Prehrana in kulinarika

Pogrevanje hrane - kaj se ne sme?

Default avatar

gurman

v mikrovalovki je podobno, kot bi hrano "švasal" in res je, da se segrevajo molekule vode-te molekule dobesedno raznese in je meso kot žagovina...
Default avatar

Modra

Gurman, prav imaš - v mikrovalovki se molekule hrane poškodujejo in deformirajo, posledica pa je mutacija naših celic, ko tako hrano zaužijemo.

lp
Modra
Default avatar

MAJDA

Ravno včeraj sem v Vivi prebrala en članek o tem, kje se zgubi največ vitaminov in mineralov pri pripravi se mi zdi, da brokolija. Torej, največ se zgubi v mikrovalovkah, najmanj pa pod kuhanjem pod paro. Tako da.....Jz mikrovalovke nimam in tud nimam želje po tem, da bi jo imela, raje hrano pogrejem tako da dobro prevre, meso pa imam raje mrzlo, kot da bi ga grela...Tole je zelo zanimiva tema, ker se tud sama sprašujem ali je pregrevanje hrane škodljivo ali ne, ampak še nisem zasledila ali res škoduje ali ne, ker vsak se drži neke svoje teorije, tko da...pitaj boga kaj je res in kaj ne.
Default avatar

petra

pri nas v glavnem ne pregrevamo stvari. izjeme so sarma,golaz/mesni/,kislo zelje...juho pa za en dan spravim v hladilnik.
mikrovalovke nimamo in si je nihce ne zeli. zdi se mi,da ze tako "uboga" hrana tam izgubi se tisto malo,kar ima. osebno me tudi zelo moti pekoca /vroca/ hrana-je cisto drugace vroca,kot ravno skuhana. lp petra
Default avatar

Jožica

Ne bi popravljala, samo dodala bi, glede mletega mesa in narezanih klobas. Nekako tako: ko doma režemo meso in klobase, isti trenutek pomijemo desko, nož, strojček. V mesnici ali delikatesi pa začnejo ob devetih zjutraj, in režejo, in meljejo, in ostanki se držijo na strojih do večernega čiščenja. In če mi bo mesar popoldan mlel meso, bo skoraj gotovo zraven še kak košček tistega, kar se je mlelo zjutraj in se je prijelo na stene strojčka. Tudi zato se mleto ali narezano prej pokvari.
Default avatar

miki

Punce, ne bodit preveč prestrašene, mikrovalovi niso noben bavbav, so navadno elektromagnetno sevanje ravno prave valovne dolžine, da zatresejo molekule vode. Če s tem nimate izkušenj, še ne pomeni, da ni v redu. Vprašajte svojo babico, kako so se nekatere ženske upirale pralnemu stroju, ker so rekle, da se to itak da vse na roke. Pa kasneje pomivalnemu...Še najbolj nevarna v mikrovalovki je beseda "mikroval", pa še to zgolj zato, ker vas na nekaj asociira. Več o tem si poglejte na:

http://www.kvarkadabra.net/index.html?/ ... pecica.htm

lp
Default avatar

petra

mislim,da tukaj sploh ne gre za sevanje. sevajo radioaktivne snovi. kolikor vem. !? imas pa v doloceni meri prav. vsake nove stvari se v zacetku prav nepoznavalsko branimo!? lp petra
Default avatar

miki

Oprostite, lapsus, seveda, elekromagnetno valovanje in ne sevanje. Svašta, kaj se mi zapiše, mogoče sem tudi jaz že malo pod vplivom...strahu, da ne bo pomote.
Default avatar

mishika

No, no... To sem mislila. Samo sem malo bolj hmmm enostavno hotela povedati :) (tudi tisto s sevanjem ni bilo mišljeno kot radioaktivno sevanje :) ). MV-žarki so škodljivi, če bi stal poleg MV-pečice (da, žarčenje prebije stene MV-pečice v določeni meri), v najslabšem primeru odprte :).

Sicer pa - kaj bi razlagala... Je vse zelo lepo razloženo na strani kvarkadabre (mimogrede: tu se najde precej zelo dobrih obrazložitev nekaterih fenonemov, pojavov...).

Lp, mishika
Default avatar

Fluro

Kdo bi vedel kako je s pogrevanjem vložene zelenjave? Kislo zelje na primer inkisla repa ali pa jurčki v kisu?
Bi mi lahko tudi kdo priporočal kakšno pametno literaturo o teh rečeh?
Hvala.
Default avatar

Kurac

ma dej ne seri