Forum.Over.Net

Starševski čvek

Stanovanje vs hiša

Default avatar

xbxvb

Počasi imamo dovolj najemniškega stanovanja in razmišljamo o nakupu nepremičnine...trenutno sta dve opciji:
-Starejše večje 3- stanovanje v drugem nadstropju manjšega bloka z garažo znotraj stavbe. V radiju 300m so šola, srednja šola, vrtec, avtobusna, žel. postaja, trgovina in moževa služba
-hiša 12km iz tega mesta, potrebna obnove, z dvoriščem in vrtom, otroka bi imela vsak svojo sobo, v naravi.
izhodiščna cena je približno enaka, le da je v hišo potrebno vložiti bistveno več
Nekaj imamo našparano ostalo bi bil kredit.
Kaj pretehta pri vas? So dnevi ko si mislim da bi bilo bolje imet vse blizu in so dnevi ko si želim miru in bit v svoji hiši...enako mož...ne moreva se odločit...
aja otroka sta še majhna...starejša gre naslednje leto v šolo, manjši v vrtec
Default avatar

Barca

Vzemite si par ur in bodite na lokaciji stanovanja, da preverite, kako se sliši promet (avtobusi in vlaki).

Nič pa ne pišeš, kdaj ej bilo stanovanje renovirano oz.ali je prav tako potrebno obnove.
Default avatar

Hja.

Pri hiši je veliko dela, če želiš da je vse vzdrževano in urejeno. Kar nekaj pros tega časa gre na ta račun, toliko manj je potem pohajkovanja, izletov ...

Več je pospravljanja, je pa tudi več prostora, svobode, imaš vrt, igrala za otroke ...

V mestu imaš vse bližje, razne dejavnosti za otroke pa tudi zate. Ko so otroci večji, hodijo sami okrog, jih ni treba prevažat ...
Default avatar

PUMA

Jaz bi vzel hišo, vama bo na stara leta prišla še kako prav. Predvsem mir, pa lahko se zamotiš z raznoraznimi stvarmi. Vzdušje je drugačno absolutno
Default avatar

poglej še

Poglej še okolico, kot predlaga Barca.

Ne eno, ne drugo ni ok, če imaš zraven cesto prvega ali drugega reda, železnico, cerkev, gostilno, tovarno.... Pa probaj še ugotoviti, koliko je kaj tečnih sosedov. Tudi v hiši ne bo miru, če imaš zoprnega soseda, ki se rad tožari, soseda s tremi ogromnimi psi,.... V bloku pride kakšen upokojenski firbčen, napadalen čuvaj kar prav, lahko pa zavira čisto vse, kar ste se ostali soglasno dogovorili. Torej preveri tudi sosede.

Jaz se sploh ne bi odločala bajta ali stanovanje, ampak bi se odločala glede na sosede, okolico, sosede (predvsem najbližje)

Je pa seveda odvisno od tega, koliko vas take stvari motijo. Če vas nič ne motijo, potem itak stanovanje, ki je cenejše tudi glede stroškov. Če vas pa precej motijo, potem pa tam, kjer je manj motečih faktorjev.

Vzemi si čas in se tudi v nočnem času sprehodi okoli obeh, da vidiš, kako in kaj.
Default avatar

čč

Hiša. Ni toliko dela, kot eni jamrajo. 2x mesečno pokosiš travo, pa je.
Default avatar

qwertus

Na dolgi rok vsekakor hiša. Res pridejo dnevi, ko bi pasalo imeti vse pri roki vendar so to le posamezni trenutki tekom življenja. Časa imaš pa tudi pri hiši točno toliko kolikor si ga vzameš. Mora biti v nedeljo vse spucano? Če ni nujno potem bo izletov in pohajanj enako. Bi v nedeljo počivala na sončku pred hišo, otroci pa plezali po drevesih, igrali nogomet, se vozili s kolesom..... Brez težav.
Default avatar

vsekakor bajto

bosta imela do smrti kaj početi, vedno bosta vedela kam zafrčkati denar, en otrok bo lahko ostal doma in se bo skregal z drugim, od mesta sta ravno dovolj daleč, da bosta nujna vsaj dva avtomobila pri hiši.
Default avatar

si ne znam predstavljati

...da ne bi živela v hiši.
Ko greš ven, si takoj na travi, pred hišo imaš dovolj prostora za parkiranje, otroci so lahko zunaj, ti pa kuhaš...
Kupiš jim ta male metle, grablje, skupaj greste na vrt.
Tudi, ko bosta večja, bosta lahko delala okrog hiše, pridobivala delovne navade, če si pa v bloku, greš lahko samo na izlet ali na kolo...
Default avatar

A nisem fouš?

Kako pa preveriš sosede, kot predlagajo nekateri?
Default avatar

25 let v stanovanju

sedaj 20 v hiši, ni denarja, da se vrnem v večstanovanjsko hišo, kvaliteta bivanja je vsaj zame neprimerljivo višja v hiši.
Kar se pa dejavnosti otrok tiče, so pa res vse v mestu, ampak smo se starši domenili, tako da 1x na 14 dni peljem hči na trening, običajno si tako uredim, da isti teden peljem še sina in njegove frende, tako da nebenih sitnosti in blazne organizacije glede tega.
Sicer pa sodelavka, v mestu spremlja oba otroka na obšolske dejavnosti in blazno jamra glede tega.
Default avatar

ločena1

pri majhnih otrocih je ziher bolj udobna varianta stanovanje. Potem, ko so že samostojni, pa verjetno hiša. Predlagam, da si stanovanje uredite po vaših željah, če pa boste imeli še kaj ostanka, pa pojdite raje na kakšno dobro potovanje.
Sem živela s starši najprej v stanovanju, nato v hiši, kjer je imel vsak od otrok svojo sobo. Še zdaj mislim, da smo se imeli lepše (mi otroci), ko smo bili natrpani v majhnem dvosobnem stanovanju.
Sama sem ločena s tremi v trosobnem stanovanju. Vse imamo na dosegu roke in avto uporabljamo samo za izlete, ali kakšne večje nakupe. Otroci hodijo na dejavnosti, najmlajšega še jaz spremljam.
Poleti, ko nam je vroče, si zaželim biti v hiši z vrtom. Pozimi, ko je mraz in v hišah večinoma hladneje, sem vesela, da smo na toplem v stanovanju.
Default avatar

Lonajo

Vse ima svoje prednosti in slabosti in marsikaj si lahko narediš po svoje. Če si v hiši si lahko stvari urediš v danšanjem času tako da ali imaš zelooo veliko dela ali pa skoraj nič. Če radi delate potem boste v hiši imeli marsikaj za delat, če neradi delate lahko namesto drva na pečt date notri toplotno črpalko. LAhko imate zunaj vrt kar ztahteva delo, ali pa si nabavite najboljšo kosilnico in vse samo gor in do pokosite itd..... Vse se da prilagodit sebi in svojim potrebam. Vasi se dandanes tudi spreminjajo, na vasi ali pa v sosednji vasi imaš že skoraj vse kar dnevno potrebuješ. Mi živimo na vasi pa mesta sploh ne pogrešamo, saj imamo že vse pred mestom ali pa na sami vasi. V mesto kot center grem glih 2x na leto.


Kar se tiče stanovanja, sem živela v stanovanju kar nekaj ket a takrat sem bila mlada okrog 20 in mi je laufanje naokoli itak bil glavni šport. Kakor sem prihajala proti 30 letom, mi laufanje nonsto naokoli ni več ustrezalo, spet sem šla domov na vas. In če zdaj po nekaj letih razmišljam kaj bi, se v blok nikolki ne bi vrnila. Iz preprostega razloga ker ko prideš domov iz službe, si zaželiš biti zunaj, se oblečeš v trenerko in si za dve minuti že na svojem vrtu, malo prčkaš kaj, delaš, uživaš, se igraš z psom, otroci, posadiš svojo solato....Če si v bloku, prideš domov iz službe, rad bi šel ven, se sprašuješ kam bi šel, daleč ti ni za it, pristaneš pred blokom na igrišlu, gugaš svojega otroka, sediš na klopi, kaj več ti početi ni.... Za kaj bolj kvalitetnega si vezan na vikend ko je spet treba sesti v avto in se nekam odpeljat v naravo. Ker mestni park ni narava in nikoli ne bo narava. Je mestna narava z čisto drugačim funkcioniranjem kot prava narava. Če ste torej ljubitelji narave in živali potem proč od mesta.

Dejstva ki govorijo meni v pride hiše: samostojnost, delo ni nujno slabost, delo na vrtu je tudi sprostitev, lastna zelenjava in sadje, bolj odorni in zdravi otroci, več gibanja, možnost živali, pikniki, bazen, igrala, otroci se naučijo vzgoje rastlin, dela na vrtu, držati lopato v roki, basat zemljo, kar je dandanes že fenomen da otroci to znajo, manj bodo pred računalnikom, telefoni..

V prid stanovanja pa: nič ni za delat, razen pospravljanje in občasna manjša popravila (če temu sploh lahko rečemo prednost), stanovanje zakleneš in greš na hitro, lahko te ni tudi po dlje časa, mesece. To je pa tudi vse kar vidim prednosti pri stanovanju. In pa ja zelo blizu si do vsega, ampak to pomeni tudi blizu norišnice, semaforjev, križišč, ljudi, avtomobilov....

Če bi bilo stanovanje tako super, ne bi vsi stanovanji vsak vikend silili z svojimi otroki na deželo v naravo, k svojim sorodnikom, babicam in dedkom. čez teden je to seveda skrajno priročno, da greš peš v službo in v šolo po otroka, če ne moreš peš pa da prideš čez mesto ravno tako rabip 15 minut na vseh semaforjih čez center kot rabim jaz 15 minut da pridem v 15km oddaljeno vas izven mesta. Moj mož je vedno živel v bloku a odkar je na vasi se tja ne bi več vrnil, preveč rad je zunaj, preveč deloven, preveč ima hobijev da bi jih spravim v eno malo stanovanje. Pri nas je spravljanje drv težko delo ker delamo vse sami, a hkrati je tudi fajn občutek ko nekaj nardiš in fajna telovadba. Otroci sorodnikov ki živijo v blokih pa najraje pridejo na vas da vidijo živali, se znorijo, ne da gledajo en in isti park vsak dan.
Default avatar

stanovanje in vikend

Mi smo se odlocili za veliko stanovanje v urejenem mestnem naselju z odlicno infrastrukturo ter za manjsi vikend na podezelju. Denar, ki bi ga vlozili v obnovo hise vlozite v vikend.
Imamo najstnike, vsi otroci pametnih starsev, ki so se preselili iz mesta na dezelo, da bi imeli naravo in vrt, vsak vikend bivakirajo pri nas, ker iz mesta v vukohebine ne vozi javni promet, taksi predrag, vozniskih pa se nimajo...
Default avatar

hm...

ločena1 je napisal/a:
Zakaj pa bi bilo v hiši hladneje? V hiši si sam svoj gospodar in sam kuriš kolikor hočeš :-)))
Default avatar

nasprotna izkušnja

stanovanje in vikend je napisal/a:
Pri nas obratno, kljub vikendom, se za konec tedna najraje privlečejo k nam, ker imamo že zakurjeno, ni sporano.... in tudi otroci, sedaj med temi počitnicami, vse rine k nam na počitnice, če bi bil pa še sneg pa, da ne govorim, bi naša vukojebina verjetno pokala po šivih.
PS
Vsi sinovi sošolci želijo svoje zabave prirediti v naši vaški dvorani, ker je tako cull, v mestu ni tega ;)
Default avatar

poštena...

Če se hočeš odreči 10 let življenja in se potem še 20 let kregati z možem (hiša vedno uniči odnos), potem kar v hišo. Ko bo toliko zrihtana, da vam bo v užitek, bodo otroci že najstniki, pa jih boš začela taksirati.
Videno pri večini tistih, ki so si nakopali kredite in bajte. Na koncu je ona non stop s cunjo, on s kosilnico, igrala so v garažah, vrt dela sama, mladina gre po svoje...pametne cunje si ni kupila ze par let ...
Dobro razmisli. Oboje ima plus in minus.
Že pri kurjavi se zatakne. Na starost hiša trdi zgoraj nekdo. Sam še to rabiš z malo penzijo in 20/km od prvega zdravnika stran.
Default avatar

PUMA

stanovanje in vikend je napisal/a:
To ti pa ne verjamem. to si napisala sam da sebe ven vlečeš. Sigurno mulci komaj čakajo da tebe gledajo ja.
Default avatar

viš viš

poštena... je napisal/a:
Jaz pa poznam pare, ki so po preselitvi v stanovanje pričeli s kürbarijo, na koncu ločitve, deca po ulicah...nič iz njih.
poznam tudi par, ki je bajto prodal iz razlogov, ki jih ti navajaš, potem pa vse super tuper v stanovanju, dokler se nista s sosedom stepla zaradi parkinga in kletnih prostorov, sledila je selitev nazaj v hišo.
Poznam pa tudi mlajši par, ki je hiško prodal in se preselil v stanovanje, no njima pa gre, 10 let sta tam, v stanovanje hodita samo spat, imata zahtevni karieri in nič otrok.
Default avatar

Robi.....

ločena1 je napisal/a:
Hladneje je le tam, kjer šparajo ali pa zaradi lenobe raje kurijo na olje ali plin, namesto, da bi kupili drva.