Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Služnostna pravica in menjava nepremičnine

Default avatar

hiška na robu mesta

Morda se najde kdo, ki ima izkušnje z naslednjim: zanimam se za nepremičnino (hišo), v kateri prebiva starejša gospa, ki ima pravico do dosmrtnega bivanja (služnostna pravica). Smem tej gospej ponuditi v zamenjavo nadomestno nepremičnino (stanovanje) in kako? S tem bi rešil dve muhi na en mah: gospa bi se selila v manjšo stanovanje, kjer bi imela bolj toplo in manjše stroške, mi pa bi lahko začeli obnavljati to hišo. Kaj pravi zakon? Gospa se načeloma strinja, radi bi pa naredili tako kot je prav.
Default avatar

gospa...

če se gospa strinja z zamenjavo, če ima iste pravice v stanovanju, pa res ni zakona, ki bi to prepovedoval
gre za zasebne dogovore...
kar k notarju

kar se pa gospe tiče... še najbolje, da ji služno pravico napišete pač na novo stanovanje. tako ne bo oškodovana.
Default avatar

Ana-Stazija

Se strinjam s predhodnim mnenjem. Notar vam bo sestavil kupoprodajno pogodbo in na novo opredelil služnost sedanje lastnice v drugem stanovanju. Služnost stanovanja bo sigurno brezplačna, ne pozabite se pa dogovoriti, kdo nosi v stanovanju stroške (elektrika, komunalne storitve....) in tudi morebitne stroške popravil, če pride do kakšnih okvar v stanovanju. Odvisno tudi od tega, ali boste obdržali lastništvo na stanovanju, v katerem bo imela služnost gospa. Če boste lastništvo nepremičnin zamenjali, gospa ne bo rabila služnosti.
Default avatar

tako je

Tako je - vse je stvar dogovora. Glede na resnost posla pa tudi jaz svetujem, da vam pogodbo pripravi notar oziroma oseba, ki se na zadeve spozna. Sami se tega ne lotevajte in rajši dodajte 500 eur za mirno spanje v prihodnosti, kot pa da par eur prišparate za pripravo pogodbe, ki jo bo mogoče izpodbijati.
Default avatar

Ana-Stazija

No ja, če notar sestavi služnostno pogodbo in jo vpiše v zemljiško knjigo, to ne bi smelo stati več kot 200 EUR, niti slučajno pa je 500 EUR!!!
Default avatar

pikapolonica2002

Pozdravljeni

Imam mamo, ki je dementna in je v domu starejših že več kot leto dni. CSD je določil mene za skrbnico. Mama ima na moji nepremičnini pravico do užitka. Zanima me, ali lahko v primeru prodaje te nepremičnine, jaz sama prenesem pravico do užitka na drugo nepremičnino.

Hvala, lp