Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

kako se znebiti uši

Default avatar

grrrr

Evo, ze drugic ima hci usi. Jebela, kako se jih znebiti oz. jih sploh ne dobiti?
Lase smo umivali s paranitom (3 ponovitve), precesavali z tistim glavnikom, precesavali dodatno z elektricnim glavnikom, preprali, presesali, prespricali vse kar se ne da oprat z biokilom. Z glave rocno stiskali in pobirali gnide. Ko sem bila prepricana da je konec smo lase spricali s paranit sprejem proti usem .
Glej ga zlomka, vceraj za foro pravim, daj da ti pogledam glavo in..... us...velikanka.. Pravi da jo nic ne srbi. Ponovila sm vajo s samponom, glavnikom in pregledala glavo, vendar razen tiste @/^@!/$# ni bilo nic vec. Se gnide nisem odkrila. Imamo spet usi? Ali pac je samo ena zalutala? Sem spet vse oprala in.. saj veste kaj sledi, dela za par ur.

Se sploh da odvrniti to golazen od glav? Je kaksen domac recept za pobijanje te golazni (razen petroleja-to ne bom ker so meni pozgali pol glave)? Karkoli?
Default avatar

QBR

Preverite še okolje, v katerem se hči zadržuje. Običajno pridejo od nekoga drugega.
______________________
Default avatar

hm,

in na nekoga drugega...
Default avatar

MAMA AMMA

ja, v vrtcu pa v šoli jih gojijo :):). Če hodi tja, tam sporoči, da so se pojavile uši, da bodo tudi drugi starši pozorni na svoje otroke.
Default avatar

jagd

koliko pa je hci stara? Jaz morem potrkat jih se pri treh otrocih nismo imeli.
Default avatar

QBR

jagd je napisal/a:
koliko pa je hci stara? Jaz morem potrkat jih se pri treh otrocih nismo imeli.
Z uškami je tako kot s komarji in klopi. Določenih oseb se ti zajedavci v loku izogibajo in jih ne bodo nikoli dobili. Nasprotno pa drugi pokasirajo vse, kar se nahaja v radiusu par sto metrov.
Zakaj pa je temu tako, pa ne vem.
______________________
Default avatar

grrrr

Sem sporocila v solo, hja, vedo da imajo usi in ukrep...so povedali ucencem. Hci je stara 10 let in do letos smo jo zvozilu brez nadloge. Letos pa,...porka kaj pa vem kaj je to. Sm jezna da bi jo najraja na nulo obrila, pa vem da otrok ni nic kriv za to.
Zato pa iscem kaksen preverjen domac recept, ker uske so drag sport :(
Default avatar

prenašalci

Izvir je drugje, v vrtcu/šoli in pač tvoja hči se naleze. In se bo spet, dokler ne bodo sanirane čisto vse zakužene glave. Jaz, pa čeprav boste skakakli v luft i kritizirali in obsojali, se držim starega recepta, ki sicer smrdi, je pa poceni in 100% učinkovit. Mešanica petroleja in olja (50/50), 40 minut ... uniči uši in gnide, ni potrebe po nobenem izčesavanju, počasi se kar raztopijo. Še nikoli ni bilo treba ponovit terapije. Tudi ne sesam, perem (razen vzglavnike preoblečem in za 14 dni sem plišaste igrače umaknila v drug prostor) in zganjam podobne scene (ker vse je natega na kvadrat). Gnida z glave ne more, uš pa nobenega interesa nima in bi šla dol na neko tkanino. Zakaj že?
Default avatar

QBR

vpraš je napisal/a:
Lasišče pošpricaj z biokill-om. http://www.ilirija.si/sl/biokill/biokill-universal in operi glavo kot običajno.
S tem se ni za hecat. Lahko ti še nasede.
Sicer pa poznam tipa, ki je fasal picajzeljne in si je celo dozo spreja proti muham spustil v gate. Nazadnje je pa vseeno šel v lekarno po DDT.
______________________
Default avatar

miss

V lekarni kupi šampon za uši, najdražji, mislim, da je francoski. Edino to nam je pomagalo takoj uničiti vse uši. Poceni šamponi so pa ena figa,
Default avatar

amebba

Vezami večjo skodelico, vanjo vlij olivno olje, eterično olje sivke (kar nekaj kapljic), še malo eteričnega olja kakšnih citronov, če imaš, vlij še malo šampona in premešaj. Dobiš kot eno tako emulzijo, ene 2 dc vsega skupaj je dost, in to daj na lase. Zavij s kakšno plastično vrečko in pusti npr. celo popopldne, ali čez noč na glavi. Lepo speri pod vodo, izčesavanja ne rabiš, ker so lase fajn naoljeni in gladki. Lasje bodo lepo negovani, lepo dišeči, gladki in vse uši bodo pocrkale, gnide se bodo pa zadušile v olju. To sem jaz na sebi preizkusila in je zaleglo. Pa imam goste, dolge, skodrane lase. Če nimaš olivnega olja, bo tudi kakšno drugo dobro.
Default avatar

Tisa_R

Kako se znebiti uši, ne vem - vam bo povedal kdo drug.
Da jih vaša hči ne bi ponovno dobila, ji vsako jutro z lakom za lase (močnim) našpricajte lasišče. V šolo naj hodi s spetimi lasmi.
Default avatar

na moderno frizuro ne grejo

Lase pobarvano z modrim ekstra blanžem in 11% razvijalcem, potem pa še polakiramo z ultra strong lakom in nobena uš se nam ne bo več približala, če imamo pa gnide bodo pa s tekom barvanja vse crknile.
Default avatar

taft 5

Če se našpricaš s taft 5 se ti vse uši izognejo (tudi podgane, ščurki in ostala golazen), drugače pa gredo še na 3cm dolge lase.
Default avatar

Zmagali smo

Kaksna 2 meseca nazaj sem dozivela sok. Starejsa hcerka, ki hodi v drugi razred in ima ornk kosate dolge lase, se je zacela ornk praskat. Nasla sem 4 uske in polno gnid. Sodelavka je predlagala Parasidose, gel, ki se pusti (pol ure) na laseh. To sem dala na glavo njej, sebi in mlajsemu bratcu (pri meni in pri sinu smo tudi nasli par gnid), sestrici pa takrat se ne. Posesali smo vse in zamenjali posteljnino. Kaj vec pa nismo naredili. Ko sem ji parasidose sprala, sem videla, da je se nekaj gnid. Ker pa je navodilo, da ponovis s parasidose sele cez nekaj dni, smo tako pustili. Cez par dni sem opazila, da so te preostale gnide propadle, potemnele... In sploh nismo ponovili z gelom. In to je bilo to. Nismo jih vec dobili od takrat.
Default avatar

Takole

punca, samo lase umivat s tistimi šamponi nikakor ni dovolj!
Bo treba pošteno pljuniti v roke in zavihati rokave!
Postopek je isti kot pri zatiranju trdovratnih podančic( to so črviči, trdoživi do amena).
Vsak dan sesat.
Obrisat površine.
Zrašit.
Imeti dvignjene rolete.
Posteljnino menjat na 3-4 dni.
Oprat vse igrače.
Oprat vse povštre, deke.. itd.
Pereš na minimalno 60 stopinj.
Gnide( jajčeca uši) so ravno toliko odporne kot jajčeca podančic.

Zakaj misliš, da se uši in podančice vedno ponavljajo? Jaz dobim kar izpuščaje, ko po šoli visijo listi - spet imamo uši! Jat temu pravim bolezen lenih mam, ker dejansko ne jemljejo resno tole potrebno pucanje pri okužbi. Podančice so pa bolezen umazanih rok.
Default avatar

Takole

prenašalci je napisal/a:
. Tudi ne sesam, perem (razen vzglavnike preoblečem in za 14 dni sem plišaste igrače umaknila v drug prostor) in zganjam podobne scene (ker vse je natega na kvadrat). Gnida z glave ne more, uš pa nobenega interesa nima in bi šla dol na neko tkanino. Zakaj že?
Gnida pade dol z glave na povšter, na igrače, na odeje... Ni nateg na kvadrat, kot ti pišeš( očitno sodiš med lene mame, ki se jim ne da pucat). In ker je gnida trdoživa, se bo tam lepo razvila v uško in skočila na glavo.. in se bo krog ponovil. Ne jaz ne moj otrok nikoli nisva imela uši. Ampak tista obvestila v šoli so gor vsak mesec. No, kaj misliš zakaj?? Ker so gnide preživele in se razvile in ponovno napadle.
Ma dajte ženske že malo pazit na higieno!
Zakaj mora biti vsa šola ogrožena zaradi nekaj( in to večinoma vedno istih) ljudi?? Nekaj ne štima, kajne...
In vsa ta navodila niso zrasla iz praznega niča ampak je to edina stvar, ki jih lahko zatre. Tako uši kot podančice. Ampak se jih ne bomo znebili, ker so ljudje preleni še za umivanje rok, kaj šele za pucanje, ko pride do dotične okužbe. Itak, kaj pa..
Default avatar

grrrr

Punce/fantje hvala za nasvete. Sej znebiti usi se ni lahko, se tezje se mi zdi preprecit da ne pridejo nazaj. Bom pac se enkrat imela vojno s to golaznijo.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic