Starševski čvek

ščepec soli izboljša sladke stvari?

Default avatar
zdravo,

včeraj sem gledala Moderno družino in je Gloria odkrila, kako ščepec soli poudari okus kakava. :-)
v glavnem, mi je dalo idejo, da bi poskusila.
v maso/testo za razna peciva že od nekdaj dajem sol, to mi je poznano.
nisem pa še poskusila s pripravljenimi jedmi oz. napitki. npr. kakav, celo kava. baje sol izniči grenkobo oz. naše brbončice najbolj fino delujejo, ko naletijo na kontrast okusov, torej sladko+slano.
uporabljate sol? katere okuse ste na ta način že izboljšali? predlogi?
seveda govorimo o ščepcu soli. enkrat sem po nesreči namesto žlice sladkorja v kavo dobila žlico soli in jasno ni bilo dobro. :-)
Default avatar
Jaz od sladkih reči solim samo maso za palačinke...je pa zanimiva ideja, po moje je dobro. Zato včasih paše čips s čokoladno torto v usta basat :)))))
Default avatar
Gloria. je napisal/a:
To je vedela že stara mama in jena stara mama tudi!
Default avatar
No pri kakavu ne izobljša sladkosti ampak grenkobo :) Kakav namreč ni sladek.
Sicer pa sol pri čisto vseh okusih poudari okus zato se uporablja praktično vsepovsod. Pri sladicah, pri grenkih jedeh, pri pekočih jedeh itn. Ker sol sama po sebi ni ravno zdrava velja to početi z veliko mero zmernosti. Jaz jo uporabim pri recimo figah, ki so presladke, kadar želim omiliti nekaj pregrenkega ipd. Sol recimo grenkobi da pikico sladkosti.
Default avatar
Jaz uporabljam. Najbolj ljudje opazijo pri stepeni smetani.
Default avatar
No, cisto po pravici, ni mi se prislo na misel, da bi dala sol v marmelado ali kompot. V kavo ali caj mi ne pase. Dam pa par zrnc soli v vsako testo.
Default avatar
savrinka je napisal/a:
Če baše NIMA pojma kakšne začimbe se poudarjajo in kakšne "skregajo", še ne pomeni, da je pametno!
Grenkoba in "cukr" ne gresta skupaj!
Default avatar
Sol je ena tistih prikritih snovi ki se nam zdijo fajn, v resnici pa nam prevelika količina močno močno škodi. Na dan moderen človek prejme v telo toliko soli, kolikor bi je normalno rabil za cel teden. Sedaj jo pa še tam mečite, kjer je to res najmanj potrebno in zastrupljajte svoje otroke. Naj postanejo sužnji farmacevtskih mogotcev, ki jim bodo za masten denar lajšali tegobe, ki ste jim jih vi po nemarnem povzročili.
Default avatar
Ne trapajte je napisal/a:
O soli in količini seveda nimaš pojma, ampak pametuješ pa 100/uro!
Default avatar
Po tem principu delajo McDs in podobni, pa npr. kečap je narejen na to foro. al je to dobr (=zdravo za človeka al ne, pa mislim, da je jasno.
Default avatar
Ne trapajte je napisal/a:
Daj, ne panicari tam, kjer ni treba. Eno je, ce se bases s cipsom, klobasami, pastetami dan za dnem. Drugo pa je gram soli v pecivu za 10 oseb.

Bi si celo upala trditi, da tisti, ki poznajo kuharske finese kot je sol v sladkih jedeh, na splosno pojedo dosti manj soli kot kdo drugi. Ze zato, ker znajo kuhat in se ne rabijo prehranjevati z industrijskim poflom.
Default avatar
Ja, in deluje tudi obratno, ko scepec sladkorja "nevtralizira" kislost paradiznikov v bolonjski omaki, naprimer.
Default avatar
Naši predniki iz pradavnine so povprečno dnevno použili okoli 0,25 grama soli dnevno, v današnjem času pa računamo da odrasel človek potrebuje med 0,5 in 1,4 grama soli dnevno. V primeru težjega dela (potenje) se ta minimum počasi dviguje. V nekaterih zelo razvitih državah (Švica recimo) ljudje použijejo po 6 gramov soli dnevno. V Sloveniji nekaj čez 12 gramov po osebi. Kar je 24x več od minimuma, oziroma 100% več od Švice.

Vajino neznanje me ne zanima. Lahko pa citiram osnovne podatke iz diplome, zbrane iz mnogih strokovnih referenc. Kot zanimivost lahko povem, da je povečan vnos soli (kar v Sloveniji definitivno je) poleg mnogih stranskih učinkov na bolezenska stanja (krvni obtok, ledvica, rak, sladkorna bolezen) tudi izdaten povzročitelj debelosti. A vama je pa soseda, ki se zastopi v vse, povedala morda drugače?
Default avatar
Ne trapajte je napisal/a:
Če daš ti v čokoladno pecivo ščepec soli, sta pri tem še vedno veliko večji problem vsa maščoba in sladkor, ki jih bo otrok pojedel, ne pa tisti ščepec soli na cel pekač. Če že govoriš o zastrupljanju, no. Hočem reči, da ni problem ščepec soli, ki pecivo res zelo izboljša, ampak preostala prehrana. Zato je res absurdno ljudi strašiti glede takšnih majhnih količin, glavni problem pa prezreti.
Default avatar
Tocno o tem govorim. Ce peces kruh doma, gre 7 g soli na kilo in ne 20g kot v trgovinskem kruhu. Ce delas namaze iz zelenjave ali skute, je soli not dobesedno "za zdravilo" - za razliko od kupljenih pastet. Ce skuhas juho iz brokolija namesto iz vrecke... itd. Skratka, pridobis si toliko razlike, da je s soljenjem peciva celo zivljenje ne porabis. Sploh, ker gre pri tem za res minimalne kolicine.

Ja, res je. Sladkor nevtralizira (pre)kisel okus. Zato se dodaja tudi kisu za vlaganje, ki mora biti precej mocen, da konzervira.
Ampak mone so tudi iz tega naredile cirkus. In kaj je posledica? Najdes en kup v kisu vlozenih zadev, ki vsebujejo aspartam - da ne bi kake mone vzelo zaradi par zrnc cukra v kozarcu murk.
Default avatar
Jaz jo redno že vsaj deset let dajem v marmelado, ker je potrebno veliko manj sladkorja. Pa v pisker marmelade dam še majhno žličko kokosove maščobe. Bistveno izboljšanje okusa in teksture.
Default avatar
Že vidim, da se bo zaradi nerazgledanih MON slovenska potrošnja soli v primerjavi z razvito evropo, vsaj potrojila. Vsi zamaščeni, s crknjenimi ledvicami, možgansko kapjo in sladkorno. Kjer smo (le zakaj že?) spet v samem evropskem vrhu. Vi že veste, kaj je prav. Ampak kaj ko je vaša hrana ki jo kuhate tako zanič, da jo le sol lahko za silo reši. Pridružite vaše otroke hordi zašpehanih in od zdravil odvisnih američanov, katerim fastfood verige šopajo v hrano dodatno sol. Tako strašansko veliko imate za povedati o zdravi prehrani in superživilih, sedaj boste pa še v marmelade in kompote šopale sol.
Default avatar
Obup na kvadrat je napisal/a:
Če si ti predebel, z zvišanim pritiskom in diabetesom, in za to kriviš vse, ki so ti kdajkoli dali kaj za pojest, se spravi še do psihiatra.

80% ljudi lahko poje toliko soli, kolikor hoče, pa jo bodo samo polulali; 20% bo odgovorilo z zadrževanjem vode in povišanim pritiskom, najprej začasno, potem trajno. Ampak to ne pove NIČ o tem, da majhna količina soli v sladkih stvareh zares izboljša okus, zlasti pa ne o tem, da doma pripravljene sladice NIKOLI ne bodo vsebovale toliko soli, kot jo vsebujejo industrijske.
Default avatar
Kaj vse grata iz enega nedolžnega vprašanja. Ne morš verjet.