Delovno pravo in zaposlitev

Priznavanje izobrazbe pridobljene v tujini (Barca maybe?)

Default avatar

UK college

Prosila bi za pomoč, če je šel kdorkoli že uspešno čez ta postopek oz.ve, kje in kako se uredi.

Moj dragi sicer ni Evropejec, je pa svoje šolanje v Evropi zaključil in sicer na collegu v Angliji. Sedaj se mu pri nas ponuja zaposlitev, kjer se zahteva vsaj srednješolska izobrazba "tehnične stroke" in sva poskusila urediti priznavanje te angleške izobrazbe pri nas. Mislila sem, da se to ureja preko ministrstva za izobraževanje (enic-naric center..), a glej ga zlomka, oni se ukvarjajo le z akademskimi nazivi! Poslali so ga na ministrstvo za delo, kjer so prav tako le rekli, da oni pač ne morejo nič, da se to pri nas pač ne da... če hoče, naj pa delodajalec njih pokliče in bo razložila, da je to nekaj več od srednje šole. HALO?!?! Kako je to možno??? Saj vendar moramo imeti nek mehanizem za priznavanje VSEH izobrazb pridobljenih v tujini, al se pa zdaj kar smatra, da v takem primeru še osnovne šole nimaš končane??

Lepo prosim za pomoč, kam se lahko obrneva.
Default avatar

UK college

B je napisal/a:
Hvala za odgovor, a smo že tole vse čez dali... na prvo (ENIC-NARIC) so ga napotili iz zavoda za zaposlovanje, kjer so mu le rekli, da se ne ukvarjajo z ničemer drugim razen univerzitetnimi programi...

Ostala dva linka pa se navezujeta zgolj na nadaljevanje šolanja/študija pri nas, on pa rabi priznanje izobrazbe za zaposlitev.

Še kakšna ideja? :(
Default avatar

B

sem preveril pri enem delavcu, ki dela pri nas.
Srednjo šolo je končal v Bosni. Imamo odločbo Ministrstva za visoko šolstovo, znanost in tehnologijo, s katerim priznava to izobrazbo.
S to odločbo se priznava stopnja izobrazbe; smer in pribodljen naziv.

tako da....pravi naslov za tvoj problem je ministrstvo za šolstvo! :)