Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

suhi kvas - sveži kvas

Default avatar

HelenaK

Spodaj sem prebrala v enem gregorjevih postov, da je v suhem kvasu tudi lahko gluten, zato bi kruh raje delala s svežim kvasom. V receptih, ki sem jih dobila poleg aparata za peko kruha, pa imam napisane le količine kvasa za suhi kvas. Enkrat sem že poskusila delati s svežim kvasom, pa se mi je kruh sesedel, kar v mojih navodilih piše, da sem dala kvasa preveč. Torej, koliko svežega kvasa nadomesti suhi kvas oz. koliko svežega kvasa rabim za npr. 500 g moke?

Je morda v aparatu za peko kruha potrebnega kaj manj kvasa kot pri običajni peki? Namreč na vrečki suhega kvasa piše, da je za pol kg moke, v navodilih za peko kruha, ki sem jih dobila poleg aparata, pa se suhega kvasa porabi manj in je kruh čisto dober.

Helena
Helena
Default avatar

sonce rumeno

Helena, jaz sem s svežim kvasom delala bel in kruh iz moke tipa 850 - oba sta bila zelo visoka in zelo rahla. Kvasa sem dala cca 2 dkg (ne celo kocko od Žita - pakiranje po 2,5 dkg). Mogoče je pri tebi problem zaradi drugačne moke?
LP
d.
Default avatar

HelenaK

Ja, jaz sem delala polnozrnatega, zdaj bi pa delala 2/3 riževe moke in 1/3 koruzne moke. Koliko moke pa si dala za 2 dkg kvasa?

Helena
Helena
Default avatar

sonce rumeno

Pol kile moke.
Polnozrnatega pa res še nisem probala s svežim kvasom, ampak polnozrnati meni itak tudi s suhim ne naraste (oz se sesede), kar me ne moti. Z riževo moko pa nimam prav nobene izkušnje. Bodo povedale tiste, ki poznajo zadevo.
LP
d.