Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Vprašajmo, svetujmo in poklepetajmo o stvareh, ki se nam zdijo pomembne.

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Oddaja stanovanja turistom

Default avatar

sosedje

Živimo v stanovanjskem bloku in sosed bi rad svoje stanovanje oddajal v turistične namene (kratkoročni najemi), zato je lastnike stanovanj zaprosil za soglasje. Ker je kar nekaj vrst skupnih stroškov razdeljenih glede na število stanovalcev po posameznih stanovanjih (npr. čiščenje) in tudi glede na velikost stanovanj (npr. skupna elektrika), si ne predstavljamo, kakšne bi bile lahko posledice tovrstne oddaje stanovanja. Kaj menite vi? Vsaka misel, pripomba, predlog ali karkoli je dobrodošlo.
Default avatar

simonxy

"Če imate razdeljene stroške glede na število stanovalcev"
Tudi oddaja stanovanja v turistične namene ima navedeno kapiciteto, recimo max 4 osebe - torej 4 stanovalci v tem primeru. Čeprav bo verjetno polovico časa prazen, od ostalega pa bo polovico časa notri samo ena ali dve osebi in bo porabljene elektrike verjetno 5 x manj, kot v stanovanju, kjer stalno prebivajo 4 osebe.
Ampak to bi bil model, ki bi ga jaz uvedel, če bi bil za to zadolžen in so skupni števci.

Sicer po mojem mnenju so turisti še najmanj problematični, saj v stanovanju samo spijo, ostali čas pa si ogledujejo znamenitosti in so na izletih, saj nihče ni prišel na dopust, da bi potem tičal v neki luknji.
Bolj problematični so nekateri stanovalci, ki imajo večkratne obiske, zabave, študenti,..., poleg tega stalno koristijo skupne kapacitete, medtem, ko je stanovanje, ki se oddaja turistom, večino časa prazno(tudi takrat, ko je oddano).

Je pa v naši državi popolnoma zastarel zakon glede oddaje, verjetno še iz časov bivše Juge. Na Hrvaškem so ta zakon spremenili lansko leto in tam ne potrebuješ nobenih soglasij ostalih stanovalcev(kot tudi v vseh ostalih bolj razvitih državah ne). Ker potem je vseeno, če bi v zakonu pisalo, da oddaja ni mogoča, saj vseh soglasij sosedov in 85% ostalih večinoma ne boš dobil nikoli.
Zanimivo je to, da po drugi strani, za oddajo stanovanja preko nejmne pogodbe, pa ne potrebuješ nobenega soglasja. V teoriji ga lahko na ta način oddaš tudi za 1 dan, samo turistu težko razložiš, da mora za to podpisati pogodbo.

Naj bi bil nov zakon že v pripravi, ki bo ukinil potrebo pa soglasjih in uredil tudi nekatere druge nujno potrebne spremembe. Glede na to, da so naši sosedje to že uredili, pričakujem, da bo tudi tu urejeno, govori se, da že letos. Zato bi z zavračanjem sogasja po mojem mnenju samo ustvarjali po nepotrebnem konflikt s sosedom, ki bo verjetno nemoteno lahko oddajal že prihodnje leto.
Za model razdelitve stroškov je pa najbolje, da se dogovorite. Jaz sem predlagal enega, ki je malo v škodo tistega, ki oddaja, vendar po drugi strani kar pošten, saj ostali pristanejo na oddajo.
Je pa tako v večstanovanjskih objektih - nikoli ne bo pravično za vse.
Sicer je pa povsod tako :)

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic