Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kdo je začel dajati moškim ženska imena?

Default avatar

534535

Kdo je začel dajati moškim ženska imena?
Default avatar

Fifti fifti

Pa naštejemo kakšna.
Default avatar

katera??

Katera ženska imena dajejo moškim?
Default avatar

sevastopol

ne poznam nobenega takega, tako da se očitno ti z nekimi čudnimi ljudmi družiš.
Default avatar

534535

No, da naštejem nekaj ženskih imen, ki se dajejo moškim:
- Vanja
- Saša
- Nastja
- Sandi
- Viki
- Jasmin
Default avatar

sevastopol

- Vanja je ruska pomanjševalnica za m. ime Ivan
- Saša isto rusko za Aleksander
- Nastja sereš!
- Sandi poznam samo moške, ki jih kličejo tako
- Viki isto poznam samo moške
- Jasmin je moško ime, muslimansko, če smonatančni.

-
Default avatar

anastasij

anastazij-nastja

enako pomanjševalnica kot vanja
Default avatar

takole

Ta prva tri so ruske pomanjševalnice, ki se pač končajo na -a za oba spola, ker je v ruščini to tako in razlaga, zakaj je to tako, bi bila dolga in za večino ljudi popolnoma nezanimiva. Ruščina ni edina, ki ima okrajšave imen (ali celo cdolge verzije imen) na -a, tako je tudi v nekaterih romanskih jezikih.

Druga tri so ženska samo z veliko prizadevnosti, jezikovno gledano so moška. Sicer je pa končnica -i za pomanjševalnico (Sandi in Viki) pogosta v nemščini, čeprav jo imamo tudi v slovenščini (oči, piki), ampak je redkejša.

Jasmin je čisto navadno moško ime, tudi grm s tem imenom je moškega spola. Samo zato, ker je rastlina, še ne pomoeni, da je žensko ime. Gaber in Bor sta tudi rastlini in moški imeni. Slovenska ženska oblika tega imena je Jasmina. je pa res, da tudi po Sloveniji hodijo punce z imenom Jasmin, ampak tam bi se bilo bolje vprašati (če se res hočemo), zakaj so dali puncam moško ime.

Potem so pa še primeri, kot je Karl Maria von Weber, kjer je pa res tip in ima res žensko ime - pri tem pa pojma nimam :). Mogoče je imel kakšno pomembno prdenico Mario. Mogoče so se starši poskušali prikupiti sveti Mariji. Bohve.
Default avatar

...............

Rusi imajo še pomanjševalnice:
- Dimitrij (oz. Dmitri) --> Mitja
- (J)evgenij --> Ženja

Potem imamo še Dagmar, ki je lahko tako moški (npr. nekdanji dirkač in gospodarski zborničar Dagmar Šuster) ali ženska (Dagmar Komar iz nekdanje AUKN). No, ženski izpeljanka iz tega je menda tudi Daša.
Default avatar

tat&ina

sevastopol je napisal/a:
tale komentar je še najboljši ...

evgenij ali evgenija je ime za oba spola, v ruščini j pomanjševalnica ženja enako za oba spola ...
nastja je samo za punce - če si slišal za kakšnega fanta s tem imenom, potem to niso bili rusi, ampak neke budale od staršev, ki so pač prevzeli ...
viki je pomanjševalnica za viktor ali viktorijo - pravilno rusko je vikA in ne viki (to je jugoslovanska varianta)

sandi - to je pa sploh komplicirano ime: prihaja iz imena Aleksander in ruska pomanjševalnica je samo izrecno sašo (ki se po ruski fonetiki prebere saša, torej je moško ime, za naša ušesa se pa sliši žensko zradi nepoudarjenega o-ja na koncu, ki se v ruščini prebere kot fonem a oz. enak fonem kot v angleški besedi umbrella) Ime je grškega izvora in je skovano iz besed aleks in andre - oboje v stari grščini pomeni: aleks- zaščitnik in andre - moški - tako da vse Andreje, Aleksandre, Sandre in Sande so ženske, ki so poimenovane z besedo moški :) ... to je meni bolj zanimivo, kam je pripeljalo nepoznavanje izvora imen

sicer je pa tako, kot je nekdo napisal (vanja iz Ivana, andrjuša iz andrej, serjoža iz sergej, aljoša iz aleksej, ...) so to ruske pomanjševalnice za originalna imena, ki imajo vedno fonem a na koncu
to je v ruščini normalno, namreč oni v zaznamovanih besedah vedno uporabijo žensko obliko ... pri njih je sirota moškega in ženskega spola ... in ne samo to, pri nas rečemo on je ubogi sirota (sirotek, siromak), in ona je uboga sirota ... rusi postavijo celo pridevnik VEDNO v žensko obliko on je uboga sirota, on je uboga pretepačka (ne pretepač), on je pametna umnica (in ne pameten umnež) ... tako da zdaj veš avtor, od kod pridejo te pomanjševalnice z a - ki jih pa nepravilno uproabljajo v tujih (slovenskih) narodnostih za predstavnike napačnega spola ... namreč v rusiji boš bolj težko srečal andrejo, aleksijo, sašo, ivano, sergejo ...
Default avatar

1raglja

Iz katerega imena pride Petja?

Tu jaz poznam tako fanta kot punco s tem imenom.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Če znaš življenje izkoristiti, je dovolj dolgo. (Seneka)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

Gsjfbz

Bfngbhgk
Default avatar

Žlehtna

Nastja Sušinski - za tistega, ki pravi da ni moških s tem imenom. Je pa res, da je to edini Nastja, za katerega sem slišala.
Default avatar

muha cece

Nastja Čeh, nogometaš.
Default avatar

jih je še več

Nikita, Nikola
Default avatar

tarči

............... je napisal/a:
Default avatar

Mih-a

534535 je napisal/a:
Pri nas v Sloveniji je bila to mama od Mihe (se ga še kdo spomni?)