Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Razgovor za službo

Default avatar
Čeprav tole pismo ni ravno primerno za tale forum vam vendarle pišem saj potrebujem vašo pomoč! Sem tik pred koncem študija (v kratkem nameravam diplomirati) in zato aktivno iščem službo. ker za mojo izobrazbo ni bilo razpisanih mest, sem pošiljal ponudbe za zaposlitev kar na slepo. In danes so me končno poklicali iz ene firme in me vabijo na razgovor. Ker z razgovori za službo nimam še nobenh izkušenj (to je moj prvi razgovor) vas prosim za pomoč. Zanima me, kakšna vprašanja lahko pričakujem na razgovoru, kako sam tak razgovor poteka(poleg tega me zanima, če ima kdo od vas izkušnje z razgovori na nerazpisana mesta da je torej poslal ponudbo in so ga poklicali na razgovor), koliko časa poteka razgovor, na kaj moram pri razgovoru paziti, kaj naresti, če ti že takoj ponudijo zaposlitev na nekem delovnem mestu, pa ti tisto ravno ni všeč ali pa bi si rad vzel čas za premislek (poleg tega razgovora imam namreč še en razgovor drugi teden, ki sem ga dobil na enak način). Vsak vaš nasvet mi bo v veliko pomoč!!! Lep pozdrav Peter
Default avatar
Živjo, Peter

najprej bi ti rekla, da si naredil dobro potezo s pisanjem ' naključnim' podjetjem- mislim na tiste brez razpisov.
Seveda se moraš držati tistega, kar si v prošnji napisal in priloženem življenjepisu. Ponavadi sprašujejo,
-kaj te veseli oz. zakaj si se odločil za faks, ki ga končuješ,
-kaj pričakuješ od delovnega mesta, ki si si ga predstavljal kot svoje delovno mesto, ko končaš študij,
-kaj vse si že počel ( počitniška dela, delo preko študentskega servisa,...) - tukaj ne smeš biti niti pod razno sramežljiv in povej čisto vse, kar si že počel. Tudi npr. če si kdaj vodil kakšne skupine ali krožek ali podobno, povej, ker bodo iz tega sklepali, da si komunikativen, dober organizator, če je v tvojem primeru seveda to primerno oz. pozitivno. Skratka omeni ' vse živo'.
-potem ti bodo najbrž predstavili delovno mesto, za katerega so menili, da bi jim ustrezal s tvojo izobrazbo
-potem bodo najbrž pričakovali tvoj odziv na opisano in kaj si misliš
-velikokrat vprašajo kako živiš oz. kje (pri starših ali sam ali v izvenzakonski skupnosti)

Rada bi ti dala zelo dober nasvet, ki ga direktorji oz. kadrovniki zelo cenijo : ves čas glej vodilnega tega pogovora v oči in bodi skoncetriran na njegov govor.
Ko boš prišel do osebe, podaj roko najprej tistemu , ki te povabi naprej in potem še ostalim prisotnim ( če jih je več na razgovoru)- pri stisku ne bodi ' strahopeten'.

Upam, da nisem dolgovezila, želela sem ti vsaj malo pomagati.
Pa Veliko Uspeha !!!!!!!!!!!

alenka

P.S.: če se še kaj spomnem, se ti še oglasim.
Aja, glede še drugih razgovorov pa le vljudno povej, da te to delo zelo zelo zanima, da bi te veselilo delati v tako prijetnem kolektivu kot je ta, vendar bi si želel vzeti nekaj časa za premislek, saj imaš še nekaj razgovor v naslednjih dneh. To je vedno dober pokazatelj, kar pomeni da si priden - delaven in da si na trgu delovne sile zelo zanimiv in iskan.
Default avatar
Živijo!

Mene so med drugim tudi vprašali, kakšno plačo pričakujem. Ko sem povedala cifro, so me še vprašali, če bi jo znižala, če mi dajo na voljo službeni avto. Nekateri so pričakovali, da jih bom vprašala, kaj sploh oni delajo, vendar sem prepričana, da so bolj zadovoljni, če vidijo, da si se pozanimal o njihovi dejavnosti in veš o njih čim več. Naj te ne preseneti kakšno konkretno vprašanje (kot na izpitu), npr. "Katere so naše ciljne skupine...", kar se mi je tudi že zgodilo. Predvsem pa bodi odločen in če je treba, si kakšen odgovor tudi izmisli - vse pride prav!!! Konec koncev je danes težko dobiti službo. Srečno!
Default avatar
Pozdravljeni!
Vsem skupaj se najlepše zahvaljujem za nasvete. Sedaj pospešeno iščem naokoli kakšne vrste vpršanj lahko dobim, si poskušam nanje odgovoriti in se velikokrat sam pri sebi zgrozim kaj odgovoriti. Se malo več podatkov o podjetju moram dobiti naokoli. Upam, da se bom do torka ko je dan D kar najbolje pripravil. Moram pa priznati, da me je pošteno strah, saj je to res prvi razgovor, poleg tega pa gre še za nerazpisano mesto, tako da sploh ne vem, za kakšno delovno mesto me rangirajo. Upam, da bo šlo! Se vam pa oglasim in vam sporočim kako je bilo.
Še enkrat se vsem najlepše zahvaljujem in vam želim prijetne praznike.
Pozdravček od Petra

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic