Forum.Over.Net

Starševski čvek

Jutri bodo obilne padavine in močan veter. Poplavijo lahko tudi nekatere reke.

Default avatar

oranžni alarm

Kopirano iz ARSO:

OBILNE PADAVINE:

V ponedeljek bodo predvsem v zahodni polovici države obilne padavine. Predvidoma bo padlo od 40 do 100 litrov dežja na m2 , lokalno lahko tudi več.Ob prehodu fronte zvečer bodo možne tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Meja sneženja bo sprva med 1400 in 1700 m, ob koncu padavin tudi nižje.

MOČAN VETER:

V ponedeljek se bo krepil tudi jugozahodnik, ki bo najmočnejši popoldne, ko bo predvsem na severovzhodu in ob morju v sunkih dosegel hitrost med 70 in 90 km/h.

POPLAVLJANJE REK:

Ob ponovni okrepitvi padavin v ponedeljek dopoldne bodo reke v večjem delu države pričele ponovno močneje naraščati. Ob močnejših nalivih zlasti v ponedeljek popoldne lahko hitro in močno narastejo tudi manjši vodotoki in hudourniki. Pri tem se lahko reke in manjši vodotoki razlijejo na območjih pogostih poplav. Gladina morja bo v ponedeljek ob dopoldanski in nočni plimi povišana, morje bo zaradi južnega vetra tudi močno vzvalovano.

Trenutno reka Vipava poplavlja na izpostavljenih mestih ob strugi. Njen pretok se je ustalil in bo danes postopoma upadal. Poplavlja tudi reka Ljubljanica na območjih pogostih poplav na Ljubljanskem barju.

V ponedeljek čez dan bodo predvidoma najmočneje porasli vodotoki v porečju Vipave in drugod v Posočju, in tudi reke Kolpa, Ljubljanica in njeni pritoki v kraškem zaledju ter Krka s pritoki. Naraščali bodo tudi ostali vodotoki v večjem delu države, zlasti na območjih osrednje, severozahodne, jugovzhodne in jugozahodne Slovenije.

V ponedeljek, ob dopoldanski plimi med 8. in 11. uro in nočni plimi med 22. in 2. uro, lahko gladina morja na mareografski postaji Koper preseže višino 330 cm in pri tem poplavi nižje dele obale. Zaradi močnega južnega vetra lahko značilna višina valov na odprtem morju preseže 2 m. Območje Piranskega rta bo najbolj izpostavljeno vplivom kombinacije visokih valov in visoke gladine morja.

Predvidoma v torek dopoldne se bodo hidrološke razmere po državi pričele umirjati z izjemo kraških rek, ki bodo ohranjale velike pretoke.

PREVIDNOST NE BO ODVEČ!
Default avatar

spet poplave

Hvala za opozorilo. Nisem spremljala vremenske napovedi.

Mimogrede, je država že kaj ukrenila glede poplavne zaščite v Sloveniji? To je bil namreč eden od dveh najpomembnejših in prednostnih projektov!