Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Pogrevanje hrane - kaj se ne sme?

Default avatar

gurman

v mikrovalovki je podobno, kot bi hrano "švasal" in res je, da se segrevajo molekule vode-te molekule dobesedno raznese in je meso kot žagovina...
Default avatar

Modra

Gurman, prav imaš - v mikrovalovki se molekule hrane poškodujejo in deformirajo, posledica pa je mutacija naših celic, ko tako hrano zaužijemo.

lp
Modra
Default avatar

MAJDA

Ravno včeraj sem v Vivi prebrala en članek o tem, kje se zgubi največ vitaminov in mineralov pri pripravi se mi zdi, da brokolija. Torej, največ se zgubi v mikrovalovkah, najmanj pa pod kuhanjem pod paro. Tako da.....Jz mikrovalovke nimam in tud nimam želje po tem, da bi jo imela, raje hrano pogrejem tako da dobro prevre, meso pa imam raje mrzlo, kot da bi ga grela...Tole je zelo zanimiva tema, ker se tud sama sprašujem ali je pregrevanje hrane škodljivo ali ne, ampak še nisem zasledila ali res škoduje ali ne, ker vsak se drži neke svoje teorije, tko da...pitaj boga kaj je res in kaj ne.
Default avatar

petra

pri nas v glavnem ne pregrevamo stvari. izjeme so sarma,golaz/mesni/,kislo zelje...juho pa za en dan spravim v hladilnik.
mikrovalovke nimamo in si je nihce ne zeli. zdi se mi,da ze tako "uboga" hrana tam izgubi se tisto malo,kar ima. osebno me tudi zelo moti pekoca /vroca/ hrana-je cisto drugace vroca,kot ravno skuhana. lp petra
Default avatar

Jožica

Ne bi popravljala, samo dodala bi, glede mletega mesa in narezanih klobas. Nekako tako: ko doma režemo meso in klobase, isti trenutek pomijemo desko, nož, strojček. V mesnici ali delikatesi pa začnejo ob devetih zjutraj, in režejo, in meljejo, in ostanki se držijo na strojih do večernega čiščenja. In če mi bo mesar popoldan mlel meso, bo skoraj gotovo zraven še kak košček tistega, kar se je mlelo zjutraj in se je prijelo na stene strojčka. Tudi zato se mleto ali narezano prej pokvari.
Default avatar

miki

Punce, ne bodit preveč prestrašene, mikrovalovi niso noben bavbav, so navadno elektromagnetno sevanje ravno prave valovne dolžine, da zatresejo molekule vode. Če s tem nimate izkušenj, še ne pomeni, da ni v redu. Vprašajte svojo babico, kako so se nekatere ženske upirale pralnemu stroju, ker so rekle, da se to itak da vse na roke. Pa kasneje pomivalnemu...Še najbolj nevarna v mikrovalovki je beseda "mikroval", pa še to zgolj zato, ker vas na nekaj asociira. Več o tem si poglejte na:

http://www.kvarkadabra.net/index.html?/ ... pecica.htm

lp
Default avatar

petra

mislim,da tukaj sploh ne gre za sevanje. sevajo radioaktivne snovi. kolikor vem. !? imas pa v doloceni meri prav. vsake nove stvari se v zacetku prav nepoznavalsko branimo!? lp petra
Default avatar

miki

Oprostite, lapsus, seveda, elekromagnetno valovanje in ne sevanje. Svašta, kaj se mi zapiše, mogoče sem tudi jaz že malo pod vplivom...strahu, da ne bo pomote.
Default avatar

mishika

No, no... To sem mislila. Samo sem malo bolj hmmm enostavno hotela povedati :) (tudi tisto s sevanjem ni bilo mišljeno kot radioaktivno sevanje :) ). MV-žarki so škodljivi, če bi stal poleg MV-pečice (da, žarčenje prebije stene MV-pečice v določeni meri), v najslabšem primeru odprte :).

Sicer pa - kaj bi razlagala... Je vse zelo lepo razloženo na strani kvarkadabre (mimogrede: tu se najde precej zelo dobrih obrazložitev nekaterih fenonemov, pojavov...).

Lp, mishika
Default avatar

Fluro

Kdo bi vedel kako je s pogrevanjem vložene zelenjave? Kislo zelje na primer inkisla repa ali pa jurčki v kisu?
Bi mi lahko tudi kdo priporočal kakšno pametno literaturo o teh rečeh?
Hvala.
Default avatar

Kurac

ma dej ne seri

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood