najboljša kava
se globoko strinjam. Smrdi po zazganem, tudi okus je tak. Smo presaltali na zeleno santano.[/quote]
Nisem tega opazil. Da ne boš kot moja soseda, ki ji je kar naenkrat bar kava ratala kisla, po treh mesecih je pa nazaj prešaltala nanjo.
se globoko strinjam. Smrdi po zazganem, tudi okus je tak. Smo presaltali na zeleno santano.[/quote]
Nisem tega opazil. Da ne boš kot moja soseda, ki ji je kar naenkrat bar kava ratala kisla, po treh mesecih je pa nazaj prešaltala nanjo.[/quote] ne bom,je ne pijem ze vec kot 5 let,je ze nekaj casa nazaj ko so jo pokvarili,ce so jo zdaj se bolj pa ne vem
Meni je Bar kava od nekdaj kisla, je nikoli nisem kupovala, jo pa spijemo, če jo kdo prinese. Zadnje čase je manj kisla, čeprav še vedno vleče na kislo, je pa bolj zažgana.
Od teh vsakdanjih sta mi v redu zelena Santana in Franck, v Hoferju občasno kupim Emonec, če me zanese v Trebnje kupim Opara kavo na zalogo, iz Bosne pa naročam Omcafe tudi na zalogo, obe odlični in primerljivi z drago Illy, iz Srbije pa dobivam Grand, ki je bila včasih odlična kava, zdaj se je pa pokvarila. Od vseh zgoraj naštetih mi je najboljša Omcafe.
Mi smrdi, občasno celo zelo. Pijem je ne, voham vsak dan, ko jo v čajni kuhinji kuhajo. Verjetno je tudi serija od serije različna. Definitivno pa se je poslabšala in to že nekajkrat v zadnjih 15-20 letih. En zelo velik prelom v kvaliteti je bil ravno tam nekje 20 let nazaj, ko so bili neki problemi z uvozom bl,a bla. takrat je večina pražarn bila prisiljena poiskati druge dobavitelje in namešati novo mešanico. Ni to nobena skrivnost, še celo diplomska ali magistrska je bila spisana na to temo.
Pri nas so mi skoraj vse prekisle, dvigujejo kislino, zagotovo. Pa niam nobenih težav z želodcem, samo komercialne kave ala Barcafe, Illy , Hausbrandt, – no go.
Mogoče edinole ena vrsta od Segafredo, pa Cafe Vergnano, (od evropejskih),
Mešanice kav iz Kostarike , Kolumbije, Bolivije, Jamajke so bolj oreščkaste po praženju imajo manj voska in manj kislin, se prikuhanju izloči, kar dosti manj draži želodčno sluznico. Cena teh kav se giblje nekje med 20 in 45 eur za pol kilograma praženih zrn, to je maloprodajna cena.
Meni daleč najboljša kava v zrnju, da jo zmelješ tik pred kuhanjem, je Peets Coffe: za vsakodnevno crkljanje: Major Dickason’s blend, za posebne priložnosti pa kakšno iz limited edition JR Reserve Blend, Kupim v Ameriki, ko sem tam, ali naročim preko spleta. Za ene alkohol, cigarete in cigare v limited editions, zame izbane kavne mešanice.
Turške ne pijem, mi žal ni dobra, samo preko pritiska reko mašine z vročo vodo ali preko kafetjere doma na plin.
v Sloveniji po kafičih ne pijem redno že cca 5 let, ker mi je kava neokusna, sploh nekatere mešanice slovenskih pražarn, pa tudi žal ko navadiš brbončice na kaj dobrega, na dober kufe, je ostalo tako medlo, kislo, sprano. Veliko je odvisno od šolanega osebja, pa seveda od dobrih mašin, ki morajo bit redno servisirane, pa tesnilne gumice zamenjane ( eni pač šparajo in kava ima okus po sprani vroči gumi)….Tudi redkokje v Sloveniji znajo naredit naprimer pravi espresso, da ne podaljšujejo vodo v šalčko, ampak res samo ljunk, ki izteka max. 7 sekund. Ne rabim šalce, da čez teče, da bo dobra merca, kot Slovenc povsod hoče da vse čez visi, ne, prosim ne delajte tega pri kavi: ker to je spran espresso. Ali pa cafe latte, latte machiatto, ko podaljšajo vodo, 3/4 vodene kave, pa pljunk mleka.Nepitno, žal! ene par “kuharjev” kave po kafičih mi je že reklo, da so mi hvaležni, ker jim povem, kako morajo, da jih tega ni nihče naučil.
Aha, najboljlša kava dosedaj, mešanice in skuhana s strani šolanega barista osebja, ki so jo okusile moje brbončice, , je bila pa v Los Angelesu, Inteligentsia Venice barista bar:
http://www.intelligentsiacoffee.com
Ko sem v tujini , Starbucks sucks ( meni je zanič, edina mešanica kave, ki je dobra za tam pit in za domov zrna je Starbucks Pike Place, to si kupim, če jo imajo za maloprodajo),drugače pa pri meni Seatle’s Best ali pa The Coffee Bean & Tea Leaf veriga.