Starševski čvek

Škodljivi tamponi, vložki

Default avatar
Sem brala članek na temo škodljivosti tamponov, sploh o.b. so okrcani. Pa o škodljivosti vložkov, sploh teh Always i podobnih in kako ne uporabljat tamponov in uporabljat le naravne vložke. Sploh ponoči ne uporabljat tamponov.

Lahko govoriti, če imaš par kapljic menstruacije.
Me prav zanima, če imajo pišoče konkretne menstruacije? Ko ni šans, da spiš z vložkom, ker je potem jogi ves krvav. Ko ne moreš uporabljati vložkov, ker kar lije iz tebe in mentruacija traja več kot 10dni.
Ja, tudi meni je jasno, da tamponi niso kaj zdravi, amapk drugače pa ne gre.
Zdaj sem šla na lunetko, ampak za močne krvavitve pa tudi to ni ok.

Prav besna sem, ko začnejo s to propagando. Očitno s par kapljicami krvi pa še to le 4 dni. Da jim je vse tako super z vložki.
Default avatar
Zgoraj sem samo jezo malce stresla.
Nisem pa povprašala kako to zadevo rešujete tiste z dolgimi in močnimi menstraucijami?
Jaz zdaj kombiniram lunetko in tampone. Sem opazila, da je maleč manj težav z vnetji kot prej. So pa še vedno.
Default avatar
Začni s pitjem jabolčnega kisa, 2x dnevno žlico do dve v kozarec vode. Po slamici - zaradi zob. Mogoče bo bolje!
Default avatar
uporabljaj čisto navadne, bombažne.
in občasno zamenjuj, pa ne bo nobenega vnetja več...
Default avatar
Že dolgo tega je bilo veliko napisano o škodljivosti tamponov in teh s klorom beljenih vložkih. Imam precej močno menstruacijo, sicer "le" pet dni, uporabljam pa vložke, ki so naravni. Tista tanka plastika od Always so itak šit od šita, ki tudi ne popivna veliko. Tampone še uporablam a le poleti, ko mi je prevroče, da bi imela boxerce in vložek. Se da kupiti tudi naravne tampone( Samolabor...). Ponoči pa nikoli tampona, saj se gre predvsem za možnost smrtnega šoka, ker se kri razkraja znotraj tebe. Daj si raje dva največja in debelejša vložka. Itak spiš, nihče te ne bo videl, da je nekaj čudno debelega spodaj hahaha.. da se. Drugače si pa preberi opozorilo varnosti v navodilih.. brezveze zaradi tega tvegati nesmiselno smrt!
Default avatar
Jabolčni kis redno uporabljam. Na solati. Zato ga ne bi ravno samega pila.

Ponoči z vložki pri meni nikakor ne gre. Ne glede kake ogromne sem uporabila. Vedno je šlo mimo, po jogiju. Zdaj uporabi lunetko in seveda grem ponoči izpraznit. Prej sem imela pa ponoči tudi tampone, da najmočnejše. Zakaj bi bila razlika ponoči in podnevi glede tamponov?
Vnetja se pojavljajo tudi, če ne uporabim nobenega tampona. Težava je v krvi, ki je alkalna in ker krvavitev predolgo traja, povzroči neravnovesje.
Default avatar
Spet odgovarjajo take, ki imajo normalno menstruacijo. Kot močno smatrajo tisto, ko moraš zamenjat vložek na tri ure. Avtorica pa najbrž govori o krvavitvi, ko je vložek v pol ure popolnoma prepojen. To se je meni zgodilo sicer samo dvakrat, ampak mi je kar jasno, da ne gre za neko povprečno krvavitev.

Jaz sem takrat nosila dodatne plastificirane hlačke, dvojni vložek in imela oblečeno krilo :) Za ponoči pa tudi + pod rjuho obvezno še eno varovalno podlogo, da mi ni kaj prišlo na jogi.
Default avatar
Jaz na srečo nimam tako zelo močnih M, jih je pa imela mama, ki nikoli ni uporabljala tamponov. Mi je pa povedala, da ponoči uporablja vložje za urinsko inkontinenco - je debelejši in bistveno bolje vpija, kot vložki za M. In ni šlo nič mimo.
Default avatar
Dioksin v tamponih.. je nevaren...povzroca tudi endometriozo, najmanj.
Preverjeno in potrjeno tudi od zdravnikov.

Pa se kup drugih stvari...poleg endometrioze...
Tako da pozornost ni odvec.
Default avatar
Vem za žensko, ki je uporabljala pampers plenice, največje. Ja, sama sem srečnica s par kapljicami in mnogimi vnetji. Pa se držim raznoraznih diet.
Default avatar
Jst ko sem imela te tezave sem uporabljala poporodne vlozke (sicer od always, nevem ce je takrat bila sploh kaksna izbira, leta nazaj), res ful debeli in dolgi, spala sem na dveh prepognjenih velikih brisacah. Tamponov nisem uporabljala ker me je potem se bolj bolelo, mislim, cutila sem nek dodaten pritisk. Sem pa seveda ponoci ustajala in menjala vlozek, na kaksnih 4-5 ur. In brisace tudi.
Tako da nimam nekega nasveta, se pa tamponov jst nebi posluzevala, ampak to je samo moje osebno mnenje.

Zdaj ko je stanje normalno, uporabljam pa milerjeve vlozke, so mi ful udobni, brez krilc in brez plastike, vpijajo pa tudi precej. Pa ne smrdijo, to mi je vazno :)
Default avatar
Stara sem 45 let. menstruacijo imam od 14 leta, pvprečno5-6 dni, redkokdaj ful močno (morda10, da je kar lilo iz mene), normalno zanosila, zdrava, vse bp. Tampone redno uporabljam (iz različnih vzrokov ne maram vložkov) od 16 leta naprej. Menjam jih po potrebi- od pol ure do 3,4 ur čez dan; ponoči pa od ene pa do cca max 8 ur. Še vedno živa, zdrava. Zakaj naj bi mi tamponi škodili oz. kje in kdaj naj bi to začutila? Tudi gin mi ni še nikoli ničesar rekla. Imela sem ene 3 vnetja, pa ni bilo povezano s tamponi. Pa ne uporabljam nekih bio, ampak kar navadne. Morda pa je tudi tu malo pretiravanja o vsem kar je bio in je vse drugo nesprejemljivo, tako kot pri hrani se morda malo preveč poudarje eko in bio...., cene pa da te kap. Ne pravim, da je vse laž in da delam prav, samo kaj preveč mi pa tu ne škodi moje ravnanje. Še kakšna taka al ste vse ostale "popolne"?
Pa lep dan in ne se preveč jezit :)
Default avatar
Kis na solati ne bo dovolj:

http://www.earthclinic.com/cures/heavy- ... eding.html

Sicer pa, če tega še nisi storila, je že SKRAJNI čas, da preveriš kakšno je tvoje stanje hemoglobina, železa in feritina (to je zaloga železa). Feritin mora biti NAD 50. Nizek je lahko tudi, če je hemoglobin OK. Hude krvavitve so lahko tudi od premalo železa v krvi in v krvi imaš premalo železa, ker preveč krvaviš. Začaran krog!
Default avatar
tamponka je napisal/a:
Še ena taka tule. :-)
Ne kadim, alkohol pijem zmerno in pri 160 cm tehtam 48 kg, ampak z največjim veseljem pijem Coca-Colo Zero ter uporabljam vložke Always in tampone o.b.
Default avatar
limonca007 je napisal/a:
Tule si pa totalno kiksnila. Ugotovili so, da premalo železa vzpodbudi strjevanje krvi.

http://www.webmd.com/stroke/news/201402 ... troke-risk
Default avatar
od 10.5 leta. Včasih tako močna, da je prišla skozi v roku 15 min. Ampak nikoli v življenju nisem uporabljala tamponov, ker me je preveč strah toksičnega šoka. Za ponoči vedno največje Always vložke, ampak je še vedno prišlo kaj skozi. V kolikor imaš tako močno menstruacijo moraš NEMUDOMA k ginekologu. Ko sem enkrat napolnila 2 ta velika vložka v 1 uri, sem šla takoj na urgenco, kjer so odkrili kaj povzroča take težave, operirali in od takrat je menstruacija veliko manj močna....
Default avatar
Pri ginekologu sem bila že kaj nekajkrat.
Ja, govorim o menstruaciji, ko je najmočnejši ob tampon v eni uri preveč poln.
Ponoči pa, ko sem imela vložke, ne samo, da je šlo vse mimo, tudi spati nisem mogla. Vse mokro, lepljivo, v glavnem tudi s spanjem z vložki ni bilo nič.
Tako, da sem tudi ponoči prešaltala potem na tampone in vložke čisto skenslala. Zdaj pa lunetka in včasih tamponi. Vložki pa totalno mimo. Kar naprej sem bila v skrbi, da bo kje na hlačah kaj vidno. Vedno imela med menstruacijo črne hlače. No, temne hlače imam še sedaj. Belih mi na kraj pameti ne pride imet.

Nobena ne omenja menstrualne skodelice. Meni se zdi, da tu pa ni kakih stranskih učinkov kot so vnetja?
Glede tamponov so bila vnetja moja težava. Drugih težav nisem imela.
Default avatar
Aja, vnetja sem imela tudi ob uporabi vložkov in nič tamponov. Tako, da glede tega so tamponi dosti boljši. Pa še spiš lahko pa športaš in podobno.
Default avatar
Ne ljubi se mi brskati, ampak o kakšnem toksičnem šoku zaradi tamponov govorite? Jaz jih sicer ne rabim več, sem jih pa z veseljem uporabljala 35 let (vedno o.b.) od 40 kolikor sem imela menstruacijo. Dobila sem jo pri 11. letih in tam nekako pri 15. sem odkrila, da mi ni treba več tiste debele pinte med nogami nosit in stalno cvikat kdaj bo kaj čez prišlo, pa da se ne bi kaj videlo... Zame so bili o.b. razsvetljenje, prav res, o.b pa en dnevni vložek, pa mi je bilo super. Brez, da bi vedela da imam nekakšen toksični šok.
Default avatar
tamponka je napisal/a:
Jst isto kot ti. Pa sva že dve.