Starševski čvek

Hipotekarni kredit

Default avatar
Pozdravljeni,
namrec grem v nakup stanovanja in ker nimam lastnega vlozka, ker sem do sedaj zivela v najemu, bom nepremicnino, ki jo kupujem zastavila, poleg tega pa za 5 let tudi nepremicnino starsev. V kreditno pogodbo se to zapise, ne zapise se pa za koliko let je pod hipoteko tudi nepremicnina starsev ali koliko kredita moram odplacati, da se zbrise plomba na stanovanju starsev. Vprasala sem tudi notarja ce je to mozno in je rekel, da vecina bank ne zapise kdaj bo izbris druge nepremicnine, ker je vse odvisno s kaksno intenzivnostjo bom odplacevala. na banki so mi rekli da lahko ze leta 2021 vlozim prosnjo za izbris hipoteke mojih starsev, in ce bom redno placevala do takrat, bodo izbrisali. Moti me le da to ji crno na belem. Sama pa drugace kot na ta nacin ne korem do kredita. Sluzbo imam v zdravstvu, mislim da brez ne bi ostala kar tako
Je kdo na tak nacin vzel kredit? Ima kdo izkusnje s tem?
Hvala za odgovore
Default avatar
Orng zaropotaj!
Naj se v pogodbo vnese, kakšni so točni pogoji za izbris hipoteke nad tujo nepremičnino!
To ti morajo ugoditi! Pa magar ti dajo overjene splošne pogoje, ki jih imajo za te primere!
Default avatar
Zakaj samo za pet let nepremičnino staršev, kako to misliš?Logično bi mi bilo, da bi zastavila celotno vrednost stanovanja, plus obresti, če je naprimer nepremičnina tvojih staršev vredna toliko in več, za celotno obdobje kreditiranja. Ni mi jasno zakaj bi banka vzela v zakup samo za pet let, kaj ima od tega?
Default avatar
Rekli so, da se zbrise plomba na stanovanju starsev, ko jaz odplacam cca 15000eur kredita.
Default avatar
Ja potem, ti morajo pa to zapisat jasno v pogodbo. Si predstavljaš najslabši možni scenerij? Da ti ne moreš več odplačevati, za celotno vrednost stanovanja plus obresti, ki znajo biti kar svinjske, ne bo varna nepremičnina tvojih staršev. Ga ni pogoja, da se spravim v tole, če ni vse črno na belem.
Default avatar
Kot je že nekdo omenil. Naj se vse napiše črno na belem in overi, ti pa dobro preberi vse pogoje. Mislim, da bi moralo vse biti zapisano. Brez tega, da ti je jasno, v kaj se podajaš, se v to ne podajaj.
Pa saj bi ti morali na banki znati odgovoriti na vse nejasnosti ali kako? In kaj so ti tam odgovorili na vprašanje, zakaj se zadeva ne zapiše/ni zapisana v pogojih?
Default avatar
Pa še tole, jaz bi kar rekla, da sem si drugje našla ugodnejšo ponudbo, v primeru da tega nebi hoteli zapisati.
Default avatar
Rekli so mi da se ne zapise ker ne morejo vedeti ali bom jaz redno odplacevala in ne vedo kaksno bo stanje nepremicnin in eura cez nekaj let. Tak je bil odgovor.
Default avatar
hojja je napisal/a:
Pa saj ravno zato daje nepremičnino staršev pod hipoteko, če prav razumem. Očitno nima privarčevanih niti 30% vrednosti nepremičnine, zato se mora tudi banka zavarovati. Saj je logično, da banka ni nek dobrotnik, ki tala denar, ne?

Če ne bo odplačevala, bosta šli obe nepremičnini. Zato je tudi morala dati obe pod hipoteko. In glede na to, da do zdaj ni privarčevala nič, je rizična stranka.

Mislim, da ona bolj razmišla o tem, kako bi moralo biti, če bo odplačevala in ji je jasno, da bosta obe nepremičnini šli, če ne bo.
Default avatar
Res, si vprašala še na kakšno drugo banko?

Res pa je, da bi znali na večini kar komplicirati brez lastne udeležbe in pri sorazmerno nizkem netu.
Default avatar
črnonabelem je napisal/a:
Pa naj ji zapišejo ne dokler ni izplačanih 30% vrednosti nepremičnine , se le ta zavaruje z toliko in toliko deleža nepremičnina staršev. Ona je v namen zavarovanja že postavila svojo nepremičnino pod hipoteko, vendar pod pogoji, ki jih je banka navedla v pogodbo tudi celotno nepremičnino staršev, in ne le za tisti delež lastnega vložka. Jaz bi se pozanimala še pri drugih bankah.
Default avatar
hojja je napisal/a:
Se strinjam. Tudi take stvari se da brez posebnih težav zapisati. Ne razumem, zakaj to ne bi šlo.
Default avatar
Hipoteka je napisal/a:
Seveda, to je jasno, da se ne ve, kaj bo čez 5 let!
Zato pa naj zapišejo pogoje za izbris hipoteke!
Ti pogoji so lahko izpolnjeni čez 3 leta ali pa čez 13 let!
POGOJI za izbris so pomembni, ne čas!
Default avatar
Pri drugih bankah vprasala, nikjer ne dobim brez 30% lastnega vlozka. Je pa tako, kot je napisal crnonabelem. Mioji starsi se sploh ne obremenjujejo glede tega, jaz pa.
Default avatar
ha ha ha, kaj ima uboga prosilka za kredit za zaropotat v banki? Ona bo samo odropotala skozi vrata, ko bo dobila brco. Sem šur de, da bo podpisala prav vse, kar si bodo v banki zmislili. Se pa sprašujem, kje imajo njeni starši pamet, da dovolijo hipoteko na svoji nepremičnini. Je kar precej verjetnosti, da bodo vsi skupaj pristali pod mostom. Oni in njena hčerka.
Default avatar
Hipoteka je napisal/a:
Je že prav, da se obremenjuješ, tvoji starši pa se ta trenutek niti ne zavedajo v kaj se spuščajo in kaj vse je danes mogoče. Verjetno sta prepričana, da jima stanovanja pač ne more nihče vzet. Ne vem če je dopustno, da v ta svoj kredit vpletaš starše, če imata kaj denarja je bolj sigurno, da ti pomagata izplačat tistih 30 % vrednosti stanovanja, tako da ti posodita ali podarita in ostaneta na sigurnem.
Default avatar
Hipoteka je napisal/a:
Napiše se znesek in doba. Ampak je mal drugače, če ti v petih letih odplačaš glavnico ali pa najprej obresti, pa se ti glavnica ne zmanjša, zato okrog tega povprašaj, da ti ne bodo rekli čez pet let, da si morda komaj 1/2 teh petih let plačala in zato ne morejo izbrisati.
Če prideš do tega, da del odplačaš in daš izbrisno pobotnico na eno nepremičnino, boš morala nato spet na banko in do notarja, da bo prišlo do novega notarskega zapisa z novimi podatki in seveda z novimi stroški, ki pa pri notarju niso ravno poceni (300 evrov in naprej). Te plačaš tudi ti, predno dobiš kredit.
Kaj pa če vzameš samo toliko kredita, kolikor lahko vzameš za nepremičnino, v kateri si sedaj? Si računala na nepredvidene stroške, če bo obrok kredita visok in imaš tako dejansko zadaj dve nepremičnini, namesto ene, poleg tega še nekaj ljudi, ki so odvisni od tvojega rednega odplačevanja obrokov? Ali zahteva banka pri tem tudi poroka?
Default avatar
dijo flet od staršev je napisal/a:
Vsi pogoji morajo biti zapisani v pogodbi!
Ne bo zahtevala nič neprimernega, nelegalnega ali karkoli, samo pogoje!
Default avatar
O kateri banki se pogovarjamo?

Ker ena varianta je tudi, da starša vzameta gotovinski kredit, v kolikor sta kreditno sposobna, na 15 let in znesek, ki ga potrebuješ za polog. Ti vzameš samo hipotekarnega in odplačuješ oba kredita. Tako se izogneš dvem hipotekam.
Lahko pa sama vzameš še gotovinskega, ampak mislim, da nisi dovolj kreditno sposobna, če pa si, potem pa je to sploh rešitev.
Default avatar
Jaz lahko vzamem manj kredita ampak bom za ta denar dobila staro in ali brez opreme, potem nimam za renovacijo in opremo. Tezko si je pa nasparat ce dajes za najemnino. Zato pa grem v nakup da bi bilo na koncu vsaj moje, ce je ze najem vreca brez dna. Drugih porokov banka ne zahteva