Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

zamrznjena živila

Default avatar

HelenaK

Pozdravljeni,

enkrat sem že pisala, da imam sedemmesečno punčko, ki obožuje kaki (ostalega pa skoraj ne je). Zato sem kupila malo večjo količino kakija in ga (po nasvetu silvy) zamrznila. Danes pa mi je rekla patronažna sestra, da absolutno ne smem otroku dajati nobene zamrzneje hrane, da izgubi na hranilni in vitaminski/mineralni vrednosti in tudi na okusu. Sama pa imam v spominu, da sem že večkrat brala, da zamrzovanje zelo ohrani vse vitamine in minerale. Sedaj sem pa v dilemi - ali otroku dati zmrznejo sadje in zelenjavo ali ne.

Morda kdo ve, koliko se ohranjajo vitamini in minerali in ali lahko zamrznjena hrana (odtaljena, seveda!) škoduje otroku?

Helena
Helena
Default avatar

MimiNovak

Znanstveno ne vem, drugače pa sem prepričana, da otroku lahko daješ odmrznjene stvari.
Mimogrede, o patronažnih sestrah imam svoje (slabo) mnenje, četudi se trudim, da ne bi delala krivice vsem po vrsti. Prvega otroka sem rodila v decembru, kar pomeni, da so se obiski patronažne sestre pokrili z božičnimi in novoletnimi dopusti. Vsakič, res vsakič je prišla druga in vsaka, res vsaka mi je vzela list z navodili o negi otroka od prejšnje in znegirala skoraj vse, kar je prejšnja naročila. Zadnjo sem postavila pred vrata in ji rekla, naj se najprej same med sabo zmenijo, preden bodo mešale mene.
Malo zdrave pameti in zmernost pri vsem, pa bo tvoja punčka veselo in zdravo rasla (tudi ob kakšnem odmrznjenem kakiju).
Pa brez zamere, Mimi
Default avatar

silvia

Mislim, da zdaj, ko se pri nas preko cele zime dobi skoraj vso sadje in zelenjava ni potrebno zmrzovati živil, celo ne za dojenčka. Ni potrebno, da ji stalno daješ kivi, saj tudi drugo sadje vsebuje C vitamin in ostale hranljive snovi.

Zamrznjena zelenjava in sadje nikoli niso taki kot sveži, zato raje uporabljaj sveže, pa četudi samo jabolka, pomaranče ipd. LP Silvia
Default avatar

HelenaK

Gre za kaki, ne kivi. Zamrznila sem ga zato, ker je to edino, kar naša sedemmesečnica poleg hruške (pa še to samo viljamovke) je. Ničesar drugega ne mara (banana, jabolko, bučke, cvetača, krompir, korenje in še kaj smo že poskusili; citrusov pa do enega leta ne priporočajo), kaki pa z užitkom poje cel. No in to je razlog za zamrzbitev kakija, ne pa, ker se meni ne bi dalo sproti hodit v trgovino in ji pripravljati sveže obroke.

Helena
Helena
Default avatar

HelenaK

Ja, imaš prav, da še patronažne med sabo niso usklajene. Moja šefica v službi jim pravi vohunke, češ da itak nič pametnega ne povedo, samo kontrolirajo, kako imaš doma :-) No, to je bolj za hec...

Helena
Helena
Default avatar

petra

ce je kaki pravilno zamrznjen,potem ne vidim vzroka,zakaj ji ga ne bi dala. verjetno malo izgubi "na vrednosti"!? to je pa tudi vse. lp petra
Default avatar

silvia

Helena, opravičujem se, na hitro sem prebrala in slabo. Čutim pa v tvojem pisanju negodovanje do tega kar sem napisala. Nisem mislila, da se ti ne da v trgovino hodit. Nimam nič proti zmrznjenim živilom vendar vseeno mislim, da so sveža boljša, predvsem za dojenčka. Pa tudi preveč kakija ni dobro uživati, zaradi prebave. Če pa tvoja dojenčica kaki dobro prenaša ji pa kar zamrzni in se nič ne sekiraj. Pa lep pozdrav in brez zamere Silvia
Default avatar

Lidija

Kar sem dosedaj brala o hrani so vedno rekli, da zamrznjena ohrani skoro vse koristne snovi v sebi. Sedaj pa da to ni res. Ja pa kaj je potem sploh res?
Zelo rada bi odgovor kakšnega živilskega strokovnjaka.
Default avatar

HelenaK

Ja, Silvia, pri pisani besedi je to težava, da ne veš, na kakšen način je povedano in si vsak lahko razlaga po svoje. Na žalost potem pride včasih do nesporazuma. Izgleda, da sem malo preobčutljiva. Hormoni pač :-))

Lepo se imej!

Helena
Helena
Default avatar

silvia

Pri moji sestri na Primorskem rastejo kakiji, ne vem kako je letos z njimi, če so še ti jih lahko pošljem, samo povedati moraš od kje si. Pa želim tvoji punčici veliko sreče in zdravja z mamico, ki tako skrbi za njo. LP Silvia
Default avatar

HelenaK

Silvia, res hvala za ponudbo, vendar smo ravno v soboto nabavili 5 kg kakijev in jih imamo sedaj do naslednje kakijevske sezone.
In hvala za lepe želje!

Helena
Helena

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood