kronično odpoved ledvic. Nekje pol leta opažamo, da veliko težje diha kot prej. Tablete za odvajanje vode jemlje. Sama menim, da je to težko dihanje (v mirovanju) posledica še poglobljenega popuščanja srca. Tudi kašlja (moker izcedek). Opazili pa smo še to, da se velikokrat polula ali pokaka v hlače. Ali menite, da je razlog samo to, da pač ima toliko slabe mišice, da ne more zadržati blata in vode? Vsak dan se zagotovo to zgodi, so primeri, ko mu uspe do stranišča. Zelo malo se prehranjuje, pomoje nima apetita zaradi popuščanja srca. Velikokrat se mu zaleti, tudi zgodilo se je že, da je izbruhal vsebino, med tem ko se je davil ... problem je, da med hranjenjem se lzadiha in verjetno v sebe vdihne delce hrane? Mi lahko kaj svetujete, kaj naj naredimo? Če bi imel plenice, bi verjetno čisto izgubil občutek za obisk stranišča, ne? Glede na to, da ima le še svoja dva zoba, drugače ima protezo, bi bilo bolje, da mu dajemo čisto pasirano hrano? Hvala za odgovor.
Default avatar

Katarina P

Pozdravljeni,

razlogov za težave pri gospodu je verjetno več. Gotovo je eden izmed poglavitnih srčno popuščanje, ki nedvomno napreduje in posledično je prisotno vse težje dihanje in kašelj. Smiselno bi bilo, da bi gospoda pregledal zdravnik in morebiti povišal ali spremenil terapijo, v kolikor bi to bilo potrebno. Kar se tiče odvajanja vode in blata plenice niso slaba možnost, je pa res, da je to po navadi enosmerna cesta. Apetit je slabši, težje požira... vse se lahko da na skupni imenovalec srčnega popuščanja, ki vodi v postopno propadanje organov in ugašanje organizma. Glede na to, da se mu hrana zaletava, obstaja velika možnost aspiracije in posledične pljučnice, zato svetujem pasirano hrano.
Lep pozdrav,
Katarina
Default avatar

lilyka

Pozdravljeni. Jaz bi se vas nekaj vprasala glede dedka. Dvomim, da bruha, ker se mu hrana zatakne. Bruha namreč vedno, ko je meso. Pravi, da mu dvigne takoj, ko zaužije kos mesa. Ne vem ali se mu gabi ali zelodec ne prenasa tega. Prej je.normalno jedel meso. Neke vraze pravijo, da ko se cloveku zagabi meso oziroma le-tega ne more vec jesti, da je to slab znak. Ali res to drzi?
Default avatar

Katarina P

Pozdravljeni,

mogoče je meso pretežko za njegov želodec (zaradi mesa samega ali načina priprave). Če mu paše, naj poskusi jesti belo piščančje meso, ki je lažje - kuhano ali pečeno na žaru, ne ocvrto ali pa morda kakšne ribe. Tudi bo dobil potrebna hranila. Če pa mu nič od tega ne diši, naj se ne sili in naj mesa pač ne je.
Lep pozdrav,
Katarina
Default avatar

Laurita

Hvala za odgovor. Nujno cas naprosam za mnenje. V zadnjih dveh tednih opazamo, da so mu hlace preozke, to pomeni, da ga je zalila voda v območju trebuha? Pa tudi kak teden je hripav... Kaj naj? Je vedno manj. 2.3. Ima komaj pregled pri nefrologu.
Default avatar

Katarina P

Pozdravljeni,

glede na to, da ima gospod znano srčno popuščanje, je nabiranje vode v telesu lahko alarmanten znak. Glede na to, da pravite, da so mu hlače preozke (kljub temu, da manj je) gre verjetno za ascites - nabiranje vode v trebušni votlini. Prej ali slej bo začel tudi težje dihati, saj se bo nabiralo vedno več vode, ki bo posledično oteževala dihanje. Potreben je čimprejšnji pregled pri zdravniku, verjetna prilagoditev terapije, morda celo hospitalizacija - odvisno od klinične slike.
Svetujem vam, da po možnosti čimprej organizirate pregled pri zdravniku - najbolje seveda pri osebnem zdravniku, lahko pa pokličete tudi na Prvo zdravstveno asistenco (telefon 080 8112) in pride zdravnik na dom - storitev je samoplačniška.
Lep pozdrav,
Katarina
Default avatar

Laurita

Lepa hvala za odgovor. A ce ga hospitalizirajom mu crpajo ven vodo? Kaj hripavost ima lahk kaj pri tem vsem?
Default avatar

Katarina P

Če klinična slika taka, da zahteva izpraznitev vode iz trebušne votline, se izvede punkcija.
Hripavost, če je res tipična prava hripavost verjetno ni povezana, razen če gre morda bolj za hropeče dihanje... to bi pomenilo težje dihanje zaradi zadrževanja vode v pljučih.
Lep pozdrav,
Katarina

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj