Prehrana in kulinarika

Rojstnodnevna torta

Default avatar
Za rojstni dan moje petletnice bi rada spekla dobro torto. Naj ne bi bila čokoladna, ne kakšna z oreščki, kot so orehi, lešniki, mandlji, ker je alergična, torej je najbolje nekaj s sadjem, kakšno kremo,... Nisem zelo spretna kuharica, tu in tam pa sem že spekla kaj. Zato vas forumovci prosim za natančen recept kakšne dooobre tortice in za nasvet za okrasitev, saj mora na torti tudi kaj pisati.

Hvala
Default avatar
poglej na kulinariko-pod sladice. imas polno tort. med drugim:sadno-jogurtovo,pavlovo, s smetano in skuto. tu ni ne cokolade,ne oresckov... lp petra
Default avatar
hojla!

evo, še ena možnost jogurtove sladice... ne se ustrašit, ni težko, le bolj podrobno je opisano...
pozdravček


JOGURTOVA SLADICA

sestavine:
200 g navadnih piškotov (albert, balkan, ipd)
125 g masla
500 g malin (ko ni sezona malin uporabim zmrznjene maline od Ete)
300 g (oz. 2 lončka) malinovega jogurta
400 g breskev (ko ni sezona breskev uporabim breskve iz kompota)
300 g breskovega jogurta
175 g sladkorja v prahu
500 ml sladke smetane
2 dcl (približno) pingo soka (ali kateregakoli pomarančnega soka)
želatina (jaz uporabljam zmleto želatino)

postopek:
1. Piškote zdrobiš v drobtine in jih zmešaš s stopljenim maslom. Na pladenj za torto položiš obod modela za torto s premerom 24 cm. Na pladenj streseš zmes drobtin in masla ter jih enakomerno razporediš ter postaviš v hladilnik.
2. V približno 1 dcl pomarančnega soka namočiš 2-3 čajne (ne čisto majhne) žlice želatine (v kakšni manjši posodici, ki jo boš lahko dala na ogenj). Maline nekoliko pretlačiš (kadar uporabljaš zmrznjene, jih obvezno moraš – ko se odtalijo in jih jemlješ iz vreče – odcediti, če ne bo preveč tekoče). V dobljeni malinov »pire« vmešaš 100 g sladkorja v prahu in malinov jogurt. Želatino, ki se je v tem času napila soka pristaviš na ogenj in ves čas mešaš. Ko se bo želatina utekočinila, jo vmešaj v pripravljeno malinovo kremo in dobro premešaj. Postavi v hladilnik. Ko se prične čez čas masa strjevati, vanjo postopoma vmešaš 250 ml stepene smetane. Dobljeno kremo vlij v tortni model s piškotnim dnom, ki se je v tem času že strdil in postavi v hladilnik. Potem se lotiš breskev.
3. Postopek priprave je enak. Breskve narežeš na koščke, dodaš 75 g sladkorja v prahu in breskov jogurt. Želatino prav tako najprej namočiš v pomarančnem soku in potem na ognju utekočiniš in jo vmešaš v dobljeno breskovo kremo. Postavi v hladilnik. Ko se krema čez čas začne strjevati, vanjo vmešaš 250 ml stepene smetane. Tako dobljeno breskovo kremo vliješ na malinovo plast, ki se je v tem času že nekoliko strdila. Tako dobljena torta naj bo v hladilniku najmanj 3 ure (jaz jo pustim kar čez noč).
Default avatar
Zdaj sva pa dve mimiki. A veš, da bo tudi moja hči zdajle praznovala 5. rojstni dan in hoče imeti lešnikovo torto?

Posrečeno, kajne?
Ali si nova med. over netu?

Mimika
Default avatar
Ce mi pustis mail, ti lahko posljem slikico in recept za dve sadni torti (v ponedeljek):
za 1. RD smo imeli pikapolonico, za 2. pa jezke, obakrat sadni torti, ker imamo take najraje. Letos bomo pa imeli sadnega bagra.
Default avatar
Nekaj postov spodaj je Zala pustila krasen link na torte - mogoče pobereš kakšno idejo za okrasitev.



Jaz pa si bom ta vikend za rojstni dan spekla kar eno "zaherco", upam da bo ratala :-)).

Veselo praznovanje želim.

lp
d.
Default avatar
Damjana, vse lepo ti želim ob tvojem praznovanju. Je številka okrogla?
deka
Default avatar
Deka hvala, ne, ni okrogla, bo drugo leto, zato letos še praznujem ;-). Drugo leto bom še premislila kako pa kaj.

A si sprobala podlogo od bofrosta? (jaz še nisem).
d.
Default avatar
Hvala, hvala, hvala! Mimika, ja lepo, kdaj pa praznujete?
Default avatar
Damjana, podlage še nisem sprobala. Zdaj sem imela preveč dela v službi. Ta vikend pa bo šlo. Mislim, da bom naredila kar kavne rezine s smetano. So v eni od Nikolininih knjig. Preprosto in njam, kalorij pa ne štejem.
deka
Default avatar
Damjana,
tudi z moje strani vse naj naj za rojastni dan. Posebej sme se pa morala nasmejat ko si napisala da si boš sama za rojstni dan spekla Sacher torto, in veš da si jo bom jaz tudi? :) Sicer ne ta vikend, ampak točno čez en mesec - 19. aprila. Komaj čakam in se psihično pripravljama da mi bo uspela :)))))

LP, zala
Default avatar
Damjana, kar se da lepo, praznuj in uživaj še v tem letu, preden se bo tudi cifra pri deseticah spet premaknila za eno naprej :o)
Zala, 10 dni za tabo bom pekla torto tudi jaz, moji najstarejši hčeri... še pred njo pa na začetku aprila zagotovo spečem kaj dobrega mojemu možu :o)
Mimika, ti boš pa kar precej idej za sadne torte našla tudi s pomočjo iskalnika, saj sem tudi sama že nekajkrat napisala, kako sadni nadev delam jaz.
Lep preostanek dneva vsem!!

Vladka
***********************************************************************
http://galerija.over.net/main.php/v/ust ... /Vladka+K/
Default avatar
Hvala Zala za čestitke, glede "zaherce" je pa tako - mami mi bo sicer spekla sadno torto "za po kosilu" - ki ga bom sicer kuhala jaz ;-)), ampak meni že tako dolgo diši zaherca da je to prava prilika za izgovor.
Potem si tudi ti ovenček po horoskopu a ne? Faaaajn ;-)).
Lep konec tedna ti želim, zaherca pa ti bo seveda ratala - jaz sploh ne dvomim vate :)).
d.
Default avatar
Ja, saj, tista trojka spredaj me že vnaprej nič ne vesli ;-)).

Vladka tebi sem že večkrat mislila napisati, da te občudujem, ker si tako zavzeta kuharica. Vsak dan še kaj sladkega za povrhu - dobra si. Mene bi verjetno kuhanje bistveno manj veselilo, če bi kuhala vsak dan "zares". Tako pa po večini kuham kadar se mi da - no pa takrat zares z veseljem.
Si naredila jagodovo marmelado?
Lp v daljne kraje.
d.
Default avatar
Hej,Damjana!

Tudi od mene iskrene cestitke in lepo se imejte ob torti.
Ko gredo okrogle obletnice mimo,je potem naslednjih 9 tako prijetno sprosceno praznovati. Vsaj pri meni je tako.Za okrogle je vcasih res naporno. Topel stisk roke Babi
Default avatar
Hvala Babi, saj zato pa bom letos še uživala v tisti tazadnji 9-ki pred trideseto :)).
Default avatar
Sonce rumeno iskrene česritke in lepo praznovanje. Tudi pri nas se bo v kratkem času pojedlo kar 3 torte. Najprej v ponedeljek nečakinja, potem čez 20 dni še jaz in en teden pozneje še mama.

Lep topel pozdrav in prijeten vikend

Majuška
Default avatar
Kaj pa torta brez moke.Jaz sem jo letos prvič spekla hčerki pa mi je super ratala.
Naredila sem jo pa takole.Zgornji del torte je iz beljaka in mletega sladkorja.
Spodnji del pa od rolade,ki pa je tudi brez moke.Naredi pa se takole.
Beljak zmašaš nato dodaš vanili sladkor in sladkor.Dodaš rumenjak in vse lepo zmešaš s žlico narahlo da beljak ne pade skupaj.Nato dodaš še malo rozin in zmletih orehov in čisto malo jabolka.Zliješ v pekač in spečeš,da je lepo rjavo.
Za sredino pa uporabiš sladko smetano in jo stepeš dodaš mleti sladkor in stepaš da je čisto trda ne sme biti vodena.Nato dodaš kar v smetano sadje(jabolka,jagode,kivi,ananas in banane)da je smetana še bolj kompaktna dodaš še zmlete orehe.Vse to zmešaš in daš na spodnji del (rolada)nato pokriješ z zgornji del (pečen beljak).Vzameš na polovico narezane jagode in ji postaviš okoli torte in še navrhu.Nato še enkrat stepeš smetano za okraševanje in popravljanje izgleda.Ostalo pa še domišlija.Nato pa jo daš za eno noč v hladilnik na 4 stopinje,da se sadje in smetana lepo uleže.Je okusna in zelo lepa.
Za torto rabiš.
4 beljake
Sladkaš po okusu(spečeš)Lahko je tudi spodnji iz beljaka po volji)
Spodnji del.(Rolada)
4 jajca
1 vanili sladkor
orehi za okus
Sladkaš po okusu
rozine
Vse to spečeš.

Nadev:300 mil smetane (sadje po volji)
150 mil smetane za okras.
Upam da vam bo všeč kot je bilo moji hčerki in ostalim.
Ostalo okraševanje pa po domišliji.