Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek božična večerja

božična večerja

Na božični večer sva s fantom povabila njegove starše. Do zdaj smo se videli 2x. Rada bi pripravila nekaj posebnega. Mi lahko malo svetujete. Rada bi kakšen preverjen recept. Sicer zelo rada kuham in poskušam nove jedi. Ampak bi se res rada izkazala pred fantovimi starši.

Dejte no komplicirat, pobirate bedarije z ameriških pocukranih filmov. Zakaj sami sebi z izpiranjem glave delate iz življenja bedasto floskulo, ki ne vodi nikamor.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Mater si težek, že pred sedmo najedaš v svojem brezplodnem slogu , gobcaš zato, da nič ne poveš. Umir se malo in nazaj zaspi, al pa pojdi na frišen luft, svoje umotvore pa vsaj kdaj prihrani zase.

Avtorica, pozanimaj se, katero vrsto hrane imata starša rada, potem pa ustvarjaj v tisti smeri. Lahko skuhaš še bolje, pa ne bo fajn, če tega ne jesta. Saj razumeš, nekomu, ki ne je morskih sadežev, vrhunska plošča rib, školjk in rakov prinese samo nelagodje. Prav zato je težko svetovati.
Če sta čisto klasična podeželska človeka, bo čisto v redu pečena sveža svinjska ali telečja krača, kakšna dva dneva prej marinirana, da je mehka kot puter, zraven pa krompir v kosih, zabeljen z ocvirki, ter tenstano kislo zelje. In sladica, ki jo najbolje narediš.
Če se gresta “zdravo” življenje, pa to ne bo optimalen izbor:-)

nova
Uredništvo priporoča

Fant pravi, da jesta vse. Ampak, da nista neka ljubitelja morkih jedi. Baje fantova mama obozuje sv.ribico in različne mesne rulade. Tako da sem razmišljala da bi nekaj v tej smeri. Hvala

Če se prav spomnim sem naredila krvavice in zelje. Nihče se ni pritoževal.

________ Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo.

Mater si težek, že pred sedmo najedaš v svojem brezplodnem slogu , gobcaš zato, da nič ne poveš. Umir se malo in nazaj zaspi, al pa pojdi na frišen luft, svoje umotvore pa vsaj kdaj prihrani zase.

Avtorica, pozanimaj se, katero vrsto hrane imata starša rada, potem pa ustvarjaj v tisti smeri. Lahko skuhaš še bolje, pa ne bo fajn, če tega ne jesta. Saj razumeš, nekomu, ki ne je morskih sadežev, vrhunska plošča rib, školjk in rakov prinese samo nelagodje. Prav zato je težko svetovati.
Če sta čisto klasična podeželska človeka, bo čisto v redu pečena sveža svinjska ali telečja krača, kakšna dva dneva prej marinirana, da je mehka kot puter, zraven pa krompir v kosih, zabeljen z ocvirki, ter tenstano kislo zelje. In sladica, ki jo najbolje narediš.
Če se gresta “zdravo” življenje, pa to ne bo optimalen izbor:-)[/quote]

Pa če je skrajno neumno kaj bi drugega izvedela kot resnico??? Zna kuhat, pa postavlja celi Sloveniji vprašanje, kaj naj skuha morebitnemu tastu in tašči za božično večerjo, da bo izgledalo kot v filmu.

Nič naj ne skuha, nič, živi naj in raje tisti čas usmeri v kaj lepega namesto kuhanja.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Tako se dela, po domače in pošteno, ne pa nekaj posebnega, naložit mizo kot v filmu, porabit za to goro denarja, vsaj teden dela, potem se bodo pa čez dve leti zmerjali po sodišču in obkladali katera je večja pras.ca in pra.c :-))

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Ampak mene bi najbolj razveselila, ce bi videla, da tudi moj sin kuha.
Jedla bi pa najraje dunajski zrezek, prazen krompir, veliko skledo solate in jabolcni zavitek. Brez juhe.

Ce ima modri val prav, da se zgledujes po ameriskih filmih, je pa tu nekaj prelogov direkt iz ameriskih knjig.

Chilly Vichyssoise with Cheese
(2 zl masla
2 majhna pora
4 krompirji
0,5 litrakurje juhe
90 g crem cheese, narezan v centimeterske kocke
0,5 litra mleka
2,5 dl smetane
sol, poper
Na juho potresi drobnjak ali zelisca, lahko uzitno cvetje, ce ga imas

Roast Turkey with Nutty Stuffing

Puran 6,75kg
60 ml masla
1/2 zlicke zajblja
1/2 zlicke rozmarina
sol in poper

Stuffing
200 g masla
0,5 litra nasekljane zelene
0,5 litra nasekljane cebule
2 cesna (ne celi cebuli)
1 jabolko, narezano na drobne kocke
4 zlicke zajblja
1 zlicka popra
1 zlicka rozmarna
1 zlicka soli
100 g na drobno narezane sunke
ali prsuta
3,5 litra ali malo vec na kocke narezanega kruha (crnega)
2,5 dl nasekljanega petersilja
200 g pecans/ orehov, poprazenih in nasekljanih

Za zalivanje

1,2 litra kurje juhe ali vode
3,5 dl vode
1 nasekljana cebula
1 na rezine narezan koren
1 dl na kocke narezane zelene

Omaka 0,5 dl moke
0,5 l sherryja (ni nujno0
sol in poper

Zraven brusnicna omaka

Pecena cebila
8 cebul
1 zlica masla
1 zlicka sladkorja
1 zlicka balzamicnega kisa
1 zlicka olivnega olja
0,5 dl vode
1 zlicka majarona
sol, poper
Pokrij s folijo, peci 30 minut, obrni cebulo in peci se 45 minut pri 180 st in vmes se enkrat obrni
Potresi z rezinami paprike

Brsticni ohrovt s kostanjem

3/ kg brsticnega ohrovta
50ml maslaa
16 kostanjev, olupljenih in skuhanih
muskatni orescek, sol, poper
Zarezi kriz v brsticni ohrovt in ga z malo limonine lupine kuhaj 5-7 minut. stresi na kroznik.
popeci kostanj na maslu, da je zlato rumen, prilozi brsticni ohrovt, zacimbe. Pokrij, kuhaj se 3 minute.
Zraven si zaigraj “Chestnuts Roasting on an Open Fire”.

Cintreau Cranberry Crepes – Palacinke z brusnicami
Za 16 palacink
0,5 litra brusnic
sladkor po okusu
1 dl vode
2 zlici pomarancnega likerja
1 zlica pomarancne nastrgane lupine

Zraven pa jajcna krema (Custard) iz
250 ml smetane
50ml sladkorja
4 rumenjake, dobro umesane
zlicka vanilije ali pomarancnega likerja
stepena smetana za cez palacinke
Palacinke potresi z brusnicami in smetano.

Pa fruit cake je obvezen za bozic.

Dvakrat ste se videli in se moraš izkazat? Zakaj? Da boš njegovi mamici dokazala, da ne bo lačen pri tebi?

Evo tukile imaš že nekaj, če češ komplicirat:
http://govori.se/zanimivosti/16-receptov-za-svecano-bozicno-vecerjo/

Pri meni bo pa ena pečenka iz pečice, krompir, al pomfri al tenstan, mal zelenjave na drobtinah in dve sorte solati. Za sladico pa potica.

Kako si pa vešča v kuhinji za šporgertom??

Lahko da mam za tebe recept, samo je malo zakompliciran in ni enostaven za izvozit…..

Jaz boma dal pa kar na MON oglas, katera mi je pripravljena skuhat božično večerjo, takart papermejdun ne mislim kuhat, če rečejo da je praznik, pa naj bo praznik :-))))

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Moj nasvet je pa tak, ne “tekmuj” s taščo na njenem področju. Če blesti pri svinjski ribici in mesnih ruladah, jo boš težko impresionirala. Razen, če si pri svojih letih res že zelo dobra kuharica (jaz recimo nisem bila na začetku 🙂 ), ker ima le precej več kilometrine.

Skuhaj nekaj, kar ti dobro pripraviš. Ni treba it v neko grozno eksotiko, ampak drži se svojega repertoarja in receptov, ki si jih ti že preizkusila. Božična večerja za fantove starše res ni primeren čas za eksperimentiranje, tudi če je recept že tisoč drugih ljudi preizkusilo.

Pa pripravi nekaj takšnega, da bo že vnaprej skoraj končano, ali da se bo bolj samo kuhalo, ne da boš ti do zadnjega momenta vsa živčna za štedilnikom, medtem ko bodo ostali že aperitiv pili.

No, pa se enkrat strinjam s tabo.
V krscanski tradiciji je bozicni vecer strogi post. Zgodaj zjutraj v cerkev in potem domov na bogat bozicni zajtrk.

Avtorica, za posebne priloznosti nikoli ne kuham nekaj, kar nisem kuhala ze kdaj prej!

Samo ne kompliciraj preko svojih zmožnost in znanja. Poišči recept za bučno juho (ki je res preprosta), za glavno jed pa štefani pečenko in pražen krompir. Pa kakšno dušeno zelenjavo -lahko čisto preprosta grah iz zmrzovalnika in sveže korenje -podušiš in zabeliš z maslom. Mešana solata, za sladico pa kak malo bolji sladoled, poglej še, kako se pripravi vrč preliv iz gozdnih sadežev ali višenj. Nič posebno fancy, a dobro in predvsem obvladljivo.

Te zadeve so očitno precej lokalno pogojene, ker izhajam iz dokaj verne družine, pa nikoli nismo imeli takšne tradicije. Niti posta, niti zgodnje jutranje maše, niti bogatega zajtrka.

Na sveti večer smo imeli vedno obilno večerjo (pečenka, klobase ali kaj podobnega), potem pa k polnočnici.

No, pa se enkrat strinjam s tabo.
V krscanski tradiciji je bozicni vecer strogi post. Zgodaj zjutraj v cerkev in potem domov na bogat bozicni zajtrk.

Avtorica, za posebne priloznosti nikoli ne kuham nekaj, kar nisem kuhala ze kdaj prej![/quote]

Po predkrščanski tradiciji se pa kuri ognje in je in tako pomaga soncu, da premaga temo.

Avtorica. Poslušaj gospo, ki jo citiram in skuhaj nekaj, kar že obvladaš. že tako boš imela dovolj stresa, nobene potrebe, da si ga še dodatno nalagaš s tem, da kuhaš nove stvari.

Drugače pa: svinjska ribica s skorjico: mesno nasoliš in popečeš z vseh strani, potem ji pa narediš skorjico – zmešaš kremni sir (recimo Philadelphio) in različna zelišča in sončniča semena in s tem premažeš. Ali pa sir+pesto+pinjole. ali pa sir+posušeni paradižniki. In potem pečeš v pečici, dokler se skorjica lepo ne zapeče. lepo zgleda, težko sfališ, pa še kar nobel se sliši :).

Te zadeve so očitno precej lokalno pogojene, ker izhajam iz dokaj verne družine, pa nikoli nismo imeli takšne tradicije. Niti posta, niti zgodnje jutranje maše, niti bogatega zajtrka.

Na sveti večer smo imeli vedno obilno večerjo (pečenka, klobase ali kaj podobnega), potem pa k polnočnici.[/quote]

saj to tud men ne gre v plajbo, če greš k polnočnicam pač prazna vreča ne stoji pokonc :-)) in pol če na poti od polnočnic malo zazebe in po stari kmečki tradiciji kateri pomagaš na prvi senik ali kozolc, da se ogreje, greš že lahko nazaj k jutranji maši….

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

In zakaj tako bogate kuhane večerje? To imajo samo v Ameriki, kjer cele dneve delajo in je na dan en topel obrok, pa še to običajno ne – v filmih.
Če imaš tisti dan dobro kosilo, kaj je treba potem še kuhati večerjo??? In naslednji dan zopet božično kosilo???
Mi imamo vedno kakšnega tatarca, sardele v marinadi, ali kakšno podobno hladno jed.
Pomembno je druženje, ne pa tekanje iz kuhinje do mize.

Te zadeve so očitno precej lokalno pogojene, ker izhajam iz dokaj verne družine, pa nikoli nismo imeli takšne tradicije. Niti posta, niti zgodnje jutranje maše, niti bogatega zajtrka.

Na sveti večer smo imeli vedno obilno večerjo (pečenka, klobase ali kaj podobnega), potem pa k polnočnici.[/quote]

Tudi pri nas.
Božična večerja, fruštek je bil pa za veliko noč.

Te zadeve so očitno precej lokalno pogojene, ker izhajam iz dokaj verne družine, pa nikoli nismo imeli takšne tradicije. Niti posta, niti zgodnje jutranje maše, niti bogatega zajtrka.

Na sveti večer smo imeli vedno obilno večerjo (pečenka, klobase ali kaj podobnega), potem pa k polnočnici.[/quote]

Enako mi, dobra večerja, krašenje drevesa in potem k polnočnici.

Post, zjutraj v cerkev in potem bogat zajtrk pa je bil za Veliko noč.

Zdaj ne praznujemo, drevesce sicer iz navade še vedno postavljamo 24.12. popoldan/zvečer in to je to. Tudi darila pri nas nosi Dedek Mraz.

Eh, zakaj gor, zakaj dol! V vsaki hiši je tradicija malo drugačna in tukaj ne gre toliko za božični običaj, kot za druženje in spoznavanje s starši, pa se pač izrabi praznična prilika! Stavim glavo, da se vas večina dela finih zdaj, ko ste spoznavanje s svojimi tasti in taščami že dali skozi pa ste tudi malo pozabili, da to ni bilo ravno kot spoznat ena dva kar tako!
Jaz bi postregla kak frizz aperitiv za začetek, naredila bi tatarski biftek in opečene kruhke (ne pozabi na maslo sobne temperature). Potem pa še en ne preveč močen obrok in solato ter sladico.
Solato naredi iz več vrst listnate solate, nareži notri redkvice in na palčke narezano korenje. Sama zamešaj dressing (olivno olje, žlica limoninega soka, balzamični kis, začimbe za solato). V pečici lahko narediš piščanca s krompirjem ali telečjo pečenko. Ne nadevaj nabitih krožnikov. Skuhaj kavico, postrezi sladko vino in sladico. Pri nas na Obali opažam, da za sladico običajno jemo pandoro ali panettone, torej neko preprosto sladico. Če tega ne najdeš v vaših trgovinah, naredi običajen šarkelj. Manj je več. Naj bo malo in dobro.

No, pa se enkrat strinjam s tabo.
V krscanski tradiciji je bozicni vecer strogi post. Zgodaj zjutraj v cerkev in potem domov na bogat bozicni zajtrk.

Avtorica, za posebne priloznosti nikoli ne kuham nekaj, kar nisem kuhala ze kdaj prej![/quote]

Po predkrščanski tradiciji se pa kuri ognje in je in tako pomaga soncu, da premaga temo.

Avtorica. Poslušaj gospo, ki jo citiram in skuhaj nekaj, kar že obvladaš. že tako boš imela dovolj stresa, nobene potrebe, da si ga še dodatno nalagaš s tem, da kuhaš nove stvari.

Drugače pa: svinjska ribica s skorjico: mesno nasoliš in popečeš z vseh strani, potem ji pa narediš skorjico – zmešaš kremni sir (recimo Philadelphio) in različna zelišča in sončniča semena in s tem premažeš. Ali pa sir+pesto+pinjole. ali pa sir+posušeni paradižniki. In potem pečeš v pečici, dokler se skorjica lepo ne zapeče. lepo zgleda, težko sfališ, pa še kar nobel se sliši :).[/quote]

jp, tudi ogenj se kuri

Te zadeve so očitno precej lokalno pogojene, ker izhajam iz dokaj verne družine, pa nikoli nismo imeli takšne tradicije. Niti posta, niti zgodnje jutranje maše, niti bogatega zajtrka.

Na sveti večer smo imeli vedno obilno večerjo (pečenka, klobase ali kaj podobnega), potem pa k polnočnici.[/quote]

saj to tud men ne gre v plajbo, če greš k polnočnicam pač prazna vreča ne stoji pokonc :-)) in pol če na poti od polnočnic malo zazebe in po stari kmečki tradiciji kateri pomagaš na prvi senik ali kozolc, da se ogreje, greš že lahko nazaj k jutranji maši….[/quote]

Poanta je v tem, da se pred velikim cerkvenim praznikom postis, da se telo in um ukvarjata z duhom, ne s hrano. Predvecer bozica je zadnji dan posta in je strogi post, tudi ribe se ne jedo na ta dan. Zivi se v pricakovanju rojstva bozjega sina in hrana je motec element v tem duhovnem pricakovanju.
V cerkev se gre opolnoci ali v nocnih urah in temu sledi potem pojedina in slavljenje rojstva Jezusa.

Bozic je rojstvo Jezusa in namenjen je praznovanju, ljudje praznovanja pospremimo z obilo hrane in pijace, ampak kako ces zvecer praznovat nekaj, kar se sploh se ni zgodilo? Praznujes valjda potem, ko se zgodi in to je dejansko po polnoci.

Nisem verna, sem imela pa obdobje, ko so me zanimale te stvari, kako se povezujejo in kaj naj bi kaj pomenilo, pa sem malo brala v tistem casu.
Pri nas bodo na predbozicni vecer na jedilniku filmi 😉

saj to tud men ne gre v plajbo, če greš k polnočnicam pač prazna vreča ne stoji pokonc :-)) in pol če na poti od polnočnic malo zazebe in po stari kmečki tradiciji kateri pomagaš na prvi senik ali kozolc, da se ogreje, greš že lahko nazaj k jutranji maši….[/quote]

Poanta je v tem, da se pred velikim cerkvenim praznikom postis, da se telo in um ukvarjata z duhom, ne s hrano. Predvecer bozica je zadnji dan posta in je strogi post, tudi ribe se ne jedo na ta dan. Zivi se v pricakovanju rojstva bozjega sina in hrana je motec element v tem duhovnem pricakovanju.
V cerkev se gre opolnoci ali v nocnih urah in temu sledi potem pojedina in slavljenje rojstva Jezusa.

Bozic je rojstvo Jezusa in namenjen je praznovanju, ljudje praznovanja pospremimo z obilo hrane in pijace, ampak kako ces zvecer praznovat nekaj, kar se sploh se ni zgodilo? Praznujes valjda potem, ko se zgodi in to je dejansko po polnoci.

Nisem verna, sem imela pa obdobje, ko so me zanimale te stvari, kako se povezujejo in kaj naj bi kaj pomenilo, pa sem malo brala v tistem casu.
Pri nas bodo na predbozicni vecer na jedilniku filmi ;-)[/quote]

vem za tole s postom pred božičem, ampak to je tako ortodoksna zadeva, da je niso prakticirali niti moji stari starši, ki so odraščali tam, takoj po prvi svetovni vojni.
že za njih je bil post samo pepelnica in veliki petek, sveti večer pa ne več.
verjetno zato, ker je to čas kolin, pa ni bilo krize za meso. 🙂
do pomladi ga je pa že zmanjkalo.

New Report

Close