Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

suhi kvas - sveži kvas

Odgovori Nova tema
Default avatar HelenaK 29 Apr 2004 07:34

Spodaj sem prebrala v enem gregorjevih postov, da je v suhem kvasu tudi lahko gluten, zato bi kruh raje delala s svežim kvasom. V receptih, ki sem jih dobila poleg aparata za peko kruha, pa imam napisane le količine kvasa za suhi kvas. Enkrat sem že poskusila delati s svežim kvasom, pa se mi je kruh sesedel, kar v mojih navodilih piše, da sem dala kvasa preveč. Torej, koliko svežega kvasa nadomesti suhi kvas oz. koliko svežega kvasa rabim za npr. 500 g moke?

Je morda v aparatu za peko kruha potrebnega kaj manj kvasa kot pri običajni peki? Namreč na vrečki suhega kvasa piše, da je za pol kg moke, v navodilih za peko kruha, ki sem jih dobila poleg aparata, pa se suhega kvasa porabi manj in je kruh čisto dober.

Helena

Helena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sonce rumeno 29 Apr 2004 07:49

Helena, jaz sem s svežim kvasom delala bel in kruh iz moke tipa 850 - oba sta bila zelo visoka in zelo rahla. Kvasa sem dala cca 2 dkg (ne celo kocko od Žita - pakiranje po 2,5 dkg). Mogoče je pri tebi problem zaradi drugačne moke?
LP
d.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar HelenaK 29 Apr 2004 08:31

Ja, jaz sem delala polnozrnatega, zdaj bi pa delala 2/3 riževe moke in 1/3 koruzne moke. Koliko moke pa si dala za 2 dkg kvasa?

Helena

Helena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sonce rumeno 29 Apr 2004 09:28

Pol kile moke.
Polnozrnatega pa res še nisem probala s svežim kvasom, ampak polnozrnati meni itak tudi s suhim ne naraste (oz se sesede), kar me ne moti. Z riževo moko pa nimam prav nobene izkušnje. Bodo povedale tiste, ki poznajo zadevo.
LP
d.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh