Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

antidepresivi in nosečnost

Default avatar

crsnany

Pozdravljeni. Pišem vam, ker sem po vsej verjetnosti zanosila. Moj strah pa je sledeč. Zadnje leto se zdravim z antidepresivi Mirzaten zaradi težav z nespečnostjo. Prvo nosečnost se je izkazala kot imn, v drugo pa mi je po letu in pol končmo uspelo zanositi, in sedaj imam fantka starega dve leti in pol. S fantom sva se odločila, da ponovno poskusiva delati na otročku, saj bom dopolnila 33 let. Poleg tega so mi odkrili tudi hpv virus, naredili odščip in izvid je pokazal da ni kaj hujšega. Tablete mirzaten sem sedaj po sumu na nosečnost skušala zmanjševati na polovičko. Strah me je, da sem res noseča in da bo jemanje antidepresivov vplivalo na plodek.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

iz vašega dopisa izhaja, da nosečnost ni presenečenje ampak ste jo načrtovali. Skrb glede zdravil bi torej morala biti že zdavnaj razrešena v dogovoru s potrebnimi strokovnjaki, najprej z vašim psihiatrom, ki bi v takšnem primeru bodisi prilagodil zdravljenje ali vam dal ustrezna navodila, kdaj in kako z obstoječimi zdravili, po potrebi pa bi vas tudi poslal na dodatno svetovanje v ambulanto za genetiko in zdravila na Inštitutu za medicinsko genetiko v ljubljanski porodnišnici. Načrtovati nosečnost in se potem "bati, da ste noseči" nekako ne zdrži osnovne presoje, se strinjava? Vsekakor zdaj obiščita čim prej svojega psihiatra in mu povejte, kako in kaj, ker vam le on lahko ustrezno svetuje glede vaše odnosne bolezni in zdravljenja. Načeloma namreč tudi ta zdravila nosečnice jemljejo skozi vso nosečnost brez pričakovanih posledic za otroka, le izbira mora biti prava.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

crstian

Ja res je skregano z logiko se strinjam in bi v vašem primeru enako odgovorila. Kot sem napisala sem prejšnjo nosečnost potrebavala leto in pol preden bi zanosila. Test sem delala dva dni pred pričakovano menstruacijo, pokazala pa se vidna črtica. Nikakor si nisem mislila, da lahko tokrat zanosim v tako kratkem času. Ne vem kako naj vam opišem. Tudi ginekologinja mi je svetovala naj skušam čimprej ponovno zanositi ravno zaradi hpv virusa in to mi je bila nekakšna vzpodbuda, v glavi pa sem se prepričevala, da takoj ko zanosim takoj preneham z antidepresivi. Takoj pa sem zmanjšala dozo na polovičko. Sedaj bi rada počakala še nekaj dni preden ponovno naredim test, in na zaostanek menstruacije.
Default avatar

Stanko Pušenjak

dobro, pri antidepresivih nekaj dni ne spremeni ničesar, ker rabijo 2 do 3 mesece, preden dosežejo učinek in prav toliko, da učinek preneha, ampak vseeno čim prej obiščite psihiatra in se z njim dogovorite, kako naprej v nosečnosti. Razpolovitev odmerka zdravila namreč ni nujno prava rešitev.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

crsnany

Vceraj sem se posvetovala s psihiatrinjo in je rekla da naj kar prekinem z jemanjem. Tudi crtica na testu je bila danes ze kar izrazita. Danasnjo noc pa sem dobesedno prebedela. Pojavil se je strah kako bom zdaj spet spala. Vem da to ni vase podrocje, ampak ali mislite da gre le za psiho in kot ste sami napisali ucinek antidepresivov ne preneha takoj z prekinitvijo
Default avatar

Stanko Pušenjak

seveda, učinek antidepresivov ne preneha takoj, torej gre le za psiho...
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

crsnany

Pozdravljeni. Ponovno se vam oglašam. Verjetno res spadam med ene velike panike. Težava pa je sledeča. Že 14 dni sem imela precej očitne znake nosečnosti. Napet trebuh, občutljiv vonj, predvsem pa zelo občutljive in boleče prsi. Včeraj popoldne pa so me prsi nenadoma prenehale boleti. Niso več polne in nič več boleče. Tudi trebuh se mi ne zdi več napihnjen. Prebrala sem, da se lahko to zgodi če plodek odmre. Zdaj pa me je tako zelo strah. Ali lahko prsi prenehajo boleti, pa sem še vseeno noseča.
Default avatar

Stanko Pušenjak

da, tudi to je možno. Ampak, če se je res kaj zgodilo, to ni pod vplivom medicine in žal ni kaj storiti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

crsnany

Pozdravljeni. Pisem vam,ker se je moja nespecnost vrnila. Skrbi za mojo dete, saj sem v precejsnjem stresu. Zanima me ali lahko vzamem leksavrin da se vsaj eno noc naspim. Ali lahko skodujem plodu
Default avatar

Stanko Pušenjak

tudi pri Lexaurinu velja, da 1x ni nobenkrat. Če ostane pri tem.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

crsnany

Se pravi ce ga vzamem mirno nocojsno noc ne bom vplivala na razvoj otroka, kljub temu da sem se vedno v prvem trimesecju
Default avatar

Stanko Pušenjak

res je, vsaj tveganje za to je zanemarljivo majhno, toliko pač, kolikor je tveganja, da nečesa o tem zdravilu še ne vemo dovolj dobro.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

crsnany

Pozdravljeni. Ponovno se obracam na vas. Tezave z nespecnostjo so se bile nekaj dni ok zdaj pa spet bedim kot mesecnik. Zaspim sele pozno v jutro, takrat pa je moj skratek pokonci. Zdi se mi da sem cez noc v hudem stresu, dobesedno tresem se. Skrbi me za pikico v trebuscku. Cez dan pa sem ze tako slabotna da ne funkcioniram. Sem omoticna in se zelo slabo pocutim. Vem da to ni vase podrocje. Zanima me vase mnenje z vasega stalisca in kaj menite o uporabi persena.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
glede na vse povedano in če ste seveda noseči (to naj preveri vaš ginekolog), vam svetujem, da obiščete kliničnega psihologa, ki bo ocenil, če vam zadostuje psihoterapija ali bo potrebno kaj več. Takšni psihologi delajo npr. na oddelku za perinatologijo v Ljubljanski porodnišnici. Potrebujete pa napotnico svojega osebnega ginekologa.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

crstian

Psihologa sem že obiskala. Ta mi je svetoval naj skušam biti čimbolj mirna in se ne obremenjujem in da vsaj v prvem trimesečju naj se ne poslužujem zdravil, edino mogoče persena. Kaj pa vi menite o uporabi persena ali šentjanževke
Default avatar

Stanko Pušenjak

šentjanževko se odsvetuje, Persen pa sicer ne vem, ampak mislim, da po 10. tednu ne more več kaj posebnega povzročiti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

crsnany

Pozdravljeni. Ponovno vam pisem. Pojavile so se mi hude bolecine, krci kot pri menstruaciji vendar mocnejse, poleg tega me boli v predelu kriza. Vem da so te bolecine normalne, ampak ne vem ce v toliksni miri. Poleg tega se mi je zdelo da s videla na papirju rahlo roza izcedek.
Default avatar

Stanko Pušenjak

glede teh težav se lahko zgolj odločite za obisk urgence ali pa ne. Pri odločitvi vam res težko pomagam, ker je odvisna od stopnje znosnosti težav.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

crsnany

Pozdravljeni. Zaradi bolecin in rahle krvavitve sem odsla na urgenco. Izvid je sledec. Uterus 62*33 mm, endometrij 22 mm, v kavumu je vidna 1gv z rm, obrisov ploda se ni. Zadnjo menstruacijo sem imela 29 decembra. Med pregledom se je pojavila krvavitev. Zdravnik pravi, da se vedno ni izkljuceno da bo vse ok. Predpisal mi je dabrostan.
Default avatar

Stanko Pušenjak

torej je nosečnost zagotovo v maternici, kar je najbolj pomemben podatek. Seveda pa še ni momo obdobje, ko se zgodi največ splavov in na to žal nimamo veliko vpliva z zdravili. Dabroston ima svoje mesto, ampak le do pojava srčnega utripa pri plodu.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224