Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Antidepresiv (Zoloft) in žgoč občutek na koži

Default avatar

arabelaa

Pozdravljeni,
psihiatrinja mi je zaradi anksioznosti in napadov panike predpisala antidepresiv Zoloft. Začela sem ga jemati v petek in sicer 25mg (polovičko). Od takrat občutim neznosen žgoč občutek na koži dlani, ki ne mine - občutek je podoben temu, kot bi mi kdo posul žerjavico po rokah (občasno občutim tudi mravljince). Videti ni nobenih izpuščajev, koža je normalna (občasno rahlo pordela) - le občutek je zelo neznosen in zaradi tega tudi zelo težko spim. Kaj bi lahko bilo to - reakcija na zdravila & stranski učinek ali kaj drugega in ali naj s tabletami vztrajam?.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni, ni nemogoče, da gre za stranski učinek zdravila. Ti so večinoma sicer prehodni in sčasoma praviloma izzvenijo, vseeno pa se o tem, če bi bilo treba ukrepati v zvezi z jemanjem zdravila, posvetujte z zdravnikom, ki vam ga je predpisal.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

arabelaa

Bila sem pri zdravnici, ki mi je predpisala zdravilo in pravi da je to mogoče samo stranski učinek (lahko tudi povezano z ožiljem - ker imam pogosto rdeče prste oziroma blazinice na rokah) in da je potrebno počakati ali bo izzvenelo. Danes je 10.dan kar jemljem tablete Zoloft - včeraj sem prešla iz polovičke (25mg) na celo tableto (50mg), vendar situacija ni nič boljša (kvečjemu sem dobila še dodatne simptome kot je npr. močna bolečina v očesih oz v kosteh ob očesu, ki ne neha, občasno težko dihanje...). Na angleškem forumu sem prebrala, da bi to lahko bil znak alergijske reakcije na tableto : "signs of allergic reaction or serum sickness-like syndrome: skin rash or hives associated with burning or tingling in fingers, hands, or arms, chills or fever." in sedaj me skrbi ali je varno, da naredim tako kot je rekla zdravnica in tableto jemljem še kar naprej. Namreč bojim se, da bi se vse skupaj še poslabšalo in prišlo do življenjsko nevarne reakcije. Tale občutek v rokah seveda ni stalen - en čas me roke pečejo, sledi mravljinčenje potem čutim hlad in spet čez nekaj časa pekoč občutek v rokah. Ko čutim, da me roke pečejo oz ko čutim toploto v njih si jih hladim z obkladki. Ali je možno, da je tudi to neka vrsta alergije ali bi morala imeti izpuščaje po koži oz še kakšne druge dodatne simptome?
Default avatar

SRebolj

Opis me spominja zgolj na stranske učinke in ne na alergijo na zdravilo, ki je poleg vsega zelo redka. Predlagam, da okrog jemanja upoštevate navodila zdravnice, oz se o spreminjanju odmerka posvetujete z njo.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

arabelaa

https://www.healthtap.com/user_questions/277188 - roke imam približno tako rdeče kot tale na sliki in sicer samo konci prstov in blazinice. Srbenja ne občutim, ampak kot sem opisala en čas me roke pečejo, v njih čutim mravljince, potem se to spremeni v hlad in potem spet pečenje - tako da občutek ni stalen (večinoma iztopa pa pekoč občutek). Moti oziroma skrbi me to, da so roke rdeče in je na tem linku navedena isto alergijska reakcija "some form of allergic reaction with a vascular-blood vessel condition.". Čudi me to, da se v teh dneh ni nič izboljšalo oziroma izzvenelo saj bo v četrtek 2. teden kar jemljem te tablete in pravijo naj bi v dveh tednih stranski učinki antidepresivov že počasi izzveneli. Ali je kaj narobe, če bi poskušala vzeti kakšen Claritin, da vidim ali bi se tole na rokah umirilo?
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni, tisto na sliki res deluje kot alergijska reakcija na "nekaj", kar pa seveda ni nujno Zoloft, ampak je lahko karkoli. Od Claritina ne bo posledic in vam lahko ublaži težavo, a do vzroka vas žal ne bo pripeljal, zato bam svetujem, da obiščete zdravnika.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

arabelaa

To na koži se je pojavilo, ko sem začela jemati Zoloft (in sicer 1-4 ure po) - pred jemanjem teh tablet tega nisem zaznala. Tudi alergična nisem na nobeno hrano ali pa da bi zadnje čase uporabljala kakšno novo stvar. Takšne roke tudi nimam čez cel dan, kot so prikazane na sliki ampak večkrat na dan - rdečina pride /se umiri/ spet pride/ se umiri itd. Rdečino imam tudi na stopalih nog, vendar brez katerihkoli občutkov kot na rokah. Ali je ali ni alergična reakcija na zdravilo bi mi zdravnica težko povedala, lahko je samo sklepala iz tistega kar sem ji povedala in kar je videla - rekla pa je samo, da je potrebno počakati. Mene me sicer skrbi, ker se ta stvar predolgo vleče ampak sem si sedaj pogledala tudi stranske učinke Zolofta, ki so povezani s kožo in piše :
(red or purple spots on the skin, skin rash, hives, or itching, blistering, peeling, or loosening of the skin , dry skin and hair , red, sore, or itching skin , flushing or redness of the skin, with feeling of warmth or heat , redness or other discoloration of the skin , Angioedema, hematomas, severe skin reactions , pustular rash, skin discoloration, skin odor abnormal , Rare (less than 0.1%): Bullous eruption, contact dermatitis, dermatitis, eczema, follicular rash, hair texture abnormal, hypertrichosis, pustular rash, skin discoloration, skin odor abnormal , Uncommon (0.1% to 1%): Hypersensitivity, periorbital edema Rare (less than 0.1%): Allergic reaction, allergy, anaphylactoid reaction, tongue edema Postmarketing reports: Serum sickness) .
Skratka zdravnica mi bo težko karkoli povedala - edina možnost je alergijsko testiranje na zdravila in da če do četrtka ko je točno 2. teden kar jih jemljem zdravila opustim. Čeprav ne vem ali ti to lahko naredijo tudi v navadnem laboratoriju z odvzemom krvi(da preverijo ali si občutljiv na določeno snov) ??
Default avatar

SRebolj

Ni vse v laboratorijskih testih in zdravnica se bo pač odločila, če bi bilo koristno zdravilo zamenjati. Nekega hudega smisla v kompliciranju s preiskavami ne vidim.
lp
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

arabelaa

Pozdravljeni,
šla sem do svoje osebne zdravnice, ki mi je pregledala roke in ocenila da gre res za nekakšno alergijsko reakcijo,zato mi je rekla naj Zoloft opustim in naj poskusim z Asentro, ki ima enako učinkovino le drugačne dodatke (menila je, da je lahko težava v dodatkih). Sedaj 4 dni jemljem polovičko Asentre, vendar imam še vedno rdeče roke in noge ter občutek toplote. Mogoče niso dodatki, ampak katera sestavina - ki je tako v Zoloftu kot Asentri. Ali je smiselno, da grem v ponedeljek spet do zdravnice in ji povem, da se mi je težava spet ponovila? In kaj naj s tabletami naredim do takrat - jih jemljem in potem ona odloči katere mi bo zamenjala ali opustim?. Namreč če na enkrat nehaš se znajo pojaviti odtegnitveni simptomi, ki niso nič kaj prijetni.
Default avatar

SRebolj

Čisto možno je, da bo treba zsmenjati zdravilo s takim, z drugo zdravilno učinkovino. Od tako majhnega odmerka sicer ne pričakujem posebnih odtegnitvenih težav. Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

arabelaa

Sem se odločila, da z jemanjem vseeno nadaljujem še do jutri - in jutri takoj zjutraj ko začne delati moja zdravnica grem do nje, da mi če je res potrebno zamenja tablete z drugo učinkovino. Sem pa nekaj opazila - vodim si dnevnik prehrane (od začetka jemanja tablet) čez cel dan in v tistih dneh, ko sem jedla določeno hrano se je po nekaj urah pokazala rdečina s pekočim občutkom. To je se zgodilo npr. včeraj in popolnoma enako tudi prejšnjo soboto ko sem jedla riž z gobami in ta pekoč občutek še vedno ostaja. Sedaj pa se sprašujem, ali je možno da mi reakcijo lahko povzroča tudi določena hrana skupaj s tabletami?. Ker za grenivke in šentjanževko je npr. znano, da jih ne smemo kombinirati z določenimi tabletami.
Default avatar

SRebolj

Pri grenivki in šentjanževki gre za druge težave, vsekakor pa je možno, da vam težave povzroča določena hrana a ne nujno zaradi kombiniranja z zdravilom.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

arabelaa

Pozdravljeni,
zaradi teh težav mi je zdravnica pred 6 dnevi ukinila še Asentro. Tako sem sedaj brez tablet, saj se mora po mnenju zdravnice počakati vsaj en teden preden začnem jemati druge. Vendar vidim en problem - po 6 dneh se mi tale rdečina in pekoč občutek na rokah ponavlja in ne vem več kaj bi to lahko bilo - ali je to še vedno zaradi tablet ki sem jih jemala in imam sedaj še odtegnitvene simptome, ali so mi zdravila povzročila to reakcijo in ne bo več izginila ali je to kaj drugega (ker moje mnenje je takšno, da če bi bila alergija da bi to bilo konstantno čez cel dan - to se mi pa pojavlja občasno). Preden sem začela jemati Zoloft, problemov na rokah in nogah nisem imela nikoli (to se mi je pojavilo 3. dan jemanja tablet in je bil žgoč občutek nevzdržljiv) - bila sem na testiranju alergij na hrano in nimam nobene, tako da hrana odpade (ki bi lahko povzročala reakcijo / niti nisem imela v življenju nobenih težav s kakšno hrano) in prav tako odpadejo tudi katera mazila, losjoni itd. - ker nimam na novo nobene stvari. Zelo čudno mi je, saj se ta stvar noče ustaviti - mislila sem, da se bo stanje po koncu jemanja tablet izboljšalo pa se ni. Kaj bi to lahko bilo oziroma kaj naj naredim?
Default avatar

SRebolj

Samo dejstvo, da jemljete tablete ne pomeni, da morajo te nujno povzročati vse vaše težave. Možnosti za vaše težave so torej številne, tudi če bi bila kriva vaša terapija, se stvar lahko pojavlja, dokler se zdravilo povsem ne izloči iz telesa in to je še nekaj dni po koncu zdravljenja. Dejstvo, da ničesar ne uporabljate ali jemljete na novoše ne pomeni, da ne morete na kaj od tega postati alergični na novo. Če pa je povezano z vašo terapijo, seveda težave ne bodo ostale trajne.
lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

arabelaa

Pozdravljeni,
trenutno je že 3. tedne od kar ne jemljem več tablet, ampak žgoč občutek pride še vedno pogosto (in izgine po nekaj minutah ne več vztraja tudi po 12h kot mi je ko sem jemala tablete in sem si morala roke in noge hladiti tudi z obkladki). Kot se opazujem, mi nobena hrana ne povzroča težav - opazila sem le to, da ko se dotaknem papirja ali lesene površine pride ta občutek in rdečina še bolj izrazita (čeprav je bil med jemanjem tablet ta občutek neodvisen od tega česa sem se dotaknila). Možnost, da sem alergična na papir mislim da je zelo majhna (skoraj da nemogoče - tudi zato ker je rdečina bila tudi na nogah), saj se je vse skupaj začelo z jemanjem tablet (prej teh težav nisem imela). Skrbi me le to, da mi noče izginiti in se ta stvar že predolgo vleče. Kaj naj naredim? Ali je mogoče, da se mi tableta še vedno čisti iz telesa?
Default avatar

SRebolj

Po treh tednih lahko bolj računate, da je razlog drugje in ne v tistih zdravilih. Seveda alergija ni edina možnost, ni pa nemogoče. Pogovorite se z zdravnikom, tistim iz mesa in kosti.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

arabelaa

Danes zjutraj mi je začel otekati prst na desni roki nakar se je oteklina začela širiti po vseh prstih. Vendar pa imam rdeče in otečene samo blazinice. Tukaj gre morda za kakšno drugo težavo - ampak osebna zdravnica žal ne ve kaj bi to lahko bilo in mi ni dala nobenega nasveta le hlajenje z obkladki in po potrebi vzeti Claritin. Od česa lahko pridejo iznenada otečeni prsti?.
Default avatar

SRebolj

Žal je zgolj iz tega podatka vzrok zatečenega prsta nemogoče ugotoviti, možno je vse od vnetja dalje....
lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

arabelaa

Začelo se je v petek 11.3 in sicer tik prek kosilom, ko sem pojedla tablico bele čokolade. Tisti dan sem pred kosilom (torej za zajtrk) jedla še kruh z medom. Pregledala sem sestavine bele čokolade (mleko, pšenica, kakavovo maslo..) in začela kolikor je mogoče izločevati vse kar je mlečnega in narejenega s pšenične moke - vendar nisem uspela ugotoviti ali je ta reakcija na rokah povezana s hrano. Zdravnica je rekla, da nima pojma kaj bi to lahko bilo - da mi ne more dati konkretnega nasveta - vendar pa da se ji alergija na katero hrano zdi malo verjetna oz da je v takšni obliki še ni videla. Danes smo 17.3 vendar imam še vedno otekle blazinice na treh prstih desne roke - vse skupaj pa se je razširilo tudi na prste obeh nog. Na enem prstu sta mi nastala tudi kot nekakšna dva izpuščaja, ki ne srbita. Malo čudno je, da je takšno stanje že en teden - ker otekline s hlajenjem ne izginejo. Ovira me pri kakeršnem koli delu, saj me boli in včasih malo srbi. Prilagam tudi sliko. Ali imate kakšen nasvet, kaj bi to lahko bilo ?
Priponke

64358_swolen fingers.jpg
0 (37.6 KiB)

Default avatar

SRebolj

Za tovrstne težave predlagam, da povprašate na forumu dermatologija.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj