Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

ce pripeljem psa v Slovenijo

Default avatar

pes

Berem spodnjo temo o pobijanji in 3 mesecnih karantenah psov migrantov in me zdaj skrbi za nasega.

Zivimo v tujini, izven EU. Ko smo se selili, je bilo za nasega psa zadosti potni list in potrdilo o cepljenju. Drzava ni zahtevala karantene. Zdaj imamo drugega psa (prejsnji je ze pokojni) Cez 2 leti, ko se upokojimo, smo nameravali priti v Slovenijo vsako leto z nasim psom za 6 mesecev. Vendar, problem je v tem, ker pri nas cipiranje ni obvezno, prav tako za steklino ne zahtevajo, da se pes cepi vsako leto. Kolikor smo se do zdaj zanimali, tudi ce bi cipirali psa, so tukajnji cipi drugacni od EU cipov. Ali kdo ve, kaksne so slovenske zahteve v takem primeru, ker nam ni do tega, da bi pes prezivel 3 mesece v karanteni? Ce je cepljen s 3 letnim cepivom, ali bi ga bilo se vedno treba cepiti pred odhodom? O stetju protiteles pa zdaj prvic slisim. So kaksne starostne omejitve?

Ali bi bile zahteve Slovenije drugacne, ce gremo do Nemcije, potem pa naprej z avtom in psa pripeljemo ali presvercamo v Slovenijo kot slovenskega psa? Bi lahko imeli tezave v tem primeru?

Kje bi se dobilo vec informacij. Enkrat smo se ze zanimali, a nismo dobili nobenih odgovorov.

Hvala za vse odgovore.
Default avatar

jaoooooo

Ti nič ne bo pomagalo, če boš psa švercala čez mejo. Prvič, ko ga boš pripeljala na veterino te bodo dobili in ti poleg vseh postopkov zacolali še mastno kazen. Naredi titer test, če veš, da ga boš rabila. Sicer pa tega ne rabiš, če živiš v kateri od držav, ki iz držav članic EU ali na drugem seznamu še nekaterih držav... Pač preberi si tukaj ali pa jim piši:
KLIK premiki hisnih zivali

Jaz svojega psa razstavljam in mi je kristalno jasno, da če bom šla v Srbijo, moram dat prej delat titer test, ker mi ga drugače ne bodo spustili nazaj v državo, razen če tvegam in poskusim čez drug mejni prehod...
Steklina je vendarle bolezen zaradi katere umreš, tako da je riziko, če greš v države, kjer živali niso cepljene, kar velik.
Aja, pa v Sloveniji se tudi zdaj cepi psa na tri leta (po treh zaporednih cepljenjih), tako da če se pri vas ne cepi vsako leto, ni problema, večji problem je, če se sploh ne.
Default avatar

pes

Hvala za link. Sem ga prebrala in nasla, kaj zahtevajo za naso drzavo.

Tole je vse, kar pise. Ne omenjajo nobenega titer testa. Domnevam, da je to test za stevilo protiteles?
Poleg tega mi ni jasno, kaj mislijo z odebeljenim? Je to cip ali tetovaza? In zakaj pred letom 2011. Pes je star komaj 2 leti. In pes ne bo ponovno vstopal, ampak bo prisel prvic v Evropo. Je tu kaksna razlika glede zahtev?

iz "13(2)" tretjih držav ali ozemelj (del 2 Priloge II Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 577/2013)**del 2 Priloge II Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 577/2013: Otok Ascension, Združeni arabski emirati, Antigva in Barbuda, Argentina, Avstralija, Aruba, Bosna in Hercegovina, Barbados, Bahrajn, Bermudi, otoki BES (Bonaire, Sint Eustatius in Saba), Belorusija, Kanada, Čile, Curaçao, Fidži, Falklandski otoki, Hongkong, Jamajka, Japonska, Saint Kitts in Nevis, Kajmanski otoki, Sveta Lucija, Montserrat, Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, Mauritius, Mehika, Malezija, Nova Kaledonija, Nova Zelandija, Francoska Polinezija, Saint Pierre in Miquelon, Rusija, Singapur, Sveta Helena, Sint Maarten, Trinidad in Tobago, Tajvan, Združene države Amerike (vključena ozemlja: Ameriška Samoa, Guam, Severni Marianski otoki, Portoriko, Deviški otoki Združenih držav Amerike), Saint Vincent in Grenadine, Britanski Deviški otoki, Vanuatu, Wallis in Futuna.Splošni pogoji za vstop oz. ponovni vstop (vrnitev z EU živaljo) s psom, mačko ali belim dihurjem v Slovenijo:

do vključno 5 živali na lastnika ali pooblaščeno osebo;
identifikacijski dokument živali:
vstop: veterinarsko spričevalo* vključno s pisno izjavo**
ponovni vstop (vrnitev z EU živaljo): EU potni list za hišne živali;
transponder ali jasno čitljivo znamenje, ki je bilo vtetovirano pred 3. julijem 2011;
veljavno cepljenje proti steklini.
Default avatar

jaooooooo

Titer test je test za število protiteles. Pa kolikor vem mora bit opravljen 3 mesece pred vstopom v Slovenijo.
Odebeljeno je mišljeno ali čip ali pa tetovaža, ki je bila narejena pred letom 2011 pa da se še vidi.

Sicer pa svoja vprašanja res naslovi na ta urad, ti bodo dali še najbolj točne odgovore.
Default avatar

Yo_

Ne kompliciraj, pokliči in vprašaj, pa ti bodo najbolj točno povedali, kaj potrebuješ.
Default avatar

Yo_

Aja, pa seveda vprašaj tudi v državi, kjer trenutno živiš, da boš imela tudi za tam zadeve urejene.